2021.10.27. - Szabina

Mesés a falusi turizmus Itáliában

Mesés a falusi turizmus Itáliában
Ha falusi turizmus, akkor Olaszország! Vajon mi a titka az olasz vidéknek? Helyi ételkülönlegességek, mesés falvak, na meg az aktív pihenés - ezernyi lehetõséget kínál Itália fejlett "agriturismo"-ja.

Képzeljék el, ahogy a friss, pillanatokkal ezelõtt sajtolt olívaolaj végigcsorog a szintén percekkel ezelõtt szedett gyümölcsökbõl eredeti olasz recept alapján elkészült gyümölcssalátájukon… A házigazda pedig már hozza is az évek óta kincsként õrizgetett borát… Könnyed uzsonna, majd könnyed séta az olajfák árnyékában egyenesen a tengerpartig…
bohócdoktor vizit szja 1%

Bizony, nincs is annál fantasztikusabb, mint amikor az ember egy kis faluban piheni ki a nagyváros állandó körforgása okozta stresszt. Vagyis dehogy nincs: ha a nyugalmas falusi üdüléshez a mindig színes itáliai kultúra is kapcsolódik! Ha ugyanis valahol érdemes a falusi turizmus nyújtotta sokszor exkluzív szolgáltatásokat kipróbálni, az Olaszország – a dél-európai országban egészen magas színvonalon várják a vidéki nyugalomban kikapcsolódni vágyó turistákat!

Az olaszok által csak agriturosmónak nevezett falusi ágazat lényegében a városi ember találkozása a természettel. Itáliában pedig azért annyira népszerû, mert az ottani turisztikai szakemberek korán, mintegy húsz évvel ezelõtt felismerték a csodás olasz vidékben rejlõ lehetõségeket, na meg persze az állam sem zárkózott el az ágazat komolyabb támogatásától.

Lovaglás, golf, borkóstolás, sportolási lehetõségek (túrázás, úszás, stb.), betekintés a ló-, birka, marhatenyésztésbe, pillantás a túró- és sajtkészítésbe, zarándokutak bejárása, helyi ételkülönlegességek kóstolósa, illetve az elkészítésükben való részvétel, és még ezernyi más lehetõség.

Sokan ráadásul azért kedvelik az itáliai falvak hangulatát, mert az ott kialakult turisztikai ágazat nem a „keressünk minél többet a turistákon”, hanem az „üzemeltessünk jól egy családi vállalkozást” jelmondattal szervezõdik.

A falusi turizmussal még soha nem próbálkozók persze joggal tehetik fel a kérdést, hogy mit lehet csinálni mondjuk egy kis dél-olaszországi falucskában? A válasz egyszerû: megismerni egy-egy tájegység valódi életét és kultúráját. Egyesek azt szeretik az agriturismóban, hogy akár egy hét alatt is könnyedén újjá tudják építeni a kapcsolatukat a természettel, újra megismerni és megtanulni azt, amit az õsök is tudtak, ismertek. A falusi ember – éljen a toszkán Valdichianában, a szicíliai Giarrében vagy mondjuk a szintén csodaszép umbriai vidék falvainak egyikében – ismeri a természetet, amibõl sajnos a városi ember már szinte teljesen kiszakadt.