rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Csongrád megye - Kincsek a nap alatt

 • Csongrád megye turisztikai vonzerejét természeti adottságai, élénk kulturális és szellemi élete, kultúrtörténeti értékei, néprajzi és gazdálkodási hagyományai, valamint a mindezeket a turisták elé táró programok adják.

  Gazdag termál- és gyógyvízkészlettel rendelkezünk, amelyre fejlõdõ egészségturisztikai kínálat épül. Szegeden az 1896-ban létesült Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdõhöz – melynek gyógyvizét mind fürdõ-, mind ivókúraként ajánlják – egy modern, komplex rehabilitációs ellátást nyújtó Fizio- és Balneoterápiás Központ kapcsolódik, reumatológiai járóbeteg ellátással.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Újszegeden, a Ligetfürdõ területén tavasszal egy 2500 fõ befogadó képességû gyógy-, wellness- és fürdõkomplexumot adtak át, csaknem ötezer négyzetméter vízfelülettel és Európa leghosszabb, 27 méter magasból induló vízi csúszdájával. A fürdõ szomszédságában lévõ Hotel Forrást négycsillagos színvonalúra emelték.

  A mórahalmi négycsillagos Erzsébet Gyógyfürdõ – amelyet regionális jelentõségû „térd és váll- centrumként” tartanak számon – 2300 m2 vízfelülettel, számos fedett és szabadtéri medencével várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A látogatók ma a szomszédos Thermál Panziót vehetik igénybe, de a fürdõ mellett már épül a Hotel Colosseum wellness-szálloda, 69 szobával és öt lakosztállyal.

  A makói Termál és Gyógyfürdõ különlegessége a marosi gyógyiszappakolás, amelyet komplex terápiák részeként alkalmaznak reumás betegségekre, de jó eredményeket érnek el vele nõgyógyászati, ideggyógyászati és egyes bõrbetegségek kezelésében is. Csongrád központjában az árnyas fák közt, 7000 m2-es zöld felületen elterülõ városi fürdõben ízületi, reumatikus betegségek kezelése, nõgyógyászati megbetegedések utókezelése folyik, szakorvos felügyeletével. Hódmezõvásárhelyen 2003-ban avatták fel a tavaly óta Gyarmati Dezsõ nevét viselõ nemzetközi színvonalú Sportuszodát. A létesítményben többek között rekreációs részleg, melegvizes gyógy- és ülõmedence is található.

  Az uszoda mellett a Török Sándor Strandfürdõ várja látogatóit. Szentesen a Thermál Gyógyfürdõben 15 ágyas nappali kórház is mûködik, de termálmedencék a Széchenyi-ligetben található Sport és Élményközpontban szintén a vendégek rendelkezésére állnak. Wellness- és fitnesz-szolgáltatásokkal, élményelemekben gazdag szabadidõs programokkal, sportolási lehetõségekkel nem csak gyógyfürdõink szolgálnak: a sok látogatót vonzó algyõi Borbála Fürdõ, az ásotthalmi vagy a kisteleki Aqua Hotel melletti termálfürdõ szintén egész napos kikapcsolódást kínál a család minden tagja számára.

  Az aktív turizmus szempontjából is kedvezõ természeti adottságokkal rendelkezünk. Országosan védett területeink a szomszédos megyékben mûködõ nemzeti park igazgatóságok (Kecskemét és Szarvas központokkal) szakmai felügyelete alatt állnak.

  A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet felbecsülhetetlen kultúr- és gazdaságtörténeti értékei miatt az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi területe, az Alföldi Kék-túra és az E7 európai hosszú távú vándorút Csongrád megyei szakaszaival. A tájvédelmi körzet területén található az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is. A kultúrtörténeti emlékekben gazdag Mártélyi Tájvédelmi Körzet az ország elsõ ártéri tájvédelmi körzete, a Tisza-szabályozás „szabadtéri múzeuma”. Az Ányási-holtág mentén kedvelt szabadstrand és üdülõterület épült ki. Az ártéren családi kalandpark, terepíjászpálya és piknikpark, továbbá az ott honos növény- és állatvilágot bemutató tiszai tanösvény várja az érdeklõdõket, de túrakenuk is igénybe vehetõk. Mártélyt kerékpárút köti össze Hódmezõvásárhellyel. Az ország déli szögletében – Kelebia, Öttömös, Ásotthalom és Mórahalom környékén – a homok- és löszvidék egykori arculatát ma már csak helyi vagy országos védelmet élvezõ maradványfoltok õrzik.

  Hatásosabb védelmük érdekében folyamatban van e természeti értékek egyetlen tájvédelmi körzetbe történõ egyesítése, amely a Kõrös-ér nevet viseli majd. További országos jelentõségû természetvédelmi területeink: az Ásotthalmi-láprét (Csodarét), a Pusztaszeri Fülöpszék, a Csongrádi Kónyaszék, a Pusztaszeri Hétvezér Emlékmû és Tiszaszigeten Magyarország legmélyebb pontja (75,8 tszf. m). Helyi jelentõségû védett természeti területet 13 településünkön tartunk nyilván.

  A nemzeti park igazgatóságok és a megyében mûködõ természetvédelemi egyesületek munkatársai segítségével a turisták szakvezetés túrákon vehetnek részt, többek között a szegedi Fehér-tó, az ásotthalmi Csodarét, a nagyszéksósi bivalyrezervátum, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet, a gyálai Holt-Tisza túraútvonalain. A gyermek környezettudatos nevelését ezeken a területeken tanösvények, erdei iskolák is segítik, ez utóbbiak szállás- és étkezési lehetõséget is nyújtanak. A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség keretein belül jól szervezett természetjáró mozgalom mûködik. A gyalogtúra útvonalak többsége kerékpárral is bejárható, kölcsönzésre is van lehetõség. A változatos felszíni vízkészlet, a napsütéses órák magas száma sok turistát csábít üdülésre folyóink mentén, a holt-ágakon, a tavakon és környezetükben.

  A vízi túrázók legnépszerûbb programja a Nemzetközi Tisza-túra, amelynek megyénkben Csongrádon, Mindszenten és Szegeden (ami a végállomás) van megállóhelye. A kihívásokat kedvelõk az erõs sodrású, zátonyos Marost is választhatják. A vízi turizmus egyik központja Szeged, itt található a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezõspálya is, ahol kiemelkedõ látogatószámú sportesemények – kajak-kenu VB, más nemzetközi versenyek – zajlanak. Hódmezõvásárhely közigazgatási területén mûködik Dél-Magyarország egyetlen kábeles wakeboard és vízisí pályája. Szentes kimagasló sportélete elismeréseként 1996-ban “Nemzeti Sportváros” címet kapott. A Széchenyi-ligetben elterülõ Sport- és élményközpont parkos környezetben, kemping szálláshelyekkel is várja a vendégeket. Üdülõterületként szintén rendkívül népszerû a csongrádi Körös-torok, kivételes adottságú homokos strandjával. A horgászturistákat megyénkben közel 3000 ha tógazdasági és több mint 4000 ha természetes vízi terület várja, a kedveltebb horgászhelyek száma meghaladja a 30-at. Lovaglásra, kocsikázásra, tereplovaglásra ugyancsak mintegy 30 helyen van lehetõség, és színvonalas lovas- és fogathajtó rendezvények (Hódmezõvásárhely, Mindszent, Fábiánsebestyén, Algyõ, Forráskút, stb.) látogatását is bátran tervezheti az ide látogató. Igazi különlegességünk Ópusztaszeren az õsi legendák lova, az Akhal-Teke fajta.

  A terephez szokott hátaslovakon biztonságos túrák tehetõk, de kipróbálható az ekhós kocsizás, sõt a régi magyarok nyilainak használata is. A vadászok számára a Csongrád megyei erdõk gazdag vadállománnyal biztosítanak kedvelt vadászati lehetõséget. A Kéktói Ökoturisztikai Park a horgász- és vadászturisták, de a természet-megfigyelõk számára is különleges élményt kínál.

  Sok turistát Csongrád megye kultúrájának sokszínûsége vonz ide. Mûemlékeket a megye településeinek több mint egyharmada õriz. Szeged legrégebbi épülete az 1200 körül emelt Szent Dömötör templom, tornya ma is látható. Az egyházi mûemlékek közül a legjelentõsebb a búcsújáróhelyként is ismert középkori Havi Boldogasszony-templom. Az eklektikus stílusú, mór és szecessziós elemeket hordozó „új” zsinagóga hazánk második, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az árvíz utáni újjáépítés emlékéül épített Fogadalmi Templom és védett téregyüttese a város egyik jelképe. A megyeszékhely mai sugárutas-körutas városképe, eklektikus-neoklasszicista belvárosa, egységes homlokzatú palotasorai az 1879-es nagy árvíz után jöttek létre. A mai napig mûködõ ipartörténeti mûemlék Magyarország legrégebbi vasbeton építménye, az 1904-ben szecessziós stílusban épült szegedi Víztorony, amely 2006-ban befejezõdött felújítása, legfelsõ szintjén kilátó kialakítása és környezetének dísztérré formálása óta igazi turistalátványosság. Az Alsóvároson még fellelhetõ – „istenszöm”-nek nevezett deszkaoromzatú – ún. napsugaras parasztházak, valamint a Felsõvároson látható klasszicista stílusú hajósgazda házak szintén becses, a turistáknak büszkén mutatott emlékeink.

  Népi építészetünkben egyedülálló Csongrád régi belvárosa, a „Belsõváros”, amely az Alföld egyetlen településméretû népi mûemlék együttese. A megye legrégebbi épített értékei közé tartozik a Makó melletti Kiszomboron álló, a 13. sz. elején román stílusban épült, európai kitekintésben is különleges hatkarélyos kerektemplom. A magyar építészet országosan is számon tartott további mûemléke a védõfallal és sáncárokkal körülvett óföldeáki erõdtemplom. Az ipari mûemlékek körét megyeszerte mintegy 10 szélmalom és több egykori magtár bõvíti. A Csongrád megyében található néhány egykori kastélyépület legszebbike a nagymágocsi Károly-kastély, amelyet az Alföld legnagyobb, 40 hektáros rezidenciakertje vesz körül.

  Múzeumok, kiállítóhelyek a megye tizenöt településén várják a látogatókat. A leggazdagabb anyaggal a Csongrád Megyei Önkormányzat intézményeként mûködõ szegedi Móra Ferenc Múzeum rendelkezik. Figyelemreméltó látnivalókat kínál a hódmezõvásárhelyi Tornyai János, a csongrádi Tari László, a szentesi Koszta József vagy a makói József Attila Múzeum is. Értékes néprajzi gyûjteményekkel – a teljesség igénye nélkül – a csongrád-belsõvárosi Múzeumházban, a szegvári Falumúzeumban, a mindszenti, kiszombori, maroslelei helytörténeti kiállításokon találkozhatunk. Pitvaroson több szlovák néprajzi gyûjtemény is megtekinthetõ.

  A különlegességekre vágyókat Szegeden a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítás, a szõregi Rózsa Múzeum, Bordányban a Kisapáti-féle autómatuzsálem gyûjtemény, Szentesen Fridrich János Fényirdája és a Péter Pál Polgárház Múzeum vagy Makó irodalmi emlékmúzeuma, az Espersit Ház, továbbá a helyi földmûvelõk régi életét, eszközeit bemutató Hagymásház várja. Megrendítõ élményt nyújt Hódmezõvásárhelyen a Holokauszt 60. évfordulójára felújított Zsinagóga mellett megnyílt elsõ vidéki Holokauszt Múzeum, továbbá a város 1945-90 közötti történetét bemutató Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ meglátogatása.
  A megyei képtárak között elsõ helyen kell említeni az „Alföldi Mûvészváros”, Hódmezõvásárhely 2004-ben felújított Alföldi Galériáját, amely az alföldi realista festõiskola hagyományaiból táplálkozó, több mint ötvenéves múltra visszatekintõ Vásárhelyi Õszi Tárlatnak is otthon ad. A megye képzõmûvészeti életébe Csongrád, Szentes, Makó galériái, a neves mártélyi, makói vagy homokháti mûvésztelepek és több alkotóház is bepillantást enged. 2007. õszén Szegeden – teljes mûemléki helyreállítását követõen – az európai szecesszió egyik legkiemelkedõbb, Antoni Gaudi lakóházaival rokon alkotásának tartott Reök-palotában képtárként és kulturális központként nyitotta meg kapuit a Regionális Összmûvészeti Központ.

  A legtöbb kulturális értéket felvonultató, komplex egyedi vonzerõnk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet méltó természeti hátteret nyújt. Az egykori bencés kolostor romkertje mellett emelkedõ Rotunda 2010 nyarára új szolgáltatásokkal, megújulva tárja a látogatók elé a világ egyik legnagyobb panorámaképét, a Feszty-körképet, a nemzet legkiemelkedõbb személyiségeit bemutató Kis Magyar Panteont, a Millennium korában szokásos viseleteket bemutató Promenád 1896-ot, és több más kiállítást. A park területén a Millenniumi Emlékmû, az „Erdõ és Ember”, a Vízügyi Kiállítás, a koronás jurta, a Magyarok Világszövetsége által emelt ház, a mezõgazdasági gépgyûjtemény szolgál további látnivalóul. Az alföldi népi mesterségeket, a tanyai és mezõvárosi életet bemutató skanzent a „Jeles Napok” keltik életre, bevonva a látogatókat a hagyományõrzõ programokba. A gazdag kínálat mellett a többnapos ópusztaszeri tartózkodás lehetõségét a megújult Szeri Kemping is biztosítja.
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Petra, a leghíresebb romváros

  Petra (görögül: „szikla”, arab neve: البتراء, al-Butrá) romváros Jordániában. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fõvárosa volt.

  A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezésérõl. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedezõ egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált.

 • Bosznia-Hercegovina

  Bosznia-Hercegovina a Délkelet-Európában, a Balkán-félsziget nyugati felén fekszik. Az ország 1992.-ben függetlenné vált, az ott található etnikumok a szerb, bosnyák és a horvát.

  Eme ország kulturálisan egyedülálló terület Európában, mivel történelmét négy valláshoz tartozó nép, a római katolikusok, muszlimok, ortodoxok és zsidók alakították. Bosznia-Hercegovina a túlnyomóan keresztény Európa egyik olyan országa, amely területén õshonos muszlim népnek (a bosnyákoknak) ad otthont.

 • Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

  Az Aggteleki Nemzeti Parkot elsõsorban az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok védelme érdekében hozták létre 1985-ben. Területének 75%-át lombhullató erdõk borítják. Mozaikszerûen elhelyezkedõ tisztások, sziklagyepek, kõkibúvásos hegyoldalak biztosítanak életteret az értékes növényeknek, a gazdag rovarvilágnak és a területen elõforduló több mint 220 madárfajnak.

  A Nemzeti Park viszonylag kis területén (közel 20 000 ha) több mint 200 kisebb-nagyobb barlang található.

 • Kuala Lumpur

  Kuala Lumpur városa már rég kinõtte az iszlám kisváros szerepét, és Ázsia egyik legdinamikusabban fejlõdõ városává vált. Pedig sokáig az elnyomás terhétõl szenvedett nemcsak Kuala Lumpur, hanem egész Malaysia. Az angol birodalomból a Japán elnyomás szakította ki, majd a háború után ismét a Brit Birodalom fennhatósága alá került. 1957-ben végül kivívta függetlenségét, békéjét azonban nem. Véres polgárháború kezdõdött a hatalomért, nem kevés etnikai fennhanggal.

 • Drezda a mûvészetek városa

  Zene- és mûvészetkedvelõ városként Drezda mindig is nagy tekintélynek örvendett Európában.

  Ám nemcsak megtekinthetõ mûkincseivel érdemelte ki e rangot - a Grünes Gewölbe évszázadok alatt felhalmozott drágaságaival, Raffaello Sixtusi Madonnájával, a Die Brücke expresszionista mûvészcsoport gazdag örökségével -, hanem magas zenei kultúrájával a zenei turizmus úttörõjévé vált. Hétszáz éves hagyományai vannak a híres templomi kórusnak, a Kreuzchornak, és nem kevésbé híres a Semperoper zenekara sem.

 • A rettegett Csák Máté vára

  Bajmóc városa a Felsõ-Nyitra völgy gyöngyszeme, itt találjuk Szlovákia legrégebbi gyógyfürdõjét, valamint Közép-Európa talán legszebb és leglátogatottabb kastélyát. A várost már 1113-ban, a zobor-hegyi apátság alapítólevelében megemlítik. A késõbb híressé vált melegvizû gyógyfürdõje már ekkor ismert volt. A híresen szép várának alapjait azonban csak a tatárjárás utáni nagy várépítések idején rakták le. A gyengekezû II.Vencel király együttmûködést reményében 1302-ben Csák Máténak adományozta a várat.

 • Indonézia

  A majdnem 3700 szigetbõl álló Indonézia (Indonéz Köztársaság) mintegy hidat képez Ázsia és Ausztrália között. Az ország talán egyik legjellemzõbb vonása, hogy igen sok kultúra találkozik a szigetei alkotta térségben: Indonéziában 200-300 etnikai csoportot tartanak számon. Indonézia szigetei 8 millió km² kiterjedésû tengerrészen szóródnak szét az Indiai-óceán és a Csendes-óceán választóvonalában. A legnagyobb szigetek: Jáva (itt találjuk a fõvárost, Jakartát is), Szumátra, Borneó és Celebesz. A szigetvilág nagy részét hegyláncok hálózzák be, jelentõs a vulkanikus mûködés.

 • Zöld-foki szigetek

  A Zöld-foki szigetek az Atlanti-óceán gyöngyszeme, Afrikától mintegy 450 km-re, nyugatra fekszik. Egzotikus, érintetlen, turisták által alig felfedezett terület, ahol mindig meleg és napsütéses klíma és kristálytiszta, néhol smaragdzöld, néhol azúrkék tenger fogadja az ide látogatót. A szigeteket körülölelõ Atlanti-óceán különleges világa kék bálnákkal, palackorrú delfinekkel és teknõsökkel igazi kuriózum, szélfútta fehér homokos strandjai lenyûgözik a nyaralni vágyókat.

 • Dublin

  Talán meglepõen hangzik, de az ír fõváros és Magyarország egy igen jelentõs irodalmi kapcsolatot mondhat magáénak: Leopold Bloomot, James Joyce Ulyssesének kóbor semmittevõjét, aki Szombathelyen látta meg a napvilágot Virág Lipót néven. Ma akár Joyce-túrára is indulhatunk Bloom lábnyomait követve, felkeresve az irodalmi hõs 24 órás képzeletbeli kocsmajárásának színhelyeit Dublin lenyûgözõ városában, ahol az írók és az ital egyaránt meghatározó szerepet játszanak.

 • Klasszicizmus, kastélyok, kávéházak

  Bécs múlt századi hangulatú utcáit járva ki gondolná, hogy a város több mint kétezer éves? Kelta település helyén épült római helyõrségbõl fejlõdött ki, majd a 13. századtól itt uralkodott a Habsburg-dinasztia. Fénykorát a 18. századtól kezdve az elsõ világháborúig élte, amikor az Osztrák-Magyar monarchia fõvárosa volt. A császári fõváros mûemlékei ma ugyanolyan pompával és eleganciával fogadják a látogatókat, mint egykoron. A Hofburg, a Schönbrunni kastély, Savoyai Jenõ herceg téli és nyári palotája (a Belvedere) régi fényében ragyog.

 • Bogota, a Kolumbiai álom Európaiaknak

  Kolumbia fõvárosa lassan kezd az elviselhetõség mintájává válni nem csak Latin-Amerikában, hanem az egész világon is.

  A város olyannyira ökológiailag tudatos, hogy minden vasárnap összesen több mint 100 mérföldnyi utat zárnak le a benzinüzemû jármûvek elõl. Ehelyett gyalogosok, kerékpárosok és gördeszkások vonulnak ki az utcákra az ódivatú közlekedés érdekében. Ezen a héten a Centro Cultural Gabriel Garcia Marquez földszintjén található Juan Valdez kávézó azok helyek egyike, ahol ez ember nézelõdhet és magába szívhatja az igazán felülmúlhatatlan kolumbiai kávé izét és zamatát.

 • Marosvásárhely - székely titok

  Télen a mindent beborító vastag hótakaró, tavasszal az újjáéledõ természet zsongása, nyáron a büszke fenyõfák hûvöse, õsszel pedig az ezer színben pompázó falevelek kavalkádja – érkezzünk bármelyik évszakban Marosvásárhelyre, a várost körülölelõ dombok, erdõk és mezõk szépsége lenyûgözi az utazót. Mintha egy mesevilágba csöppenne a távolról jött ember: oda, ahol a székelyek balladái, legendái játszódnak. Marosvásárhely nemcsak Erdély egyik legjelentõsebb városa, hanem székelyföld központja is.

 • Az Adrián is jelen vannak a magyar rendõrök!

  Ismét szolgálatba állnak a magyar rendõrök Horvátországban.

  A július 1-jétõl augusztus 31-ig tartó idõszakban ezúttal is Zára (Zadar) körzetében látnak el szolgálatot horvát kollégáikkal együtt.

  A múlt évhez hasonlóan idén is nyolc magyar rendõr utazik az Adriára, õk kettesével, kéthetes váltásokban segítik a horvát hatóságokat és az ott nyaraló magyar turistákat.

 • Koppenhága

  Évszázados városléte és polgári hagyományai ellenére Koppenhága fiatalos és könnyed város benyomását kelti. Nem csupán híres múzeumok, színházak, galériák és a modern dán design Európa-szerte elismert központja - itt virágzik az iparmûvészet meg az alternatív kultúra is. A látogató lépten-nyomon érzékeli az individualizmus és a tolerancia légkörét. A világ valószínûleg leghosszabb sétálóutcáján...

 • A Kirkjufell hegy az egyik leggyönyörűbb hely a világon

  A Kirkjufell hegy az egyik leggyönyörűbb hely a világonA Kirkjufell annyira ismeretlen, hogy olyan mintha az izlandiak el akarnák titkolni a világ elől. A Kirkjufell hegy melynek jelentése „Templom hegy”, az izlandi Snæfellsnes-félszigeten található, nem messze a mindössze 900 lakosú Grundarfjörður falucskától. A mindössze 463 méter magas hegy uralja a tájat és képtelenség levenni róla a szemünket. Késő este a hegy óráról órára más arcát mutatja, ahogy az északi fény, az aurora borealis szeptember és január között “körbeveszi". Így aki arra a vidékre látogat, érdemes ezen hónapok egyikére időzítenie a látogatást, hogy le ne maradjon erről a gyönyörű látványról.

 • Ausztrália - Korallok között teknõsökkel és rájákkal

  Ausztrália keleti partjától nem messze található az UNESCO világörökségeinek listáján is szereplõ fantasztikus képzõdmény, a Nagy Ausztrál Korallzátony. Több száz kilométeren a parttól nem túlságosan messze található íve egyike a világ néhány háborítatlan természeti csodájának. Déli szakasza annyira közel fekszik a szárazföldhöz, hogy a kisebb pénzû turisták számára akár hajóval is megközelíthetõ egy napos kirándulás keretében.

 • Mexikó két csodálatos üdülõközpontja

  Acapulco kikötõváros a mexikói Guerrero államban.

  A Csendes-óceán partján fekszik, a világ legpompásabb kikötõinek egyike, melyben 500 hajó biztonságban horgonyozhat egymás mellett. A közelben fekszik San-Diego erõdje.

  Az égalj forró és egészségtelen; kisebb földrengések nem ritkák, két jelentékenyebb földrengés (1779 és 1837) a várost csaknem teljesen összerombolta. 4000 (többnyire indus) lakossal.

 • Tatabánya és környéke

  Budapest felõl a Vértes és a Gerecse hegység találkozásának völgyeibõl kilépve, míg nyugati irányból a Kisalföld síkja után a Gerecse zöldellõ vonulatának tövében pillantják meg városunkat a hozzánk érkezõ látogatók.

  A Turul emlékmû és a Szelim-barlang látványa messzirõl vonzza a tekintetet, s idéz fel régmúltra utaló emlékeket, legendákat. Tatabánya Komárom-Esztergom megye székhelye, 3 település egyesülésekor kapott városi rangot. Évtizedeken át a bányászat és a hozzá kapcsoló ipar határozta meg az itteniek életét.

 • Bol (Brac-sziget)

  Horvátországba menet, útközben elgondolkodhatunk azon, hogy a szárazföld több száz kilóméteres partszakaszán akarunk tábort verni vagy a nyaralást valamelyik kisebb - nagyobb szigeten ejtjük meg. Mindkét lehetõségnek vannak elõnyei és hátrányai, melyek a pénztárca megterhelésében, a víz hõmérsékletében vagy a látványban nyilvánulnak meg.

 • Világörökségünk: Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

  A Magyarország északkeleti és Szlovákia délkeleti határán elterülõ Aggteleki- és Szlovák-karszt természeti és kultúrtörténeti értékekben egyedülállóan gazdag, összefüggõ barlangrendszere a két ország közös felterjesztése alapján 1995-ben került az UNESCO Világörökség Listájára.

  A felvétel mellett szóló legfõbb szakmai érv a felszín alatti világ természeti formáinak rendkívüli változatossága, komplexitása és viszonylagos érintetlensége volt, és sokat nyomott a latban az is, hogy a szinte sértetlen természeti értékek sértetlen állapotban való megõrzése garantálható.

 • Az Alpok országa: Svájc

  Mennyi mindent takar: büszkeséget, örömöt,elégtételt, de talán rezignációt, szomorúságot és sajnálkozást is.

  Svájc mindenekelõtt a tisztaság, a rend és a jólét szinonimája, a tejjel-mézzel folyó Kánaán. Paradicsom, a boldogság szigete ebben a kavargó, tengernyi szükségtõl és nyomortól, háborúságtól és kétségbeeséstõl terhes világban.Valljuk be - a németek kicsit irigylik a svájciakat, akiktõl rossz néven veszik, hogy néha németebbek a németeknél. De ki szereti, ha saját jó tulajdonságait mások felülmúlják?

 • Csehország - 6. rész (Pilzen és régiója 2.)

  3. Látnivaló Pilzen régió:
  A Pilzeni Állat- és botanikus kert


  A változatos modern biopark – vegyes állat- és botanikai kiállításokkal, vizes területekkel, arborétummal, sziklákkal és parkokkal – Pilzen központja közelében található. Az idelátogató megcsodálhatja Európa második legnagyobb medveházát, a majmok és ragadozó vadállatok kifutóit, az üvegházat, vagy pedig végigmehet a negyedkor természetének fejlõdését bemutató tanösvényen.

 • Látnivalók Észtországban

  Kevés olyan hely van Európában, ahol ennyire megmaradt a XIV-XV. század hangulata, mint Tallin óvárosában.

  Középkori falak, tornyok, kövezett utcák. Toompea a domb, amelyen a város kialakult. A várban tartják az országgyûléseket. Toomrik az evangélikus katedrális, amely 1233-ban épült. A Mûvészeti Múzeum egy XVIII. századi épületben található Toomkiriktól nem messze. Kiek-in-de-Kök, a magas vaskos torony 1475-ben épült. Kellemes sétát tehetünk Kadriorg parkjában, Tallin óvárosától keletre.

 • A Karib-tenger paradicsoma: Barbados

  A Karib-tenger paradicsoma: BarbadosBarbados a Karib-térség egy kis szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Az ország neve a spanyol „szakállas férfi” kifejezésre vezethető vissza, és azzal is kapcsolatba hozzák, hogy az itt honos fügefák levelei szakállra emlékeztetnek. A sziget legnagyobb részét korallzátonyok övezik. Az ország fő bevételi forrása a turizmus. Végtelen hosszúságú homokos partok 110 kilométeren keresztül, a mesés azúrkék tenger és a folyamatos felfrissülést hozó fuvallatok Barbadost olyan hellyé varázsolják, ahol a nyaraló mindig jól érezheti magát.

 • Salamanca - kulturális fõváros minden évben

  Ha egy utazó tanácsot kérne tõlem, hogy melyik spanyol várost érdemes meglátogatnia, biztosan Salamancát javasolnám neki elõször.

  Salamanca Madridtól mintegy 200 km-re nyugatra található, tömegközlekedéssel két és fél óra alatt kényelmesen megközelíthetõ. Hazánkban kevesen ismerik, pedig a frekventált hónapokban alig lehet lépni a turistáktól a belvárosban. A spanyolok így innen is eltûnnek a nyári vakáció idejére, mint a többi nagyvárosból, és emiatt én is azt javaslom, hogy más idõpontban látogassuk meg.

 • Kefalonia

  A szigeten sajátos kultúra alakult ki, melyre hatással volt földrajzi fekvése, a nyugati hódítók hatása, ötvözõdve annak görög voltával és a bizánci hagyományokkal, mely kultúra a szigetet ért természeti csapások ellenére változatlanul fennmaradt. Ezt az örökséget tükrözik a hagyományos búcsúk és vigasságok, szerenádok és áriák, a harangtornyok és épületek architektúrája, a költészet és a népnyelv. A kefaloniaiak jeleskedtek az irodalom, a tudományok és mûvészetek területén. A történelembe, mint különc , szatáirára hajlamos, heves vérmérsékletû, szabadságszeretõ, az ismeretlen...

 • Szerencs

  A Hegyalja kapujaként emlegetett gazdag múltú kisváros kedvezõ földrajzi fekvése következtében már az õsidõkben lakott terület volt.

  Szerencs elsõ okleveles említése 1216-ból való. 1241-ben a Szent János-rendû keresztes lovagok (Johanniták) monostora állott itt, amely a Szent Péter és Pál apostolok szerencsi apátsága nevet kapta. A fontos kereskedelmi és hadi út mentén fekvõ települést a Bocskai István Thököly Imre és II. Rákóczi Ferenc nevével fémjelzett korszak, illetve a függetlenségi harcok tették históriánk fontos helyszínévé.

 • Kilencven éve süllyedt el a Britannic

  Az 1914-ben vízre bocsátott Britannic a White Star Line társaság harmadik Olympic osztályú hajója volt, két testvérhajója, az Olympic és a Titanic után Belfastban szerelték össze. Egyes feljegyzések szerint neve Gigantic lett volna, de a Titanic katasztrófája után más nevet adtak neki, bár a White Star Line tagadta és legendának minõsítette az ezzel kapcsolatos pletykákat. A Britannic az óceánjárók fénykorában készült, amikor a nagy társaságok egy terv alapján több hajót is építettek, a White Star Line is azt tervezte, hogy a három luxushajóval hetente indít menetrendszerinti járatokat Southampton és New York között.

 • Maldív-szigetek: a földi paradicsom

  Maldív-szigetek: a földi paradicsomA Maldív Köztársaság egy szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél. A szigetország 26 atollból, 1192 szigetből áll, amelyből kb. 200 lakott, további 87 a turisták részére fenntartott hely. A szigetvilágot Marco Polo az Indiai-óceán virága névre keresztelte. A szigetek ritkán emelkednek 2,5 méternél magasabbra a tengerből, és egyikük területe sem nagyobb 13 km²-nél. A szigetek összterülete mintegy 300 km². Az alacsony tengerszint feletti magasság miatt a szigetek létét a globális felmelegedés miatti tengerszint-emelkedés fenyegeti.

 • Peru - Úszó szigetmatracok a Titicaca-tavon

  Darabokra tépett, kiszáradt nádat szórnak hetente a sziget járószintjére, ugyanis a vízben alul található rész szépen lassan rohad, így fentrõl kell újra és újra pótolni a „talajszintet”, hogy megmaradjon az 50 cm és 1 m közötti magasság. Ezeken a nádszigeteken állnak szintén nádból a kunyhócskáik, még mini templomuk is van. Bedöcögünk a földúton Juliaca városába, ami a maga pár tízezer lakosával a Titicaca-tó környékén majdhogynem metropolisznak számít.

bohócdoktor vizit szja 1%