rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Csongrád megye - Kincsek a nap alatt

 • Csongrád megye turisztikai vonzerejét természeti adottságai, élénk kulturális és szellemi élete, kultúrtörténeti értékei, néprajzi és gazdálkodási hagyományai, valamint a mindezeket a turisták elé táró programok adják.

  Gazdag termál- és gyógyvízkészlettel rendelkezünk, amelyre fejlõdõ egészségturisztikai kínálat épül. Szegeden az 1896-ban létesült Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdõhöz – melynek gyógyvizét mind fürdõ-, mind ivókúraként ajánlják – egy modern, komplex rehabilitációs ellátást nyújtó Fizio- és Balneoterápiás Központ kapcsolódik, reumatológiai járóbeteg ellátással.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Újszegeden, a Ligetfürdõ területén tavasszal egy 2500 fõ befogadó képességû gyógy-, wellness- és fürdõkomplexumot adtak át, csaknem ötezer négyzetméter vízfelülettel és Európa leghosszabb, 27 méter magasból induló vízi csúszdájával. A fürdõ szomszédságában lévõ Hotel Forrást négycsillagos színvonalúra emelték.

  A mórahalmi négycsillagos Erzsébet Gyógyfürdõ – amelyet regionális jelentõségû „térd és váll- centrumként” tartanak számon – 2300 m2 vízfelülettel, számos fedett és szabadtéri medencével várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A látogatók ma a szomszédos Thermál Panziót vehetik igénybe, de a fürdõ mellett már épül a Hotel Colosseum wellness-szálloda, 69 szobával és öt lakosztállyal.

  A makói Termál és Gyógyfürdõ különlegessége a marosi gyógyiszappakolás, amelyet komplex terápiák részeként alkalmaznak reumás betegségekre, de jó eredményeket érnek el vele nõgyógyászati, ideggyógyászati és egyes bõrbetegségek kezelésében is. Csongrád központjában az árnyas fák közt, 7000 m2-es zöld felületen elterülõ városi fürdõben ízületi, reumatikus betegségek kezelése, nõgyógyászati megbetegedések utókezelése folyik, szakorvos felügyeletével. Hódmezõvásárhelyen 2003-ban avatták fel a tavaly óta Gyarmati Dezsõ nevét viselõ nemzetközi színvonalú Sportuszodát. A létesítményben többek között rekreációs részleg, melegvizes gyógy- és ülõmedence is található.

  Az uszoda mellett a Török Sándor Strandfürdõ várja látogatóit. Szentesen a Thermál Gyógyfürdõben 15 ágyas nappali kórház is mûködik, de termálmedencék a Széchenyi-ligetben található Sport és Élményközpontban szintén a vendégek rendelkezésére állnak. Wellness- és fitnesz-szolgáltatásokkal, élményelemekben gazdag szabadidõs programokkal, sportolási lehetõségekkel nem csak gyógyfürdõink szolgálnak: a sok látogatót vonzó algyõi Borbála Fürdõ, az ásotthalmi vagy a kisteleki Aqua Hotel melletti termálfürdõ szintén egész napos kikapcsolódást kínál a család minden tagja számára.

  Az aktív turizmus szempontjából is kedvezõ természeti adottságokkal rendelkezünk. Országosan védett területeink a szomszédos megyékben mûködõ nemzeti park igazgatóságok (Kecskemét és Szarvas központokkal) szakmai felügyelete alatt állnak.

  A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet felbecsülhetetlen kultúr- és gazdaságtörténeti értékei miatt az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi területe, az Alföldi Kék-túra és az E7 európai hosszú távú vándorút Csongrád megyei szakaszaival. A tájvédelmi körzet területén található az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is. A kultúrtörténeti emlékekben gazdag Mártélyi Tájvédelmi Körzet az ország elsõ ártéri tájvédelmi körzete, a Tisza-szabályozás „szabadtéri múzeuma”. Az Ányási-holtág mentén kedvelt szabadstrand és üdülõterület épült ki. Az ártéren családi kalandpark, terepíjászpálya és piknikpark, továbbá az ott honos növény- és állatvilágot bemutató tiszai tanösvény várja az érdeklõdõket, de túrakenuk is igénybe vehetõk. Mártélyt kerékpárút köti össze Hódmezõvásárhellyel. Az ország déli szögletében – Kelebia, Öttömös, Ásotthalom és Mórahalom környékén – a homok- és löszvidék egykori arculatát ma már csak helyi vagy országos védelmet élvezõ maradványfoltok õrzik.

  Hatásosabb védelmük érdekében folyamatban van e természeti értékek egyetlen tájvédelmi körzetbe történõ egyesítése, amely a Kõrös-ér nevet viseli majd. További országos jelentõségû természetvédelmi területeink: az Ásotthalmi-láprét (Csodarét), a Pusztaszeri Fülöpszék, a Csongrádi Kónyaszék, a Pusztaszeri Hétvezér Emlékmû és Tiszaszigeten Magyarország legmélyebb pontja (75,8 tszf. m). Helyi jelentõségû védett természeti területet 13 településünkön tartunk nyilván.

  A nemzeti park igazgatóságok és a megyében mûködõ természetvédelemi egyesületek munkatársai segítségével a turisták szakvezetés túrákon vehetnek részt, többek között a szegedi Fehér-tó, az ásotthalmi Csodarét, a nagyszéksósi bivalyrezervátum, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet, a gyálai Holt-Tisza túraútvonalain. A gyermek környezettudatos nevelését ezeken a területeken tanösvények, erdei iskolák is segítik, ez utóbbiak szállás- és étkezési lehetõséget is nyújtanak. A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség keretein belül jól szervezett természetjáró mozgalom mûködik. A gyalogtúra útvonalak többsége kerékpárral is bejárható, kölcsönzésre is van lehetõség. A változatos felszíni vízkészlet, a napsütéses órák magas száma sok turistát csábít üdülésre folyóink mentén, a holt-ágakon, a tavakon és környezetükben.

  A vízi túrázók legnépszerûbb programja a Nemzetközi Tisza-túra, amelynek megyénkben Csongrádon, Mindszenten és Szegeden (ami a végállomás) van megállóhelye. A kihívásokat kedvelõk az erõs sodrású, zátonyos Marost is választhatják. A vízi turizmus egyik központja Szeged, itt található a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezõspálya is, ahol kiemelkedõ látogatószámú sportesemények – kajak-kenu VB, más nemzetközi versenyek – zajlanak. Hódmezõvásárhely közigazgatási területén mûködik Dél-Magyarország egyetlen kábeles wakeboard és vízisí pályája. Szentes kimagasló sportélete elismeréseként 1996-ban “Nemzeti Sportváros” címet kapott. A Széchenyi-ligetben elterülõ Sport- és élményközpont parkos környezetben, kemping szálláshelyekkel is várja a vendégeket. Üdülõterületként szintén rendkívül népszerû a csongrádi Körös-torok, kivételes adottságú homokos strandjával. A horgászturistákat megyénkben közel 3000 ha tógazdasági és több mint 4000 ha természetes vízi terület várja, a kedveltebb horgászhelyek száma meghaladja a 30-at. Lovaglásra, kocsikázásra, tereplovaglásra ugyancsak mintegy 30 helyen van lehetõség, és színvonalas lovas- és fogathajtó rendezvények (Hódmezõvásárhely, Mindszent, Fábiánsebestyén, Algyõ, Forráskút, stb.) látogatását is bátran tervezheti az ide látogató. Igazi különlegességünk Ópusztaszeren az õsi legendák lova, az Akhal-Teke fajta.

  A terephez szokott hátaslovakon biztonságos túrák tehetõk, de kipróbálható az ekhós kocsizás, sõt a régi magyarok nyilainak használata is. A vadászok számára a Csongrád megyei erdõk gazdag vadállománnyal biztosítanak kedvelt vadászati lehetõséget. A Kéktói Ökoturisztikai Park a horgász- és vadászturisták, de a természet-megfigyelõk számára is különleges élményt kínál.

  Sok turistát Csongrád megye kultúrájának sokszínûsége vonz ide. Mûemlékeket a megye településeinek több mint egyharmada õriz. Szeged legrégebbi épülete az 1200 körül emelt Szent Dömötör templom, tornya ma is látható. Az egyházi mûemlékek közül a legjelentõsebb a búcsújáróhelyként is ismert középkori Havi Boldogasszony-templom. Az eklektikus stílusú, mór és szecessziós elemeket hordozó „új” zsinagóga hazánk második, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az árvíz utáni újjáépítés emlékéül épített Fogadalmi Templom és védett téregyüttese a város egyik jelképe. A megyeszékhely mai sugárutas-körutas városképe, eklektikus-neoklasszicista belvárosa, egységes homlokzatú palotasorai az 1879-es nagy árvíz után jöttek létre. A mai napig mûködõ ipartörténeti mûemlék Magyarország legrégebbi vasbeton építménye, az 1904-ben szecessziós stílusban épült szegedi Víztorony, amely 2006-ban befejezõdött felújítása, legfelsõ szintjén kilátó kialakítása és környezetének dísztérré formálása óta igazi turistalátványosság. Az Alsóvároson még fellelhetõ – „istenszöm”-nek nevezett deszkaoromzatú – ún. napsugaras parasztházak, valamint a Felsõvároson látható klasszicista stílusú hajósgazda házak szintén becses, a turistáknak büszkén mutatott emlékeink.

  Népi építészetünkben egyedülálló Csongrád régi belvárosa, a „Belsõváros”, amely az Alföld egyetlen településméretû népi mûemlék együttese. A megye legrégebbi épített értékei közé tartozik a Makó melletti Kiszomboron álló, a 13. sz. elején román stílusban épült, európai kitekintésben is különleges hatkarélyos kerektemplom. A magyar építészet országosan is számon tartott további mûemléke a védõfallal és sáncárokkal körülvett óföldeáki erõdtemplom. Az ipari mûemlékek körét megyeszerte mintegy 10 szélmalom és több egykori magtár bõvíti. A Csongrád megyében található néhány egykori kastélyépület legszebbike a nagymágocsi Károly-kastély, amelyet az Alföld legnagyobb, 40 hektáros rezidenciakertje vesz körül.

  Múzeumok, kiállítóhelyek a megye tizenöt településén várják a látogatókat. A leggazdagabb anyaggal a Csongrád Megyei Önkormányzat intézményeként mûködõ szegedi Móra Ferenc Múzeum rendelkezik. Figyelemreméltó látnivalókat kínál a hódmezõvásárhelyi Tornyai János, a csongrádi Tari László, a szentesi Koszta József vagy a makói József Attila Múzeum is. Értékes néprajzi gyûjteményekkel – a teljesség igénye nélkül – a csongrád-belsõvárosi Múzeumházban, a szegvári Falumúzeumban, a mindszenti, kiszombori, maroslelei helytörténeti kiállításokon találkozhatunk. Pitvaroson több szlovák néprajzi gyûjtemény is megtekinthetõ.

  A különlegességekre vágyókat Szegeden a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítás, a szõregi Rózsa Múzeum, Bordányban a Kisapáti-féle autómatuzsálem gyûjtemény, Szentesen Fridrich János Fényirdája és a Péter Pál Polgárház Múzeum vagy Makó irodalmi emlékmúzeuma, az Espersit Ház, továbbá a helyi földmûvelõk régi életét, eszközeit bemutató Hagymásház várja. Megrendítõ élményt nyújt Hódmezõvásárhelyen a Holokauszt 60. évfordulójára felújított Zsinagóga mellett megnyílt elsõ vidéki Holokauszt Múzeum, továbbá a város 1945-90 közötti történetét bemutató Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ meglátogatása.
  A megyei képtárak között elsõ helyen kell említeni az „Alföldi Mûvészváros”, Hódmezõvásárhely 2004-ben felújított Alföldi Galériáját, amely az alföldi realista festõiskola hagyományaiból táplálkozó, több mint ötvenéves múltra visszatekintõ Vásárhelyi Õszi Tárlatnak is otthon ad. A megye képzõmûvészeti életébe Csongrád, Szentes, Makó galériái, a neves mártélyi, makói vagy homokháti mûvésztelepek és több alkotóház is bepillantást enged. 2007. õszén Szegeden – teljes mûemléki helyreállítását követõen – az európai szecesszió egyik legkiemelkedõbb, Antoni Gaudi lakóházaival rokon alkotásának tartott Reök-palotában képtárként és kulturális központként nyitotta meg kapuit a Regionális Összmûvészeti Központ.

  A legtöbb kulturális értéket felvonultató, komplex egyedi vonzerõnk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet méltó természeti hátteret nyújt. Az egykori bencés kolostor romkertje mellett emelkedõ Rotunda 2010 nyarára új szolgáltatásokkal, megújulva tárja a látogatók elé a világ egyik legnagyobb panorámaképét, a Feszty-körképet, a nemzet legkiemelkedõbb személyiségeit bemutató Kis Magyar Panteont, a Millennium korában szokásos viseleteket bemutató Promenád 1896-ot, és több más kiállítást. A park területén a Millenniumi Emlékmû, az „Erdõ és Ember”, a Vízügyi Kiállítás, a koronás jurta, a Magyarok Világszövetsége által emelt ház, a mezõgazdasági gépgyûjtemény szolgál további látnivalóul. Az alföldi népi mesterségeket, a tanyai és mezõvárosi életet bemutató skanzent a „Jeles Napok” keltik életre, bevonva a látogatókat a hagyományõrzõ programokba. A gazdag kínálat mellett a többnapos ópusztaszeri tartózkodás lehetõségét a megújult Szeri Kemping is biztosítja.
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Milliókat érhet a parasztház

  Milliókat érhet a parasztház - átalakulnak az üdülési szokások, a városiak a falusi nyugalomba vágynának!

  Ha értékcsökkenést kénytelenek elkönyvelni Dombori, Gunaras nyaralótulajdonosai. Két falunak viszont szépen felment az ázsiója. Hargitai Éva: A szakemberek szerint az egész Dél-Dunántúlon pang az üdülõingatlan piac. Ennek ellenére néhány felkapott üdülõfaluban alig lehet eladó házat találni.

 • Világörökségünk: Pécsi ókeresztény sírkamrák

  A római kori Sopiane - a mai Pécs - IV. századi ókeresztény temetõjét a Világörökség Bizottság 2000-ben azzal az indokkal vette fel a kultúrtörténeti kincsek listájára, hogy a feltárt építményegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti az északi és nyugati római provinciák korai keresztény temetkezési építészetét és mûvészetét.

  A föld alatti sírkamrák és emlékkápolnák a késõ római kori Európában élt keresztény közösségek kitartásáról és hitérõl tanúskodnak, valamint bemutatják egy máig ható és napjainkig élõ kultúra és civilizáció gyökereit.

 • Dánia a világ legboldogabb országa

  Dánia

  Demokráciájával, társadalmi egyenlõségével és békés légkörével Dánia a világ legboldogabb országa - közölték amerikai kutatók.

  A politikai és társadalmi harcokkal sújtott Zimbabwe a legkevésbé boldog, míg a világ leggazdagabb nemzete, az Egyesült Államok a 16. helyet foglalja el a World Values Survey (WVS) legfrissebb listáján.

 • Élményben Utazunk! – Pest Megye

  Pest megye, mely körülöleli Budapestet, fontos szerepet tölt be e kis országban. Akár kirándulni, pihenni, sportolni, múzeumba menni, kulturális programokon részt venni, fürdõzni szeretne – bármit megtalál.

  Sokaknak azonnal a Dunakanyar jut eszükbe, melyen nem is kell meglepõdni. Érdemes egy- vagy akár többnapos túrát tervezni e festõi tájra, mely minden évszakban a maga sajátosságaival együtt gyönyörû. A Pilisben megismerkedhet az egyedülálló növényvilággal, csodálatos ösvényeket barangolhat be akár gyalogszerrel, akár kerékpárral, egyénileg vagy szervezett túrák keretein belül.

 • A Tokaji történelmi borvidék kultúrtáj

  A Tokaj nevet az egész világon a borral azonosítják, de a világörökségi címet az ezzel együttjáró szõlõtermelési és borászati kultúra megõrzéséért is kapta. A Magyarország észak-keleti részén elterülõ borvidéken elõkerült a mai szõlõfajták közös õsének tekinthetõ miocén kori õsszõlõ levelének lenyomata - elmondható tehát, hogy a szõlõ Tokajban õshonos. Ez a kivételes mikroklímának; a vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységek következtében kialakult talajviszonyoknak, a kedvezõ fekvésû lejtõknek, a Bodrog és Tisza folyók keltette õszi párának köszönhetõ.

 • Horvátország - Pazin, Jules Verne városa

  Pazin - Bár Jules Verne soha nem járt az Isztriai-félszigeten, Sándor Mátyás címû regényének helyszínét, Pazin városát - amelynek kastélya egy barlangi patakot rejtõ, több mint 120 méter mély szurdok fölé magasodik - pontosan olyannak ábrázolta, ahogyan az a valóságban most is látható.

  Aki olvasta az 1885-ben írott Sándor Mátyást, emlékezhet annak kulcsjelenetére, amelyben a címszereplõ úgy szabadul ki kastélybeli fogságából, hogy a mélybe veti magát és ott elnyeli a barlangi patak vize.

 • A világ 7 új csodája - Isla de Pascua (Húsvét sziget)

  Kezdjük mindjárt egy félreértés tisztázásával. A sziget nevében szó sincs többes számról, hisz a közvetlen szomszédságában található "Madáremberek szigetének" nevezett sziklaszirteket túlzás lenne annak nevezni. A sziget hivatalos neve egyébként Isla de Pascua (Húsvét sziget), és pedig azért, mert 1722-ben a Holland Nyugat-indiai Társaság Terra Austrálist kutató expedíciójának vezetõje, Jacob Roggeveen húsvét vasárnapján fedezte fel.

 • Jordánia

  A Közel-Kelet egyik gyöngyszeme a Jordán királyság, Szíriához és Libanonhoz hasonlóan a szent föld része. A királyság földjére való beutazáskor nem kell vízum, viszont kilépéskor illetéket kell fizetnünk, amelynek díja: 8 USD / fõ. Pénzváltásra csak a kijelölt helyeken van lehetõség, de az ismert hitelkártyákat nagyobb üzletekben elfogadják.

  Ez az a világ, ahol jártak már perzsák, asszírok, Nagy Sándor görögjei, rómaiak és kereskedõ arabok.

 • Zala környéki termálfürdők

  Zala környéki termálfürdőkHévíz központjában, a szépen gondozott nagy park százéves fáinak ölelésében fekszik a fürdőváros messze híres szimbóluma, a Tófürdő épülete, a víz fölött nyíló tavirózsákkal. Az enyhe hajlatú dombok övezte hévízi Gyógytó Európa legnagyobb melegvizű tava. A 4,44 ha kiterjedésű tó a világ legnagyobb gyógyító erejű melegvizű tava! Gyógyító erejét évszázadokon át csak a környék népe ismerte. A tó átlagos mélysége 12 méter, a forrástölcsérben 35,6 méter. A feltörő víz hőmérséklete 33 Celsius. A felszíni víz hőmérséklete 28-32 Celsius, télen sem hűl 25 Celsius alá.

 • Kelet-Európa egyik legrégibb városa: Kijev

  Kelet-Európa egyik legrégibb városa: KijevKijev Kelet-Európa egyik legrégibb városa. A kijevi Aranykapu díszráccsal körbevont falmaradványai régmúlt századokat idéznek. Ez volt Kijev híres főbejárata. A rózsaszín mészhabarcsba ágyazott, hatalmas méretű téglákból, valamint gránit-, kova- és palakövekből rakták az Aranykapu falait. A bástyakapu szélessége eredetileg 7,5 , magassága pedig 8 méter körüli lehetett. A súlyos tölgyfából ácsolt kapuszárnyakat aranyozott rézlapokkal borították. Minden valószínűség szerint innen kapta Aranykapu nevét.

 • Dubrovnik - Elkezdõdött a szezon

  Dubrovnik óvárosi kikötõjébõl elindult az elsõ kirándulókkal a kishajó a szemközti Lokrum szigetre, ezzel hagyományosan kezdetét vette az idegenforgalmi szezon a Dél-Adrián. A Jutarnji List címû horvát napilap beszámolója szerint a zöld rezervátumban az elsõ vendégeket, mint minden szezonkezdetkor, Djani Bankovac vendéglõs fogadta rózsapálinkával és lokrumi datolyalikõrrel. Tonci Dedo, a Lokrum Rezervátum igazgatója elmondta ...

 • Vonattal a nagyvilágban

  Nem a leggyorsabb közlekedési mód, és sokkal többe kerül, mint a repülõjegy, a luxusvonatok mégis reneszánszukat élik. Lássuk a legjobb exkluzív járatokat.

  A Glacier Express luxusvonat kiérdemelte a világ leglassabb expressze címet, ugyanis 8 óra alatt teszi meg a 300 km-es utat.

  A látvány és kényelem azonban kárpótol, utazás közben a svájci Alpok, St. Moritz és Zermatt panorámájában gyönyörködhetünk. A vonat 291 hídon és 91 alagúton halad át, és néha több mint 2 km-es magasságban robog.

 • Hajdúböszörmény - a hajdúk fõvárosa

  Hajdúböszörmény, a legnagyobb hajdúváros, a Hajdúság gazdasági, kulturális központja, egykor a Hajdúkerület központja volt. 32 ezer lakosával Hajdú-Bihar megye második, a régió negyedik legnagyobb városa.

  Írásos források elõször 1248-ban említik a települést, Nagyböszörmény néven. A helyi társadalom szellemiségében meghatározó szerepet játszott a református egyház, és annak iskolája, a mai gimnázium õse. Városunkban ma is döntõ szerepe van a kultúrának, a tudásnak.

 • Kolostorfelfedezõ túrázók - Élõ, hajdani és rommá vált pálos helyek

  Egyre nagyobb népszerûségnek örvend a Pálos kolostorok Magyarországon elnevezésû túramozgalom, amelyhez hozzájárul a 2008. júniustól 2009 júniusáig tartó Szent Pál-év, valamint az, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok pápai jóváhagyásának 700. évfordulója tavaly volt - mondta az utazunk.com-nak Fabók Julianna túravezetõ.

  A Vasas SC természetbarát szakosztályának túravezetõje, Fabók Julianna azzal kezdte ismertetõjét, hogy felhívta a figyelmet: a mozgalomhoz mindenki kapcsolódhat azzal, hogy felkeresi a kiírt látnivalókat.

 • Universal Studios Hollywood - Ezt Önnek is látnia kell!

  Ez Hollywood szíve, a szórakoztatás Meccája, ahol az álmok valóra válnak. A mozi készítés világában a filmek varázslatosan életre kelnek és bennük Te játszod a fõszerepet. A kamera másik oldaláról megismerheted a filmkészítés titkait, részese lehetsz lélegzetelállító kalandoknak és szemkápráztató trükköknek. Ehhez hasonló szavakkal köszöntik a mit sem sejtõ látogatókat a hollywoodi Universal Studios-ban. A látvány, a díszleteklenyûgözõk, mintha egy másik világban járnánk.

 • Tunézia, ahol a múlt és jelen eggyé válik

  Tunézia Afrika látnivalókban leggazdagabb országa. A kõkori településektõl az ókori Karthágó romjain keresztül a Csillagok Háborúja forgatási helyszínéig rengeteg érdekes hely vár a turistákra.

  Tunézia az-az ország, ahol mindenki talál számára érdekes látnivalót. A múlt iránt érdeklõdõk megnézhetik a kõkori településeket, valamint az ókori Karágó romjait is. A mozirajongóknak is érdemes ellátogatni ide, mert itt forgatták a Csillagok Háborúja címû filmet.

 • Bemutatjuk a világ legnagyobb repülõgépét (Exkluzív fotók)

  Az Airbus A380 kétszintes, négyhajtómûves, szélestörzsû utasszállító repülõgép, az európai Airbus vállalat terméke.

  Az A380 jelenleg a maga nemében a legnagyobb repülõgép.

  Elsõ felszállását 2005. április 27-én hajtotta végre a franciaországi Toulouse-ból, elsõ menetrend szerinti útját 2007. október 25-én teljesítette Szingapúr és Sydney között a Singapore Airlines színeiben. Méretei miatt hamar ráragadt a „Superjumbo” becenév.

 • Tanzánia

  Afrika keleti részén, az Indiai-óceánnal határosan, Kenya és Mozambik között fekszik. Síkságaival, tavaival, hegyeivel, keskeny, alacsonyan fekvő partszakaszaival Tanzánia a legnagyobb kelet-afrikai ország. Az ország legnagyobb területe fennsík, a többi félsivatag és szavanna. A legmagasabb hegyek - a 4556 méteres Meru és az 5895 méteres Kilimanjaro - északkeleten, a kenyai határ mentén húzódnak. Tanzánia hatalmas, nyílt síkságain az ember nagyon-nagyon kicsinek érzi magát. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi állat, melyek szemlélését megkönnyítik a Tanzániára jellemző síkságok.

 • A nyugat-csehországi fürdõvárosok

  A régióban gyógyhatású ásványi források százai törnek a felszínre. Ezek közelében alakultak ki a híres fürdõvárosok – Karlsbad (Karlovy Vary), Marienbad (Mariánské Láznì), Franti¹kovy Láznì, Jáchymov, Láznì Kyn¾vart, és Konstantinovy Láznì.

  A történelem iránt érdeklõdõk számos várat és kastélyt kereshetnek fel a vidéken – például Beèov nad Teplout, Kyn¾vartot, Loketet és Seeberget (Ostroh).

 • Dayang sziget

  A Malájzia keleti partjainál található Dayang szigetet azoknak ajánljuk, akik szeretnek búvárkodni, a sziget egy igazi búvárparadicsom: kristálytiszta kék víz és érintetlen természet jellemzi.

  A víz alatti látótávolság 15-20 méter, de akár 30 méter is lehet. Rengeteg fajta halat lehet látni, illetve vannak óriásteknõsök is. A part annyira fehérhomokos, hogy a napközben szinte alig lehet látni, annyira vakít. És hát olyan extrák is vannak, hogy például két kókuszfa között kifeszített ágyban lehet kipihenni a nap fáradalmait, közben természetesen igazi kókusztejet kortyolgatva!

 • Hannover, a zöld város

  A rengeteg park, persze a Királyi Park Herrenhausenben is közöttük van, ami miatt Hannover e címet kapta. Az a panoráma, amit az új Városi Palota 100 méter magas tornyából kitekintve tárul elénk, bennünket is meggyõzhet errõl. Ide az Európában egyedülálló lejtõs lift visz fel.

  Akik elsõ alkalommal fedezik fel Hannovert, érdemes végigjárniuk a várost a Vörös Vonal mentén. Egy szórakoztató, 2-3 órás séta a járdákra festett vörös jel mentén és e kedves módon találkozhatunk a látnivalókkal, az utcai mûvészekkel, a történelmi épületekkel, az Óváros pezsgõ utcáival, bárjaival, éttermeivel.

 • Amszterdam, a kreativitás fõvárosa

  Amszterdam városi tanácsa ambiciózus kampány terveit mutatta be. A cél az, hogy Európa-szerte újra felfedezzék a holland várost, mint a nemzetközi kereskedelem és a külföldiek kedvelt tartózkodási helyéül szolgáló elsõ öt európai város egyikét. A tervet cégek, szervezetek és kormányzati szervek képviselõivel folytatott 100 napos egyeztetés során állították össze. A hosszú elõkészület fõ tapasztalata: a kreativitás az, ami megkülönbözteti Amszterdamot a többi várostól. A most elindított Amszterdam Top City programra a város az elkövetkezõ öt évben 51 millió eurót költ.

 • A dublini élet

  Az ezredfordulóra Dublin hirtelen fejlõdõ ipara és megélénkülõ idegenforgalma miatt a világ egyik legnépszeûbb kirándulóvárosává vált, a rossz hangulatú negyedeket - mint a Temple Bar és Smithfield - építettek ki kulturális szórakozónegyedekké, mindenütt megjelentek az egykori hazafias emlékmûvekhez képest szellemes köztéri szobrok és a hihetetlen építési lázról tanúskodó toronydaru-erdõk.

  A városközpont délutáni csúcsforgalma és a kocsmazárás utáni emberáradat azt a látszatot kelti, hogy az ír fõváros lakói a nehéz évtizedek után állandó mozgásban akarják pótolni az elmulasztott lehetõségeket.

 • A világ 7 új csodája - a római Colosseum

  Colosseum az egyik legnagyobb amfiteátrum (Amphitheatrum Flavium) Rómában, 50 ezer nézõ befogadására épült az i.sz. 80-as években. Alapja 188 x 156 méter, magassága 50 méter. A Colosseum elnevezését a közelében felállított hatalmas („kolosszális”) méretû Nero-szoborról kapta. A Colosseumban végezték ki a keresztény üldözések során a keresztényeket, akiket arra kényszerítettek, hogy fegyvertelenül megbirkózzanak a kiéhezett vadállatokkal.

 • A kék és zöld világban

  Ahol az ég összeér a földdel – így jellemzik lakóhelyüket a guadeloupe-iak. Földi Paradicsom – mondják rá a turisták.

  Guadeloupe kétségkívül az egyik legszebb hely bolygónkon: az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál fekszik. Az öt fõ és közel 30 kis szigetbõl álló csoport igazi turistaparadicsom, hiszen a fehérhomokos tengerparton, a vízbe hajló kókuszpálmákon és a türkizkék vízen kívül is számtalan látnivaló akad.

 • Csehország - 4. rész

  ©umava
  A Csehország délnyugati határai mentén húzódó ©umava hegylánca Közép-Európa legnagyobb természeti parkjának számít. Legvonzóbb részei közé tartozik a Boubíni õserdõ a Boubín-hegy délkeleti lejtõjén és a Moldva (Vltava) forrásai. Ugyancsak elbûvölõk a ¹umavai hegyi tavak – a Laka-tó, a Plechý-hegy alatti Ple¹né-tó, a Èerné (Fekete-) és a Èertovo (Ördög-) tó ®elezná Ruda közelében vagy a Prá¹ilské-tó Prá¹ily mellett. A régió ékszereként tartják számon Èeský Krumlov városát, amelynek történelmi városmagja a várral és a kastéllyal felkerült az UNESCO kulturális és természeti világörökségi listájára.

 • Hurghada

  Sueztõl délre, 395 km-re fekszik Egyiptom Vörös-tenger tartományának székhelye, az egyik legrangosabb üdülõhely. Kéttornyú mecsetjén, szerény kormányzósági épületén kívül legfontosabb nevezetessége a Cairo-i Egyetem közeli Tengerbiológiai Intézetében berendezett múzeum és akvárium. A várostól mintegy 5 km-re délre kezdték kiépíteni a modern szállodasort. Hurghada nem büszkélkedhet kilométeres pálmasorokkal, lévén a sivatag és a tenger találkozása. Ebbõl adódóan viszont szinte folyamatosan szél fúj a parton, a szörfözõk és a túlzott forróságot nem kedvelõk legnagyobb örömére.

 • Kefalonia

  A szigeten sajátos kultúra alakult ki, melyre hatással volt földrajzi fekvése, a nyugati hódítók hatása, ötvözõdve annak görög voltával és a bizánci hagyományokkal, mely kultúra a szigetet ért természeti csapások ellenére változatlanul fennmaradt. Ezt az örökséget tükrözik a hagyományos búcsúk és vigasságok, szerenádok és áriák, a harangtornyok és épületek architektúrája, a költészet és a népnyelv. A kefaloniaiak jeleskedtek az irodalom, a tudományok és mûvészetek területén. A történelembe, mint különc , szatáirára hajlamos, heves vérmérsékletû, szabadságszeretõ, az ismeretlen...

 • Bern: Svájc központja

  Bern mintegy Svájc közepén fekszik az Aare folyó partján.

  Az óváros a folyó egyik hurokszerû kanyarulatában fekszik, innen terjed ki a város minden égtáj felé néhol egészen 12 kilométer távolságban is. Északról a Breitenrain, Wankdorf és Lorraine negyedek szegélyezik a központot, keleten a Schosshalde és délen Kirchenfeld. Ezeket a negyedeket hidak kötik össze a városközponttal. A hidak nevei a következõk: Lorrainebrücke, Kornhausbrücke, Nydeggbrücke, Kirchenfeldbrücke, Monbijoubrücke. Nyugatról Bümpliz és Bethlehem negyedek veszik körül a centrumot.

 • Bemutatkoznak a világ legmagasabb szállodái

  A 487 méteres hongkongi Ritz-Carlton a világ legmagasabb luxusszállodája. Ázsia és Dubaj büszkélkedhet jelenleg a világon a legtöbb felhõkarcoló hotellel.

  A Forbes magazin összegyûjtötte a legmagasabb szállodákat a tériszonyt nem, a költekezést és a luxuséletmódot viszont nagyon jól ismerõ milliomosok számára. A hongkongi International Commerce Centre (ICC) tornyainak tetején épülõ komplexum minden idõk legmagasabb szállodája. A 312 szobás hotel számos étteremnek ad otthont, lesz beltéri infinity pool is, de minden egyes szobából lenyûgözõ kilátás nyílik a dugókkal telített, zajos megavárosra és a Dél-kínai tengerre.

bohócdoktor vizit szja 1%