2020.12.06. - Miklós

Csongrád megye - Kincsek a nap alatt

Csongrád megye - Kincsek a nap alatt
Csongrád megye turisztikai vonzerejét természeti adottságai, élénk kulturális és szellemi élete, kultúrtörténeti értékei, néprajzi és gazdálkodási hagyományai, valamint a mindezeket a turisták elé táró programok adják.

Gazdag termál- és gyógyvízkészlettel rendelkezünk, amelyre fejlõdõ egészségturisztikai kínálat épül. Szegeden az 1896-ban létesült Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdõhöz – melynek gyógyvizét mind fürdõ-, mind ivókúraként ajánlják – egy modern, komplex rehabilitációs ellátást nyújtó Fizio- és Balneoterápiás Központ kapcsolódik, reumatológiai járóbeteg ellátással.
bohócdoktor vizit szja 1%

Újszegeden, a Ligetfürdõ területén tavasszal egy 2500 fõ befogadó képességû gyógy-, wellness- és fürdõkomplexumot adtak át, csaknem ötezer négyzetméter vízfelülettel és Európa leghosszabb, 27 méter magasból induló vízi csúszdájával. A fürdõ szomszédságában lévõ Hotel Forrást négycsillagos színvonalúra emelték.

A mórahalmi négycsillagos Erzsébet Gyógyfürdõ – amelyet regionális jelentõségû „térd és váll- centrumként” tartanak számon – 2300 m2 vízfelülettel, számos fedett és szabadtéri medencével várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A látogatók ma a szomszédos Thermál Panziót vehetik igénybe, de a fürdõ mellett már épül a Hotel Colosseum wellness-szálloda, 69 szobával és öt lakosztállyal.

A makói Termál és Gyógyfürdõ különlegessége a marosi gyógyiszappakolás, amelyet komplex terápiák részeként alkalmaznak reumás betegségekre, de jó eredményeket érnek el vele nõgyógyászati, ideggyógyászati és egyes bõrbetegségek kezelésében is. Csongrád központjában az árnyas fák közt, 7000 m2-es zöld felületen elterülõ városi fürdõben ízületi, reumatikus betegségek kezelése, nõgyógyászati megbetegedések utókezelése folyik, szakorvos felügyeletével. Hódmezõvásárhelyen 2003-ban avatták fel a tavaly óta Gyarmati Dezsõ nevét viselõ nemzetközi színvonalú Sportuszodát. A létesítményben többek között rekreációs részleg, melegvizes gyógy- és ülõmedence is található.

Az uszoda mellett a Török Sándor Strandfürdõ várja látogatóit. Szentesen a Thermál Gyógyfürdõben 15 ágyas nappali kórház is mûködik, de termálmedencék a Széchenyi-ligetben található Sport és Élményközpontban szintén a vendégek rendelkezésére állnak. Wellness- és fitnesz-szolgáltatásokkal, élményelemekben gazdag szabadidõs programokkal, sportolási lehetõségekkel nem csak gyógyfürdõink szolgálnak: a sok látogatót vonzó algyõi Borbála Fürdõ, az ásotthalmi vagy a kisteleki Aqua Hotel melletti termálfürdõ szintén egész napos kikapcsolódást kínál a család minden tagja számára.

Az aktív turizmus szempontjából is kedvezõ természeti adottságokkal rendelkezünk. Országosan védett területeink a szomszédos megyékben mûködõ nemzeti park igazgatóságok (Kecskemét és Szarvas központokkal) szakmai felügyelete alatt állnak.

A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet felbecsülhetetlen kultúr- és gazdaságtörténeti értékei miatt az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi területe, az Alföldi Kék-túra és az E7 európai hosszú távú vándorút Csongrád megyei szakaszaival. A tájvédelmi körzet területén található az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is. A kultúrtörténeti emlékekben gazdag Mártélyi Tájvédelmi Körzet az ország elsõ ártéri tájvédelmi körzete, a Tisza-szabályozás „szabadtéri múzeuma”. Az Ányási-holtág mentén kedvelt szabadstrand és üdülõterület épült ki. Az ártéren családi kalandpark, terepíjászpálya és piknikpark, továbbá az ott honos növény- és állatvilágot bemutató tiszai tanösvény várja az érdeklõdõket, de túrakenuk is igénybe vehetõk. Mártélyt kerékpárút köti össze Hódmezõvásárhellyel. Az ország déli szögletében – Kelebia, Öttömös, Ásotthalom és Mórahalom környékén – a homok- és löszvidék egykori arculatát ma már csak helyi vagy országos védelmet élvezõ maradványfoltok õrzik.

Hatásosabb védelmük érdekében folyamatban van e természeti értékek egyetlen tájvédelmi körzetbe történõ egyesítése, amely a Kõrös-ér nevet viseli majd. További országos jelentõségû természetvédelmi területeink: az Ásotthalmi-láprét (Csodarét), a Pusztaszeri Fülöpszék, a Csongrádi Kónyaszék, a Pusztaszeri Hétvezér Emlékmû és Tiszaszigeten Magyarország legmélyebb pontja (75,8 tszf. m). Helyi jelentõségû védett természeti területet 13 településünkön tartunk nyilván.

A nemzeti park igazgatóságok és a megyében mûködõ természetvédelemi egyesületek munkatársai segítségével a turisták szakvezetés túrákon vehetnek részt, többek között a szegedi Fehér-tó, az ásotthalmi Csodarét, a nagyszéksósi bivalyrezervátum, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet, a gyálai Holt-Tisza túraútvonalain. A gyermek környezettudatos nevelését ezeken a területeken tanösvények, erdei iskolák is segítik, ez utóbbiak szállás- és étkezési lehetõséget is nyújtanak. A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség keretein belül jól szervezett természetjáró mozgalom mûködik. A gyalogtúra útvonalak többsége kerékpárral is bejárható, kölcsönzésre is van lehetõség. A változatos felszíni vízkészlet, a napsütéses órák magas száma sok turistát csábít üdülésre folyóink mentén, a holt-ágakon, a tavakon és környezetükben.

A vízi túrázók legnépszerûbb programja a Nemzetközi Tisza-túra, amelynek megyénkben Csongrádon, Mindszenten és Szegeden (ami a végállomás) van megállóhelye. A kihívásokat kedvelõk az erõs sodrású, zátonyos Marost is választhatják. A vízi turizmus egyik központja Szeged, itt található a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezõspálya is, ahol kiemelkedõ látogatószámú sportesemények – kajak-kenu VB, más nemzetközi versenyek – zajlanak. Hódmezõvásárhely közigazgatási területén mûködik Dél-Magyarország egyetlen kábeles wakeboard és vízisí pályája. Szentes kimagasló sportélete elismeréseként 1996-ban “Nemzeti Sportváros” címet kapott. A Széchenyi-ligetben elterülõ Sport- és élményközpont parkos környezetben, kemping szálláshelyekkel is várja a vendégeket. Üdülõterületként szintén rendkívül népszerû a csongrádi Körös-torok, kivételes adottságú homokos strandjával. A horgászturistákat megyénkben közel 3000 ha tógazdasági és több mint 4000 ha természetes vízi terület várja, a kedveltebb horgászhelyek száma meghaladja a 30-at. Lovaglásra, kocsikázásra, tereplovaglásra ugyancsak mintegy 30 helyen van lehetõség, és színvonalas lovas- és fogathajtó rendezvények (Hódmezõvásárhely, Mindszent, Fábiánsebestyén, Algyõ, Forráskút, stb.) látogatását is bátran tervezheti az ide látogató. Igazi különlegességünk Ópusztaszeren az õsi legendák lova, az Akhal-Teke fajta.

A terephez szokott hátaslovakon biztonságos túrák tehetõk, de kipróbálható az ekhós kocsizás, sõt a régi magyarok nyilainak használata is. A vadászok számára a Csongrád megyei erdõk gazdag vadállománnyal biztosítanak kedvelt vadászati lehetõséget. A Kéktói Ökoturisztikai Park a horgász- és vadászturisták, de a természet-megfigyelõk számára is különleges élményt kínál.

Sok turistát Csongrád megye kultúrájának sokszínûsége vonz ide. Mûemlékeket a megye településeinek több mint egyharmada õriz. Szeged legrégebbi épülete az 1200 körül emelt Szent Dömötör templom, tornya ma is látható. Az egyházi mûemlékek közül a legjelentõsebb a búcsújáróhelyként is ismert középkori Havi Boldogasszony-templom. Az eklektikus stílusú, mór és szecessziós elemeket hordozó „új” zsinagóga hazánk második, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az árvíz utáni újjáépítés emlékéül épített Fogadalmi Templom és védett téregyüttese a város egyik jelképe. A megyeszékhely mai sugárutas-körutas városképe, eklektikus-neoklasszicista belvárosa, egységes homlokzatú palotasorai az 1879-es nagy árvíz után jöttek létre. A mai napig mûködõ ipartörténeti mûemlék Magyarország legrégebbi vasbeton építménye, az 1904-ben szecessziós stílusban épült szegedi Víztorony, amely 2006-ban befejezõdött felújítása, legfelsõ szintjén kilátó kialakítása és környezetének dísztérré formálása óta igazi turistalátványosság. Az Alsóvároson még fellelhetõ – „istenszöm”-nek nevezett deszkaoromzatú – ún. napsugaras parasztházak, valamint a Felsõvároson látható klasszicista stílusú hajósgazda házak szintén becses, a turistáknak büszkén mutatott emlékeink.

Népi építészetünkben egyedülálló Csongrád régi belvárosa, a „Belsõváros”, amely az Alföld egyetlen településméretû népi mûemlék együttese. A megye legrégebbi épített értékei közé tartozik a Makó melletti Kiszomboron álló, a 13. sz. elején román stílusban épült, európai kitekintésben is különleges hatkarélyos kerektemplom. A magyar építészet országosan is számon tartott további mûemléke a védõfallal és sáncárokkal körülvett óföldeáki erõdtemplom. Az ipari mûemlékek körét megyeszerte mintegy 10 szélmalom és több egykori magtár bõvíti. A Csongrád megyében található néhány egykori kastélyépület legszebbike a nagymágocsi Károly-kastély, amelyet az Alföld legnagyobb, 40 hektáros rezidenciakertje vesz körül.

Múzeumok, kiállítóhelyek a megye tizenöt településén várják a látogatókat. A leggazdagabb anyaggal a Csongrád Megyei Önkormányzat intézményeként mûködõ szegedi Móra Ferenc Múzeum rendelkezik. Figyelemreméltó látnivalókat kínál a hódmezõvásárhelyi Tornyai János, a csongrádi Tari László, a szentesi Koszta József vagy a makói József Attila Múzeum is. Értékes néprajzi gyûjteményekkel – a teljesség igénye nélkül – a csongrád-belsõvárosi Múzeumházban, a szegvári Falumúzeumban, a mindszenti, kiszombori, maroslelei helytörténeti kiállításokon találkozhatunk. Pitvaroson több szlovák néprajzi gyûjtemény is megtekinthetõ.

A különlegességekre vágyókat Szegeden a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítás, a szõregi Rózsa Múzeum, Bordányban a Kisapáti-féle autómatuzsálem gyûjtemény, Szentesen Fridrich János Fényirdája és a Péter Pál Polgárház Múzeum vagy Makó irodalmi emlékmúzeuma, az Espersit Ház, továbbá a helyi földmûvelõk régi életét, eszközeit bemutató Hagymásház várja. Megrendítõ élményt nyújt Hódmezõvásárhelyen a Holokauszt 60. évfordulójára felújított Zsinagóga mellett megnyílt elsõ vidéki Holokauszt Múzeum, továbbá a város 1945-90 közötti történetét bemutató Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ meglátogatása.
A megyei képtárak között elsõ helyen kell említeni az „Alföldi Mûvészváros”, Hódmezõvásárhely 2004-ben felújított Alföldi Galériáját, amely az alföldi realista festõiskola hagyományaiból táplálkozó, több mint ötvenéves múltra visszatekintõ Vásárhelyi Õszi Tárlatnak is otthon ad. A megye képzõmûvészeti életébe Csongrád, Szentes, Makó galériái, a neves mártélyi, makói vagy homokháti mûvésztelepek és több alkotóház is bepillantást enged. 2007. õszén Szegeden – teljes mûemléki helyreállítását követõen – az európai szecesszió egyik legkiemelkedõbb, Antoni Gaudi lakóházaival rokon alkotásának tartott Reök-palotában képtárként és kulturális központként nyitotta meg kapuit a Regionális Összmûvészeti Központ.

A legtöbb kulturális értéket felvonultató, komplex egyedi vonzerõnk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet méltó természeti hátteret nyújt. Az egykori bencés kolostor romkertje mellett emelkedõ Rotunda 2010 nyarára új szolgáltatásokkal, megújulva tárja a látogatók elé a világ egyik legnagyobb panorámaképét, a Feszty-körképet, a nemzet legkiemelkedõbb személyiségeit bemutató Kis Magyar Panteont, a Millennium korában szokásos viseleteket bemutató Promenád 1896-ot, és több más kiállítást. A park területén a Millenniumi Emlékmû, az „Erdõ és Ember”, a Vízügyi Kiállítás, a koronás jurta, a Magyarok Világszövetsége által emelt ház, a mezõgazdasági gépgyûjtemény szolgál további látnivalóul. Az alföldi népi mesterségeket, a tanyai és mezõvárosi életet bemutató skanzent a „Jeles Napok” keltik életre, bevonva a látogatókat a hagyományõrzõ programokba. A gazdag kínálat mellett a többnapos ópusztaszeri tartózkodás lehetõségét a megújult Szeri Kemping is biztosítja.