rss
 • Csongrád megye - Kincsek a nap alatt

 • Csongrád megye turisztikai vonzerejét természeti adottságai, élénk kulturális és szellemi élete, kultúrtörténeti értékei, néprajzi és gazdálkodási hagyományai, valamint a mindezeket a turisták elé táró programok adják.

  Gazdag termál- és gyógyvízkészlettel rendelkezünk, amelyre fejlõdõ egészségturisztikai kínálat épül. Szegeden az 1896-ban létesült Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdõhöz – melynek gyógyvizét mind fürdõ-, mind ivókúraként ajánlják – egy modern, komplex rehabilitációs ellátást nyújtó Fizio- és Balneoterápiás Központ kapcsolódik, reumatológiai járóbeteg ellátással.

  Újszegeden, a Ligetfürdõ területén tavasszal egy 2500 fõ befogadó képességû gyógy-, wellness- és fürdõkomplexumot adtak át, csaknem ötezer négyzetméter vízfelülettel és Európa leghosszabb, 27 méter magasból induló vízi csúszdájával. A fürdõ szomszédságában lévõ Hotel Forrást négycsillagos színvonalúra emelték.

  A mórahalmi négycsillagos Erzsébet Gyógyfürdõ – amelyet regionális jelentõségû „térd és váll- centrumként” tartanak számon – 2300 m2 vízfelülettel, számos fedett és szabadtéri medencével várja a gyógyulni, kikapcsolódni vágyókat. A látogatók ma a szomszédos Thermál Panziót vehetik igénybe, de a fürdõ mellett már épül a Hotel Colosseum wellness-szálloda, 69 szobával és öt lakosztállyal.

  A makói Termál és Gyógyfürdõ különlegessége a marosi gyógyiszappakolás, amelyet komplex terápiák részeként alkalmaznak reumás betegségekre, de jó eredményeket érnek el vele nõgyógyászati, ideggyógyászati és egyes bõrbetegségek kezelésében is. Csongrád központjában az árnyas fák közt, 7000 m2-es zöld felületen elterülõ városi fürdõben ízületi, reumatikus betegségek kezelése, nõgyógyászati megbetegedések utókezelése folyik, szakorvos felügyeletével. Hódmezõvásárhelyen 2003-ban avatták fel a tavaly óta Gyarmati Dezsõ nevét viselõ nemzetközi színvonalú Sportuszodát. A létesítményben többek között rekreációs részleg, melegvizes gyógy- és ülõmedence is található.

  Az uszoda mellett a Török Sándor Strandfürdõ várja látogatóit. Szentesen a Thermál Gyógyfürdõben 15 ágyas nappali kórház is mûködik, de termálmedencék a Széchenyi-ligetben található Sport és Élményközpontban szintén a vendégek rendelkezésére állnak. Wellness- és fitnesz-szolgáltatásokkal, élményelemekben gazdag szabadidõs programokkal, sportolási lehetõségekkel nem csak gyógyfürdõink szolgálnak: a sok látogatót vonzó algyõi Borbála Fürdõ, az ásotthalmi vagy a kisteleki Aqua Hotel melletti termálfürdõ szintén egész napos kikapcsolódást kínál a család minden tagja számára.

  Az aktív turizmus szempontjából is kedvezõ természeti adottságokkal rendelkezünk. Országosan védett területeink a szomszédos megyékben mûködõ nemzeti park igazgatóságok (Kecskemét és Szarvas központokkal) szakmai felügyelete alatt állnak.

  A Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet felbecsülhetetlen kultúr- és gazdaságtörténeti értékei miatt az ország egyik legismertebb és leglátogatottabb idegenforgalmi területe, az Alföldi Kék-túra és az E7 európai hosszú távú vándorút Csongrád megyei szakaszaival. A tájvédelmi körzet területén található az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark is. A kultúrtörténeti emlékekben gazdag Mártélyi Tájvédelmi Körzet az ország elsõ ártéri tájvédelmi körzete, a Tisza-szabályozás „szabadtéri múzeuma”. Az Ányási-holtág mentén kedvelt szabadstrand és üdülõterület épült ki. Az ártéren családi kalandpark, terepíjászpálya és piknikpark, továbbá az ott honos növény- és állatvilágot bemutató tiszai tanösvény várja az érdeklõdõket, de túrakenuk is igénybe vehetõk. Mártélyt kerékpárút köti össze Hódmezõvásárhellyel. Az ország déli szögletében – Kelebia, Öttömös, Ásotthalom és Mórahalom környékén – a homok- és löszvidék egykori arculatát ma már csak helyi vagy országos védelmet élvezõ maradványfoltok õrzik.

  Hatásosabb védelmük érdekében folyamatban van e természeti értékek egyetlen tájvédelmi körzetbe történõ egyesítése, amely a Kõrös-ér nevet viseli majd. További országos jelentõségû természetvédelmi területeink: az Ásotthalmi-láprét (Csodarét), a Pusztaszeri Fülöpszék, a Csongrádi Kónyaszék, a Pusztaszeri Hétvezér Emlékmû és Tiszaszigeten Magyarország legmélyebb pontja (75,8 tszf. m). Helyi jelentõségû védett természeti területet 13 településünkön tartunk nyilván.

  A nemzeti park igazgatóságok és a megyében mûködõ természetvédelemi egyesületek munkatársai segítségével a turisták szakvezetés túrákon vehetnek részt, többek között a szegedi Fehér-tó, az ásotthalmi Csodarét, a nagyszéksósi bivalyrezervátum, a Mártélyi Tájvédelmi Körzet, a gyálai Holt-Tisza túraútvonalain. A gyermek környezettudatos nevelését ezeken a területeken tanösvények, erdei iskolák is segítik, ez utóbbiak szállás- és étkezési lehetõséget is nyújtanak. A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség keretein belül jól szervezett természetjáró mozgalom mûködik. A gyalogtúra útvonalak többsége kerékpárral is bejárható, kölcsönzésre is van lehetõség. A változatos felszíni vízkészlet, a napsütéses órák magas száma sok turistát csábít üdülésre folyóink mentén, a holt-ágakon, a tavakon és környezetükben.

  A vízi túrázók legnépszerûbb programja a Nemzetközi Tisza-túra, amelynek megyénkben Csongrádon, Mindszenten és Szegeden (ami a végállomás) van megállóhelye. A kihívásokat kedvelõk az erõs sodrású, zátonyos Marost is választhatják. A vízi turizmus egyik központja Szeged, itt található a Maty-éri Gróf Széchenyi István Evezõspálya is, ahol kiemelkedõ látogatószámú sportesemények – kajak-kenu VB, más nemzetközi versenyek – zajlanak. Hódmezõvásárhely közigazgatási területén mûködik Dél-Magyarország egyetlen kábeles wakeboard és vízisí pályája. Szentes kimagasló sportélete elismeréseként 1996-ban “Nemzeti Sportváros” címet kapott. A Széchenyi-ligetben elterülõ Sport- és élményközpont parkos környezetben, kemping szálláshelyekkel is várja a vendégeket. Üdülõterületként szintén rendkívül népszerû a csongrádi Körös-torok, kivételes adottságú homokos strandjával. A horgászturistákat megyénkben közel 3000 ha tógazdasági és több mint 4000 ha természetes vízi terület várja, a kedveltebb horgászhelyek száma meghaladja a 30-at. Lovaglásra, kocsikázásra, tereplovaglásra ugyancsak mintegy 30 helyen van lehetõség, és színvonalas lovas- és fogathajtó rendezvények (Hódmezõvásárhely, Mindszent, Fábiánsebestyén, Algyõ, Forráskút, stb.) látogatását is bátran tervezheti az ide látogató. Igazi különlegességünk Ópusztaszeren az õsi legendák lova, az Akhal-Teke fajta.

  A terephez szokott hátaslovakon biztonságos túrák tehetõk, de kipróbálható az ekhós kocsizás, sõt a régi magyarok nyilainak használata is. A vadászok számára a Csongrád megyei erdõk gazdag vadállománnyal biztosítanak kedvelt vadászati lehetõséget. A Kéktói Ökoturisztikai Park a horgász- és vadászturisták, de a természet-megfigyelõk számára is különleges élményt kínál.

  Sok turistát Csongrád megye kultúrájának sokszínûsége vonz ide. Mûemlékeket a megye településeinek több mint egyharmada õriz. Szeged legrégebbi épülete az 1200 körül emelt Szent Dömötör templom, tornya ma is látható. Az egyházi mûemlékek közül a legjelentõsebb a búcsújáróhelyként is ismert középkori Havi Boldogasszony-templom. Az eklektikus stílusú, mór és szecessziós elemeket hordozó „új” zsinagóga hazánk második, és a világ negyedik legnagyobb zsinagógája. Az árvíz utáni újjáépítés emlékéül épített Fogadalmi Templom és védett téregyüttese a város egyik jelképe. A megyeszékhely mai sugárutas-körutas városképe, eklektikus-neoklasszicista belvárosa, egységes homlokzatú palotasorai az 1879-es nagy árvíz után jöttek létre. A mai napig mûködõ ipartörténeti mûemlék Magyarország legrégebbi vasbeton építménye, az 1904-ben szecessziós stílusban épült szegedi Víztorony, amely 2006-ban befejezõdött felújítása, legfelsõ szintjén kilátó kialakítása és környezetének dísztérré formálása óta igazi turistalátványosság. Az Alsóvároson még fellelhetõ – „istenszöm”-nek nevezett deszkaoromzatú – ún. napsugaras parasztházak, valamint a Felsõvároson látható klasszicista stílusú hajósgazda házak szintén becses, a turistáknak büszkén mutatott emlékeink.

  Népi építészetünkben egyedülálló Csongrád régi belvárosa, a „Belsõváros”, amely az Alföld egyetlen településméretû népi mûemlék együttese. A megye legrégebbi épített értékei közé tartozik a Makó melletti Kiszomboron álló, a 13. sz. elején román stílusban épült, európai kitekintésben is különleges hatkarélyos kerektemplom. A magyar építészet országosan is számon tartott további mûemléke a védõfallal és sáncárokkal körülvett óföldeáki erõdtemplom. Az ipari mûemlékek körét megyeszerte mintegy 10 szélmalom és több egykori magtár bõvíti. A Csongrád megyében található néhány egykori kastélyépület legszebbike a nagymágocsi Károly-kastély, amelyet az Alföld legnagyobb, 40 hektáros rezidenciakertje vesz körül.

  Múzeumok, kiállítóhelyek a megye tizenöt településén várják a látogatókat. A leggazdagabb anyaggal a Csongrád Megyei Önkormányzat intézményeként mûködõ szegedi Móra Ferenc Múzeum rendelkezik. Figyelemreméltó látnivalókat kínál a hódmezõvásárhelyi Tornyai János, a csongrádi Tari László, a szentesi Koszta József vagy a makói József Attila Múzeum is. Értékes néprajzi gyûjteményekkel – a teljesség igénye nélkül – a csongrád-belsõvárosi Múzeumházban, a szegvári Falumúzeumban, a mindszenti, kiszombori, maroslelei helytörténeti kiállításokon találkozhatunk. Pitvaroson több szlovák néprajzi gyûjtemény is megtekinthetõ.

  A különlegességekre vágyókat Szegeden a Pick Szalámi és Szegedi Paprika Múzeum, a Varga Mátyás Színháztörténeti Kiállítás, a szõregi Rózsa Múzeum, Bordányban a Kisapáti-féle autómatuzsálem gyûjtemény, Szentesen Fridrich János Fényirdája és a Péter Pál Polgárház Múzeum vagy Makó irodalmi emlékmúzeuma, az Espersit Ház, továbbá a helyi földmûvelõk régi életét, eszközeit bemutató Hagymásház várja. Megrendítõ élményt nyújt Hódmezõvásárhelyen a Holokauszt 60. évfordulójára felújított Zsinagóga mellett megnyílt elsõ vidéki Holokauszt Múzeum, továbbá a város 1945-90 közötti történetét bemutató Emlékpont – Fél Évszázad Vásárhelyen Humán Oktatási Központ meglátogatása.
  A megyei képtárak között elsõ helyen kell említeni az „Alföldi Mûvészváros”, Hódmezõvásárhely 2004-ben felújított Alföldi Galériáját, amely az alföldi realista festõiskola hagyományaiból táplálkozó, több mint ötvenéves múltra visszatekintõ Vásárhelyi Õszi Tárlatnak is otthon ad. A megye képzõmûvészeti életébe Csongrád, Szentes, Makó galériái, a neves mártélyi, makói vagy homokháti mûvésztelepek és több alkotóház is bepillantást enged. 2007. õszén Szegeden – teljes mûemléki helyreállítását követõen – az európai szecesszió egyik legkiemelkedõbb, Antoni Gaudi lakóházaival rokon alkotásának tartott Reök-palotában képtárként és kulturális központként nyitotta meg kapuit a Regionális Összmûvészeti Központ.

  A legtöbb kulturális értéket felvonultató, komplex egyedi vonzerõnk az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, amelynek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet méltó természeti hátteret nyújt. Az egykori bencés kolostor romkertje mellett emelkedõ Rotunda 2010 nyarára új szolgáltatásokkal, megújulva tárja a látogatók elé a világ egyik legnagyobb panorámaképét, a Feszty-körképet, a nemzet legkiemelkedõbb személyiségeit bemutató Kis Magyar Panteont, a Millennium korában szokásos viseleteket bemutató Promenád 1896-ot, és több más kiállítást. A park területén a Millenniumi Emlékmû, az „Erdõ és Ember”, a Vízügyi Kiállítás, a koronás jurta, a Magyarok Világszövetsége által emelt ház, a mezõgazdasági gépgyûjtemény szolgál további látnivalóul. Az alföldi népi mesterségeket, a tanyai és mezõvárosi életet bemutató skanzent a „Jeles Napok” keltik életre, bevonva a látogatókat a hagyományõrzõ programokba. A gazdag kínálat mellett a többnapos ópusztaszeri tartózkodás lehetõségét a megújult Szeri Kemping is biztosítja.
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Róma: Európa kulturális központja

  Róma: Európa kulturális központjaRóma Olaszország legnagyobb és legnépesebb városa. Az a város, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való látványosságot vagy elfoglaltságot: számtalan műemlék, múzeum, étterem, bár, divatüzlet várja az idelátogatókat. A több ezer év alatt számos csodálatos templommal, szoborral, műkinccsel, épülettel, palotával, kerttel, szökőkúttal, és piazzával gazdagodott. Rómát leginkább egy hatalmas szabadtéri múzeumhoz hasonlítanánk, mely az emberi kultúra magasrendű alkotásainak kincstára.

 • Élményben Utazunk! – Pest Megye

  Pest megye, mely körülöleli Budapestet, fontos szerepet tölt be e kis országban. Akár kirándulni, pihenni, sportolni, múzeumba menni, kulturális programokon részt venni, fürdõzni szeretne – bármit megtalál.

  Sokaknak azonnal a Dunakanyar jut eszükbe, melyen nem is kell meglepõdni. Érdemes egy- vagy akár többnapos túrát tervezni e festõi tájra, mely minden évszakban a maga sajátosságaival együtt gyönyörû. A Pilisben megismerkedhet az egyedülálló növényvilággal, csodálatos ösvényeket barangolhat be akár gyalogszerrel, akár kerékpárral, egyénileg vagy szervezett túrák keretein belül.

 • A nyugat-csehországi fürdõvárosok

  A régióban gyógyhatású ásványi források százai törnek a felszínre. Ezek közelében alakultak ki a híres fürdõvárosok – Karlsbad (Karlovy Vary), Marienbad (Mariánské Láznì), Franti¹kovy Láznì, Jáchymov, Láznì Kyn¾vart, és Konstantinovy Láznì.

  A történelem iránt érdeklõdõk számos várat és kastélyt kereshetnek fel a vidéken – például Beèov nad Teplout, Kyn¾vartot, Loketet és Seeberget (Ostroh).

 • Tallinn - A legek városa

  Tallinn Észak-Európa legrégibb fõvárosa, központjában található a térség legjobban megõrzött középkori városmagja, és még folytathatnánk a legek sorát: a város falai között bukkanhatunk rá a világ legrégebben (1422 óta) mûködõ patikájára, St. Olaf nevét viselõ temploma az 1800-as évek végéig a világ legmagasabb épületének számított, a Városháza pedig Észak-Európa egyetlen érintetlenül megmaradt ilyen jellegû gótikus épülete. Az észtek mai fõvárosa, egykori nevén Reval, gazdag történelme során tartozott a dánokhoz, a német lovagrendhez, a svédekhez, az oroszokhoz, és pár évtizedig a Szovjetunió egyik nagyvárosa volt.

 • Drezda a mûvészetek városa

  Zene- és mûvészetkedvelõ városként Drezda mindig is nagy tekintélynek örvendett Európában.

  Ám nemcsak megtekinthetõ mûkincseivel érdemelte ki e rangot - a Grünes Gewölbe évszázadok alatt felhalmozott drágaságaival, Raffaello Sixtusi Madonnájával, a Die Brücke expresszionista mûvészcsoport gazdag örökségével -, hanem magas zenei kultúrájával a zenei turizmus úttörõjévé vált. Hétszáz éves hagyományai vannak a híres templomi kórusnak, a Kreuzchornak, és nem kevésbé híres a Semperoper zenekara sem.

 • Katmandu

  Amikor a magasan fekvõ völgybõl felszáll a hajnali köd a Himalája jeges hegycsúcsaihoz, Katmandu mitikus hellyé változik. A templomok és istenszobrok fehér tengerbe merülnek, a távolból tompa gongütéseket vél hallani az ember, és a korhadás meg az elszenesedett fa hideg szaga csap az orrába. A nevar nép hite szerint ezekben a valószerûtlen pillanatokban megy végbe az ember spirituális megtisztulása. Minden bûn és gonosz gondolat eltávozik belõle, elviszi a tovahömpölygõ köd.

 • Badacsony, Badacsonytomaj

  A Balaton partvidékének egyik leglátványosabb kistája, amely félszigetként nyúlik be a tóba. Nagy forgalmú, természeti szépségekben és kultúrtörténeti vonatkozásokban bõvelkedõ üdülõ- és kirándulóhely: nemzetközi hírnevét kiváló borainak köszönheti.

  Badacsony néven ma a Badacsony-hegyet és közvetlen környezetét értjük, amely a hegy keleti lábánál települt Badacsonytomaj és a nyugati oldalon Badacsonytördemic község határához tartozik. A közigazgatási központ Badacsonytomajon van, de a térség idegenforgalmi központja a hegy déli lábánál, a Badacsony vasútállomás körül alakult ki.

 • Iráklio - Kréta fõvárosa

  A sziget északi partján fekszik, az ókori minószi fõváros, Knósszosz északnyugati szomszédságában. Ezért feltehetõ, hogy ebben az idõben a palotabirodalom kikötõje lehetett.

  Mai nevét Heracleum ókori római kikötõrõl kapta, amely valószínûleg ugyanezen a helyen volt. A i. sz. 9. században a szaracén Kréta fõvárosa volt, ekkor az arab Kandak („sáncárok”) nevet kapta, s ez torzult Candiává. A több ezer éves város korai történetére vonatkozóan csak töredékes emlékek utalnak.

 • Kanton - Kína déli kapuja

  A város Kína déli részén, a „Gyöngy” folyó torkolatánál fekszik, Hong Kong és Macao szomszédságában. 7.434 négyzetkilométernyi területén 6.66 millió lakosa él. Klímája szubtrópusi monszun, forró és esõs, az éves átlaghõmérséklet 21.7 fok, a legmagasabb 38.7, a legalacsonabb télen nulla fok. Guangzhou 2.200 éves történelmével a világ legnagyobb, legrégebbi tengeri kereskedelmi központjának tekinthetõ. Gazdag históriájának köszönhetõen bõvelkedik látnivalókban.

 • Amerikai paradicsom

  A hetvenes-nyolcvanas évekig a legunalmasabb államnak tartották az Egyesült Államokon belül, hiszen szinte csak nyugdíjasok lakták. Az évezred végére azonban nagyon is megváltozott a kép: ma már a legvonzóbb hely, elsõsorban a legfiatalabbak számára.

  Az idegenforgalmi csábítás trükkjeinek töménysége megdöbbentõ. A legcsekélyebb apróságra is figyelve szerveznek meg mindent, ami a vendég tökéletes elkábításához szükséges. Leírhatatlanul sok, hihetetlen méretû attrakció várja Floridában az odalátogatókat.

 • Las Vegas, A világ szórakoztató központja

  Las Vegas az amerikai Nevada állam legnépesebb városa, Clark megye székhelye, és egyben a világ egyik legnagyobb szórakoztatási, bevásárlási és szerencsejáték-központja. Mint ahogy beceneve („A világ szórakoztató központja”) is jelzi, a város otthont ad rengeteg kaszinónak, és ehhez kapcsolódó szórakoztatási egységnek.

  Jelenleg az Egyesült Államok 28. legnépesebb városa, mintegy 599 087 becsült lakossal, de elõvárosaival együtt a Las Vegas-i agglomerációs körzetnek, amely egész Clark megyét magába foglalja, 1 986 146 lakója van.

 • A világ 7 új csodája - a mexikói Chichén Itzá

  Kr. elõtt 2000 táján a maják népesítették be a Délnyugat-Mexikóban található partvidéki területet, a Yucatánt. A közép-amerikai indián kultúra Kr. u. 200 és 900 között érte el fejlõdésének csúcsát. Teotihuacán városa a maga 200 000 lakosával hajdan a világ egyik legnagyobb települése volt. A kereskedelem és a mezõgazdaság a virágkorát élte, melynek elõször a Hernán Cortes által vezetett spanyol hódítás vetett véget 1519-ben. A Yukatán félsziget Mexikó egyik legizgalmasabb területe, itt terül el a toltékok fõvárosa, Chichén Itzá, amely megõrizte a hosszú ideig tartó maja kultúra emlékeit.

 • Trendi hely lett mára az egykori NDK fõvárosából

  Ha a hetvenes években dönteni kellett, hogy Nyugat- vagy Kelet-Berlinbe mennénk, egyszerûnek tûnt a választás az elõbbi javára, s most 2005-ben is ugyanilyen egyszerû: az egykori Kelet-Berlin sokkal izgalmasabb és érdekesebb a nyugati résznél. A berliniek szerint városukat négy ízben építették újjá. Elõször a XIX. században, a német egyesülést követõen a Hohenzollernek szabtak új formát a Spree-parti birodalmi fõvárosnak. Majd jöttek a harmincas évek...

 • Keresztesek útján Libanonban

  Csontváry Kosztka Tivadar, a ma már világhírû magyar festõ bebarangolta a bibliai tájakat. Vándorlásának egyik fontos állomása, Libanon különbözõ kultúrák, nyelvek és hitek találkozási helye.

  A fõváros, Bejrút a Földközi-tenger partján fekvõ metropolis otthont adott számos látogatónak és hódítónak, kíváncsi utazónak és tudósnak. Itt élt a nemes és éles eszû mezopotámiai nép, a föníciai, akiknek a modern írást köszönhetjük, majd jöttek az ókori görögök, akiket a rómaiak váltottak fel, és erre haladtak el a Szentföld felszabadítására indult keresztesek is.

 • Drezda

  II. Frigyes Ágost (1670-1733) szász választófejedelem és 1697-tõl lengyel király is, olyan gazdagon volt megáldva testi képességekkel, hogy hódolói az Erõs melléknévvel ruházták fel. Állítólag 350-nél több gyermeket nemzett, és patkókat hajlított össze puszta kézzel. Az uralkodónak még más, nem kevésbé kiváló adottságai is voltak: elhatározta, hogy Észak Velencéjévé varázsolja Elba-parti rezidenciáját. Túl akart tenni a berlini udvaron - ami sikerült is neki -, Versailles fényét-pompáját kívánta szász földre hozni.

 • Salamanca - kulturális fõváros minden évben

  Ha egy utazó tanácsot kérne tõlem, hogy melyik spanyol várost érdemes meglátogatnia, biztosan Salamancát javasolnám neki elõször.

  Salamanca Madridtól mintegy 200 km-re nyugatra található, tömegközlekedéssel két és fél óra alatt kényelmesen megközelíthetõ. Hazánkban kevesen ismerik, pedig a frekventált hónapokban alig lehet lépni a turistáktól a belvárosban. A spanyolok így innen is eltûnnek a nyári vakáció idejére, mint a többi nagyvárosból, és emiatt én is azt javaslom, hogy más idõpontban látogassuk meg.

 • Kapuvár - A hanság fõvárosa

  A 11.000 lakosú Kapuvár - melyet a Hanság fõvárosaként is emlegetnek - , Magyarország északnyugati részén, a Kisalföld két tájegységének - a Rábaköznek és a Hanság - medencének - találkozásánál, kedvezõ közlekedésföldrajzi helyzetben, a 85-ös fõ út két oldalán Gyõrtõl 49, Soprontól mintegy 39 km-re található.

  A város központjától 12 km-re észak felé található a pamhageni határátkelõ. Kapuvár település létrejötte a honfoglalás utánra tehetõ.

 • Brno

  400.000 lakosa Brnot Csehország második legnagyobb városává teszi. A folyamatosan növekvõ település 1091-ben kapott városi rangot és Vencel király privilégiumokat is adományozott a városnak 1243-ban. A XIII. századtól királyi városi védelmét a Spilberg királyi várból látták el, majd a XIV. századtól Luxemburg-Ház székhelyéül szolgált. A XV. században a husziták többször megtámadták, de elfoglalniuk nem sikerült. 1641-ben Brno Morávia fõvárosa lett és 1645-ben sikerrel állt ellen a svéd támadásoknak is, ezzel még jobban megerõsítve pozícióját.

 • Leukaszpisz

  Újjáéled Egyiptomban Leukaszpisz (Antifré) 2000 éves görög-római kereskedõváros, amelyet ezentúl várja a turistákat.

  A Földközi-tenger partján fekvõ ókori várost, amelyet a Kr.u. IV. században szökõár pusztított el, 1986-ban, Marina El Alamein üdülõfalu építésekor fedezték fel. Az antik település majdnem a befektetési láz áldozatául esett, de végül egy 82 hektáros területet bocsátottak a régészek rendelkezésére, ahol az 1990-es évektõl lengyel archeológusok dolgoznak.

 • Tunézia és a Szahara varázslatos világa

  Tunézia, a „fátylak országa”, Magyarországtól alig 2 órányira, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik.

  Itt nyújtózik a Szahara végtelen homoktengere, amelybõl csak az itt-ott felsejlõ romok, Hammamet vagy Sousse medinái vagy Sidi Bou Said mór óvárosa idézik a rendkívüli történelmet. Karthago egykor hatalmas birodalom központja volt, ma az európaiak kedvelt kirándulóhelye.

 • Kocogó városnézés Edinburghben

  A városnézõ túra új perspektívából mutatja be Skócia fõvárosát, egyesítve a futás, a városnézés és a történelmi nevezetességek megtekintésének élményét. A kezdeményezés nem a versenyszerû sportolókat állítja a rajtvonalhoz, hanem azokat igyekszik megmozgatni, akik aktívan kívánják felfedezni Edinburgh eddig nem ismert nevezetességeit és környezetének szépségét - adta hírül a Brit Turisztikai Hivatal. A túra útvonala körülbelül öt kilométer hosszú, s a résztvevõk végigkocoghatnak a város történelmi fõutcáján, majd az óvárosból jutnak el Edinburgh legjellegzetesebb dombjára, a Calton Hillre.

 • Hogyan kerüljük el a tébolyt az álomvilágban?

  Minden család egyszer az életben szeretne eljutni Disney parkba. Olyan tippeket adunk az olvasónak, amelyek segítségével pénzt, idõt és energiát spórolhat, tehát érdemes figyelni, mert a Disney park. Mielõtt bárminemû felsorolásba kezdenénk a szemfüles tanácsainkat illetõen, az elsõ és legfontosabb dolog, hogy egy – a vidámparkokban nagyon is gyakori – jelenségre felhívjuk a kedves olvasó figyelmét. Sokan vagyunk akiknél komoly pénzügyi kompromisszumokat kell kötni annak érdekében, hogy nyaralásunk egyáltalán létrejöhessen.ban könnyen téboly is várhat ránk.

 • Röszke

  Röszke község Szegedtõl délnyugatra, a Tisza gyálai holtága, valamint a Szerb országhatár között helyezkedik el.

  Településünk 1950-ben kapott önálló rangot, tehát fiatal település, mely 3600 ha-on terül el, lakóinak száma 2009 évben 3379 fõ. A hozzánk látogató turista vagy átutazó gyönyörködhet a klebelsbergi stílusú mûvelõdési házban, az elsõ és második világháborús emlékmûben, a római katolikus templom épületében, és a mai napig még fellelhetõ napsugaras oromzatú házakban.

 • Villámlátogatás Keszthelyen

  Aki a Balaton partján tölt el pár napot, az látogassa meg az északi parton található Festetics kastélyt, megéri látni ezt a fantasztikus épületet és még külföldre sem kell menni.

  Ez az ország negyedik legnagyobb, de legpompásabban helyreállított és berendezett kastélya. A barokk kastély építését 1745-ben Festetics Kristóf kezdte el.

 • Fürdés után vásárlás

  Angliában nem a nagyvárosokban, hanem egy elegáns fürdõhelyen, Bath-ban a leghangulatosabb és legnagyobb a karácsonyi vásár.

  November közepétõl hétvégeken egy tût sem lehet leejteni Bath sétálóutcáin. A közeli falvakból és városokból, elsõsorban Bristolból csak úgy özönlenek ide a vásárolni vagy csak nézgélõdni akarók. Sok a külföldi is, akik a római kori város történelmi levegõjére és mûemlékeire épp úgy kíváncsiak, mint a színes karácsonyi forgatagra.

 • Brazília

  Az Isten brazil, erről meg vannak győződve Latin Amerika legnagyobb országának lakói. Felfogásuk szerint az Úr hat nap alatt teremtette meg a világot, s a hetedik napon Rio de Janeirot. A természet valóban jót akart Brazíliának, hisz termékeny földet adott neki, gazdag ásványkincseket, csodálatos tengerpartokat és életvidám embereket. A „leg-ek országára” jellemző a népek és kultúrák keveredése, a fantasztikusan sokszínű növényés állatvilág, a kitűnő konyha és a szamba ritmusa.

 • Pusztaföldvár

  Pusztaföldvár Békés megye délnyugati részén, Orosháza vonzáskörzetében található, mintegy 12 km-re a várostól. A jelenleg 1992 lelket számláló községnek nincsenek turisták ezreit csalogató természeti adottságai, nincs különös fordulatokban gazdag történelme.

  Van azonban néhány országos jelentõségû kultúrtörténeti, természetvédelmi értéke és számos olyan szülötte, akikre méltán lehetünk büszkék, s akik szülõfalujukra szeretettel gondolnak. Régészeti leletek alapján feltételezhetõ, hogy több ezer éve létezett ezen a területen is kezdetleges településforma.

 • Fejlõdõ Afrika: Kenya

  A világnak kevés tája kínál több természeti csodát, mint Kenya. Itt szabadon élnek mindazok a vadállatok, amelyekkel leginkább csak a tévében (és újabban egyre gyakrabban a sajtóban is) találkozhatunk.

  Sok évtizeden át ez a táj az európaiak vadászparadicsoma volt. Mára már az emberek megértették, hogy a fényképezõgéppel történõ vadászathoz legalább annyi ügyességre van szükség, mint a fegyvereshez. Csak az orvvadászokat nehéz megfékezni. Az elsõ kenyai látogatás csodálatos és emlékezetes lehet, mivel az ország természeti látványosságokban gazdag, éghajlata változatos.

 • Világörökségünk: Hollókõ

  A csodálatos természeti környezetben fekvõ település népi építészeti emlékeivel, napjainkig élõ paraszti hagyományaival 1987 óta szerepel a világörökségi listán. Múzeumai, a hollókõi vár maradványai számos látnivalót kínálnak. A község fölé magasodó, a XIII. századból származó vár históriája összefonódik a falu történetével. Az erõdítmény elsõ írásos említése 1313-ból származik, "castrum Hollokew" alakban. A XV. században további védõmûvekkel bõvítették. A török idõket átvészelt vár maradványaihoz erdei ösvény vezet a faluból.

 • Lengyelország

  Lengyelország a természet és a kultúra kincsestára. Korszerû gazdaságot építõ, a nemzeti örökséget ápoló, vendégszeretõ demokratikus állam Európa szívében. Lengyelországot évente sokmillió turista keresi fel. Elégedetten utaznak haza és gyakran vissza is térnek. Mindenki megtalálja Lengyelországban a kedvére valót. A korszerû turisztikai infrastruktúra biztosítja a legmagasabb szintû pihenést. A múzeumok, kortárs mûvészeti galériák, koncerttermek, valamint az uszodák, lovas iskolák, diszkók és éjszakai klubok kielégítik a legigényesebb vendégeket is.