2020.11.29. - Taksony

Pusztaföldvár

Pusztaföldvár
Pusztaföldvár Békés megye délnyugati részén, Orosháza vonzáskörzetében található, mintegy 12 km-re a várostól. A jelenleg 1992 lelket számláló községnek nincsenek turisták ezreit csalogató természeti adottságai, nincs különös fordulatokban gazdag történelme.

Van azonban néhány országos jelentõségû kultúrtörténeti, természetvédelmi értéke és számos olyan szülötte, akikre méltán lehetünk büszkék, s akik szülõfalujukra szeretettel gondolnak. Régészeti leletek alapján feltételezhetõ, hogy több ezer éve létezett ezen a területen is kezdetleges településforma.
bohócdoktor vizit szja 1%

Írásos emlékeink Földvárról az 1460-as évekig vezetnek vissza bennünket. Névadója a ma is látható földvára, amelyet Szilágyi Erzsébet 1463-as levele „Földwar” néven említ. Azonban községünk neve az 1600-as évek elejére teljesen eltûnt a települések közül: török-tatár seregek elpusztították.

Késõbb az 1840-es királyi kincstári árverésen Wodianer Sámuel pesti nagykereskedõ nyerte el Földvárt és 60 magyar kertészcsaládot telepített ide. Az 1991-es évben ünnepeltük községünk újratelepítésének 150. évfordulóját. E kiemelkedõ eseményhez kapcsolódóan jelent meg Pleskonics András A megtartó falu címû könyve, amely az utókor számára értékes kultúrtörténeti kiadvány.

A település legfõbb természeti értéke a községtõl délkeletre emelkedõ földvára: a bronzkori Kis- és Nagytatársánc. A kettõs sánc 3050 m hosszú, átmérõje 1800 m. Tizenkét hektáros területét egykor a kettõs sáncon kívül 26-27 m széles, 2 m mély vizesárok védte. Védelmi rendszerét bronzkori folyómeder köti össze. Szomszédságában található az 1971 óta szigorúan védett Tatársánci õsgyep, egy félhektárnyi bekerített terület, amely hazánk legkisebb természetvédelmi tája. Itt él egyedül az Alföldön a bókolyó zsálya, az erdélyi hérics, a macskahere és a csuklyás ibolya. E parányi õsgyepmaradvány a jégkorszakot követõ felmelegedés õsi növényvilágának szinte páratlan botanikai értéke.

Az 1917-ben felszentelt Evangélikus templom tornyának 36 m magas harangszintjérõl, ahol három harang tekinthetõ meg, minden irányba panoráma-kilátás nyílik a vidékre. Rendszeresen tartanak az egyházi építményben komolyzenei jótékonysági hangversenyeket is.

Fõ látnivaló emellett a nemrég felújított Római Katolikus templom is, amely 1906 és 1907 között épült.

Az I. világháborús emlékmûvet a községháza elõtt 1926-ban emelték 183, a háborúban elesett pusztaföldvári katona emlékére.

A Szabadság téri parkban található II. világháborús kegyeleti emlékmû a falu szülötte Kiss Nagy András alkotása, melyet 1989-ben avatott fel a falu lakossága.

Ugyancsak itt állítottak fel egy kopjafát az 1956-os forradalom emlékére.

Községünk általános iskolája 2000-ben kapta meg a Petõfi Sándor nevet.