rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Tatabánya és környéke

 • Budapest felõl a Vértes és a Gerecse hegység találkozásának völgyeibõl kilépve, míg nyugati irányból a Kisalföld síkja után a Gerecse zöldellõ vonulatának tövében pillantják meg városunkat a hozzánk érkezõ látogatók.

  A Turul emlékmû és a Szelim-barlang látványa messzirõl vonzza a tekintetet, s idéz fel régmúltra utaló emlékeket, legendákat. Tatabánya Komárom-Esztergom megye székhelye, 3 település egyesülésekor kapott városi rangot. Évtizedeken át a bányászat és a hozzá kapcsoló ipar határozta meg az itteniek életét.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Az 1950-60-as évek építészetének stílusát sok lakó- és középület magán viseli, így igazi retro városnézõ sétát tehetünk közöttük.

  A tatabányai szénmedence utolsó termelõüzeménél, a XV-ös aknánál került kialakításra a Szabadtéri Bányászati Múzeum, más nevén a Bányaskanzen. A kõbányászok embert próbáló, munkás hétköznapjaiba nyerhetünk betekintést a szabadtéri gépbemutatók, a korhûen berendezett bányászlakások üzletek és irodák segítségével.

  Az elsõ látnivaló, ami a látogatók szeme elé tárul, az a múzeum bejáratával szemben álló monumentális, acélszerkezetû aknatorony, ami oly jellemzõ volt a tatabányai bányaüzemekre. Az alatta megbújó, 286 méter mély függõleges akna a bánya szellõzõjeként funkcionált. Az egykori irodaépületben most azoknak az ásványoknak, kõzeteknek és fosszíliáknak a kiállítása nézhetõ meg, melyeket a tatabányai bányák feltárása és a szénkitermelés során találtak. Bányásznapok alkalmával korabeli öltözéket viselõ szakemberek tartanak elõadást az érdeklõdõknek a bányászat történtérõl- és technikáiról.

  Városunk új büszkesége a Gyémánt Fürdõ, Magyarország elsõ családi fürdõje. A komplexum területén több gyermekbarát szolgáltatás is fellelhetõ, úgymint gyermekpancsolók, játszótér, szoptatószoba, gyermekmegõrzõ szakképzett animátorokkal, valamint gyermekmenüket is kínáló étterem. A strand egész évben nyitva áll vendégei számára. Télen hét különbözõ hõmérsékletû medence és szaunapark, nyáron majd 2000 négyzetméteres vízfelület kényezteti a víz szerelmeseit. Ezek mellett többféle csúszda, hullámmedence és raftingpálya színezi nyári élményeinket. A sportot kedvelõ vendégek a röplabdapályán, futballpályán és görkorcsolyapályán hódolhatnak hobbijuknak.

  A színházkedvelõket a Jászai Mari Színház társulata várja igényes repertoárjával egy 21. századi tecnikával felszerelt, gyönyörûen felújított mûemlék épületben.

  A természetet és a kirándulást kedvelõk is megtalálják nálunk számításukat. A Kõ-hegyen álló Turul emlékmûvet és a Szelim-barlangot összekötõ, egy kilométeres sétaút egy minden korosztály számára teljesíthetõ tanösvény, melynek végigbarangolása során a Vértes és Gerecse természetföldrajzával ismerkedhetünk meg. A kirándulókat megújult ismertetõ táblák és turistajelzések segítik a tájékozódásban, valamint felújított padok és kiépített infrastruktúra (vízvezeték, világítás) teszik kényelmesebbé a természetjárást. Legendák szólnak arról, hogy a török idején Szelim szultán hét falunak a barlangba menekült népét fojtotta meg a barlang nyílása elé rakott tûz füstjével, más történetek ezt a kegyetlen tömegmészárlást a tatárok terhére róják. Az itt fellelt leletek régészeti vizsgálata során kiderült, hogy azok tatárjárás koriak, így a kutatások ez utóbbit támasztják alá. A barlangtól néhány száz méterre áll az egykori XII-es akna felvonójából kialakított, harminc méter magas, Ranzinger Vince bányászmérnökrõl elnevezett kilátó, melyrõl páratlan kilátás nyílik a környezõ vidékre.

  A Gerecse hegységben barangolva több értékes növényfajokkal találkozhatunk, mint a sárga kövirózsával, a magyar zergevirágal, a sugaras zsoltinával, a turbánliliommal, vagy a csinos árvalányhajjal. A fokozottan védett növényfajok közül a magyarföldi husáng érdemel említést. A térség állatvilágából kiemelhetõ a denevérfauna és a madárvilág gazdagsága. A hegységben számos, rövidebb-hosszabb barlang található, melyekbõl eddig közel háromszázat tártak fel. Néhány barlang páratlanul gazdag régészeti-õslénytani lelõhely, emellett ritka denevérfajoknak vagy nagyszámú denevérkolóniáknak adnak otthont.

  Elõfordulnak még egyéb jellemzõ emlõsfajok is, mint például a pele, a vidra, a vadmacska és a borz. A hegység madárvilágának fészkelõ fajai közül a fokozottan védett barna kánya, békászó sas, hamvas rétihéja, fekete gólya, gyöngybagoly, gyurgyalag, kerecsensólyom, kígyászölyv, kuvik és a parlagi sas a legfontosabbak. A hegy lábánál található látványosságok egyike a János-forrás, ami régóta a környék legnépszerûbb kirándulóhelye.

  A zordabb, téli idõszakban a közeli Csákányos-pusztán – amely már a Vértesi Natúrpark területén található – szánkó és sípálya várja a havas sportok kedvelõit.

  A várostól 3 km-re, nyugatra fekvõ Vértesszõlõsön félmillió éves elõembertelepet tártak fel, amely világviszonylatban is nagyon ritka régészeti leletnek számít. A Samunak elkeresztelt elõember, a Homo erectus seu sapiens Paleohungaricus, átmenetet képez a még csak fölegyenesedõ és a már értelmes õsember között. A szenzációs leletre alapított múzeumban az elõember lábnyoma, csont-, kvarcit- és kovakavics eszközei, tûzhelye, valamint egy kardfogú tigris szemfogai és néhány õsnövényfaj látható.

  Tatabányától 10 kilométerre, a Vértes erdeiben bújik meg a szabálytalan ötszög alaprajzú középkori erõsség, Vitány vára. Építtetõje ismeretlen, valószerûsíthetõen a Csákok nevéhez köthetõ. Elsõ írásos emléke elõször Károly Róbert idejébõl, 1324-bõl maradt ránk. A ma romos állapotban látható vár nehezen megközelíthetõ helyen található, de érdemes nagyobb túrára is rászánni magunkat, mert különlegesen szép környezete és látványa kárpótolja fáradtságunkat.

  A Vértes lankái között továbbhaladva Várgesztesre jutunk. A település nevezetessége a gyönyörû fekvésû, középkori eredetû vár, amelynek jelentõs része szinte teljes épségben megmaradt. Gesztes váráról elõször 1332-ben tettek említést a korabeli okiratok, de Zsigmond idejében már királyi vár lett. A XV. század közepén fõként vadászkastélyként mûködött. A XVI. században a törökök több alkalommal is ostromolták. Az 1960-as években helyrehozták, olyannyira, hogy ma 120 fõt fogadni képes turistaszálló és csodálatos panoráma várja a látogatókat.

  Rejtõzködõ szépségek kútfõje a Tatabányától 15 km-re, délre található parányi Majk is. Ez a puszta szerzeteseknek épült 1733-mal kezdõdõen. Azt azonban még a szerzetesek – esetünkben a kamalduliak (nevük az elsõ pártfogó olasz Camoldolitól származik) – sem gondolták, hogy remeteségük mindössze nyúlfarknyi idõre fogadhatja be õket. 1782 januárjában ugyanis II. József rendeletére, mint hasznot nem hajtó vallásos csoportosulást, feloszlatták a rendet. Ez a rend ugyanis a magának való örökös csend, a mindenkiért való imádkozás, a meg nem szólalás, és a teljes önellátás eszményképét gyakorolta.

  A kõkerítéssel körbevett remeteségben, mértani elrendezésben 17 barátlakás (cella), az északkeleti oldalon pedig a fõépület (foresteria, vagyis „erdei kolostor”), benne a kegyúr lakosztálya, illetve a hozzáépített refektórium (ebédlõ) és a könyvtár foglal helyet. A cellák számát 20-ra tervezték, valamennyit fõúri donációk igénybevételével. Errõl tanúskodnak a cellák homlokzatába beépített adományozói címerek is. A részben már helyreállított épületek számos érdekes témában (freskófestészet, korabeli berendezési tárgyak, udvari márványkutak, gyógynövények termesztése és feldolgozása stb.) nyújtanak a turistáknak látnivalót. Valaha a kerítésen kívül és belül szép park is díszlett, melynek egyes fái (amerikai vöröstölgy, tiszafák, különféle fenyõk) a mai napig túlélték a mostohább idõket.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • SZIN 2016: Szeged nyárvégi ütős fesztiválja

  SZIN 2016: Szeged nyárvégi ütős fesztiváljaSzeged igazi fesztiválváros. A Szegedi Ifjúsági Napok a nyárvégi időszak legszimpatikusabb fesztiválja. Zenekarok, világsztárok, dj-k sokasága a Tisza partján igazi turisztikai vonzerő Szegeden. Most kaptuk a hírt, hogy tucatnyi fellépővel bővült a Szegedi Ifjúsági Napok kínálata: a ma reggel bejelentett nevek között olyan világsztárok is szerepelnek, mint a német Milk & Sugar vagy a svéd Aaron Chupa. A hazai élvonalból már biztosan Szegeden búcsúztatja a nyarat Pixa, Newik, Sterbinszky, Julia Carpenter és a Drop the Cheese is.

 • Colonial Street: A Született Feleségek utcája Los Angelesben

  A Colonial Street 2005 óta a magyar képernyõkön is jelen van, amióta elkezdték vetíteni a Született Feleségek címû sorozatot.

  A kitalált Széplak (Fairview) városában, a Lila akác közben játszódó sorozat négy feleség életét követi nyomon, míg a háttérben több rejtély bontakozik ki, ami férjeiket, barátaikat és szomszédaikat érinti. A híres utca a Colonial Street az Universal Studió része, amely Los Angeles külvárosában található. A stúdióváros nagysága területileg egy magyar megyeszékhely nagyságával egyezik meg.

 • Libanon

  A beiruti fõvárosú Libanon, kicsi köztársaság, amelyet leírni nem lehet, csak megélni. Libanon neve a „lubna” arab szóból ered, melynek jelentése fehér, utalva a hófedte hegycsúcsok színeire. Az ország örök szimbóluma a közel kétezer méter magasságban honos libanoni cédrus. Magyar vonatkozásként meg kell említenem, hogy ezeket Csontváry Kosztka Tivadar is megörökítette A magányos cédrus címû híres festményén.

  Az országba való beutazáskor vízumra van szükség, valamint a 30 év alatti, egyedül utazó hajadonoknál elõzetes vízumfelvétel szükséges.

 • Ó, azok az orosz méretek!

  Ha valaki elvetõdik Oroszországba, hamarosan rádöbben, itt most is más léptékkel és ûrmértékkel számolnak, mint Magyarországon. Moszkva épületei monumentálisak, az utak 8-10 sávosak - jobb állapotban vannak a budapestieknél -, a forgalom hatalmas, a metrón csaknem 10 millió ember hullámzik. Bõ tíz évvel a Szovjetunió felbomlása után vajon milyen lehet Moszkva? - töprengtem, miközben a repülõgép landolt a Seremetyevo repülõtéren. A városba befelé vezetõ úton már látható...

 • Gyõrladamér

  Gyõrladamér a Szigetköz alsó részén, a Mosoni-Duna mentén a megyeszékhelytõl 10 km-re fekszik, a gyõri kistérséghez tartozik. A falu neve már a 12. századi oklevélben szerepel. „Ladom-ér”rõl kapta a nevét.

  A falut az 1954-es árvíz elpusztította, de mint történelme során annyiszor, most is újjáépítették, sõt rohamosan fejlõdni kezdett. Mára vonzó és gyarapodó településsé lett. A falu folyamatos fejlõdésének eredményeként új utcák megnyitása vált szükségessé. Ennek következtében a beköltözöttek száma növekedett, ma már a lakosság száma: 1486 fõ.

 • Matyóföld szíve Mezõkövesd

  Budapestrõl az M3 autópályán egy órás autózással elérhetõ Mezõkövesd. Hírnevét a hungarikumként számon tartott „matyó” hímzésnek és a Zsóry-fürdõ gyógyító vizének köszönheti.

  A „Hadas”, skanzen jellegû városrész népi mûemlékházaiban iparmûvészek tevékenykednek. Itt található a legismertebb matyó mintatervezõ, Kisjankó Bori Emlékháza is, közelében pedig az Európa-hírû a Mezõgazdasági Gépmúzeum. A matyó népéletbe nyújt bepillantást a több, mint fél évszázados Matyó Múzeum.

 • Bern: Svájc központja

  Bern mintegy Svájc közepén fekszik az Aare folyó partján.

  Az óváros a folyó egyik hurokszerû kanyarulatában fekszik, innen terjed ki a város minden égtáj felé néhol egészen 12 kilométer távolságban is. Északról a Breitenrain, Wankdorf és Lorraine negyedek szegélyezik a központot, keleten a Schosshalde és délen Kirchenfeld. Ezeket a negyedeket hidak kötik össze a városközponttal. A hidak nevei a következõk: Lorrainebrücke, Kornhausbrücke, Nydeggbrücke, Kirchenfeldbrücke, Monbijoubrücke. Nyugatról Bümpliz és Bethlehem negyedek veszik körül a centrumot.

 • Washington, a mókusok városa

  Washington - Washington lakói közül van, aki gyûlöli, mások imádják õket. A nagy többség valószínûleg közömbös irántuk, pedig mindenhol jelen vannak. Az amerikai fõváros egyik jelképérõl, a szürke mókusról van szó, amelybõl száz éve még csak néhány cikázott a parkokban.

  Washingtont ma már nem lehet elképzelni nélkülük. Az elõvárosokban és a belvárosban, a bevásárlóközpontoknál, még a Fehér Ház kertjében és a kongresszus körüli fákon is szaladgálnak.

 • Bécs, az osztrák fõváros

  Bécs, a hangulatok városa. Megtalálható itt a szecessziós és barokk építészet, a komolyzene és a diszkó zene, a keringõ és a kávéház, tehát minden, ami a modern és régi Bécset a legjobban jellemzi.

  Szokás a zene fõvárosának, Közép-Európa kulturális központjának is nevezni. Hozzáteszem, teljes joggal, hiszen nem kisebb nevek alkottak itt, mint az ez évben ünnepelt zeneszerzõ, W. A. Mozart és kortársai: Beethoven és Haydn.

 • Andorra

  Már maga a látvány is megragadó. Az országot 3000 méter magas hegykoszorú öleli körbe, amely csak dél felé nyitott. A szakadékos völgyek lejtõin romantikus hangulatot árasztanak a jellegzetes széles tetejû andorrai parasztházak Már az elsõ pillantás elárulja, hogy az emberek valamikor nagyon szegények voltak ezen a nehezen megközelíthetõ vidéken, ahol az év nagy részében a hótakaró borítja a tájat, s ahol egy pár birka, ló vagy marha már gazdagságot jelentett.

 • A kívácsi turisták paradicsoma: Dubai

  A kívácsi turisták paradicsoma: DubaiDubai az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa. A Perzsa-öböl déli partján fekszik, az Arab-félszigeten. Dubai önkormányzatát szokás Dubai Államnak is nevezni. Feljegyzett beszámolók leírják, hogy a város legalább már 150 éve létezik. Az emírségek közül Dubai rendelkezik a legtöbb lakossal, és területét tekintve a második legnagyobb Abu-Dzabi után. Az emirátus fő bevételei a turizmusból, az ingatlanértékesítésből, valamint a különféle pénzügyi szolgáltatásokból származnak.

 • Dánia a világ legboldogabb országa

  Dánia

  Demokráciájával, társadalmi egyenlõségével és békés légkörével Dánia a világ legboldogabb országa - közölték amerikai kutatók.

  A politikai és társadalmi harcokkal sújtott Zimbabwe a legkevésbé boldog, míg a világ leggazdagabb nemzete, az Egyesült Államok a 16. helyet foglalja el a World Values Survey (WVS) legfrissebb listáján.

 • Bol (Brac-sziget)

  Horvátországba menet, útközben elgondolkodhatunk azon, hogy a szárazföld több száz kilóméteres partszakaszán akarunk tábort verni vagy a nyaralást valamelyik kisebb - nagyobb szigeten ejtjük meg. Mindkét lehetõségnek vannak elõnyei és hátrányai, melyek a pénztárca megterhelésében, a víz hõmérsékletében vagy a látványban nyilvánulnak meg.

 • Brunei - egy szultán miniállama

  Brunei Délnyugat-Ázsia egy törpeállama Borneó szigetén. Északi partjait a Dél-kínai-tenger mossa partjait, többi részén Malajziával határos.

  Nincs társadalombiztosítás és nincs adó. Ingyenes az oktatás és az egészségügyi ellátás. Sokáig élt az a rendelkezés, amely szerint, ha egy fiatal elérte a felnõttkor küszöbét, kap az államtól egy lakást. Mindez nem valamelyik utópisztikus szocialista tanulmány része, hanem a brunei valóság. A kicsiny ázsiai ország Kalimantan szigetének északi részén terül el, és mindössze háromszázezren élnek itt.

 • Közkedvelt téli síparadicsomok

  Közkedvelt téli síparadicsomokMurau-Kreischberg sírégió: Murau-Kreischberg 870-2118 méter magasságban fekvő síterepe nagy kedvenc a magyarok körében. A Magyarországtól 460 km-re lévő sípályarendszeren 17 kilométer kék, 15 kilométer piros és 8 kilométer fekete sípálya besíelésére van lehetőségünk. Mura-Kreischberg legmagasabb hegye a 2118 méter magas Rosenkranzhöhe, melyet felvonókkal érhetünk el. A sípálya alsó részén található a szánkópálya, az Airypark snowboard- és freeride-park, valamint a WM Aréna.

 • Riga, a Baltikum ékszerdoboza

  Akit a szerencséje akár egy-két napra Lettország fõvárosába, Rigába vezérel, kellemes meglepetésekre készülhet fel. Az alig 15 éve független állam fõvárosa, annak is az óvárosa, valódi ékszerdoboz a turista számára. Már a repülõtérrõl bevezetõ út békés, nyugodt város képét mutatja. Ha vannak is a fõvárosban a látképet elcsúfító lakónegyedek, azokat sem a bevezetõ úton, sem késõbb a Szent Péter templom 72 méteres tornyából belátható városképben nem lehet észrevenni.

 • Taiwan (Kína)

  Tajvan egy csendes-óceáni sziget Kína partjaitól kb. 200 km-re délkeletre. A szigetet északról a Kelet-kínai-tenger, keletrõl a Fülöp-tenger, délnyugatról a Dél-kínai-tenger határolja. Tajvan keleti része hegyvidék, mely a szigetnek kb. kétharmadát foglalja el, nyugat felé síkság terül el. Tajvan szigete napos tengerpartokat, erdõkben gazdag hegyeket, csendes vidékeket kínál. A kínai és japán örökségbõl származó templomok és mûemlékek keverednek a felhõkarcolókkal a városokban, amelyek hajnalig mozgásban vannak.

 • A mágikus sziget: Ibiza

  Ha Spanyolország, mint úti cél szóba kerül a legtöbben a városok közül Madridra, Barcelonára, Cordoba-ra, Sevilla-ra, Granadara, a tengerpartok közül a Costa Brava-ra, a Costa Dorada-ra, a szigetek közül Mallorca-ra és a Kanári Szigetekre asszociálnak. Ibiza még felfedezetlennek mondható a magyar turisták részérõl. Pedig Formentera-val együtt a Földközi-tenger igazi gyöngyszemei. A Spanyolország dél-keleti partjainál fekvõ Baleári szigetcsoportból Mallorca jól ismert a magyarok körében.

 • A francia Riviera: Nizzatól Antibesig

  Ki gondolná, hogy ez a parádés tengerpart, amely Franciaországtól szinte külön életet él, jó száz esztendeje téli pihenõhely volt, ahol a fagyok elõl menekülõ tehetõsebbek élvezték a különleges klíma gyógyító hatását. Azóta a francia Riviéra kinõtte magát, a mintegy ötven kilométeres, Mentontói Cannes-ig tartó partszakasz legendája sokkal nagyobb, mint fizikai mérete. Sokak számára az európai álomvilág színtere. A bájos, de jellegtelen San Remo, a kissé nyálas olasz slágerfesztiválok színtere ehhez képest tépett verébnek tûnik.

 • Rodosz

  A sziget fõvárosát, Európa egyik legszebb középkori mûemlék együttesét a johanniták (a késõbbi máltai lovagrend alapítói) által építtetett Nagymesterek Palotája, a mediterrán utcácskák, a sikátorok labirintusai, a mecsetek, a minaretek és a díszes paloták teszik vonzóvá. A "lovagok negyedében", az óvárosban rengeteg látnivaló - õsrégi tavernák, üzletek; az újabb városrészben pedig diszkók, éjszakai bárok, táncos lokálok biztosítják a színes és változatos nyaralást. Hosszan elnyúló tengerpartja a város észak-nyugati oldalán

 • Milánó: Divat és kultura

  Sokak szerint Milánó a legunalmasabb olasz települések egyike, klasszikus óvárosa össze-vissza, tán ha tíz utcából áll, látványosságai egyetlen délután alatt könnyûszerrel végigsétálhatók.

  Ráadásul, ha jobban megnézzük, még csak nem is hasonlít egy rendes olasz városra. Lehet, hogy nem hasonlít, mondják a Milánó-hívek, de ezzel együtt a legtipikusabban európai olasz város, a divat és a dizájn fellegvára: 2,5 millió lábon járó pazar elegancia. Bevallom, jómagam sosem gondoltam volna, hogy ennyire elbûvöl.

 • Környezetbarát luxus a dzsungel közepén

  A környezetvédelem és a luxus nem feltétlenül egymást kizáró fogalmak. Az érintetlen tengerpartokon, az elszigetelt völgyekben, vagy akár az esõerdõk mélyén is léteznek olyan szálláshelyek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a környezet és a helyi kultúra védelmére vonatkozó elvárásoknak. A környezetbarát luxus olyan szolgáltatásokra utal, amelyek a környezet megóvásával nyújtják a legmagasabb színvonalú ellátást.

 • Nemcsak a húszéveseké az utazás

  A teljes népesség 73 százaléka nem volt üdülni az elmúlt 12 hónapban, az 50 éven felüli korosztályban ez az arány 80 százalék, a 65 felettiek esetében pedig 87 százalék. Mégis, az 50 felettiek 23 százaléka tervez üdülést - mondta 50+ utazási kiállítás szervezõje. Számítani kell tehát az ötven év feletti korosztállyal és korosztályra. Az 50 év felettiek legnagyobb arányban Magyarországon töltöttek el legalább 5 napot üdülés céljából. Kedvenc külföldi úti céljuk: Ausztria, Olaszország, Görögország, Románia és Horvátország - idézték a szerdai tájékoztatón az egyik közvéleménykutató cég felmérését.

 • Phuket, Ázsia Édenkertje

  Phuket Thaiföld legnagyobb szigete. 540 négyzetkilométeres területe akkora, mint Szingapúré. Csupán egy órányi repülõút Bangkokból, Szingapúrból, és napi összeköttetésben áll a legnagyobb ázsiai repterekkel is. Így Phuket ideális akár a rövidebb kirándulást tevõknek, de még inkább a hosszan kikapcsolódni vágyók számára. A hivatalos adatok szerint mintegy 230 ezren lakják, de ez csupán az állandó lakosok száma, de nagy számú munkaerõ áramlik ide Thaiföld más tartományaiból, nem beszélve az egy idõben itt-tartózkodó 35 ezer turistáról!

 • Bisztra-völgy

  Az Alacsony-Tátra déli oldalán, Breznotól 16 km-re északkeletre, a Bystra völgy kapujánál fekszenek Bystrá község sípályái. A könnyû lesiklópályák elsõsorban a kezdõ síelõknek nyújtanak élvezetet. A síszezon átlagos idõtartama 110 nap. 2 felvonó várja a síelni vágyókat, hosszuk 300 illetve 800 méter, teljes kapacitásuk 800 fõ/óra. Sífutásra, sítúrázásra alkalmas útvonalak vannak Tále, Veky Gapel és Skalka irányába. Van a közelben szánkózási és korcsolyázási lehetõség is.

 • City of New York

  New York (hivatalos nevén City of New York) az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb és az amerikai kontinens harmadik legnépesebb városa.

  Az országon belül és világviszonylatban is az egyik legjelentõsebb politikai, üzleti és kulturális központ. Több félszigeten és szigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján; területe 800 km², lakossága 8 158 000 fõ (a New York-i agglomeráció népessége majdnem 19 millió fõ). Az azonos nevû tagállamban található, a tõle való megkülönböztetés végett hívják még New York City-nek.

 • Hajóúton Görögországban

  Sokan mondják, hogy Görögország megismeréséhez kevés egy élet, és valószínûleg igazuk van. A rengeteg kisebb-nagyobb sziget mind egy külön világ, és akkor még nem szóltunk a szárazföld szinte megszámlálhatatlan nevezetességérõl. Mi egy hajóút során néhány szigetet látogattunk meg, és megnéztünk pár fontos történelmi emléket a szárazföldön - ennyire tellett a pár napból. Kalandvágyó magyarok kis csoportja gyülekezett egy csütörtök délután a Ferihegyi repülõtéren.

 • Andorra: Hercegség Franciaország és Spanyolország között

  A Pireneusok völgyében egykor elszigetelt ország ma a turizmusnak és a kedvezõ adózási szabályoknak (ingyenes betegellátás, vámmentesség stb.) köszönhetõen virágzik.

  Andorra államalapításának éve 819 volt, amikor a pásztorközösségek jogait írásba foglalták. A hagyomány szerint az andorraiak önrendelkezési joga (szabadságlevél) Nagy Károlytól származik, aki a mórok elleni harcban való helytállásukért adományozta ezt nekik. A terület feletti ellenõrzés a helyi Urgel grófjáé lett, késõbb Urgel egyházmegye püspökére szállt. A 11. században a püspök és a szomszédos francia gróf között viszályt szült a terület hovatartozása.

 • Utazási tippek lottómilliárdosoknak

  Az utazunk.com csapata tippeket ad a mindenkori lottónyerteseknek, hogy mire is költsék a pénzüket, ha utazni szeretnének. Lehet, hogy Ön lesz a következõ lottónyertes!

  Sajnos magán repülõgépek, tengeri hajók, és szigetek megvételére egy néhány milliárdos nyeremény kevés lehet, de alkalmi luxus utazások beleférhetnek ebbe az összegbe. Tervezzen egy luxus utat Dubaiba, vagy Abu Dhabi-ba, és élvezze a keleti élet varázslatos világát. A repülõjegy 1 fõnek 1,5 millió, ha nem szeretne turista osztályon utazni.

 • A romok is mutatósak

  Csővár tipikusan az a hely, ahová soha nem jutnánk el, ha nem lenne geocaching. De szerencsére van, következésképpen az ifjak, s a vállalkozó szellemű idősebbek is nekiláthatnak geoládát keresni, például épp Csővár környékén. Miközben konstatálhatják, hogy a Cserhát ősszel is gyönyörű. Ilyenkor erdőben sétálni erre nemigen létezik a látványnak tökéletesen megfelelő kifejezés. Értjük tehát, ha a geoládát keresők jobb híján utóbb ilyesmiket írnak: "fantasztikus a panoráma, és a romok is nagyon mutatósak".

bohócdoktor vizit szja 1%