2021.01.17. - Antal, Antónia

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy
A község a Balatont a Keszthelyi-hegységgel összekötõ lankás déli dombokra épült. A hegyközség jellegû település állandó lakosainak száma 1870 fõ. Az Árpád-kori Vonyarc község a török hódoltság idején megsemmisült.

A XVII-XVIII. században visszatelepülõ lakosság jelentõs része a szõlõhegyekre települt. Vonyarc és Vashegy 1850-ben egyesült. Ekkor a lakosság fõleg szõlõmûveléssel és halászattal foglalkozott. A helyi kulturált fürdõéletet az 1930-ban alakult Fürdõegylet alapozta meg. A falu életének, fejlõdésének a hatvanas évek óta legfontosabb mozgatója az idegenforgalom.
bohócdoktor vizit szja 1%

A vashegyi barokk kápolna (a község keleti részén) barokk ízlésben épült a század elején. 2002-ben a kápolnát kívül-belül restaurálták. A Szent Kereszt-temetõkápolna 1820-ban, klasszicista stílusban épült. A községtõl nyugatra, a Balaton partján szigetként emelkedik ki a Szent Mihály-domb dolomitszöge.

A domb tetején korábban megerõsített lakótorony, a török idõkben pedig figyelõtorony állt. Ennek romjaira épült 1739-ben a ma is látható fogadalmi kápolna. A hagyomány szerint 1729-ben egy téli halászat során rianás szabdalta fel a jeget, 46 halászból 6 odaveszett, a többieket a szél jégtáblán a vonyarci partra sodorta, így megmenekültek. Akkor fogadták meg, hogy a dombra kápolnát emelnek. 1999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítõ helyévé vált. 2001-ben adták át a Millenniumi Parkot.

2002-ben jubilált a 40 Halász Emléknap rendezvénysorozat, amely a 10. alkalommal került megrendezésre. A nyári idegenforgalmi idõszak kezdete a strand- és szezonnyitó ünnepség pünkösdkor. A strand 2002-ben jelentõs fejlõdésen ment át. Átadásra került két nemzetközi strandröplabda-, egy kézilabda-pálya és egy gyermek úszómedence.

A strandnyitást követõ esemény júniusban a Szent Iván-éji tûzgyújtás. A környék borait bemutató Vonyarci Boros-forgatag ideje július utolsó hétvégéje. Augusztus második vasárnapja a "40 halász emléknapja". A programsorozat része a szombati halászléfõzés is, ingyenes kóstolóval. Vasárnap, az emlékhely megkoszorúzása után vidám mûsor várja a résztvevõket a halászok parkjánál. Augusztus elsõ két hetében nemzetközi festõmûvész-telepnek ad otthont a település. A résztvevõk közös kiállításon mutatkoznak be a szintén ekkor itt alkotó fafaragó tábor mûvészeivel.

A községben szeptemberben rendezik a Szezonzáró Vonyarci Búcsút. Új kiemelkedõ rendezvénye a településnek a szeptember végi Szent Mihály-napi búcsú. Vonyarcvashegy központjából a zöld kereszt jelzésen juthatunk a Szent Mihály-dombra. Kellemes kirándulást tehetünk a Keszthelyi-hegység belsejében lévõ Petõ-hegy újjáépített Berzsenyi-kilátójához. A zöld háromszög a község feletti Vas-hegyre, a felújított Kitaibel-kilátóhoz vezet. A település új büszkesége a 140 m mélyen benyúló vízisípálya.