2021.01.21. - Ágnes

A Seychelle szigetek luxusa mindenkit vár

A Seychelle szigetek luxusa mindenkit vár
Ez a 115 szigetbõl álló csoport, a Seychelles szigetek Afrika partjainál, Madagaszkár szigetétõl észak-keletre található. A szigeteket alig 25 évvel ezelõtt fedezték fel mint turista paradicsomot, akkor még csak 75 ezer lakója volt, akik szinte csak a kreol nyelvet beszélték.

A szigetek egy részét korallzátonyok, másik részét pedig gránitszigetek alkotják. Mahé, a legnagyobb sziget a Praslin, La Digue és Silhouette szigetekkel és a néhány közelben lévõ gránitszigettel alkotják a Seychelles szigetek közel felét. Ezeken a szigeteken él a legnagyobb számú lakosság és ezeket látogatják többnyire a turisták is.
bohócdoktor vizit szja 1%

A seychelles-i Morne Nemzetei Park a szinte érintetlen vad, tropikus környezetet õrzi, ahol kókuszpálmák, vad illatos kérgû, tropikus fák - amelyet a világ a fûszer fahéjról ismer - százai tesznek olyan vadregényessé, dzsungelszerûvé.

Az alkáli tartalmú gránittalaj nem elõnyös a mezõgazdaság szempontjából, Seychelles mezõgazdasága az illatos kérgû fa-, vanília-, tea- és kávéültetvényeken alapul, valamint a baromfi- és marhatenyésztésen. Foglalkoznak még banán- és mangó-termesztéssel is. Seychelles 25-féle pompázatos orchidea hazája.

A szigetek állatvilága szintén egyedülálló a világon. Itt élnek a világ legnagyobb teknõsei, amelyek lehetnek akár 150 kiló súlyúak és 1 méter nagyok, valamint közel 200 évesek is. Ilyen óriás teknõsök csak a Galapagos- és Seychelles szigeteken találhatók. A folyami krokodil már teljesen kipusztult. Az erdõk állatvilágát a gekkók, a fekete kígyó, a kb. 3500-féle hangyakolónia, valamint a több millió madár, amelyek a sarkkör térségébõl ezekre a korallszigetekre érkeznek párzani, teszik színessé, varázslatossá.

Az itt élõ emberek rendkívül barátságosak, kedvesek, segítõkészek. Elõfordulhat, hogy meghívják a turisták egy ebédre, vacsorára. A turizmus nagyon megváltoztatta seychelles-i ember életét, de nem befolyásolta büszkeségét. Amennyiben barátságtalan, vagy arrogáns gesztust vélnék felfedezni, azonnal nem kívánt vendéggé válik a turista. Franciául sokan beszélnek, de egymás között a kreol nyelvet használják.

A kreol nyelv alapja a francia, de erõs afrikai intonáció jellemzi, valamint felvettek madagaszkári, indiai, arab és angol szavakat is. A kreol nyelvet ezen tulajdonságai teszik színessé, változatossá, ugyanakkor bonyolulttá is.

A szigeteken nem a hivatalos házassági okirat számít a család alapkövének, hanem sokkal inkább egy belülrõl fakadó összetartó erõ. A seychelles-i nõ rendkívül emancipált és komoly hányadban veszi ki részét a társadalmi, politikai életbõl. A szigetek lakóinak közel 91%-a katolikus vallású. Minden kis falu, település központját a templom jelzi. Egyéb vallások itt nem jellemzõk. Van néhány anglikán templom, egy hindu szentély, egy mecset, de kis számban jelen vannak Jehova tanúi, az adventisták és mormonok is. Seychelles-i utazásunk során látogassunk el Victoria városába.