rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Utazási tanácsok a Dél-Afrikába utazóknak

 • Az alábbiakban azokkal a magyar állampolgárságú szurkolókkal osztunk meg néhány fontos tudnivalót, akik a helyszínen szeretnének mérkõzéseket megnézni a világbajnokságon, ezért úgy döntöttek, elutaznak a Dél-afrikai Köztársaságba. Az információkat a Pretoriai Magyar Nagykövetség bocsátotta rendelkezésre.

  A magyar magánútlevéllel rendelkezõk maximum 30 napot tölthetnek vízummentesen Dél-Afrikában. Az útlevélnek a hazautazás napjától számítva még legalább 30 napig érvényesnek kell lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Ellenkezõ esetben a légitársaságok nem engedik a repülõgépre felszállni, illetve a dél-afrikai hatóságok feltartóztathatják a határon.

  Sárgaláz elleni oltásról igazolással kell rendelkeznie, amennyiben sárgalázzal fertõzött országból (pl. Kenya) érkezik Dél-Afrikába. Élelmiszer (húsáruk, zöldség, gyümölcs) bevitele tilos az országba, azt a határátkelõ helyen elkobozhatják.

  Utazás elõtti teendõk

  - Családjának, hozzátartozóinak hagyja meg dél-afrikai utazásának, tartózkodásának pontos adatait, útlevele másolatát, itt-tartózkodása alatti elérhetõségeit!

  - Kössön átfogó utasbiztosítást, amely kiterjed az egészségügyi, orvosi ellátásra, - beleértve az egészségi okok miatti hazautazást is. Ellenõrizze, hogy biztosítása lefedi-e teljes tartózkodásának idejét, illetve hogy az milyen körülményekre, tevékenységekre nem terjed ki.

  - Ellenõrizze mobilszolgáltatójánál, hogy mobiltelefonja mûködni fog-e Dél-Afrikában, és tisztázza az azzal kapcsolatos költségeket. Írjon fel egy-két fontosabb telefonszámot arra az esetre, ha telefonja elromlana, vagy elveszne.

  - Ellenõrizze, hogy hitelkártyája érvényes-e, és azt elfogadják-e Dél-Afrikában. Jegyezze fel a hitelkártya hátoldalán lévõ telefonszámokat, ha a kártyáját valamilyen oknál fogva le kellene tiltani.

  - A Világbajnokságon való biztonságos részvételt a szervezett keretekben - szurkolói csoportban - való utazás garantálja a legjobban.

  - Regisztráltassa magát - megadva utazási és személyes adatait, elérhetõségét - a Külügyminisztérium honlapján található konzuli védelemre szolgáló adatlap kitöltésével, vagy küldje meg a fent jelzett adatokat a pretoriai Magyar Nagykövetségnek (mission.prt@kum.hu, fax: +27 12 430 3029), hogy szükség esetén el tudjuk érni, segítségére tudjunk sietni!

  A labdarúgó vb-re szóló jegyek beszerzése

  A hamisítások miatt a vb-re szóló, személyre kiállított jegyet csak hivatalos forrásból szerezze be. A jegyeket a helyszínen ellenõrzik, a beléptetés akár órákig is eltarthat, ezért idõben induljon el a meccsre, hogy le ne késse az elsõ félidõt. További információ található a FIFA Ticketing weboldalán.

  Szálláshelyek

  Elõzetes szállásfoglalás nélkül ne induljon el. A mérkõzéseket kilenc városban - Bloemfontein, Durban, Fokváros, Johannesburg, Nelspruit, Polokwane, Port Elizabeth, Pretoria, Rustenburg - tartják. Ezekben a városokban a szálláshelyek többségét már lefoglalták. Az érkezés utáni szálláskeresés nem biztos, hogy sikerrel jár, emellett rendkívül költséges lehet.

  Idõjárás

  A világbajnokságra a dél-afrikai tél idõszakában kerül sor. A nappali hõmérséklet kb. 14-25 fok között ingadozhat helytõl és idõjárástól függõen, éjjelre azonban akár fagypont alá is csökkenhet. A téli idõszak túlnyomórészt száraz, az óceánparti helyszíneken azonban jelentõs esõzésekre is számítani kell.

  Közlekedés

  Ha gépkocsit kíván bérelni, elõre foglalja azt le, mert a rendelkezésre álló jármûpark korlátozott. Dél-Afrikában baloldali közlekedés van, amely önmaga is veszélyt rejthet magában. A körforgalmat kivéve nem ismerik a jobbkéz-szabályt, az elsõbbségadási kötelezettséget az útkeresztezõdéseknél minden esetben stoptáblával jelzik. Ha egy útkeresztezõdésnél minden irányból stoptábla van, az elõször érkezõ jármû élvez elsõbbséget. Ezt a szabályt kell alkalmazni abban az esetben is, ha a közlekedési lámpa nem mûködik. Lehetõleg a fõútvonalakat használja, az alsóbbrendû utak, különösen éjszaka, veszélyesek lehetnek. A lezárt gépkocsiban ne hagyjon látható helyen semmilyen értéket. A rendõrség a vb idején fokozott közúti ellenõrzést tart, és szabálysértés esetén helyszíni bírságot szab ki.

  Ha tömegközlekedési eszközökkel kíván utazni, megérkezésekor tájékozódjon a repülõtéren felállított információs irodánál, vagy a szállásadójánál. Csak megfelelõ jelzésekkel ellátott, engedéllyel rendelkezõ taxit vegyen igénybe.

  Egészségügyi kérdések

  A magánkézben lévõ egészségügyi intézmények kitûnõ színvonalúak, de a városokat vagy szafari parkok környékét kivéve korlátozottan állnak rendelkezésre. A gyógyszertárak jól felszereltek. A krónikus betegségekben szenvedõk és rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók biztosítsák maguk számára a szükséges gyógyszermennyiséget. A gyógyszert az eredeti csomagolásban hozza a rajta lévõ információk miatt. Ne feledje, hogy esetleges itteni orvosi ellátásának, kórházi kezelésének költségeit Önnek kell állnia - a kórházakban általában elõre kell fizetni.

  Megjegyzendõ, hogy Dél-Afrikában nagyon magas az HIV fertõzöttek és az AIDS betegek aránya.

  Noha Dél-Afrika nagyrészt maláriamentes, maláriaveszély van Limpopo és Mpumalanga tartományokban, ideértve a Kruger Nemzeti Parkot és a szomszédos szafari parkokat. A veszély KwaZulu-Natal tartománynak a Tugela folyótól északra esõ, alacsony fekvésû parti részein is fönnáll. A kockázat minden maláriás területen alacsonyabb június és szeptember között. A megelõzésrõl konzultáljon szakértõvel.

  Közbiztonság

  Dél-Afrikában súlyos probléma a bûnözés, de az erõszakos bûncselekmények többségét a turisták által látogatott helyektõl távolabb lévõ külvárosokban (township), és szegényebb vidéki településeken követik el. Mint minden tömegeket vonzó eseményen, itt is lehet számítani a bûnözõi aktivitás növekedésére. A rendõrség nagy erõkkel készül, ennek ellenére legyen rendkívül elõvigyázatos - mindig figyeljen személyes biztonságára és értékeire.

  Útlevelét és értékeit tartsa biztonságos, mások által nem észrevehetõ helyen. Útlevelének adatoldaláról készítsen másolatot, amelyet útlevelétõl elkülönítve õrizzen. Amennyiben útlevelét elveszítené, vagy azt eltulajdonítanák, haladéktalanul tegyen bejelentést a legközelebbi rendõrõrsön, továbbá lépjen kapcsolatba dél-afrikai konzuli képviseleteink valamelyikével magyar ideiglenes magánútlevél beszerzése céljából.

  Vigyázzon csomagjaira, ne tévessze azokat szem elõl a repülõtéren, vagy a szállodai be- és kijelentkezéskor. Ügyeljen kézitáskájára, étteremben, utazáskor ne akassza széke, vagy ülése támlájára, tartsa ölében. Legyen óvatos a pénzváltásnál, fõleg ha nagyobb összeget kíván átváltani. Soha ne engedje meg, hogy idegenek segítsenek a bankautomatáknál, ügyeljen PIN kódjára. Ha banki ügyeit az interneten keresztül intézi, lehetõleg ne tegye azt nyilvános számítógépekrõl, internet kávézóból, ha lehet, használja laptopját.

  Mindig érdeklõdjön szállodájában vagy szállásadójánál a környék biztonságáról. Olvassa el a szállodai szobában elhelyezett biztonsági tájékoztatót, és fogadja meg tanácsait. Rövid idõre se hagyja nyitva szállodai szobájának ajtaját. A közterületek általában rosszul világítottak, ezért sötétedés után ne menjen az utcára, használjon inkább taxit. Kerülje el a nagyobb utcai csoportosulásokat, esetleges tüntetéseket. Ha eltéved, keresse meg a legközelebbi rendõrt, vagy egy nyitva tartó boltot, benzinkutat, és ott kérjen útbaigazítást, ne a járókelõktõl.

  A mérkõzések helyszínein a dél-afrikai hatóságok felelõsek a biztonság garantálásáért - kövesse utasításaikat. Dél-Afrikában a helyi elõírások, szabályozások, törvények a külföldi állampolgárokra egyaránt érvényesek. Letartóztatás, fogva tartás esetén a konzuli szolgálat nem tudja kiszabadítani, de segíthet ügye tisztázásában, megfelelõ jogi képviselet biztosításában, hozzátartozói értesítésében. Ha letartóztatják, a dél-afrikai rendõrség csak akkor értesíti a magyar konzult, ha ezt kifejezetten kéri, ezért ragaszkodjon e jogához.

  A futball világbajnokság idõtartama alatt a külföldi turisták számára az alábbi, roaming szolgáltatással elérhetõ segélyhívószámok mûködnek:

  10111- Rendõrség
  10177 - Mentõk, Tûzoltóság

  Bajba kerülése esetén vegye föl a kapcsolatot a Dél-Afrikában mûködõ hivatásos és tiszteletbeli konzuli képviseletekkel, vagy a Külügyminisztérium 24 órás konzuli ügyeletével: Tel: (00) (36) (1) 458-1000.

  Pretoria - Konzuli hivatal

  Cím: 959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083
  Elõhívó: (00)-(27)-(12)
  Telefon: 430-30-30, 342-32-88
  Ügyelet: (00)-(27) 82-857-20-26
  Fax: 430-30-29
  Konzul: dr. Mélykuti Ferenc
  E-mail: mission.prt@kum.hu
  Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/pretoria

  Durban Felügyelõ külképviselet: Pretória

  Cím: 3 The Crescent East, Westway Office Park, Westville, 3629
  Postacím: P.O. Box 515, Umdloti Beach, 4350, KwaZulu Natal
  Elõhívó: (0027)
  Telefon: 031 251 4000
  Ügyelet: 031 539 3636 (lakás)
  Tiszteletbeli konzul: Tóth Dénes Aurél , Tóth László alkonzul
  Fax: 031 251 4253
  E-mail: laszlo@rebinc.co.za

  Fokváros Felügyelõ külképviselet: Pretória

  Cím: 7 Kronendal Avenue, Dalsig, Stellenbosch, 7600, Cape Town
  Elõhívó: (2721)
  Telefon:
  Iroda: 886-9048;
  Lakás: 886-8855;
  Mobil: 00-27-(0)-82-453-7760
  Tiszteletbeli konzul: André Pelser (csak angolul beszél)
  Fax: 886 9048
  E-mail: andre_p@mweb.co.za
  Levelezési cím:
  P.O.Box 60587
  Cape Town 8001
  Republic of South Africa

  E tájékoztató megismerése mellett javasoljuk, hogy utazás elõtt olvassa el a Külügyminisztérium honlapján a Dél-Afrikára vonatkozó utazási tanácsokat is.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Brunei - egy szultán miniállama

  Brunei Délnyugat-Ázsia egy törpeállama Borneó szigetén. Északi partjait a Dél-kínai-tenger mossa partjait, többi részén Malajziával határos.

  Nincs társadalombiztosítás és nincs adó. Ingyenes az oktatás és az egészségügyi ellátás. Sokáig élt az a rendelkezés, amely szerint, ha egy fiatal elérte a felnõttkor küszöbét, kap az államtól egy lakást. Mindez nem valamelyik utópisztikus szocialista tanulmány része, hanem a brunei valóság. A kicsiny ázsiai ország Kalimantan szigetének északi részén terül el, és mindössze háromszázezren élnek itt.

 • A rettegett Csák Máté vára

  Bajmóc városa a Felsõ-Nyitra völgy gyöngyszeme, itt találjuk Szlovákia legrégebbi gyógyfürdõjét, valamint Közép-Európa talán legszebb és leglátogatottabb kastélyát. A várost már 1113-ban, a zobor-hegyi apátság alapítólevelében megemlítik. A késõbb híressé vált melegvizû gyógyfürdõje már ekkor ismert volt. A híresen szép várának alapjait azonban csak a tatárjárás utáni nagy várépítések idején rakták le. A gyengekezû II.Vencel király együttmûködést reményében 1302-ben Csák Máténak adományozta a várat.

 • New York kerületei: Brooklyn (5/3. rész)

  Brooklyn New York City öt kerülete (Five Borough) közül az egyik, ez a város legnépesebb kerülete.

  Mintegy 2,5 millió lakosa van. 1898-ig önálló város volt, egy a hollandok által alapított kis településbõl, Breuckelen-bõl fejlõdött ki, ami a Long Island East River felõli oldalán állt és eredetileg a Hollandiai Breukelen városa után nevezték el. Habár már régóta New York City része, a kerületnek önálló városi karaktere van, szemben például Bronx-szal, ami inkább csak Manhattan meghosszabbítása észak felé.

 • Fürdés után vásárlás

  Angliában nem a nagyvárosokban, hanem egy elegáns fürdõhelyen, Bath-ban a leghangulatosabb és legnagyobb a karácsonyi vásár.

  November közepétõl hétvégeken egy tût sem lehet leejteni Bath sétálóutcáin. A közeli falvakból és városokból, elsõsorban Bristolból csak úgy özönlenek ide a vásárolni vagy csak nézgélõdni akarók. Sok a külföldi is, akik a római kori város történelmi levegõjére és mûemlékeire épp úgy kíváncsiak, mint a színes karácsonyi forgatagra.

 • Utazási tippek lottómilliárdosoknak

  Az utazunk.com csapata tippeket ad a mindenkori lottónyerteseknek, hogy mire is költsék a pénzüket, ha utazni szeretnének. Lehet, hogy Ön lesz a következõ lottónyertes!

  Sajnos magán repülõgépek, tengeri hajók, és szigetek megvételére egy néhány milliárdos nyeremény kevés lehet, de alkalmi luxus utazások beleférhetnek ebbe az összegbe. Tervezzen egy luxus utat Dubaiba, vagy Abu Dhabi-ba, és élvezze a keleti élet varázslatos világát. A repülõjegy 1 fõnek 1,5 millió, ha nem szeretne turista osztályon utazni.

 • Továbbra is az Eiffel-torony a világ kedvence

  Az Eiffel-torony a világ kedvenc, amely a világ egyik legtöbbet fényképezett turisztikai látványossága.

  A legendás párizsi vasszerkezet (Öreg hölgy) maga mögé utasította a vatikáni Szent Péter-bazilikát, és az indiai Taj Mahal-t. A negyedik, ötödik és hatodik helyen amerikai látványosságok szerepelnek: A Golden Gate híd, az Empire State Building és a Szabadság-szobor. A Sydney Operaház, a Sagrada Familia Barcelonában, az athéni Akropolisz és a Megváltó Krisztus szobra Rio de Janeiróban kapta a többi helyet a 10-es listán, míg a londoni Big Ben és a London Eye nem kapott helyezést a listán.

 • Dublin - Az ír fõváros

  Dublin az Ír-sziget keleti partján, az Ír-tengerbe torkolló Liffey folyó két partján fekszik. A város Dublin megye központja. A vikingek alapították, és a középkor óta Írország fõvárosa volt.

  Dublin közigazgatásilag a Dublini Városháza által igazgatott területet jelenti. Mindazonáltal sokszor szintén Dublinként hivatkoznak külvárosi területekre, amelyeket más, helyi közigazgatási szervek igazgatnak. Ilyen terület például Dun Laoghaire-Rathdown, Fingal és Dél-Dublin. Pontosabb, ha ezen területek összességét dublini agglomerációnak nevezzük.

 • Frankfurt

  Egy város, amirõl mindenkinek más jut eszébe - az Frankfurt. Kinek a pénzügyi központ, Európa bankéletének centruma, avagy az irodalmi-szellemi élet hagyománya, kezdve Gutenberggel, Goethével, egészen a mai zene és hangszer, illetve a könyvvásárig. Lehet, hogy Frankfurt neve hamarosan további asszociációkat is kelt: a városi magisztrátus úgy döntött, hogy a környezõ Rajna-Majna-térséggel egyetemben megpályázza a 2012-es nyári olimpia rendezési jogát.

 • A legidegesítõbb turisták!

  Szemügyre vették a különbözõ nemzetek fiainak viselkedését Európában. A világ egyik legnagyobb utazási portálja, az Expedia célja az volt, hogy fény derüljön arra, kik is a turizmus szektorban a kedvencek, illetve a rettegettek.

  A legrosszabbaknak az angolokat tartják a szállodai alkalmazottak, szorosan a kínaiak és az oroszok elõtt, míg a leginkább problémamenteseknek a japánok, németek és az amerikaiak számítanak.

 • City of New York

  New York (hivatalos nevén City of New York) az Amerikai Egyesült Államok legnépesebb és az amerikai kontinens harmadik legnépesebb városa.

  Az országon belül és világviszonylatban is az egyik legjelentõsebb politikai, üzleti és kulturális központ. Több félszigeten és szigeten, illetve részben a szárazföldön fekszik az Atlanti-óceán nyugati partján; területe 800 km², lakossága 8 158 000 fõ (a New York-i agglomeráció népessége majdnem 19 millió fõ). Az azonos nevû tagállamban található, a tõle való megkülönböztetés végett hívják még New York City-nek.

 • Kefalonia

  A szigeten sajátos kultúra alakult ki, melyre hatással volt földrajzi fekvése, a nyugati hódítók hatása, ötvözõdve annak görög voltával és a bizánci hagyományokkal, mely kultúra a szigetet ért természeti csapások ellenére változatlanul fennmaradt. Ezt az örökséget tükrözik a hagyományos búcsúk és vigasságok, szerenádok és áriák, a harangtornyok és épületek architektúrája, a költészet és a népnyelv. A kefaloniaiak jeleskedtek az irodalom, a tudományok és mûvészetek területén. A történelembe, mint különc , szatáirára hajlamos, heves vérmérsékletû, szabadságszeretõ, az ismeretlen...

 • A templomok városa

  Bristol az egyik legszebb angliai nagyváros, zenei, éjszakai és klubélete pedig legendás. Egyre többen keresik fel Közép-Európából, és nemcsak a fiatalok.

  A Frome, és a Severn-folyóba ömlõ Avon által körülölelt terület ideális kikötõ volt már a római idõk elõtt is. Hosszú ideig a második kikötõ volt London után, látképét toronydaruk és vámraktárak határozták meg. A közeli faluk és városok az elmúlt 100-200 év során beolvadtak a városba, így alakult ki Nagy-Bristol, amely a lakosság számához viszonyítva hatalmas területû.

 • Balaton-felvidéki Nemzeti Park

  A Balaton-felvidéki Nemzeti Park változatos tájaira hívjuk, ahol mindenki élményekkel teli napokat tölthet el. Barangoljon az Európa Diplomával kitüntetett Tihanyi-félsziget gejzírkúpjai között, lesse meg a selyemgém mindennapjait a nemzetközi hírnevû Kis-Balaton berkeiben, vagy hallgassa meg a Szent György-hegy bazaltorgonáinak „hangját”, mely évmilliók üzenetét adja át. Szeretettel várjuk túráinkon, rendezvényeinken, bemutatóhelyeinken és tanösvényeinken. A nemzeti park a Balaton északi partján húzódik 1-15 km szélességû sávban.

 • Trogir

  Splittõl 27 km-re a Kastelanski-öböl végénél fekvõ kisváros és kikötõ. A város tulajdonképpen egy kis szigeten fekszik Ciovo-sziget és a szárazföld között. Környékén számos festõi öböl található, különösen a Seget és a Saldun-öböl nagyon szép. Elõször az illírek alapítottak itt települést, õk voltak az õslakosok amikor elsõ gyarmatosítóként a Siracusai görögök hódították meg a környéket és Kr. e. 390-ben Vis szigetén megalapították Issát és a Kr.e. 3. században Traguriont. E görög településeket görög geográfusok is megemlítik.

 • Luxemburg

  A nagyhercegség fõvárosát 963-ban alapították, a kormány és a nagyherceg hivatalos székhelye. Az ECSC (Európai Szén és Acél Közösség) 1952-ben történt luxemburgi megalakítása óta egy sereg európai intézmény jött itt létre, az Európai Parlament Fõtitkársága, Európai Törvényszék, Európai Számvevõszék, Európai Beruházási Bank, valamint az Európa Tanács számos igazgatósága. Luxemburgot szokás az Európa Fõvárosa jelzõvel illetni, nem csupán földrajzilag központi fekvése alapján, de többnyelvûsége okán is: a "luxembourgish"-on túl a mindenhol beszélt és valóban alkalmazott francia és német a hivatalos nyelv.

 • Drezda a mûvészetek városa

  Zene- és mûvészetkedvelõ városként Drezda mindig is nagy tekintélynek örvendett Európában.

  Ám nemcsak megtekinthetõ mûkincseivel érdemelte ki e rangot - a Grünes Gewölbe évszázadok alatt felhalmozott drágaságaival, Raffaello Sixtusi Madonnájával, a Die Brücke expresszionista mûvészcsoport gazdag örökségével -, hanem magas zenei kultúrájával a zenei turizmus úttörõjévé vált. Hétszáz éves hagyományai vannak a híres templomi kórusnak, a Kreuzchornak, és nem kevésbé híres a Semperoper zenekara sem.

 • Lenti

  Lenti és a Kerka völgye Magyarország délnyugati csücskében, a szlovén, a horvát és az osztrák határ közelében található. A térség három néprajzi tájegység (Õrség, Göcsej, Hetés) találkozási pontjában helyezkedik el. A terület központja a közel 800 éves múlttal rendelkezõ 8700 lakosú Lenti.

  A város az Adria felé vezetõ M7-es autópálya mellett fekszik. A Balatontól 75 km-re, Budapesttõl 250 km-re van – ebbõl 230 km autópálya. Bécstõl 210 km-re, Zágrábtól 120 km-re. A város életében jelentõs szerepet játszik az idegenforgalom.

 • Tripoli, Líbia fõvárosa

  Tripoli, avagy Tarabalus Al-Gharb (Tripoli a nyugat az arabban), a legnagyobb város és Líbia fõvárosa. Klímája mediterrán, hosszú forró nyarakkal és kissé hûvös, alig csapadékos telekkel. Az óváros - a Medina - a földközi tengeri látnivalók egyik leghíresebbike és az egyik legrégibb: utcáinak elrendezését még a rómaiak alkották meg, amikor azokat a magas falakat is, melyek a szárazföld felõl, Tripolitániából támadni készülõ ellent hivatottak volt távol tartani. Túléltek megannyi inváziót, mindegyik hódító helyrehozta az általa okozott kárt.A 8. században a muszlim uralkodó megépíttette a fal tenger felõli részét is.

 • Az arany város: Prága

  Az arany város: PrágaAz „arany Prága” név valószínűleg I. Károly idejéből származik, amikor arannyal vonták be a prágai vár tornyait. A kilenc dombra épült városban 31 km hosszan kanyarog a Moldva, ami a legszélesebb pontján 330 m széles. A folyó ágai számos szigetet ölelnek közre. Nevét állítólag azokról a zúgókról (csehül: práh) kapta, amelyeken nagy robajjal folyt át a víz.Történelméből fakadóan Prága építészeti, kulturális, vallási emlékek, látnivalók sokaságát vonultatja fel, melybe napjainkban a modern kor egy-két mementója is besorolható.

 • Málta tengeri keresztezõdésben

  Málta csupán néhány éve jelent meg az utazási irodák prospektusaiban. Az idén már mintegy 5000 honfitársuk látogatja meg ezt a Budapest méretû országot. A terület tulajdonképpen három földdarab, Málta a fõsziget, Gozo a kistestvér, Comino a szinte lakatlan, kedvelt kirándulóhely. Málta egy évben csaknem másfél millió turistát fogad, mégis misztikum lengi körül. Okkal. Merthogy Málta nem a szokásos tengerparti nyaralóhely aranysárga homokkal.

 • A SZIN 2015 hivatalos dala: New Level Empire feat. Szerecsenkirály - Son of the Sun

  A SZIN 2015 hivatalos dala: New Level Empire feat. Szerecsenkirály - Son of the SunMegjelent a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) hivatalos dalának a klipje. A dalt a New Level Empire a Kelemen Kabátban frontemberével, Szerecsenkirállyal készítette. A Son of the Sun biztos meghozza mindenkinek a nyári fesztiválhangulatot. Lássuk hát az új klipet:

 • Szeged és környéke

  Délkelet-Magyarország központját, Szeged vidékét az E75-ös nemzetközi fõút kapcsolja össze a fõvárossal - és az európai közlekedési hálózattal -, de fõutak vezetnek innen minden égtáj felé. Budapestrõl jó a vasúti közlekedés is, de érkezhetünk ide vonattal Szolnok, Békéscsaba, Makó és Röszke irányából is.

  Az 1920-as trianoni békeszerzõdés Szeged szomszédságában húzta meg az országhatárt, s ez érzékenyen érintette a város déli és keleti kapcsolatait. 1921-ben Szegedre került a Kolozsvári Tudományegyetem, két évvel késõbb a csanádi püspök is áttette székhelyét Temesvárról.

 • Szeged a Napfény Városa

  Szeged egy olyan város, amelyet minden magyarnak egyszer látni kell. Az országban nincs olyan ember, aki nem hallott volna már a Pick szalámiról, a szegedi paprikáról, a szabadtéri játékokról és esetleg a szegedi papucsról. Ezek csak azok a dolgok, amelyekrõl folyamatosan tájékoztatnak minket, pedig Szegeden sokkal több látnivaló van mint gondolnánk.

 • Véget ért a hosszú taxizás Ausztráliában

  Kilenc hét és 13 650 megtett kilométer után Ausztráliában véget ért a "hosszú taxizás", amelynek célja a tavaly meghirdetetett "világ legjobb állása" pályázathoz hasonlóan az idegenforgalom fellendítése az ötödik kontinensen.

  A befejezõdött utazás résztvevõi, a sofõr és az utasok is válogatók után kerültek be a csapatba. A gépkocsivezetõnek kiválasztott Doug Slater "élete nagy lehetõségének" nevezte, hogy megtehette ezt az utat a nyugat-ausztráliai Perth és az északi partvidéken fekvõ Broome városa között.

 • Tibet

  Tibet fennsíki terület Közép-Ázsiában (néhány forrás szerint Dél-Ázsiában) és a tibeti nép otthona.

  Az átlagosan 4900 méter tengerszint feletti magassággal a Föld legmagasabban fekvõ sík területe, amelyet az utóbbi néhány évtizedben a „világ teteje”-ként szokás emlegetni. Amikor még Tibet kevésbé volt reflektorfényben, a „világ teteje” kifejezést a Pamír-hegységre alkalmazták. Tibet történelme során valaha független ország volt, több különbözõ királyságra és államra felosztva, egy része pedig Kínához tartozott bizonyos ideig.

 • Az Ománi Szultánság

  Az Ománi Szultánság elbûvölõ és lebilincselõ vidék, ahol Marco Polo tevegelt, a bibliai Job végsõ nyugalomra lelt és ahol Szinbád, az utazó vitorlát bontott.

  Látványos táj, ahol megtalálhatók a csipkézett hegycsúcsok, káprázatos vízesések, lélegzetelállító homokdûnék, idilli oázisok és a végtelenbe nyúló homokos tengerpart.

  Talán ezek a természeti csodák különböztetik meg Ománt a többi Közel-keleti országtól.

 • Túrák Tihanyban

  Az aranyszõrû kecskéket legeltetõ királylány mondája Tihany riadó leányáról szóló Csokonai-vers, vagy Gyulaffy László végvári kapitány tetteirõl szóló történelmi híradások ugyanarra a tájra csábítanak bennünket, mint a téli ruhák között megbújó, "molyûzõ" levendulás zsákocska. Ez a hely a Tihanyi-félsziget, mely a Balaton északi partján mintegy 4 km-re nyúlik be a tó vízébe. Hagyjuk otthon az autót, és utazzunk vonattal Balatonfüredig.

 • Tunézia, ahol a múlt és jelen eggyé válik

  Tunézia Afrika látnivalókban leggazdagabb országa. A kõkori településektõl az ókori Karthágó romjain keresztül a Csillagok Háborúja forgatási helyszínéig rengeteg érdekes hely vár a turistákra.

  Tunézia az-az ország, ahol mindenki talál számára érdekes látnivalót. A múlt iránt érdeklõdõk megnézhetik a kõkori településeket, valamint az ókori Karágó romjait is. A mozirajongóknak is érdemes ellátogatni ide, mert itt forgatták a Csillagok Háborúja címû filmet.

 • Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

  Az Aggteleki Nemzeti Parkot elsõsorban az élettelen természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok védelme érdekében hozták létre 1985-ben. Területének 75%-át lombhullató erdõk borítják. Mozaikszerûen elhelyezkedõ tisztások, sziklagyepek, kõkibúvásos hegyoldalak biztosítanak életteret az értékes növényeknek, a gazdag rovarvilágnak és a területen elõforduló több mint 220 madárfajnak.

  A Nemzeti Park viszonylag kis területén (közel 20 000 ha) több mint 200 kisebb-nagyobb barlang található.

 • Szlovákia - hórafting és vidámpark

  Alacsony- és Magas-Tátra, Fátra: a szomszédos Szlovákia is bővelkedik síterepekben. De nem csak közelsége csábítja a magyar turistákat, hanem egyre jobb szolgáltatásai is. Az elmúlt években fejlesztették a legtöbb pályát, új felvonók épültek, de nőtt a szálláshelyek száma is. Az Alacsony-Tátrában található Jasná például Szlovákia legnagyobb összefüggő pályarendszerével rendelkező síközpontja. A Chopok északon található terepét nemrég öt csillagosra értékelték, felvonókapoacitása ugyanis 20 150 fő óránként, ami nemzetközi viszonylatban sem rossz.

bohócdoktor vizit szja 1%