2020.12.05. - Vilma

Brit Virgin-szigetek

Brit Virgin-szigetek
A Brit Virgin-szigetek az Egyesült Királyság tengerentúli területe. Több mint 50 sziget alkotja a Karib-térségben.

Jelentõsebb szigetei: Tortola, Virgin Gorda, Anegada, Jost Van Dyke, Great Camanoe, Guana Island, Peter Island, Salt Island, Beef Island, Cooper Island, Ginger Island, Norman Island és több kisebb szigetecske szétszórtan a Sir Francis Drake átjáróban. Néhány sziget magántulajdonban van, például a Necker Island tulajdonosa Sir Richard Branson. Az Egyesült Nemzetek Szervezete Gyarmatosításellenes Bizottsága úgy listázza, mint nem független területet.
bohócdoktor vizit szja 1%

A szigeteket Kolumbusz Kristóf fedezte fel második útján, 1493-ban és a szigeteknek "Tizenegyezer szûz szigetei" nevet adta. Elõször hollandok telepedtek le rajta 1648-ban, ezután nem sokkal, 1672-ben Anglia annektálta a területet, az elsõ településeket csak 1680 körül létesítették. A nevük egyszerûen csak Virgin-szigetek volt egészen az elsõ világháború végéig, amikor USA megvásárolta Dániától a közeli Dán Nyugat-Indiát, és átkeresztelte õket Amerikai Virgin-szigetek-re. 1958-ban csatlakozott a Nyugat-Indiai Föderációhoz, majd annak felbomlása után önálló gyarmat lett, 1967-ben önálló önkormányzatot kapott.

Lévén kis szigetek, a közlekedés elég korlátozott. Mindössze 113 km kiépített út található. Fõ nemzetközi reptere a Tortolától keletre levõ Beef Island-en van, kisebb repülõterek találhatók még Virgin Gordán és Anegadán is. Fõ kikötõje Road Town.