2020.11.27. - Virgil

Maastricht nem kér többet a drogturizmusból

Maastricht nem kér többet a drogturizmusból
Maastricht város jogosult arra, hogy megtiltsa a "kávézókba" való belépést nem Hollandiában lakó személyek számára - foglalt állást csütörtökön Yves Bot, a luxembourgi székhelyû Európai Bíróság kijelölt fõtanácsnoka egy elé került jogvitában.

A drogturisták jelentõs és egyre növekvõ áradata miatt a belga határ közvetlen közelében található Maastricht egyetemváros úgy döntött, hogy a "kávézókba" való belépést kizárólag a Hollandiában lakó személyek számára teszi lehetõvé.
bohócdoktor vizit szja 1%

A bírósági iratok szerint M. Josemans Maastrichtban üzemeltet coffeeshopot, ahol alkoholmentes italok és élelmiszerek mellett könnyûdrogokat lehet vásárolni és fogyasztani.

A létesítményt a rendõrség két alkalommal ellenõrizte, és megállapította, hogy oda az unió nem Hollandiában lakó állampolgárai is beléphettek. Maastricht polgármestere ezért a coffeeshop ideiglenes bezárása mellett döntött. Josemans megtámadta e határozatot a holland államtanács elõtt, amely azzal a kérdéssel fordult az Európai Bírósághoz, hogy összeegyeztethetetlen-e az uniós joggal az olyan szabályozás, amely a nem Hollandiában lakó személyek számára megtiltja a coffeeshopokba való belépést. Bot fõtanácsnok emlékeztetett arra, hogy a kábítószer nem ugyanolyan áru, mint a többi, annak árusítása nem tartozik az uniós jog által biztosított alapvetõ szabadságok hatálya alá, mivel azok kereskedelme tiltott.

A könnyûdrogok értékesítésének jogellenességét illetõen a fõtanácsnok megállapította, hogy noha az árusítást a coffeeshopokban megtûrik, e tevékenység minden tagállamban tiltott. Ráadásul a "kávézók" ügyfelei értelemszerûen nem kötelesek a kanabiszt helyben fogyasztani, hanem azt más tagállamba vihetik, ahol kábítószer jogellenes kivitele vagy behozatala miatt büntetõeljárás indulhat ellenük. A fõtanácsnok szerint tehát a Maastricht által hozott intézkedés nem tartozik a szolgáltatásnyújtás szabadságának hatálya alá. E következtetést - tette hozzá - az a körülmény sem kérdõjelezi meg, hogy a coffeeshopok jogszerûen fogyasztható termékeket, így élelmiszereket és alkoholmentes italokat is árulnak - tevékenységük ugyanis gyakorlatilag szinte kizárólag a kanabisz árusítását és fogyasztását szolgálja. Ezután a fõtanácsnok rámutatott arra: az uniós jog lehetõvé teszi a tagállamok számára, hogy meghozzák a közrend megóvásához szükséges intézkedéseket. Mivel a drogturizmus Maastrichtban valós és súlyos veszélyt jelent a közrendre nézve, a nem helyi lakosok kitiltása a coffeeshopokból a helyi lakosok védelméhez szükséges intézkedésnek minõsül.

A fõtanácsnok indítványa nem köti az Európai Bíróságot. A fõtanácsnok feladata, hogy teljesen pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a taláros testület elé. A bírák ezután kezdik meg a tanácskozást az ügyben, és az ítéletet késõbbi idõpontban hozzák meg.