2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Hawaii - The Big Island

Hawaii - The Big Island
Hawaii-sziget azaz a „Nagy Sziget” vagy „Az orchideák szigete” az Amerikai Egyesült Államok Hawaii államának a legdélibb és legnagyobb kiterjedésû szigete a maga 10 450 négyzetkilométerével.

Az Amerikai kontinens partjaitól 3400 kilométerre, keletre, a Csendes-óceánból kiemelkedõ vulkanikus eredetû sziget, a Hawaii-szigetcsoport legfiatalabb, a vulkanikus aktivitásnak köszönhetõen ma is növekvõ tagja. A háromszög alakú sziget méreteit jól jellemzi, hogy a területe jóval nagyobb, mint az összes többi szigeté együttvéve.
bohócdoktor vizit szja 1%

Ennek ellenére lakossága alig 160 000 fõre tehetõ. Legmagasabb pontja a 4206 méter magas Mauna Kea (Fehér-hegység), mely egy kihûlt pajzsvulkán. Másik jelentõs lapos vulkánja a 4170 méter magas Mauna Loa (Hosszú-hegység). A sziget magasabb pontjain gyakran találkozhatunk hóval is, ami furcsa jelenség a földi paradicsomként emlegetett Hawaii-szigeteken.

Éghajlata változatos, a sziget központi része, valamint a nyugati partvidék, Hilo és környéke állandóan esõs, míg a keleti partvidék, Kona központtal meleg és napos. Ebbõl fakad az évszázados Kona-Hilo ellentét. A hilóiak szerint Kona sivatag, és kárörvendeznek, ha a szél arra fújja a VOG-ot, ami egy vulkáni vegyület neve, amely a vulkán kitörésekor a kén-dioxid és oxigén keveredésébõl keletkezik.

Látnivalók

A Mauna Kea és a Mauna Loa. Elõbbinek a tetején 1967-ben alapították meg a Mauna Kea Csillagászati Körzetet, melynek az 500 hektáros területén 13, a mélyûrt is vizsgálni képes obszervatóriumot állítottak fel.

Hawaii Vulcanoes Nemzeti Park - a 990 négyzetkilométer területû park a Föld születésének emlékhelye, mintegy 70 millió éves földtörténetet reprezentál. 1916-ban alapították. Területén találhatóak a Kilauea (Öklendezõ) és a Mauna Loa vulkánok, melyek a Csendes-óceán vulkanikus láncának legfiatalabb tagjai.

Pu'uhonua o Honaunau Nemzeti Történelmi Park - a kenuk kikötésére is alkalmas, védett Honaunau-öböl egykor az õslakósok vezéreinek a szálláshelye, rezidenciája volt. Ettõl masszív, vulkáni kövekbõl épített fal választotta el a menedéknek számító helyet, ahová a törvényt sértõ emberek menekülhettek a vezér haragja elõl. Az 1550 körül emelt épületeket több századon keresztül használták, míg 1819-ben II. Kamehameha betiltotta a hagyományos vallási szokásokat. Ezzel megpecsételte sorsát a területnek, amely elnéptelenedett, a templomokat és a többi épületet a tenger, a szél és a nap együttes munkája pusztította el.

Punalu'u Beach - tengerpart, melynek fekete, vulkanikus eredetû homokja a tengeri teknõsök kedvelt napozóhelye.

Panaewa Esõerdõ Állatkert - ahol megtekinthetõ néhány hawaii faj is, mint például a ritka i'iwi madár.

Szivárvány-vízesés és a szomszédos Pe'epe'e-vízesés melyek 24 méteresek, a 145 méter magas Akaka-vízesés valamint a 33 méteres Kahuna-vízesés.

Waipi'o-völgy - a völgyet méltán nevezik a Királyok Völgyének, habár hawaii neve is találó: Görbe víz. Meredek falai 600-700 méter magasra nyúlnak, oldalukon több száz vízeséssel, melyek közül a leghíresebb a Hi'ilawe. A Waipi'o folyó által mélyített völgy a Kohala-hegység hét völgyének legnagyobbika, a helyiek szemében szent hely, ahol egykor számos templom volt. Becslések szerint, James Cook érkezése elõtt mintegy 5000-7000 ember lakta a völgyet, majd késõbb a kínai bevándorlók költöztek ide. 1946-ban egy brutális cunami az egész völgyet letarolta, majd az elövetkezõ két évtizedben többször is elárasztotta a víz a területet. Emiatt mára csupán néhány lakója maradt Waipi'o-nak.

Kaloko-Honokohau Nemzeti Történelmi Park - I. Kamehameha székhelye, mely egyben az egyesített Hawaii Királyság kormányának otthonául is szolgált, egészen addig, amíg Mauira nem helyezte át székhelyét.

Onizuka Ûrközpont - a Challenger ûrrepülõgép 1986-os tragédiájának egyik áldozata a szigeten született Ellison S. Onizuka volt. Neki állít emléket ez a múzeum.