2021.07.29. - Márta, Flóra

Málta

Málta
A Földközi-tenger közepén, Szicília és Afrika között fekvõ Málta kis mérete ellenére változatos kulturális és turisztikai élményt nyújt az odalátogatóknak. Régi templomromok, tekintélyt parancsoló erõdök, középkori paloták, szûk utcák, hatalmas katedrálisok és a köréjük fonódó legendák tanúskodnak az ország gazdag múltjáról. A három lakott szigetbõl (Málta, Gozo, Comino) és sok kopár sziklából álló kis ország nemcsak mûemlékeivel, hanem természeti adottságaival is lenyûgözi az utazókat, a Földközi-tenger térségében keresve sem lehet búvárkodásra alkalmasabb öblöket, lagúnákat találni.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az ország éghajlata mediterrán. A tél enyhe, csapadékos; a nyár forró, száraz. A mediterrán éghajlatból adódóan a téli átlaghõmérséklet 12-13 fok, a nyári 25-30 fok. A tenger vize elõszezonban 18-20 fokos, fõszezonban 24-25 fokos, utószezonban 20-21 fokos. Ezért a turistaszezon szokatlanul hosszú, 6 hónapos (május-október).

Málta az egyik leggazdaságosabb európai úticél

Nyár elején a Brit Posta kiadta évi rendszeres üdülési költség elõrejelzését. A 18 kedvelt és az eurózónán belül elhelyezkedõ úti cél rangsorában Málta a 3. helyen végzett.

A kosárba olyan költségek kerültek, amelyek egy nyaralás során bárhol, bármikor felmerülhetnek. Az idei kutatás 18 országot, népszerû nyaralási úti célt vett górcsõ alá. A költséglistába többek között bekerült: egy két személyes háromfogásos vacsora, egy naptej, egy angolnyelvû napilap, cigaretta, egy csésze kávé, stb ára. A rangsor alapján Málta az eurozóna 3. legköltséghatékonyabb úticélja lett idén.