2024.04.27. - Zita

Álló ülõhelyes repülõk

Álló ülõhelyeket tervezett repülõkre egy olasz cég: a nyereg ülõkéjû férõhelyek révén több utast szállíthatnának a fapados légitársaságok és így még olcsóbban adhatnák jegyeiket.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az Aviointeriors Group nevû olasz cég a héten mutatja be újdonságát az Egyesült Államokban egy kaliforniai repülõgép-berendezési kiállításon. A nyeregüléseken utazók súlya fõként a lábukra nehezedik. A tervezõk ugyan váltig állítják, hogy kényelmes ez így, ám 3 óránál hosszabb utakra nem javasolják üléseiket.

"Az ülés olyan mint egy nyereg. Cowboyok napi 8 órát is lovagolnak és kényelmesnek találják nyergüket" - mondta Dominique Menoud, a cég vezérigazgatója a US Today címû amerikai lapnak.

A nyeregülések elõnye, hogy 16 centivel kisebb a "lábtér" közöttük, mint a hagyományos repülõgépüléseknél: 58 centi 76 helyett.

Az ír Ryanair légitársaság júliusban bejelentette, hogy állóhelyes légi járatokat tervez indítani, amelyeken akár 5 fontra - 1500 forintra - is levinné a jegyárat, ha az ír légi közlekedési repülésfelügyelet engedélyezné az újítást. Csakhogy az állóhelyek nem elég biztonságosak.

Menoud azt mondta, hogy több légitársaság is érdeklõdik a nyeregülések iránt, de a tervezõ cég csak azután folyamodik az ülések engedélyezteséért, hogy elkötelezi magát egy vevõ.