2024.05.07. - Gizella

Munkácsy Szegeden

Tízezreket várnak a Móra Ferenc Múzeum Munkácsy-kiállítására. A tárlat rendezõi ígérik, nem mindennapi élményben lesz részük a festészet szerelmeseinek. A kiállításnak helyt adó díszterem egészen átalakult, a lehetõ legmodernebb, a XXI. század elvárásainak megfelelõ világítástechnikának köszönhetõen világszínvonalú rendezéssel szembesülhetnek majd az érdeklõdõk.
bohócdoktor vizit szja 1%

Munkácsy Mihály festményei szétszóródtak a nagyvilágban. Pákh Imre, az Amerikában élõ magyar mûgyûjtõ kezdte el a szinte reménytelennek tûnõ vállalkozást, az életmû egybegyûjtését. Célul tûzte ki, hogy minél több a mûkincsforgalomban lévõ Munkácsy-képet szerezzen meg.

A szegedi kiállítás törzsanyagát Pákh Imre huszonnyolc darabos kollekciója képezi. A Pákh-gyûjtemény részeként találkozhatnak például a látogatók a Munkácsy inas élményei alapján 1869-ben készült Ásító inas címû festménnyel, amelyet hosszú évtizedek után láthat Magyarországon a nagyközönség.

Mindezen túlmenõen látható a Magyar Nemzeti Galéria nyolc festménye, köztük a Siralomház címû világhírû mûhöz készült tanulmányok, a Krisztus Pilátus elõtt és a Golgota redukciója, illetve az Ecce Homo vázlata. A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum négy, a Munkácsy Emlékház két képpel járul hozzá a tárlat sikeréhez. A szegedi Móra Ferenc Múzeum a maga gyûjteményébõl - a kiállítás keretében - a Honfoglalás és a Lány tálcával címû alkotásokat bocsátja közszemlére.

Nagy Imre mûvészettörténész, a tárlat rendezõje szerint „az sem csalódik, aki Munkácsy érzékeny, a személyiségjegyek visszaadásában is jeleskedõ portréira vagy egyszerûségükben is lenyûgözõ tájképeire kíváncsi. Kijelenthetjük: egyszeri és soha vissza nem térõ alkalom, hogy Szeged városában Munkácsy Mihály munkáságát ezeken a mûveken keresztül megismerjük.”

Kellemes idõtöltést kíván az utazunk.com!


Apa születésnapja
Pákh Imre gyûjteménye, New York