2024.04.19. - Emma

Biztonsági tippek nyaralóknak

Elzártam a gázt? Kihúztad a vasalót? Becsuktuk a hátsó ajtót? Ezer hasonló kínzó kérdés vetõdik fel a nyaralókban indulás elõtt. A legtöbben mégis attól félnek, hogy távollétük alatt betörnek a lakásba. Készüljön fel, mielõtt nyaralni megy és fogadja meg a betörõmentesítés 10 aranyszabályát!
bohócdoktor vizit szja 1%

A nyaralás alatt is távol tarthatjuk a betörõket lakásunktól, vagy házunktól, elég betartani azokat a szabályokat, amelyeket az amerikai Better Homes and Gardens magazin állított össze.

1. Ne idegenek elõtt beszéld meg nyaralási terveidet, mert könnyen olyanok is meghallhatják, akiknek nem kéne. Hazáig követnek, hogy megtudják hol laksz, és akkor törnek be, amikor tudják, nem vagy otthon.

2. Mondd le az újságelõfizetéseket és egyéb postai küldeményeket, a tornyosuló levelek, újságok ugyanis elárulhatják, már rég jártál a lakásban. Esetleg kérdd meg a szomszédot, hogy ürítse a postaládát.

3. Kérj meg egy ismerõst, hogy rakja ki a szemeteskukát helyetted, és vigye is vissza, ha kiürítették. Ha nagy kerted van, a füvet is nyírasd le, nehogy feltünõen elhanyagoltnak tûnjön.

4. Hagyd meg a telefonszámod a szomszédnál, akire a lakást bíztad, hogy bármikor elérhessen nyaralás alatt, ha baj van.

5. Ne változtasd meg az üzenetrögzítõd szövegét, nehogy a „nem vagyok a városban” üzenet ötletet adjon a telefonálónak. Rendszeresen hallgasd le az üzeneteket, és vedd le a csengõhangot mielõtt elmész. Így nem hallatszik, ha senki sem válaszol a hosszasan csengõ telefonra.

6. Ha repülo"gépen utazol, a poggyászcímkére ne írd fel a teljes lakcímedet, vagy használd a munkahelyi címet. Így a mögötted álló sem láthatja, hol van a lakás, amit felügyelet nélkül hagysz.

7. Állítsd be a tv-t vagy rádió idõzítõjét, hogy alkalmanként ki- és bekapcsoljanak. Ha elég modern a világításod, azt is állítsd be, hogy esténként fény szûrõdjön ki a házból.

8. Ha nem autóval utazol, parkolj a ház elé, és kérj meg egy ismerõst, hogy néha álljon el onnan vele, majd vigye vissza. Viszont kapcsold ki az automata garázskaput.

9. Állítsd magasabb hõmérsékletre a légkondit, de ne kapcsold ki. Egy forró nyári napon semmi sem árulkodóbb a csendes légkondicionálónál.

10. Ne ereszd le a rólókat, vagy a redõnyöket. A betörõket semmi sem vonzza jobban, mint a hetekig teljesen elsötétített ablakok.

sxc