2024.04.25. - Márk

Nem lehet többet szívni?

Úgy tûnhet, kezd betelni a pohár a hollandoknál a drogturistákkal, különösen Maastricht esetében, melyet már bíróságok is vizsgálnak.
bohócdoktor vizit szja 1%

Pár napja egy nyári estén a Maastricht-i Marc Joseman Eaasy Going Coffee Shopja csurig volt. A marihuánáért és hasisért ácsingózó sorok a recepción túl álltak, a vendégek a üvegkorlátok mögött várakoztak.

"Drogturisták" ezrei özönlenek naponta a Hollandia délkeleti részén fekvõ festõi városkába, városvezetõk szerint évente akár kétmilliónyian. Egyetlen céljuk, hogy meglátogassák a város 13 "coffee shopjának" egyikét, ahol a legkülönfélébb könnyû drogokat fogyaszthatják büntetlenül.

"Jönnek a drogturisták az autóikkal, lármáznak meg ilyenek" - mondja Gerd Leers, Maastricht korábbi, 8 éven át hivatalban lévõ polgármestere. "De a legrosszabb - folytatja Leers - hogy ez a hatalmas tömeg túlságosan vonzó célpont a saját, kemény cuccost áruló bûnözõk számára, akik szintén a városban tartózkodnak."

Az elmúlt évek során a macskaköves utcákkal átszõtt középkori épületekkel teli kisvárosban még lövöldözés is történt, mely során egy bolgár bérgyilkos végzett egy versenytárs drogtermelõvel. Masstricht-ban a bûnözési ráta háromszorosa egy hasonló, a határtól messzebb fekvõ méretû holland városénak. A maastrichti üzlet felfutásával ugyanakkor több a '80-as, '90-es években nyitott "kiskoszos" coffee shop puccos kávéházzá vált.

Maastricht ügyét bíróságok vizsgálják, melyet jogtudósok figyelemmel követnek mintegy tesztelendõ, vajon az Európai Bíróság ad-e felmentést a szolgáltatások és áruk szabad áramlását biztosító törvény alól, amennyiben azok egy ország biztonságát veszélyeztetik?