2024.04.26. - Ervin

14 dollárért utazhatunk az USA-ba

Díjköteles lett a beutazáshoz szükséges elektronikus engedély az Egyesült Államokba vízummentesen utazó magyar állampolgároknak. A Külügyminisztérium honlapján olvasható tájékoztatás szerint az Utazási Engedélyt Jóváhagyó Elektronikus Rendszeren (ESTA) keresztül benyújtott kérelmek elbírálása 14 dollárba kerül, az összeget bankkártyával kell fizetni.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az amerikai rendszer egyelõre csak a Mastercard, VISA, American Express és Discover emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el. A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy csak az amerikai kormányzati ESTA-bejelentkezési portálon keresztül lehet a díjat kifizetni, ezért más, harmadik fél internetes díjátutalási ajánlatát nem tanácsos elfogadni.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének honlapja szerint ez a díj minden olyan utasra vonatkozik, aki a vízummentességi program keretében utazik a tengerentúli országba. Azoknak az utasoknak, akiknek már van érvényes amerikai vízumuk, vagy már megkapták az ESTA- jóváhagyást, nem kell fizetniük, de amennyiben új ESTA-engedélyért folyamodnak, már rájuk is érvényes a díjfizetési kötelezettség - közölték.

A követség felhívja az utazók figyelmét, hogy az Egyesült Államokba a vízummentességi program keretében történõ beutazáshoz feltétlenül szükséges az ESTA-kérelem kitöltése. Azt tanácsolják, hogy a kérelmet legalább 72 órával a tervezett utazás elõtt adják be az utazni szándékozók.

A követség is arra figyelmeztet, hogy az ESTA kitöltéséhez segítséget ajánló egyetlen szolgáltatónak sincs hivatalos kapcsolata a nagykövetséggel, és nem tudják befolyásolni az ESTA-kérelem kedvezõ elbírálását, illetve a kérelem feldolgozásának idejét. Ezért azt javasolják az utazóknak, hogy legyenek óvatosak, és alaposan tanulmányozzák át az ajánlott szolgáltatást, mielõtt bármilyen harmadik fél szolgáltatását igénybe veszik.

A nagykövetség honlapján található információ szerint a vízummentességi programban részt vevõknek eddig nem kellett fizetniük azért, hogy az ESTA-honlapon keresztül információt szerezzenek, jelentkezést adjanak be vagy utazási engedélyt kapjanak. A vízumok kezeléséért viszont már korábban is felszámítottak díjakat.

A díjfizetési döntés 35 országot érint, köztük az Európai Unió tagállamait is.