2024.04.16. - Csongor

Mérgezett levegõt szívunk be a repülõút alatt?

Kártérítést ítélt meg az ausztrál legfelsõbb bíróság annak a nõnek, aki megbetegedett a repülõn belélegzett mérgezõ levegõ miatt.
bohócdoktor vizit szja 1%

Joanne Turner, az East-West Airlines légi utaskísérõje öt hónapos terhes volt, amikor rosszul lett, miután Sydnes-bõl Brisbane-be történõ repülés közben a hajtómû égésterméke jutott a kabinba. Az 1992-ben történt esetet követõen krónikus légzõszervi betegség alakult ki Turnernél.

Turner 2001-ben perelte be a légitársaságot, de közel 10 évébe került, míg 84 ezer fontnyi kártérítését megítélte neki a legfelsõbb bíróság. A károsult ugyanakkor kifejtette: nem a kártérítés volt az elsõdleges célja, hanem hogy a bíróságokon tárgyalt hasonló esetek következtében a légi fuvarozás biztonságosabbá válik.

Dr Mackenzie Ross a London University College neuropszichológusa úgy véli: évente akár 200 ezer betegszik meg a repülõgépeken belélegzett mérgezõ levegõ miatt. A Telegraph Travel egy kutatása szerint 2008-ban több száz, a kabin szennyezett levegõje okozta incidensrõl számoltak be brit pilóták.

Tudósok, egykori pilóták és légiközlekedési lobbi csoportok azzal vádolják az ágazat szereplõit, hogy évtizedek óta ismerik a problémát, de nem tesznek szinte semmit ellene.