2024.04.23. - Béla

Róma betiltja a mûanyag zacskót

Példát akar mutatni Róma, és január elsejétõl betiltja a nem lebomló mûanyag zacskók használatát.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az egész országban is ezt tervezik, de még nem tudni, hogy milyen határidõtõl. A három évvel ezelõtti olasz költségvetési törvény értelmében a nem lebomló mûanyag zacskókat már 2010-tõl számûzni kellett volna, a jelenlegi parlament azonban csak jövõre tervezi a tilalom végleges bevezetését, egyelõre pontos dátum megjelölése nélkül.

Pozitív példák eddig is akadtak. A Legambiente nevû környezetvédelmi egyesület adatai azt mutatják, hogy 150 olasz önkormányzat tiltotta már be a nem lebomló mûanyag zacskók forgalmát, és további 250 olasz polgármester fejezte ki hasonló szándékát. A nagyvárosok között az elsõ Torino volt, amely idén áprilistól tiltotta ki a zacskókat a városból. A kereskedõk még felhasználhatják a tulajdonukban levõket, ha bizonyítani tudják, hogy a rendelet hatályba lépése elõtt szerezték be azokat. Piemonte tartományi székhelyén azonban a jó szándék mellett a bevezetett bírság erejében is bíznak: 250 eurós büntetéssel sújtják az árukat környezetszennyezõ zacskóba csomagoló üzlettulajdonosokat.

A Legambiente úgy tudja, hogy az Európában forgalmazott mûanyag zacskók egynegyedét Olaszországban használják: az olaszok fejenként 400 zacskót "fogyasztanak el" évente.

"Ez csak az elsõ lépés lesz" - hangoztatta Gianni Alemanno római fõpolgármester, aki a még akadozó szelektív hulladékgyûjtésre is rá akarja nevelni az olasz fõvárosban élõket.