2024.04.19. - Emma

Belépõjegy kell Velencébe

Fizetõs lesz a Velencébe való belépés a hajóval és vonattal érkezõk számára is: a bevezetés elõtt álló díjjal akarják megfékezni a turistaáradatot és finanszírozni a mûemlékek helyreállítását.
bohócdoktor vizit szja 1%

Busszal, vonattal, hajóval érkezel: Velencében fizetned kell! Jövõre csak a gyalogos látogatók léphetnek be ingyen a szigetekre - jelentette ki Renato Brunetta, az olasz kormány velencei születésû közigazgatási minisztere. Véleménye szerint csak a minden látogatóra kivetett belépõjegy mentheti meg Velencét.

Az általa vezetett minisztérium rendkívüli intézkedéscsomagot dolgozott ki a velencei polgármester, Giorgio Orsoni együttmûködésével. Tervezetrõl beszámoló tartományi lap, a Corriere del Veneto biztosra veszi, hogy az eddig kizárólag a turistabuszok által fizetett díjat hamarosan a vonattal és hajóval érkezõkre is kivetik. A lap úgy tudja, hogy a díj a vasúti vagy hajójegy részét képezi majd.

A turistacsoportokat a városközponthoz legközelebbi parkolóig szállító buszok tarifája - a jármû méreteitõl, a személyek számától és a tartózkodási idõtõl függõen - jelenleg 50 és 400 euró között mozog. A turisták többsége azonban vonattal érkezik a Santa Lucia állomásra, és jelentõs számban kötnek ki turistákkal teli tengerjáró hajók is.

Velencét évente 21 millió, többségében külföldi turista látogatja. Kétharmaduk reggel érkezik, este megy el, egy éjszakát sem tölt a városban, amit bizonyosan a magas árak magyaráznak.