2024.04.26. - Ervin

Ünnepi fényben Bécs

Az osztrák fõváros teljes karácsonyi pompájában várja a turistákat. Idén összesen 39 bevásárlóutca és tér kapott karácsonyi díszkivilágítást, városszerte 2,3 millió fénypont teszi teljessé az ünnepi hangulatot.
bohócdoktor vizit szja 1%

Felmérések szerint a bécsi karácsonyi díszkivilágítás már önmagában is turistaattrakcióvá avanzsált - a megkérdezettek 90%-a az ünnepi fényben pompázó utcák különleges hangulata miatt ajánlja ismerõseinek az osztrák fõvárost. Éppen ezért a város és a Bécsi Gazdasági Kamara 2005-ben elindította Light-Up elnevezésû akcióját, amelynek keretében új, modern fénydíszbe öltöztetik a város bevásárlóutcáit és kicserélik a mûszakilag elavult füzéreket, formákat.

Az új díszkivilágítást fiatal kreatívok tervezik az érintett bécsi bolttulajdonosokkal együttmûködésben. Egy-egy projekt maximum 70%-os - 70.000 eurós - támogatást kaphat a várostól, a fennmaradó összeget a bevásárlóutcák kereskedõinek kell magukra vállalniuk.
2006 és 2010 között összesen 2,5 millió eurót fordított a város 28 bevásárlóutca díszkivilágításának megújítására - a kereskedõkre esõ résszel együtt a végösszeg 4,3 millió euró.

Idén 400 ezer euróból öt frekventált utca kapott új, energiatakarékos fényruhát. A Wollzeilét például "Kívánságesõ", a Westbahnstraßét maradásra invitáló "Fényszigetek", a Hernalser Hauptstraßét "Girlandok és lametta", az Obkirchengassét pedig az utcának varázslatos hangulatot kölcsönzõ "Égi labdák és hólabdák" díszítik. Az új fénydíszek természetesen már a legmodernebb energiasztenderdek szem elõtt tartásával készülnek. A nagy sikerre való tekintettel a város a Light-Up projekt meghosszabbítását fontolgatja.