2024.04.19. - Emma

Bezárják az üvegkupolát

Bizonytalan ideig, terrorellenes intézkedésekre hivatkozva le lesz zárva a berlini Reichstag üvegkupolája - adta hírül az Index a BBC-re hivatkozva.
bohócdoktor vizit szja 1%

A biztonsági intézkedés összefügg a múlt heti hírekkel, amelyek szerint szélsõséges iszlamisták terrortámadást terveznek a Reichstag ellen. A német parlamentet még a hétvégén kordonokkal vették körbe, hétfõn pedig a kupolát is lezárták, így a turistákon kívûl egy darabig a politikai kukkolóknak is más formában kell kedvüket tölteni. A Norman Foster sztárépítész által tervezett kupola panorámája mellett azért volt ismert, mert innen láthatóak a parlamenti ülések is.

A Der Spiegel címû német hetilap értesülése volt, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és vele szövetséges csoportok valószínûleg támadásra készülnek a berlini parlament, a Reichstag ellen. A hamburgi lap hétfõn megjelenõ legfrissebb számában azt írja, hogy a terroristák a rajtaütés során túszokat akarnak ejteni, és lõfegyverekkel vérfürdõt rendeznének a német parlament épületében. Ezek az információk a Der Spiegel szerint egy dzsihád-harcostól származnak, aki nem Németországban tartózkodik.

A német belügyminiszter elismerte, hogy tudnak készülõdõ támadásokról, de hangsúlyozta: "Fontos a tudatosság, de nincs ok a hisztériára." A parlament mellett vasútállomásokon, repülõtereken és közintézmények környékén is szigorították az ellenõrzéseket. A veszélyt jelzi, hogy a múlt héten egy Namíbiából induló gépre adtak fel egy olyan csomagot, amiben bomba indításához szükséges indítószerkezetet helyeztek el. Kiderült, hogy a szerkezet csak utánzat volt, és a biztonsági intézkedések hatékonyságát akarták tesztelni vele.