2024.04.24. - György

Világörökség része lett a francia konyha

A francia gasztronómia elismerésével elõször válhatott egy nemzet konyhamûvészete a szellemi világörökség részévé. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) azonban nem egyszerûen a franciák tradicionális nemzeti ételeit, hanem a franciás jellegû étkezést vette fel a veszélyeztetett szellemi kulturális örökségek listájára Nairobiban tartott konferenciáján.
bohócdoktor vizit szja 1%

"A konyha Franciaország számára nem egyszerûen egy történelmi hagyománnyal rendelkezõ terület, hanem az ország termékeinek, kézmûvestudásának és kulturális hatásának is egyik legtökéletesebb kifejezõdése" - így üdvözölte Francois Fillon kormányfõ az UNESCO döntését. Hozzátette, hogy a francia gasztronómia a nemzet egyik legnagyobb kincse.

Korábban minden bizonnyal képtelenségnek minõsítették volna azt az ötletet, amelyet azok a francia séfek vetettek fel, akiknek mindegyike ismert konyhamûvész, szakácskönyveik és háromcsillagos éttermeik világhírûek. 2006-ban fordultak a francia kulturális miniszterhez, hogy kezdeményezze az UNESCO-nál a francia konyha felvételét a szellemi világörökségi listára. Õk fogalmazták meg elõször, hogy a konyhamûvészet a francia kultúra szerves része. Elnökké választása után Nicolas Sarkozy is felkarolta a kezdeményezést, és két évvel ezelõtt maga terjesztette a kérést a nemzetközi testület elé.

A gasztronómia élvezete ugyanolyan kifinomult francia hagyomány, mint a divat vagy a mûvészetek iránti rajongás. A franciák ráadásul már régóta tudják, hogy nem a koplalás a hízás legjobb ellenszere, hanem a változatos táplálkozás, és a kis adagok megfontolt, szinte kóstolgató, az élvezetre koncentráló elfogyasztása. Francia "találmány" az ételek és a borok meghatározott házasítása, a tálalás mûvészete és az étkezés társasági eseménnyé emelése is.

Eric Frechon, a párizsi Le Bristol luxusszálloda három Michelin-csillagos éttermének séfje szerint a francia gasztronómia lényege nem egy-egy különleges recept, hanem a sokféle, minõségi primõráru. A francia konyhának nincsenek kizárólagos ízei, a séfek szinte minden összetevõt használnak, de mindenbõl csak a legjobb minõségû terméket választják. Ez pedig a francia háztáji termelõket, illetve tenyésztõket is világszínvonalra kötelezi, legyen szó zöldségrõl, húsáruról vagy a tenger gyümölcseirõl. Egy sarki zöldséges is legalább tízfajta almát kínál, a pék megannyi péksüteményt, a sajtbolt pedig több tucat tejterméket. Nekik köszönhetõ a francia étrend sokszínûsége.

Périco Légasse, a Marianne címû hetilap gasztrokritikusa szerint a globalizációval a francia konyha is a nemzetköziség és a gyorsétkezés irányába fejlõdik, így egyes hagyományos ételek fokozatosan eltûnnek az éttermek étlapjairól. Az UNESCO elismerése azonban mostantól még inkább az étkezés kulturális hagyományainak megõrzésére ösztönzi a franciákat, ez pedig a gazdák számára konkrét termékek elõállítását írja elõ. Bruno Le Maire agrár- és Frédéric Mitterrand kulturális miniszter közös közleményben adta hírül, hogy a francia gasztronómia megõrzése céljából oktatási és kulturális rendezvénysorozatot indítanak.