2024.03.29. - Auguszta

Versenyt nyert a Szabadság híd

Tizenhat jelentkezõ közül idén a budapesti Szabadság híd nyerte az Auroralia-díjat, amellyel minden évben a fenntartható, energiatakarékos és tetszetõs közvilágítást felvonultató városok legjobbjait jutalmazzák.
bohócdoktor vizit szja 1%

A városi közvilágítás fejlesztésére törekvõ közösségeket, a közvilágítási szakembereket és az iparág képviselõit tömörítõ LUCI (Lighting Urban Community International) szervezésében létrehozott Auroralia-díj második helyezettje Genf, harmadik pedig a hollandiai Tilburg városa lett - tájékkoztatott a Szabadság híd világítását fejlesztõ Tungsram-Schréder ZRt.

A franciaországi Lyonban december 8-án kiosztott díjakat azoknak a városoknak adják, amelyek a fenntarthatósági szempontok mellett innovatív megoldásokkal rukkolnak elõ. A jelentkezõk pályázatát nemzetközi szakmai zsûri bírálta. A világ különbözõ területeirõl, például New Yorkból, és Olaszországból érkezõ bírák különféle közvilágítási, várostervezési és környezetvédelmi folyóiratokat képviselnek.

A pályázatokat az energiafogyasztás, szén-dioxid-kibocsátás, a projekt összköltsége, a világítási rendszer elõállításához szükséges erõforrások, szállítás, újrahasznosítás lehetõsége, a koncepció eredetisége és szépsége, a lakók életminõségére gyakorolt hatása, társadalmi és kulturális hatások, egészségvédelem, az éjszakai városkép javítása, valamint a projekt más városokra gyakorolt ösztönzõ hatása alapján vizsgálták.

"A budapesti Szabadság híd új dísz- és közvilágítása éves szinten 100 ezer euró (27,8 millió forint) megtakarítást jelent a hagyományos világítási rendszerekhez képest" - magyarázta Ughy Attila, a Fõvárosi Önkormányzat Városképvédelmi és Városfejlesztési tanácsnoka.

Az új köntösbe öltöztetett hídon az illetékesek a LED-es megoldás mellett döntöttek, és ezzel lehetõvé tették a mérnökök számára, hogy egységes összhatású világítást hozzanak létre. Olyan színhõmérsékletû, energiatakarékos fényforrásokat választottak, hogy a lehetõ legjobban sikerüljön visszaadni a híd eredeti rezedazöld színét, amely nemcsak a környezõ épületekkel van tökéletes összhangban, hanem az általános éjszakai városképet is javítja.

A négy hónapig tartó szerelési munkák során összesen 584 db LED-es világítótestet helyeztek el. Az 1,6 méter hosszú és 6 centiméter széles világítótesteket kifejezetten a Szabadság hídra tervezte a Tungsram-Schréder, amely az új terméknek a találó és a Dunaled nevet adta.