2024.04.24. - György

Vakációzzon teherhajón

Ha tengeri hajóutakról beszélünk, akkor legtöbben egy hatalmas, 4-5 ezer személyes, minden luxussal felszerelt óceánjáróra asszociálnak, amely ragyogó napsütésben szeli a habokat valahol a Karib-térség kellõs közepén.
bohócdoktor vizit szja 1%

Pedig a hajós utazásoknak van egy sokkal izgalmasabb, romantikusabb és mindenképpen különlegesebb módja is, ha teherhajón utazunk. Világszerte több olyan utazásszervezõ cég is mûködik, ahol befizethetünk mondjuk egy szénszállító hajóra, vagy egy olajtankerre is.

Aki színházat, több tucat éttermet és bárt, fedélzeti jégpályát, vagy hullámmedencét és teljes kiszolgálást vár egy hajóúttól, számtalan lehetõség közül válogathat az utazási irodák ajánlatai közül. A hagyományos hajóutaknál viszont sokkal izgalmasabb, ha egy teherhajón töltjük a vakációnkat, bár kétségtelen, hogy egy ilyen utazás megszervezése némileg több energiába kerül.

A nagyobb teherhajók, különösen a modern konténerszállítók gyakorta értékesítenek kabinokat néhány fizetõ utasnak, de szinte ez az egyetlen hasonlóság a luxus óceánjárókkal. A teherszállító hajók többsége legfeljebb 12 utasnak tud helyet biztosítani - ez a maximális létszám, amellyel egy hajó teljes állású hajóorvos nélkül közlekedhet - hat kétágyas kabinban, esetleg néhány egyágyasban. Ezek a kabinok ráadásul többnyire nagyobbak, mint a luxus óceánjárók kabinjai, nem ritkán kétszobás nagyméretû lakosztályok.

A teherhajós utazások legalább egy hétig tartanak, de a legtöbb útvonal több hétig tart, sõt vannak több hónapos utak is. Mivel a hajó több kikötõben is megáll, egy transzatlanti átkelés tipikusan két hétig tart. A teherhajók utasai ne számítsanak külön szolgáltatásokra, vagy megkülönböztetett figyelemre: a személyzettel közös étkezõben fogyasztják el az ételeket, de használhatják mindazokat a kényelmi szolgáltatásokat - akár úszómedence, vagy edzõterem is - amelyek a matrózokat megilletik.