2024.04.19. - Emma

Viszlát Ferihegy, megjött Liszt

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér. A Budapest a fõvárost jelöli a három tulajdonnévbõl. A többi pedig értelemszerûen kivételes képességû és világhírû zeneszerzõnk neve.
bohócdoktor vizit szja 1%

Egy népmese vált valóra az országgyûlés szerdai döntése értelmében; Liszt Ferencrõl nevezik el a ferihegyi nemzetközi repülõteret. "Az ötlet genezise szinte népmesei: mikor néhány éve találkoztam azzal, hogy a varsói repülõtér Fryderyk Chopin nevét viseli, több embernek elmondtam, és rákérdeztem, hogy nálunk miért ne vehetné fel Liszt Ferenc nevét a repülõtér. Jóval késõbb másoktól hallottam vissza az ötletemet, és akkor azt gondoltam, tegyünk valamit" - ecsetelte korábban a kezdeményezés születésének körülményeit Szõcs Géza kultúráért felelõs államtitkár.

A szavakat tettek követték; két fideszes parlamenti képviselõ, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai, Völner Pál és Fónagy János be is nyújtották erre vonatkozó indítványukat, a Tisztelt Ház pedig szerdán 231 igen és 71 nem szavazattal az átnevezés mellett határozott.

A név változtatásával nem mindenki értett maradéktalanul egyet. A Tárcaközi Földrajzinév-bizottság például azt kifogásolta, hogy a javasolt és végül elfogadott név nem egyéb tulajdonnevek halmozásánál. Legyen e helyett - javasolta a bizottság - Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtér, Budapest-Ferihegy, melyben a testület érvelése szerint benne foglaltatik a védendõ földrajzi név, a Ferihegy. A vita gyakorlatilag errõl illetve a nevek sorrendjérõl folyt.

A Nyelv és Tudomány internetes oldal szerint elõnytelen a Ferihegy új neve, fél évszázados hagyománnyal szakítanak az ötletgazdák és a névváltozást megszavazó parlamenti képviselõk.

Nem értettek egyet a névváltoztatásával a Turizmus Online olvasói sem. December 22-én számoltunk be elsõ alkalommal a Ferihegy nevének megváltoztatásáról, majd szavazásra bocsátottuk az ügyet. Elgondolkodtató, hogy az ezres nagyságrendben szavazók 81 százaléka ellenezte a név megváltoztatását.

De tavaly decemberben a Ferihegyet üzemeltetõ Budapest Airportot (BA) is meglepetésként érte az átnevezés ötlete; elmdondásuk szerint az elképzelésrõl akkor nem a szintén résztulajdonos államtól, hanem a televízió híradójából értesültek errõl.

Belement a BA

A névváltoztatásra a BA igazgatósága két hete tette javaslatot, melyet az igazgatóság egyhangúlag elfogadott. A BA igazgatóságában, a szintén részvényes magyar állam is képviselteti magát a Nemzeti Vagyonkezelõ, az MNV révén. Elfogadta a vállalat közgyûlése is a javaslatot - tájékoztatta a Turizmus Online-t Hardy Mihály, a BA vállalati kapcsolatok igazgatója. Természetesen a repülõteret üzemeltetõ cég nevét a változás nem érinti, az továbbra is Budapest Airport Zrt. marad - mondta. Hardy hozzátette: a hétvégi, nagyközönségi megnyitó alkalmából emléktáblát is avatnak jeles komponistánknak.