rss
 • Védõoltások utazás elõtt

 • Share on Tumblr

  Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás elõtt tájékozódsz az úti cél felõl. Tudd meg, hogy milyen védõoltásokra és egészségügyi óvintézkedésekre lesz szükséged, mielõtt odamész!

  Van olyan védõoltás, melynél a beadást követõén csak pár hónap múlva alakul ki a védettség. De olyan is van, melyet több sorozatban kell beadni, és két oltás között el kell telnie bizonyos idõnek. Ezért érdemes az utazás elõtt hónapokkal körül nézni, melyet a helyi ÁNTSZ-nél tudsz megtenni.

  Gyermekbénulás

  Ha afrikai szafarit terveztek a családoddal, akkor érdemes beadatni a gyermekbénulás elleni oltóanyagot. Ez a maradandó károsodást okozó betegség még mindig fellelhetõ Afrika és Ázsia számos részein. A korokozó elszaporodhat az ivóvízben és az élelmiszeren, ezeken keresztül fertõzhet. Ha kicsi korodban megkaptad a gyermekbénulás elleni vakcinát, akkor is kell egy emlékeztetõ oltás, mely „emlékezteti” az immunrendszeredet errõl a vírusról.beteg

  Sárgaláz

  Argentína és Brazília határán lévõ Iguazu-vízesés szépsége, a világ minden tájáról oda vonzza az embereket. De nemcsak az embereket, hanem a szúnyogokat is, melyekben megtalálható a sárgalázat okozó vírus.

  Az életveszélyes betegség Dél-, és Közép-Amerikában, illetve Afrika trópusi vidékein fordul elõ. A védõoltás beadatása után 10 év múlva emlékeztetõ oltásra van szükség. Az is sokat segíthet, ha megvéded magadat a szúnyogcsípéstõl.

  Tífusz

  Ez egy életveszélyes betegség, amely gyakori a fejlõdõ világban. Baktérium fertõzte vízzel vagy étellel lehet megkapni. A kor Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában fordul elõ. A védõoltást 1-2 héttel az indulás elõtt érdemes beadatni, hogy az indulás pillanatában már védet légy. Ha már kaptál ilyen oltást, kérdezd meg az ÁNTSZ-t, hogy szükséged van-e emlékeztetõ oltásra.

  Tetanusz

  Ha bármilyen kalandtúrára készülsz, ahol esetleg megsérülhetsz, akkor adass be magadnak tetanusz elleni vakcinát vagy emlékeztetõ oltást, ha arra van szükséged. A baktérium, ami mindenhol elõfordul a világban, a bõrt érõ sérüléseken keresztül, akár égésen vagy fagyáson keresztül is bejuthat a szervezetedbe. A tetanusz nagyon veszélyes lehet. Az emlékeztetõ oltást 10 évente kell beadni.

  Hepatitisz-A

  Az egyik nagy élmény, amikor eljutsz egy egzotikus helyre az, hogy kipróbálhatod a konyháját. Csak óvatosan, a fertõzött vízzel és az élelmiszerekkel többek között a hepatitisz-A vírust is elkaphatod. A máj gyulladásával járó betegség gyakori az egész fejlõdõ világban. Legjobb megoldás, ha kéred a Hepatitisz elleni védõoltást.

  Hepatitisz-B

  A hepatitisz-B vírus is májgyulladást okozhat, de nem a vízzel és az élelmiszerrel fertõz, hanem a vérrel és egyéb testnedvekkel. Sok krónikusan fertõzött ember hordozza a vírust Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceáni szigeteken, a Karib-szigeteken, és az Amazonas folyó medencéjében. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki ilyen helyre utazik, oltassa be magát. Különösen a kalandorok, misszionáriusok, önkéntesek, katonák.

  Veszettség

  A veszettség megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertõzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévõ kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára. Majd az Ázsiai templomokban élõ majmok következnek. Védõoltás és kezelés nélkül a veszettség halálos kimenetelû lehet. Ha be vagy oltva és megharap egy állat, ne menj tovább, mondván azt, hogy úgy is be vagy oltva veszettség ellen. Menj el egy orvoshoz kitisztítatni és bekötöztetni a sebedet.

  Influenza

  Amikor itthon beoltatod magad az influenza elleni oltóanyaggal, akkor idõzítsd úgy, hogy a déli féltekén áprilistól szeptemberig (amikor ott tél van) tart az influenza szezon. Tehát, ha a családoddal Ausztráliába mentek, elõtte oltassátok be magatokat a vakcinával.

  Malária

  Ezt az életveszélyes betegséget, a maláriaszúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elõ. A szúnyog ellen védõoltással, hosszú ujjú nadrág és felsõ használatával a szabadban, szúnyogriasztóval kezelt szúnyogháló alatti alvással védekezhetsz.

  Dengue-láz

  Ahazatérõk, akik a Karib-térségben, Dél- Közép- Ázsiában, valamint Közép-Amerikában nyaraltak, és lázuk volt, leggyakrabban a Dengue-lázat kapták el. Nevét a betegséget terjesztõ vírusról kapta. Legutóbb Az Egyesült Államokbeli Florida egy részén is beszámoltak ilyen betegségrõl. E vírust is egy bizonyos szúnyog faj terjeszti. A legtöbb ember esetében a betegség lefolyása enyhe, de néhány embernél ez a vérzéses láz halálos kimenetelû is lehet. Nincs a Dengue-láz ellen védõoltás. A szúnyogcsípés elleni védekezés a legjobb megoldás.

  Tuberkulózis (TBC)

  A tuberkulózis gyakrabban fordul elõ Ázsiában és Afrikában a Szaharától délebbre esõ területeken, mint a világ más táján. De azért ott is elõfordulhat. A TBC a levegõn keresztül terjed. Elég, ha tüsszent egyet a beteg egy olyan zárt térben, ahol te is ott vagy. Olyan turisták, akik egy légtérben utaznak az ott lakókkal, vagy önkéntesek, jobban ki vannak téve a TBC-nek. A szövõdmények elkerülése végett a védõoltás és a kezelés a kulcs.

  Leishmaniasis

  Csak süteted a hasadat a homokos parton és közben észre sem veszed, hogy mennyi veszély leselkedik rád. Hallottál már a fertõzött „homoki légyrõl”? Ez valójában a lepkeszúnyog, melynek csípésével terjed ez a fura nevezetû betegség. Leggyakrabban a Közel- Keleten, Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában találkozni vele. A bõrön sebeket és fekélyeket okozhat. Létezik olyan formája, amely a szervezet egyes szerveit támadja meg életveszélyt okozva.

  A csípés ellen a legjobb stratégia, ha sötétedéstõl hajnalig, fedet helyen maradsz, ha zoknit és hosszú ujjú nadrágot, inget viselsz, ha használsz szúnyogriasztót és alvásnál szúnyoghálót.

  Filariasis

  A nyirokrendszeri filariasis- t egy apró féreg okozza, amely egy szúnyogcsípéssel kerülhet az emberi szervezetbe. Milliókat érint, Afrikában, Ázsiában és a Csendes- óceán nyugati részén, de elõfordulhat Haitin, a Dominikai Köztársaságban, Guyana- ban és Brazíliában.

  A betegség következménye az elefánt kor, vagyis a beteg valamelyik végtagja rendkívüli mértékben megvastagszik. Itt is nagyon fontos a szúnyogcsípés elleni védelem.

  Ágyi poloska

  Az ágyi poloska a világ minden pontján elõfordulhat. Akkor támad, amikor alszol, így észre sem veszed, amikor megcsíp. Majd csak a viszketõ, vörös csípésnyomot veszed észre másnap az arcodon, a nyakadon, a karodon, a kezeden vagy egyéb testrészeden. Van úgy, hogy a tünetek nem másnap, hanem a csípés után akár 14 nap múlva jelennek csak meg.

  Ne várj a tünetek megjelenéséig. Gyorsabban rájöhetsz a fertõzésre, ha apró vérfoltot találsz a lepedõn, vagy édeskés, dohos szagot érzel, illetve ha apró poloskákat találsz az ágy matracán vagy lepedõjén. Az apró vérfoltok azért vannak, mert alvás közben szétnyomtad az ágyi poloskát.

  Hasmenés

  A hasmenés vezeti az utazás során összeszedhetõ betegségek listáját, amely kihathat a nyaralás egészére. Mindenhol lehet hasmenést kapni, de a legveszélyeztetettebb hely Latin- Amerika, Afrika és Ázsia.

  A hasmenés csak ritkán veszélyes, többnyire magától rendbe jön a beteg. Ilyenkor kímélõ ételeket ajánlatos fogyasztani. Fõt, sós krumplival és almával meg lehet fogni a hasat. Ha ez nem segít és a hasmenés még mindig fenn áll, nagy a kiszáradás veszélye. Ekkor antibiotikum szedése ajánlott, melyrõl még az utazás elõtt kérdezd meg az orvosodat. Nem árt óvatosnak lenni.

  Úgy lehet elkerülni a hasmenés okozta kellemetlenségeket, ha nem iszol a csapvízbõl utazás alatt, kerülöd az utcai árusok által kínált élelmiszereket, a nem kellõen hõkezelt vagy nyers ételeket.

  Gyümölcs, zöldség

  Tégy néhány óvintézkedést, és külföldön is élvezheted a gyümölcsöt és a zöldséget. Kerüld a mosatlan zöldséget, gyümölcsöt. Egy fontos ökoszabály: forrald fel, fõzd meg, hámozd meg, vagy hagyd ott és ne edd meg! Ha turmixot készítesz, akkor soha ne tegyél bele tisztítatlan jeget.

  Víztisztítás

  Ha egzotikus tájra mész, soha ne igyál a csapvízbõl. A legbiztonságosabb módszer, ha erõteljesen forralod egy percig. Ha erre nincs lehetõséged, akkor jód tablettával fertõtlenítsd a vizet. De a jód nem pusztít el minden típusú parazitát. Hozz magaddal vízszûrõ berendezést, illetve boltban kapható, palackozott ásványvizet igyál, de elõtte gyõzõdj meg a felõl, hogy megbízható helyrõl származik.

  Kiszáradás

  Egy dzsungeli vagy egy szaharai kalandon párás, fülledt meleg van, amely magában hordozza a kiszáradás veszélyét, pláne, ha még hasmenése is van az utazónak. A kiszáradás jelei a beesett szem, száraz nyálkahártya és a kevés vizelet. A sportital segít megõrizni a hidratáltságot, de nem szünteti meg a hasmenést. A legjobb megoldás, ha szépen lassan, kortyonként megfelelõen tisztított vizet iszol.

  Napégés

  Az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét a vörös, égõ, hámló bõr. Amellett, hogy a napégett bõr, fájdalmas, az UV sugár a korai öregedéshez vezethet és növeli a bõrrák kialakulásának kockázatát.

  Használj magas SPF faktorszámú napvédõ krémet, ami megvéd Az UVAés az UVB sugárzás ellen és közben még hidratálja a bõrödet is. Tartózkodj árnyékos helyen délelõtt 10 órától délután 16 óráig, még felhõs napokon is.

  Terhesség

  A terhesség nem szabhat gátat az utazásnak, de néhány óvintézkedést tenni kell ez ügyben. Terhesen ne menj olyan helyre, ahol fennáll a malária fertõzés veszélye. Az ételekkel, italokkal még körültekintõbben bánj. Ha az utolsó három hónapban vagy, akkor gyõzõdj meg róla, hogy ahova mész van-e olyan kórház, ahol le tudnak vezetni egy szülést, esetleg egy koraszülést.

  Kisgyerek

  A legjobb védekezés a szoptatás, az étel és ital által okozott betegségek ellen, ha olyan korban van a kistestvéred, vagy rokonod, akivel mész nyaralni. Ha már a gyermek nagyobb, akkor, mint a terhességnél itt is fokozottan kell ügyelni a különbözõ betegségek elkerülése érdekében.

  Kisgyereknél a hasmenés sokkal súlyosabb kiszáradást okozhat, mint a felnõtteknél. Illetve, ha maláriát vagy bármely más súlyosabb betegséget elkap, akkor a szövõdmények kialakulásának veszélye is nagyobb lehet egy felnõtthez képest.

  Elsõsegély készlet

  Vásárolj szüleiddel egy elsõsegély csomagot az utazásra. Vagy állítsd össze te magad. Tartalmazza az alábbiakat: eldobható kesztyû, különféle méretben kötszer, géz, fertõtlenítõ szer, olló, rugalmas pólya, gombaellenes-, és antibakteriális krém, viszketés elleni krém, aloe vera gél, mûkönny szemcsepp és egy elsõsegély útmutató könyv, melyben röviden le van írva a különbözõ teendõk. Tedd még bele azt a gyógyszert vagy gyógyszereket, amit rendszeresen szedsz az eredeti tégelyében és tarts magadnál a recept(ek) másolatát.

  Biztosítás

  Nagyon fontos, hogy kössetek a családoddal biztosítást az utazás idõtartalmára. Mert ha bármi baj van, azonnal el tudnak látni és a biztosító fizeti az orvosi költségeket.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Közösen népszerûsíti a MALÉV új, barcelonai járatát az MT Zrt. és a légitársaság

  A Magyar Turizmus Zrt. a Légi Marketing Alap (LMA) nyújtotta lehetõségnek köszönhetõen közös promóciós kampányt indított a MALÉV barcelonai járatnyitásához kapcsolódóan.

 • Blue. Lépj tovább - Ingyenes koncertsorozat!

  A Blue. Lépj tovább sorozatára elõször tavaly nyáron került sor az A38 Hajón. Az ingyenes koncertek akkora sikert arattak, hogy a sorozat szponzorával, az American Express-szel úgy döntöttünk, idén folytatjuk a kezdeményezést.

 • A Magyarok Nagy Asztala - gasztronómiai fesztivál Budapest

  2007. JÚNIUS 28. - JÚLIUS 01. - BUDAI VÁR - Kóstolgasson történelmi ízeket! - 1000 év a magyar konyhában. A Magyarok Nagy Asztala - címmel Európa legnagyobb gasztronómiai fesztiválját rendezik meg 2007. június 28. és július 1. között a Budai Várban. A látogatók végigkóstolhatják majd ezer év legjellegzetesebb ételeit a honfoglalástól napjainkig.

 • Kisvasutak végveszélyben

  Sokunk gyermekkori emlékei közé tartozik, az amikor az ország különbözõ pontjain található kisvonattal utazhattunk. Sajnos a beharangozott támogatás és a korszerûsítési program elmarad, így lehet, hogy már nem sokáig utazhatunk ezekkel a fõként hegyi kis vasutakkal, sõt már a nyagyvasút vonalait is szûkítik.

 • Kamera Hungária – Televíziós mûsorfesztivál

  „Négy napra ismét Pécsre költözik a hazai televíziózás apraja-nagyja.” – hirdeti a Kamera Hungária Fesztivál hivatalos plakátja. Az állításban semmi túlzás nincsen, hiszen tényleg mindenki itt lesz, aki ma számít a magyar televíziózásban és akikre a legtöbben kíváncsiak agyonmediatizált világunkban.

 • Torkos Csütörtök 2008-ban is

  A "Nagy Ízutazás" tematikus kampányév részeként 2006-ban a Magyar Turizmus Zrt. olyan akciókat szervezett, amelyek a belföldi lakosságot gasztronómiai utazásokra csábították a magyarországi régiókban.

 • A Mecseki Kisvasút

  Pécsi gyerekek nagy örömére 1962. augusztus 20-án adták át a társadalmi munkában épült Mecseki Kisvasutat. Azóta folyamatosan üzemel. Sokszor sokan keltették hírét megszûntének, pedig télen-nyáron szállítja, szállította utasait.

 • Elektronikuszenei sorozat az A38 Hajón

  Ezen a hétvégén zárul a nagysikerû Electronic Beats sorozat az A38 Hajón.

 • Mégsem lesz szeszzóna Bruneiben a turistáknak

  Mégsem lesz szeszzóna a turistáknak Bruneiben, a kis ország vallásügyi minisztere elhárította a tervet.

 • Egyre több magyar utazik a tengerentúlra

  Budapest - A magyarok körében a legkedveltebb tengerentúli célállomások New York, San Francisco, Philadelphia, Toronto és Seattle, ugyanakkor egzotikusabb vidékekre, például Mauritiusra és Hongkongba is egyre többen utaznak.

  A British Airways április és szeptember közötti jegyeladási statisztikái is ezt tükrözik: például Hongkongba hét, Johannesburgba 17, Mauritiusra 35 százalékkal többen utaztak, Atlantába pedig kétszer annyi jegyet adtak el, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

 • Sikeres V4-es részvétel Kína legnagyobb turisztikai kiállításán

  November 1. és 4. között Kunmingban került megrendezésre Kína legnagyobb turisztikai szakkiállítása a CITM, amelyen a 88 kiállító ország között hazánk a V4-es országokkal közösen jelent meg. Az elsõ két napon a kínai turisztikai szakmának mutatkozhattak be a különbözõ nemzetek, a második és harmadik napon pedig a nagyközönség ismerkedhetett meg többek között Magyarország turisztikai kínálatával a Magyar Turizmus Zrt., valamint hazai szolgáltatók tolmácsolásában.

 • Rekordot döntött a spanyol turizmus

  Összesen 6,9 millió turista érkezett a múlt hónapban Spanyolországba, 4,5 százalékkal több mint júniusban - közölte a turisztikai és ipari minisztérium.

 • Betiltanák a fiákereket Rómában

  Michela Brambilla, a turizmusért felelõs olasz miniszter szerint a turisták örömére a belváros kaotikus forgalmában közlekedõ lovaskocsik csorbítják Róma mint az állatok jogait szívén viselõ modern város tekintélyét. A lovak ugyanis a hõségben is órák hosszat úton vannak a gépjármûforgalom közepében, miközben 8 mázsás terhet húznak maguk után.

 • Március 30-án nyit a nagyközönség számára az Utazás és Karát kiállítás

  A 30. születésnapját ünneplõ Utazás kiállítás jubileumi kínálattal, szakmai és szórakoztató programokkal, valamint a vele egy idõben megtartandó Karát ékszerkiállítással több mint 19 ezer négyzetméteren fogadja március 29. és április 1. között a látogatókat - mondta Reményiné Tihanyi Klára a kiállítás igazgatója a szerdán, a Cseh Nagykövetségen tartott tájékoztatón.

 • Utálják a túristákat Velencében

  Ironikus demonstrációt tartottak vasárnap Velence lakói, tiltakozva az egyre nagyobb méreteket öltõ turizmus ellen, ami állításuk szerint oda vezet, hogy Disneyland mintájára látványpark, azaz "Veniceland" lesz a városukból.

 • Drágul az ûrutazás

  Oroszország szeretné felsrófolni a Szojuz ûrhajókon való utaztatás árát azután, hogy az amerikai ûrsiklók "nyugdíjazása" nyomán monopolhelyzetbe kerül ûrhajósoknak a Nemzetközi Ûrállomásra való feljuttatása terén.

 • Nyomornegyedben nyit irodát egy légitársaság

  A brazil "Ocean Air” légitársaság novemberben megnyitja elsõ utazási irodáját az ország legnagyobb nyomornegyedében. A cég az alacsony jövedelemmel rendelkezõk érdeklõdésére számít a Rio de Janeiróban található Rocinha negyedben. A belföldi légitársaság marketingigazgatója kiemelte: az országban egyedülálló kezdeményezésrõl van szó, a választás pedig azért esett éppen erre a nyomornegyedre, mert egy felmérés szerint az itteni lakosság 34,8 százaléka Brazília északkeleti részérõl származik, így õk potenciális ügyfelek lehetnek.

 • Felszállt az utolsó Ryanair gép Ferihegyrõl

  A Ryanair már korábban bejelentette, hogy októbertõl nem közlekedik Budapestrõl, miután nem tudott megegyezni a ferihegyi repteret üzemeltetõ Budapest Airporttal a reptéri díjak csökkentésérõl. Akkor a BA azt nyilatkozta: nem aggódik, a versenytársak hamar kitöltik a Ryanair hagyta piaci ûrt.

 • Szolid Motorosok Keszthelyen

  Keszthely a Balaton történelmi és kulturális központja mára a kétkerekûek szerelemeseinek világában is fontos helyszín. Különösen azok jegyzik az immár hagyományosnak nevezhetõ augusztus végi Fesztivált, akiknek lelkét az öreg kétkerekûek világa megérintette. Az idén augusztus 17-19-ig megrendezésre kerülõ Moto-Rock Fesztivál fõ attrakciója a Veterán Motorosok szépségversenye és szombat ebéd utáni felvonulása lesz.

 • Amerikai nap

  A Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete Magyar Napot rendezett október 14-én a Connecticut Államban levõ Quinnipiac-i magánegyetemen.

 • Irány Észak!

  Közel kilencszáz elõadó jelentkezett az idén a Delta Fest nagyrendezvényeire, a Hegyalja és a BalaTONE fesztiválokra, ami a tavalyi érdeklõdés közel kétszeresét jelenti. Ezzel párhuzamosan a felkért elõadókkal is folynak az egyeztetések.

 • Megélhetési utazók

  Egzotikus körutak vagy európai nagyvárosok? Felhõtlen kikapcsolódás vagy inkább a kellemest a hasznossal? Mennyi idõre mennek, milyen elõzetes szervezettség mellett és hogyan utaznak akik ebbõl élnek? Általánosan elmondható, hogy aki nagyobb céget igazgat, annak több ideje van pihenni, így utazgatni is. Egy évben minimum kétszer azért útnak indulnak a kisebb irodák fõnökei is, és van olyan is, akinek egy utazás az élete. Nem találkoztunk olyan vezetõvel...

 • Lázadás a fedélzeten

  Na, nem a Bounty-n, hanem egy Toulouse-ból Casablancába közlekedõ repülõjárat fedélzetén.

 • Stewardess-ek a Playboyban

  Furcsa ám hatásos módját választották a mexikói stewardess-ek, hogy megbosszulják munkahelyük elvesztését és egyben megkeressék a villanyszámlára valót. Egy naptár elkészítése után, levetkõztek a nyuszis magazinnak.

 • Mamma mia


  Elsöprõ sikerû musical az ABBA zenéjével az ABBA tagjaitól. Egy zenés színdarab, amelyet a londoni színházi közönség szinte az elejétõl a végéig "standing ovation"-nel jutalmazott. A sztori roppant egyszerû: van benne 1 anya, 1 húszéves leánygyermek és 3 lehetséges apa...

 • Pécs divatba jött Németországban

  A Magyar Turizmus Zrt. németországi képviselete és Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága jóvoltából két éve intenzív elõkészítõ munka folyik a Pécs 2010 Európa Kulturális Fõvárosa projekt népszerûsítésére – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

 • A MÁV meghosszabbítja áprilisi bérleteinek érvényességét

  A vasúttársaság, felkészülve a május elsejei tarifaváltozásra – az utasok kiszolgálásának zökkenõmentessé tétele érdekében – az áprilisra érvényes havi- és félhavi jegyek érvényességét május 7-éig meghosszabbítja.

 • Ausztria: téli elõírások autósoknak

  Ausztriában 2008. január 1-jétõl új törvény lép életbe az autók, jármûvek kötelezõ téli tartozékaival kapcsolatban. Személygépkocsival, valamint a megengedett 3500 kg összsúlynál nem nehezebb teherautóval november 1. és április 15. között télies útviszonyok esetén Ausztriában csak abban az esetben lehet útnak indulni, ha minden kerék téli abronccsal van ellátva, vagy a meghajtó kerekekre hóláncot szereltek fel.

 • A Sex Pistols jön a Szigetre

  Minden idõk legnagyobb hatású punkzenekara, az 1975-ben alakult - eredeti felállású - Johnny Rotten, Glen Matlock, Steve Jones és Paul Cook alkotta formáció, a Sex Pistols a 2008-as Szigeten mutatkozik be elõször Magyarországon. A napokban vált az is biztossá, hogy az Iron Maiden koncertet a Maiden-basszusgitáros-fõnök Steve Harris lánya, Lauren Harris és zenekara vezeti fel a Nagyszínpadon. Szintén mostanra mondott igent a szervezõknek kortárs popszíntér egyik leginkább respektált énekes elõadónõje, az underground díva, Róisín Murphy, aki a késõ-délutáni sávban lép a Nagyszínpadra és napjaink brit gitárzenei felhozatalának egyik legsikeresebb csapata, a Kaiser Chiefs, õket a koraesti sávban láthatja majd a közönség.

 • Szeged Színpad a SZIN-en

  Idén újdonságként nem a Dugonics téren, hanem az Újszegedi Szabadtéri Színpadon várja az érdeklõdõket a Szeged Színpad. A programok mindenki számára ingyenesen látogathatók, a koncertekre várunk kicsiket és nagyokat egyaránt.