2024.03.19. - József, Bánk

Védõoltások utazás elõtt

Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás elõtt tájékozódsz az úti cél felõl. Tudd meg, hogy milyen védõoltásokra és egészségügyi óvintézkedésekre lesz szükséged, mielõtt odamész!
bohócdoktor vizit szja 1%

Van olyan védõoltás, melynél a beadást követõén csak pár hónap múlva alakul ki a védettség. De olyan is van, melyet több sorozatban kell beadni, és két oltás között el kell telnie bizonyos idõnek. Ezért érdemes az utazás elõtt hónapokkal körül nézni, melyet a helyi ÁNTSZ-nél tudsz megtenni.

Gyermekbénulás

Ha afrikai szafarit terveztek a családoddal, akkor érdemes beadatni a gyermekbénulás elleni oltóanyagot. Ez a maradandó károsodást okozó betegség még mindig fellelhetõ Afrika és Ázsia számos részein. A korokozó elszaporodhat az ivóvízben és az élelmiszeren, ezeken keresztül fertõzhet. Ha kicsi korodban megkaptad a gyermekbénulás elleni vakcinát, akkor is kell egy emlékeztetõ oltás, mely „emlékezteti” az immunrendszeredet errõl a vírusról.beteg

Sárgaláz

Argentína és Brazília határán lévõ Iguazu-vízesés szépsége, a világ minden tájáról oda vonzza az embereket. De nemcsak az embereket, hanem a szúnyogokat is, melyekben megtalálható a sárgalázat okozó vírus.

Az életveszélyes betegség Dél-, és Közép-Amerikában, illetve Afrika trópusi vidékein fordul elõ. A védõoltás beadatása után 10 év múlva emlékeztetõ oltásra van szükség. Az is sokat segíthet, ha megvéded magadat a szúnyogcsípéstõl.

Tífusz

Ez egy életveszélyes betegség, amely gyakori a fejlõdõ világban. Baktérium fertõzte vízzel vagy étellel lehet megkapni. A kor Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában fordul elõ. A védõoltást 1-2 héttel az indulás elõtt érdemes beadatni, hogy az indulás pillanatában már védet légy. Ha már kaptál ilyen oltást, kérdezd meg az ÁNTSZ-t, hogy szükséged van-e emlékeztetõ oltásra.

Tetanusz

Ha bármilyen kalandtúrára készülsz, ahol esetleg megsérülhetsz, akkor adass be magadnak tetanusz elleni vakcinát vagy emlékeztetõ oltást, ha arra van szükséged. A baktérium, ami mindenhol elõfordul a világban, a bõrt érõ sérüléseken keresztül, akár égésen vagy fagyáson keresztül is bejuthat a szervezetedbe. A tetanusz nagyon veszélyes lehet. Az emlékeztetõ oltást 10 évente kell beadni.

Hepatitisz-A

Az egyik nagy élmény, amikor eljutsz egy egzotikus helyre az, hogy kipróbálhatod a konyháját. Csak óvatosan, a fertõzött vízzel és az élelmiszerekkel többek között a hepatitisz-A vírust is elkaphatod. A máj gyulladásával járó betegség gyakori az egész fejlõdõ világban. Legjobb megoldás, ha kéred a Hepatitisz elleni védõoltást.

Hepatitisz-B

A hepatitisz-B vírus is májgyulladást okozhat, de nem a vízzel és az élelmiszerrel fertõz, hanem a vérrel és egyéb testnedvekkel. Sok krónikusan fertõzött ember hordozza a vírust Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceáni szigeteken, a Karib-szigeteken, és az Amazonas folyó medencéjében. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki ilyen helyre utazik, oltassa be magát. Különösen a kalandorok, misszionáriusok, önkéntesek, katonák.

Veszettség

A veszettség megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertõzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévõ kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára. Majd az Ázsiai templomokban élõ majmok következnek. Védõoltás és kezelés nélkül a veszettség halálos kimenetelû lehet. Ha be vagy oltva és megharap egy állat, ne menj tovább, mondván azt, hogy úgy is be vagy oltva veszettség ellen. Menj el egy orvoshoz kitisztítatni és bekötöztetni a sebedet.

Influenza

Amikor itthon beoltatod magad az influenza elleni oltóanyaggal, akkor idõzítsd úgy, hogy a déli féltekén áprilistól szeptemberig (amikor ott tél van) tart az influenza szezon. Tehát, ha a családoddal Ausztráliába mentek, elõtte oltassátok be magatokat a vakcinával.

Malária

Ezt az életveszélyes betegséget, a maláriaszúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elõ. A szúnyog ellen védõoltással, hosszú ujjú nadrág és felsõ használatával a szabadban, szúnyogriasztóval kezelt szúnyogháló alatti alvással védekezhetsz.

Dengue-láz

Ahazatérõk, akik a Karib-térségben, Dél- Közép- Ázsiában, valamint Közép-Amerikában nyaraltak, és lázuk volt, leggyakrabban a Dengue-lázat kapták el. Nevét a betegséget terjesztõ vírusról kapta. Legutóbb Az Egyesült Államokbeli Florida egy részén is beszámoltak ilyen betegségrõl. E vírust is egy bizonyos szúnyog faj terjeszti. A legtöbb ember esetében a betegség lefolyása enyhe, de néhány embernél ez a vérzéses láz halálos kimenetelû is lehet. Nincs a Dengue-láz ellen védõoltás. A szúnyogcsípés elleni védekezés a legjobb megoldás.

Tuberkulózis (TBC)

A tuberkulózis gyakrabban fordul elõ Ázsiában és Afrikában a Szaharától délebbre esõ területeken, mint a világ más táján. De azért ott is elõfordulhat. A TBC a levegõn keresztül terjed. Elég, ha tüsszent egyet a beteg egy olyan zárt térben, ahol te is ott vagy. Olyan turisták, akik egy légtérben utaznak az ott lakókkal, vagy önkéntesek, jobban ki vannak téve a TBC-nek. A szövõdmények elkerülése végett a védõoltás és a kezelés a kulcs.

Leishmaniasis

Csak süteted a hasadat a homokos parton és közben észre sem veszed, hogy mennyi veszély leselkedik rád. Hallottál már a fertõzött „homoki légyrõl”? Ez valójában a lepkeszúnyog, melynek csípésével terjed ez a fura nevezetû betegség. Leggyakrabban a Közel- Keleten, Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában találkozni vele. A bõrön sebeket és fekélyeket okozhat. Létezik olyan formája, amely a szervezet egyes szerveit támadja meg életveszélyt okozva.

A csípés ellen a legjobb stratégia, ha sötétedéstõl hajnalig, fedet helyen maradsz, ha zoknit és hosszú ujjú nadrágot, inget viselsz, ha használsz szúnyogriasztót és alvásnál szúnyoghálót.

Filariasis

A nyirokrendszeri filariasis- t egy apró féreg okozza, amely egy szúnyogcsípéssel kerülhet az emberi szervezetbe. Milliókat érint, Afrikában, Ázsiában és a Csendes- óceán nyugati részén, de elõfordulhat Haitin, a Dominikai Köztársaságban, Guyana- ban és Brazíliában.

A betegség következménye az elefánt kor, vagyis a beteg valamelyik végtagja rendkívüli mértékben megvastagszik. Itt is nagyon fontos a szúnyogcsípés elleni védelem.

Ágyi poloska

Az ágyi poloska a világ minden pontján elõfordulhat. Akkor támad, amikor alszol, így észre sem veszed, amikor megcsíp. Majd csak a viszketõ, vörös csípésnyomot veszed észre másnap az arcodon, a nyakadon, a karodon, a kezeden vagy egyéb testrészeden. Van úgy, hogy a tünetek nem másnap, hanem a csípés után akár 14 nap múlva jelennek csak meg.

Ne várj a tünetek megjelenéséig. Gyorsabban rájöhetsz a fertõzésre, ha apró vérfoltot találsz a lepedõn, vagy édeskés, dohos szagot érzel, illetve ha apró poloskákat találsz az ágy matracán vagy lepedõjén. Az apró vérfoltok azért vannak, mert alvás közben szétnyomtad az ágyi poloskát.

Hasmenés

A hasmenés vezeti az utazás során összeszedhetõ betegségek listáját, amely kihathat a nyaralás egészére. Mindenhol lehet hasmenést kapni, de a legveszélyeztetettebb hely Latin- Amerika, Afrika és Ázsia.

A hasmenés csak ritkán veszélyes, többnyire magától rendbe jön a beteg. Ilyenkor kímélõ ételeket ajánlatos fogyasztani. Fõt, sós krumplival és almával meg lehet fogni a hasat. Ha ez nem segít és a hasmenés még mindig fenn áll, nagy a kiszáradás veszélye. Ekkor antibiotikum szedése ajánlott, melyrõl még az utazás elõtt kérdezd meg az orvosodat. Nem árt óvatosnak lenni.

Úgy lehet elkerülni a hasmenés okozta kellemetlenségeket, ha nem iszol a csapvízbõl utazás alatt, kerülöd az utcai árusok által kínált élelmiszereket, a nem kellõen hõkezelt vagy nyers ételeket.

Gyümölcs, zöldség

Tégy néhány óvintézkedést, és külföldön is élvezheted a gyümölcsöt és a zöldséget. Kerüld a mosatlan zöldséget, gyümölcsöt. Egy fontos ökoszabály: forrald fel, fõzd meg, hámozd meg, vagy hagyd ott és ne edd meg! Ha turmixot készítesz, akkor soha ne tegyél bele tisztítatlan jeget.

Víztisztítás

Ha egzotikus tájra mész, soha ne igyál a csapvízbõl. A legbiztonságosabb módszer, ha erõteljesen forralod egy percig. Ha erre nincs lehetõséged, akkor jód tablettával fertõtlenítsd a vizet. De a jód nem pusztít el minden típusú parazitát. Hozz magaddal vízszûrõ berendezést, illetve boltban kapható, palackozott ásványvizet igyál, de elõtte gyõzõdj meg a felõl, hogy megbízható helyrõl származik.

Kiszáradás

Egy dzsungeli vagy egy szaharai kalandon párás, fülledt meleg van, amely magában hordozza a kiszáradás veszélyét, pláne, ha még hasmenése is van az utazónak. A kiszáradás jelei a beesett szem, száraz nyálkahártya és a kevés vizelet. A sportital segít megõrizni a hidratáltságot, de nem szünteti meg a hasmenést. A legjobb megoldás, ha szépen lassan, kortyonként megfelelõen tisztított vizet iszol.

Napégés

Az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét a vörös, égõ, hámló bõr. Amellett, hogy a napégett bõr, fájdalmas, az UV sugár a korai öregedéshez vezethet és növeli a bõrrák kialakulásának kockázatát.

Használj magas SPF faktorszámú napvédõ krémet, ami megvéd Az UVAés az UVB sugárzás ellen és közben még hidratálja a bõrödet is. Tartózkodj árnyékos helyen délelõtt 10 órától délután 16 óráig, még felhõs napokon is.

Terhesség

A terhesség nem szabhat gátat az utazásnak, de néhány óvintézkedést tenni kell ez ügyben. Terhesen ne menj olyan helyre, ahol fennáll a malária fertõzés veszélye. Az ételekkel, italokkal még körültekintõbben bánj. Ha az utolsó három hónapban vagy, akkor gyõzõdj meg róla, hogy ahova mész van-e olyan kórház, ahol le tudnak vezetni egy szülést, esetleg egy koraszülést.

Kisgyerek

A legjobb védekezés a szoptatás, az étel és ital által okozott betegségek ellen, ha olyan korban van a kistestvéred, vagy rokonod, akivel mész nyaralni. Ha már a gyermek nagyobb, akkor, mint a terhességnél itt is fokozottan kell ügyelni a különbözõ betegségek elkerülése érdekében.

Kisgyereknél a hasmenés sokkal súlyosabb kiszáradást okozhat, mint a felnõtteknél. Illetve, ha maláriát vagy bármely más súlyosabb betegséget elkap, akkor a szövõdmények kialakulásának veszélye is nagyobb lehet egy felnõtthez képest.

Elsõsegély készlet

Vásárolj szüleiddel egy elsõsegély csomagot az utazásra. Vagy állítsd össze te magad. Tartalmazza az alábbiakat: eldobható kesztyû, különféle méretben kötszer, géz, fertõtlenítõ szer, olló, rugalmas pólya, gombaellenes-, és antibakteriális krém, viszketés elleni krém, aloe vera gél, mûkönny szemcsepp és egy elsõsegély útmutató könyv, melyben röviden le van írva a különbözõ teendõk. Tedd még bele azt a gyógyszert vagy gyógyszereket, amit rendszeresen szedsz az eredeti tégelyében és tarts magadnál a recept(ek) másolatát.

Biztosítás

Nagyon fontos, hogy kössetek a családoddal biztosítást az utazás idõtartalmára. Mert ha bármi baj van, azonnal el tudnak látni és a biztosító fizeti az orvosi költségeket.