rss
 • Védõoltások utazás elõtt

 • Share on Tumblr

  Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás elõtt tájékozódsz az úti cél felõl. Tudd meg, hogy milyen védõoltásokra és egészségügyi óvintézkedésekre lesz szükséged, mielõtt odamész!

  Van olyan védõoltás, melynél a beadást követõén csak pár hónap múlva alakul ki a védettség. De olyan is van, melyet több sorozatban kell beadni, és két oltás között el kell telnie bizonyos idõnek. Ezért érdemes az utazás elõtt hónapokkal körül nézni, melyet a helyi ÁNTSZ-nél tudsz megtenni.

  Gyermekbénulás

  Ha afrikai szafarit terveztek a családoddal, akkor érdemes beadatni a gyermekbénulás elleni oltóanyagot. Ez a maradandó károsodást okozó betegség még mindig fellelhetõ Afrika és Ázsia számos részein. A korokozó elszaporodhat az ivóvízben és az élelmiszeren, ezeken keresztül fertõzhet. Ha kicsi korodban megkaptad a gyermekbénulás elleni vakcinát, akkor is kell egy emlékeztetõ oltás, mely „emlékezteti” az immunrendszeredet errõl a vírusról.beteg

  Sárgaláz

  Argentína és Brazília határán lévõ Iguazu-vízesés szépsége, a világ minden tájáról oda vonzza az embereket. De nemcsak az embereket, hanem a szúnyogokat is, melyekben megtalálható a sárgalázat okozó vírus.

  Az életveszélyes betegség Dél-, és Közép-Amerikában, illetve Afrika trópusi vidékein fordul elõ. A védõoltás beadatása után 10 év múlva emlékeztetõ oltásra van szükség. Az is sokat segíthet, ha megvéded magadat a szúnyogcsípéstõl.

  Tífusz

  Ez egy életveszélyes betegség, amely gyakori a fejlõdõ világban. Baktérium fertõzte vízzel vagy étellel lehet megkapni. A kor Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában fordul elõ. A védõoltást 1-2 héttel az indulás elõtt érdemes beadatni, hogy az indulás pillanatában már védet légy. Ha már kaptál ilyen oltást, kérdezd meg az ÁNTSZ-t, hogy szükséged van-e emlékeztetõ oltásra.

  Tetanusz

  Ha bármilyen kalandtúrára készülsz, ahol esetleg megsérülhetsz, akkor adass be magadnak tetanusz elleni vakcinát vagy emlékeztetõ oltást, ha arra van szükséged. A baktérium, ami mindenhol elõfordul a világban, a bõrt érõ sérüléseken keresztül, akár égésen vagy fagyáson keresztül is bejuthat a szervezetedbe. A tetanusz nagyon veszélyes lehet. Az emlékeztetõ oltást 10 évente kell beadni.

  Hepatitisz-A

  Az egyik nagy élmény, amikor eljutsz egy egzotikus helyre az, hogy kipróbálhatod a konyháját. Csak óvatosan, a fertõzött vízzel és az élelmiszerekkel többek között a hepatitisz-A vírust is elkaphatod. A máj gyulladásával járó betegség gyakori az egész fejlõdõ világban. Legjobb megoldás, ha kéred a Hepatitisz elleni védõoltást.

  Hepatitisz-B

  A hepatitisz-B vírus is májgyulladást okozhat, de nem a vízzel és az élelmiszerrel fertõz, hanem a vérrel és egyéb testnedvekkel. Sok krónikusan fertõzött ember hordozza a vírust Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceáni szigeteken, a Karib-szigeteken, és az Amazonas folyó medencéjében. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki ilyen helyre utazik, oltassa be magát. Különösen a kalandorok, misszionáriusok, önkéntesek, katonák.

  Veszettség

  A veszettség megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertõzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévõ kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára. Majd az Ázsiai templomokban élõ majmok következnek. Védõoltás és kezelés nélkül a veszettség halálos kimenetelû lehet. Ha be vagy oltva és megharap egy állat, ne menj tovább, mondván azt, hogy úgy is be vagy oltva veszettség ellen. Menj el egy orvoshoz kitisztítatni és bekötöztetni a sebedet.

  Influenza

  Amikor itthon beoltatod magad az influenza elleni oltóanyaggal, akkor idõzítsd úgy, hogy a déli féltekén áprilistól szeptemberig (amikor ott tél van) tart az influenza szezon. Tehát, ha a családoddal Ausztráliába mentek, elõtte oltassátok be magatokat a vakcinával.

  Malária

  Ezt az életveszélyes betegséget, a maláriaszúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elõ. A szúnyog ellen védõoltással, hosszú ujjú nadrág és felsõ használatával a szabadban, szúnyogriasztóval kezelt szúnyogháló alatti alvással védekezhetsz.

  Dengue-láz

  Ahazatérõk, akik a Karib-térségben, Dél- Közép- Ázsiában, valamint Közép-Amerikában nyaraltak, és lázuk volt, leggyakrabban a Dengue-lázat kapták el. Nevét a betegséget terjesztõ vírusról kapta. Legutóbb Az Egyesült Államokbeli Florida egy részén is beszámoltak ilyen betegségrõl. E vírust is egy bizonyos szúnyog faj terjeszti. A legtöbb ember esetében a betegség lefolyása enyhe, de néhány embernél ez a vérzéses láz halálos kimenetelû is lehet. Nincs a Dengue-láz ellen védõoltás. A szúnyogcsípés elleni védekezés a legjobb megoldás.

  Tuberkulózis (TBC)

  A tuberkulózis gyakrabban fordul elõ Ázsiában és Afrikában a Szaharától délebbre esõ területeken, mint a világ más táján. De azért ott is elõfordulhat. A TBC a levegõn keresztül terjed. Elég, ha tüsszent egyet a beteg egy olyan zárt térben, ahol te is ott vagy. Olyan turisták, akik egy légtérben utaznak az ott lakókkal, vagy önkéntesek, jobban ki vannak téve a TBC-nek. A szövõdmények elkerülése végett a védõoltás és a kezelés a kulcs.

  Leishmaniasis

  Csak süteted a hasadat a homokos parton és közben észre sem veszed, hogy mennyi veszély leselkedik rád. Hallottál már a fertõzött „homoki légyrõl”? Ez valójában a lepkeszúnyog, melynek csípésével terjed ez a fura nevezetû betegség. Leggyakrabban a Közel- Keleten, Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában találkozni vele. A bõrön sebeket és fekélyeket okozhat. Létezik olyan formája, amely a szervezet egyes szerveit támadja meg életveszélyt okozva.

  A csípés ellen a legjobb stratégia, ha sötétedéstõl hajnalig, fedet helyen maradsz, ha zoknit és hosszú ujjú nadrágot, inget viselsz, ha használsz szúnyogriasztót és alvásnál szúnyoghálót.

  Filariasis

  A nyirokrendszeri filariasis- t egy apró féreg okozza, amely egy szúnyogcsípéssel kerülhet az emberi szervezetbe. Milliókat érint, Afrikában, Ázsiában és a Csendes- óceán nyugati részén, de elõfordulhat Haitin, a Dominikai Köztársaságban, Guyana- ban és Brazíliában.

  A betegség következménye az elefánt kor, vagyis a beteg valamelyik végtagja rendkívüli mértékben megvastagszik. Itt is nagyon fontos a szúnyogcsípés elleni védelem.

  Ágyi poloska

  Az ágyi poloska a világ minden pontján elõfordulhat. Akkor támad, amikor alszol, így észre sem veszed, amikor megcsíp. Majd csak a viszketõ, vörös csípésnyomot veszed észre másnap az arcodon, a nyakadon, a karodon, a kezeden vagy egyéb testrészeden. Van úgy, hogy a tünetek nem másnap, hanem a csípés után akár 14 nap múlva jelennek csak meg.

  Ne várj a tünetek megjelenéséig. Gyorsabban rájöhetsz a fertõzésre, ha apró vérfoltot találsz a lepedõn, vagy édeskés, dohos szagot érzel, illetve ha apró poloskákat találsz az ágy matracán vagy lepedõjén. Az apró vérfoltok azért vannak, mert alvás közben szétnyomtad az ágyi poloskát.

  Hasmenés

  A hasmenés vezeti az utazás során összeszedhetõ betegségek listáját, amely kihathat a nyaralás egészére. Mindenhol lehet hasmenést kapni, de a legveszélyeztetettebb hely Latin- Amerika, Afrika és Ázsia.

  A hasmenés csak ritkán veszélyes, többnyire magától rendbe jön a beteg. Ilyenkor kímélõ ételeket ajánlatos fogyasztani. Fõt, sós krumplival és almával meg lehet fogni a hasat. Ha ez nem segít és a hasmenés még mindig fenn áll, nagy a kiszáradás veszélye. Ekkor antibiotikum szedése ajánlott, melyrõl még az utazás elõtt kérdezd meg az orvosodat. Nem árt óvatosnak lenni.

  Úgy lehet elkerülni a hasmenés okozta kellemetlenségeket, ha nem iszol a csapvízbõl utazás alatt, kerülöd az utcai árusok által kínált élelmiszereket, a nem kellõen hõkezelt vagy nyers ételeket.

  Gyümölcs, zöldség

  Tégy néhány óvintézkedést, és külföldön is élvezheted a gyümölcsöt és a zöldséget. Kerüld a mosatlan zöldséget, gyümölcsöt. Egy fontos ökoszabály: forrald fel, fõzd meg, hámozd meg, vagy hagyd ott és ne edd meg! Ha turmixot készítesz, akkor soha ne tegyél bele tisztítatlan jeget.

  Víztisztítás

  Ha egzotikus tájra mész, soha ne igyál a csapvízbõl. A legbiztonságosabb módszer, ha erõteljesen forralod egy percig. Ha erre nincs lehetõséged, akkor jód tablettával fertõtlenítsd a vizet. De a jód nem pusztít el minden típusú parazitát. Hozz magaddal vízszûrõ berendezést, illetve boltban kapható, palackozott ásványvizet igyál, de elõtte gyõzõdj meg a felõl, hogy megbízható helyrõl származik.

  Kiszáradás

  Egy dzsungeli vagy egy szaharai kalandon párás, fülledt meleg van, amely magában hordozza a kiszáradás veszélyét, pláne, ha még hasmenése is van az utazónak. A kiszáradás jelei a beesett szem, száraz nyálkahártya és a kevés vizelet. A sportital segít megõrizni a hidratáltságot, de nem szünteti meg a hasmenést. A legjobb megoldás, ha szépen lassan, kortyonként megfelelõen tisztított vizet iszol.

  Napégés

  Az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét a vörös, égõ, hámló bõr. Amellett, hogy a napégett bõr, fájdalmas, az UV sugár a korai öregedéshez vezethet és növeli a bõrrák kialakulásának kockázatát.

  Használj magas SPF faktorszámú napvédõ krémet, ami megvéd Az UVAés az UVB sugárzás ellen és közben még hidratálja a bõrödet is. Tartózkodj árnyékos helyen délelõtt 10 órától délután 16 óráig, még felhõs napokon is.

  Terhesség

  A terhesség nem szabhat gátat az utazásnak, de néhány óvintézkedést tenni kell ez ügyben. Terhesen ne menj olyan helyre, ahol fennáll a malária fertõzés veszélye. Az ételekkel, italokkal még körültekintõbben bánj. Ha az utolsó három hónapban vagy, akkor gyõzõdj meg róla, hogy ahova mész van-e olyan kórház, ahol le tudnak vezetni egy szülést, esetleg egy koraszülést.

  Kisgyerek

  A legjobb védekezés a szoptatás, az étel és ital által okozott betegségek ellen, ha olyan korban van a kistestvéred, vagy rokonod, akivel mész nyaralni. Ha már a gyermek nagyobb, akkor, mint a terhességnél itt is fokozottan kell ügyelni a különbözõ betegségek elkerülése érdekében.

  Kisgyereknél a hasmenés sokkal súlyosabb kiszáradást okozhat, mint a felnõtteknél. Illetve, ha maláriát vagy bármely más súlyosabb betegséget elkap, akkor a szövõdmények kialakulásának veszélye is nagyobb lehet egy felnõtthez képest.

  Elsõsegély készlet

  Vásárolj szüleiddel egy elsõsegély csomagot az utazásra. Vagy állítsd össze te magad. Tartalmazza az alábbiakat: eldobható kesztyû, különféle méretben kötszer, géz, fertõtlenítõ szer, olló, rugalmas pólya, gombaellenes-, és antibakteriális krém, viszketés elleni krém, aloe vera gél, mûkönny szemcsepp és egy elsõsegély útmutató könyv, melyben röviden le van írva a különbözõ teendõk. Tedd még bele azt a gyógyszert vagy gyógyszereket, amit rendszeresen szedsz az eredeti tégelyében és tarts magadnál a recept(ek) másolatát.

  Biztosítás

  Nagyon fontos, hogy kössetek a családoddal biztosítást az utazás idõtartalmára. Mert ha bármi baj van, azonnal el tudnak látni és a biztosító fizeti az orvosi költségeket.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Együtt ünnepelt az európai ifjúság

  Barátságos, vidám hangulatban telt június 28-án Berlinben, a kancellária kertjében az Európai Ifjúsági Találkozó záróünnepsége.

 • Sikeresen zárult a Csabai Kolbászfesztivál

  Komoly megmérettetések, nagyközönségi és szakmai rendezvények, az egész családnak kellemes kikapcsolódást biztosító programok várták október 20. és 23. között a Csabai Kolbászfesztivál látogatóit. Az egyik legnagyobb népszerûségnek örvendõ hazai gasztronómiai fesztivált Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, illetve a gasztronómiai versenyeken a zsûri tagjaként értékelte a hungarikumnak számító csabai kolbászokat. A kolbászkészítõ versenyre a szervezõk idén rekordszámú jelentkezést fogadtak, a fesztiválon 360 csapat mérte össze tudását.

 • Elektronikuszenei sorozat az A38 Hajón

  Ezen a hétvégén zárul a nagysikerû Electronic Beats sorozat az A38 Hajón.

 • Nincs többé dohányzó taxi Tokióban

  Hétfõtõl már a tokiói taxikban sem lehet cigarettára gyújtani az új dohányzásellenes szabályok életbe lépése miatt. A döntés elõzménye, hogy két taxitársaságot 2005-ben bepereltek sofõrjei, amiért utasaik dohányfüstjét kellett szívniuk. A bíróság akkor még elutasította kártérítési igényüket, melyet a passzív dohányzásból adódó egészségromlásukra hivatkozva kértek. Az ítéletben azonban az is szerepelt, hogy a társaságok gondolják át, milyen intézkedéseket tehetnek.

 • New York-ba utazik és nem számít a pénz?

  Ha a címben foglaltak igazak Önre, akkor az utazunk.com szerkesztõsége a következõ szállást ajánlja Önnek!

 • Spanyolországba ne menjenek dohányzó turisták

  Tilos dohányozni a spanyol éttermek, bárok, kávézók és hasonló vendéglátóhelyek zárt részein, és egyes szabadtéri helyszínekrõl, így például a játszóterekrõl és a kórházudvarokról is számûzik a cigarettázókat.

 • A turizmus fekete lyuka: Budapest

  Legalábbis Bojár Iván András, volt városarculati tanácsnok szerint, aki hosszas vitairatban fejti ki a turizmust is befolyásoló városfejlesztés irányait.

 • Paul van Dyk

  PAUL VAN DYK, világ Nr 1. DJ–je, az augusztusban megjelenõ új albumának lemezbemutató világturnéja keretében 2007. szeptember 15-én - közel másfél év után - ismét Magyarországra látogat, hogy a tavalyihoz hasonló gigantikus partit prezentáljon a rajongóinak a budapesti SYMA Arénában!

 • Havazásban is érvényesek a légi utasok jogai

  Európa-szerte okoz fennakadást a havazás a légi közlekedésben, az Európai Fogyasztói Központ Magyarország ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet: ilyenkor is kötelesek a légitársaságok az utasjogokra vonatkozó uniós rendeletet alkalmazni a járatok késése, törlése esetén.

 • Több száz utazási iroda húzza le a rolót

  Körülbelül 250 utazási iroda szûnt meg idén, és legalább ennyi alakult és kezdi meg mûködését 2008-ban. A megszûnések okairól még nem lehet tudni, de szakemberek szerint a gazdasági megszorítások állnak a háttérben.

 • Az utazási katalógusban az apró betû is fontos

  Az utazási irodák katalógusai sokszor csak eligazító jellegûek, a szerzõdésnek pedig a legapróbb betûi számítanak igazán - és ezzel leginkább az utazási szakmában dolgozók vannak tisztában.

 • Tanulmányút a magyarországi golfturizmus élénkítéséért

  A magyarországi turisztikai kínálat piacra vitelében kiemelkedõ jelentõségûek a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett nemzetközi újságírói és utazásszervezõi tanulmányutak. A július 9-én kezdõdött újságírói tanulmányút célja a magyarországi golfozási lehetõségek bemutatása.

 • A Tisza-tavi régió ökoturizmusa a The Independent on Sunday hetilapban

  Adrian Phillips, a Bradt Travel Guide Budapest és Bradt Travel Guide Hungary írója (az utóbbit a British Guild of Travel Writers az Év Legjobb Útikönyve díjjal jutalmazta), legutóbbi Magyarországon tett utazása alkalmával a Tisza-tavi régióban fellelhetõ természeti kincsekkel ismerkedett meg.

 • Heineken Thirst Studio

  Megújult formában indítja útjára zenei tehetségkutató versenyét 2006-ban a Heineken. A Thirst Studio mûfaji határok nélkül keresi a fiatal tehetségeket, akiknek a legjobb hazai producerek segítsége mellett stúdiólehetõséget és fellépéseket biztosít. A gyõztes pedig Londonban tökéletesítheti munkáját egy neves nemzetközi producerrel.

 • Gesztesi Károly tart sajátos tárlatvezetés a szegedi Dalí kiállításon

  Több friss fejlemény is van a Dalí-kiállítással kapcsolatban. Az egyik, hogy most köszöntöttük a tárlat tízezredik látogatóját, Csóti Jusztinát. A kiskõrõsi diáklány Dalí-katalógust, könyvet, illetve képeslapokat, plakátot kapott ajándékba.

 • Római Parti Party - Szabadtéri fõzõcske civil rádiósokkal

  A tavalyi nagy siker okán idén is megszervezzük a Római Parti Party (RPP) fedõnéven futó nagy közös civil rádiós késõnyári fõzõcskézést! Lesz jókedv, vigalom, jó levegõ és boldogság. Meg beszélgetések, ismerkedések, biztos hallgatók is, közösség és rádió, szabadság. Szeretem. És még focizni is lehet majd (ha hoztok labdát).

 • Sziget 2006: ismét pörög a kívánsággép!

  Ismét beindul a Sziget kívánsággépe a rendezvény hivatalos weboldalán. A szervezõk ide várják a rajongók javaslatait arra, hogy a külföldi sztárok közül kik kapjanak meghívást a 2006 augusztus 9-16. között zajló Sziget Fesztiválra.

 • USA - Beutazási feltételek, vámszabályok

  Az Amerikai Egyesült Államokba (USA) magyar állampolgár csak érvényes vízummal utazhat be. A beutazás, valamint a vízumkérelmezés feltételeirõl a budapesti amerikai nagykövetség információs szolgálatánál, a 06-90/603-703-as, emelt díjszabású telefonszámon lehet érdeklõdni munkanapokon 8-tól 18 óráig. Javasoljuk, hogy az amerikai vízumot kérelmezni szándékozók még a kérelem benyújtása elõtt részletesen tájékozódjanak a feltételekrõl, mindenekelõtt az amerikai nagykövetség honlapján, ahol magyar nyelvû ismertetõ is található a vízumtípusokról, a vízumkérelmezés folyamatáról, a fényképre vonatkozó tudnivalókról és egyéb kérdésekrõl, valamint letölthetõ vízumkérõ lap is található.

 • A turistautak jelzései Magyarországon

  A turistautak jelzéseit a terepen fák törzsére, oszlopokra, nyílt terepen kövekre, karókra festik a szervezett természetjárók. A jelzések 120 x 100 milliméteres fehér alapra, négyféle színben készülhetnek, ezek fontossági sorrendben: kék (K), piros (P), sárga (S) és zöld (Z).

 • Magyarország a Dakar-rali startjánál

  2008. január 3. és 5. között a Magyar Turizmus Zrt. második alkalommal vesz részt a Dakar-rali indulása és annak elõkészületei kapcsán hagyományosan megrendezésre kerülõ támogatói bemutatón, Lisszabonban. A nemzeti turisztikai marketingszervezet ezzel a megjelenéssel is hozzá kívánt járulni ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek eredményeként reményeink szerint hamarosan Magyarország adhat otthont a Dakar-rali rajtjának.

 • Menetrendbe áll a Malév legnagyobb repülõgépe

  A Malév április 15-én állítja forgalomba új Boeing 767-300ER repülõgépét, mely a légitársaság jelenlegi flottájának legnagyobb tagja. A repülõgép a Malév színeiben elsõként a mai napon emelkedett a levegõbe, amikor végrehajtották a forgalomba állításhoz szükséges hatósági berepülést, két nap múlva pedig Bangkokba szállítja majd a légitársaság utasait.

 • Több hajó és még több utas a horvát kikötõkben

  A horvátországi hajós turizmus növekedésére számítanak az Adrián és a Dunán is idén nyáron. Akár a 200 millió eurót is elérheti Horvátországban a következõ évtizedben a nemzetközi hajós forgalomból befolyó közvetlen és közvetett bevétel - a horvát nemzeti turisztikai szervezet becslése szerint. Hajós utazásokból jelenleg mintegy 32 millió euró folyik be.

 • Utazási tanácsok és tippek: Check-in (bejelentkezés) és jegykezelési információk

  A check-in, a jegykezelés és a poggyászfelvétel, a járat indulása elõtt 2 órával kezdõdik. Ajánlott már ekkor, de legkésõbb 1 órával az indulás elõtt a repülõtérre érkezni. Minden utasnak azon a terminálon kell kezeltetni a jegyét, ahonnan a járata indul.

 • Nagyszabású Budapestet népszerûsítõ kampány indult Észak-Európában

  A Magyar Turizmus Zrt. október utolsó napjaiban nagyszabású kampányt indított a Budapest Winter Invasion akció és a magyar fõváros téli turisztikai kínálatának népszerûsítése érdekében. A legnagyobb svéd és dán utazási portálokon banner-ek, a nyomtatott sajtóban hirdetések jelennek meg több héten át. A stockholmi metró peronjain 26 db óriásplakát, továbbá a malmõi, valamint koppenhágai belvárosi autóbuszvonalakon 120 "oldalplakát" csábítja a skandinávokat Magyarországra, a téli Budapest felfedezésére.

 • Rekord látogatottság az Eiffel-tornyon

  Párizs - A francia fõváros jelképét, az Eiffel-tornyot hetvenezer híján hétmillió látogató kereste fel 2008-ban a világ minden tájáról; ez új rekord, félszázalékkal több, mint az azt megelõzõ évben.

 • Disney on Ice - Princess Classics a Sportarénában

  A lenyûgözõ elõadás a Disney hét klasszikussá vált hercegnõmeséjének legfelemelõbb pillanatait mutatja be, így egy produkcióban elevenedik meg a jégen Hamupipõke, Aladin és Jázmin, a Kis Hableány, a Csipkerózsika, a Szépség és a Szörnyeteg, Mulan és persze Hófehérke és a Hét Törpe.

 • Magyarország a világ 9 kiválasztott országa között

  Magyarország útikönyvet kaptak ajándékba az Il Giornale címû, rendkívül népszerû olasz napilap olvasói.

 • Sikeres együttmûködés a Tisza-tó turizmusáért

  A Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatósága (RMI), a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (KÖTIKÖVIZIG), a Tiszai Vízirendészeti Kapitányság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság jó együttmûködésének köszönhetõen 2010. június 24-én, pénteken 14 órától sikerült feloldani a hajózási zárlatot a Tisza-tavon – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az MT Zrt.

 • Rémember koncert

  Rémember koncert a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án a Millenárison. 2004 elõtt: A zenekar Pierrot felfedezettje, korábbi lemezeiken õ volt a zenei rendezõ. Akkor figyelt fel a Rémemberre, amikor a Pig In Shit c. számukat 1998-ban játszani kezdte a Music TV Chillout Zone c. mûsora. A zenekar 2001-2002-ben a Private Moon Records gondozásában számos kiadványt jelentetett meg, majd 2003-tól a Twelvetones Recordshoz kerül.

 • Aston Martinnal utazhatunk Londonban

  Boris Johnson, London polgármestere a Londoni Közlekedési Múzeumban a hétvégén bemutatta városa jövõben tömegközlekedési eszközét. A modern külsejû double-dekert a neves luxusautó-gyártó, az Aston Martin (és segítõje a Foster and Partners) tervei alapján készítik. Még 2008-ban választották ki a sikeres pályamûvet sok száz terv közül.