rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Védõoltások utazás elõtt

 • Share on Tumblr

  Még a világ leglátványosabb helyei is kórságok otthonául szolgálnak. Sárgaláz, malária, gyermekbénulás csaphat le a gyanútlan turistára. Ellene csak úgy lehet védekezni, hogy jóval az utazás elõtt tájékozódsz az úti cél felõl. Tudd meg, hogy milyen védõoltásokra és egészségügyi óvintézkedésekre lesz szükséged, mielõtt odamész!

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Van olyan védõoltás, melynél a beadást követõén csak pár hónap múlva alakul ki a védettség. De olyan is van, melyet több sorozatban kell beadni, és két oltás között el kell telnie bizonyos idõnek. Ezért érdemes az utazás elõtt hónapokkal körül nézni, melyet a helyi ÁNTSZ-nél tudsz megtenni.

  Gyermekbénulás

  Ha afrikai szafarit terveztek a családoddal, akkor érdemes beadatni a gyermekbénulás elleni oltóanyagot. Ez a maradandó károsodást okozó betegség még mindig fellelhetõ Afrika és Ázsia számos részein. A korokozó elszaporodhat az ivóvízben és az élelmiszeren, ezeken keresztül fertõzhet. Ha kicsi korodban megkaptad a gyermekbénulás elleni vakcinát, akkor is kell egy emlékeztetõ oltás, mely „emlékezteti” az immunrendszeredet errõl a vírusról.beteg

  Sárgaláz

  Argentína és Brazília határán lévõ Iguazu-vízesés szépsége, a világ minden tájáról oda vonzza az embereket. De nemcsak az embereket, hanem a szúnyogokat is, melyekben megtalálható a sárgalázat okozó vírus.

  Az életveszélyes betegség Dél-, és Közép-Amerikában, illetve Afrika trópusi vidékein fordul elõ. A védõoltás beadatása után 10 év múlva emlékeztetõ oltásra van szükség. Az is sokat segíthet, ha megvéded magadat a szúnyogcsípéstõl.

  Tífusz

  Ez egy életveszélyes betegség, amely gyakori a fejlõdõ világban. Baktérium fertõzte vízzel vagy étellel lehet megkapni. A kor Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában fordul elõ. A védõoltást 1-2 héttel az indulás elõtt érdemes beadatni, hogy az indulás pillanatában már védet légy. Ha már kaptál ilyen oltást, kérdezd meg az ÁNTSZ-t, hogy szükséged van-e emlékeztetõ oltásra.

  Tetanusz

  Ha bármilyen kalandtúrára készülsz, ahol esetleg megsérülhetsz, akkor adass be magadnak tetanusz elleni vakcinát vagy emlékeztetõ oltást, ha arra van szükséged. A baktérium, ami mindenhol elõfordul a világban, a bõrt érõ sérüléseken keresztül, akár égésen vagy fagyáson keresztül is bejuthat a szervezetedbe. A tetanusz nagyon veszélyes lehet. Az emlékeztetõ oltást 10 évente kell beadni.

  Hepatitisz-A

  Az egyik nagy élmény, amikor eljutsz egy egzotikus helyre az, hogy kipróbálhatod a konyháját. Csak óvatosan, a fertõzött vízzel és az élelmiszerekkel többek között a hepatitisz-A vírust is elkaphatod. A máj gyulladásával járó betegség gyakori az egész fejlõdõ világban. Legjobb megoldás, ha kéred a Hepatitisz elleni védõoltást.

  Hepatitisz-B

  A hepatitisz-B vírus is májgyulladást okozhat, de nem a vízzel és az élelmiszerrel fertõz, hanem a vérrel és egyéb testnedvekkel. Sok krónikusan fertõzött ember hordozza a vírust Afrikában, Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceáni szigeteken, a Karib-szigeteken, és az Amazonas folyó medencéjében. Az ÁNTSZ azt javasolja, hogy aki ilyen helyre utazik, oltassa be magát. Különösen a kalandorok, misszionáriusok, önkéntesek, katonák.

  Veszettség

  A veszettség megtalálható minden kontinensen az Antarktisz kivételével. A fertõzött állatok harapásával terjedhet. Afrika, Dél-Amerika, Ázsia utcáin lévõ kutyák jelentenek a legnagyobb veszélyt a turisták számára. Majd az Ázsiai templomokban élõ majmok következnek. Védõoltás és kezelés nélkül a veszettség halálos kimenetelû lehet. Ha be vagy oltva és megharap egy állat, ne menj tovább, mondván azt, hogy úgy is be vagy oltva veszettség ellen. Menj el egy orvoshoz kitisztítatni és bekötöztetni a sebedet.

  Influenza

  Amikor itthon beoltatod magad az influenza elleni oltóanyaggal, akkor idõzítsd úgy, hogy a déli féltekén áprilistól szeptemberig (amikor ott tél van) tart az influenza szezon. Tehát, ha a családoddal Ausztráliába mentek, elõtte oltassátok be magatokat a vakcinával.

  Malária

  Ezt az életveszélyes betegséget, a maláriaszúnyog hordozza. A szúnyog leggyakrabban Afrikában a Szaharától délre, Ázsiában és Dél- Amerikában fordul elõ. A szúnyog ellen védõoltással, hosszú ujjú nadrág és felsõ használatával a szabadban, szúnyogriasztóval kezelt szúnyogháló alatti alvással védekezhetsz.

  Dengue-láz

  Ahazatérõk, akik a Karib-térségben, Dél- Közép- Ázsiában, valamint Közép-Amerikában nyaraltak, és lázuk volt, leggyakrabban a Dengue-lázat kapták el. Nevét a betegséget terjesztõ vírusról kapta. Legutóbb Az Egyesült Államokbeli Florida egy részén is beszámoltak ilyen betegségrõl. E vírust is egy bizonyos szúnyog faj terjeszti. A legtöbb ember esetében a betegség lefolyása enyhe, de néhány embernél ez a vérzéses láz halálos kimenetelû is lehet. Nincs a Dengue-láz ellen védõoltás. A szúnyogcsípés elleni védekezés a legjobb megoldás.

  Tuberkulózis (TBC)

  A tuberkulózis gyakrabban fordul elõ Ázsiában és Afrikában a Szaharától délebbre esõ területeken, mint a világ más táján. De azért ott is elõfordulhat. A TBC a levegõn keresztül terjed. Elég, ha tüsszent egyet a beteg egy olyan zárt térben, ahol te is ott vagy. Olyan turisták, akik egy légtérben utaznak az ott lakókkal, vagy önkéntesek, jobban ki vannak téve a TBC-nek. A szövõdmények elkerülése végett a védõoltás és a kezelés a kulcs.

  Leishmaniasis

  Csak süteted a hasadat a homokos parton és közben észre sem veszed, hogy mennyi veszély leselkedik rád. Hallottál már a fertõzött „homoki légyrõl”? Ez valójában a lepkeszúnyog, melynek csípésével terjed ez a fura nevezetû betegség. Leggyakrabban a Közel- Keleten, Ázsiában, Afrikában, Dél- Amerikában találkozni vele. A bõrön sebeket és fekélyeket okozhat. Létezik olyan formája, amely a szervezet egyes szerveit támadja meg életveszélyt okozva.

  A csípés ellen a legjobb stratégia, ha sötétedéstõl hajnalig, fedet helyen maradsz, ha zoknit és hosszú ujjú nadrágot, inget viselsz, ha használsz szúnyogriasztót és alvásnál szúnyoghálót.

  Filariasis

  A nyirokrendszeri filariasis- t egy apró féreg okozza, amely egy szúnyogcsípéssel kerülhet az emberi szervezetbe. Milliókat érint, Afrikában, Ázsiában és a Csendes- óceán nyugati részén, de elõfordulhat Haitin, a Dominikai Köztársaságban, Guyana- ban és Brazíliában.

  A betegség következménye az elefánt kor, vagyis a beteg valamelyik végtagja rendkívüli mértékben megvastagszik. Itt is nagyon fontos a szúnyogcsípés elleni védelem.

  Ágyi poloska

  Az ágyi poloska a világ minden pontján elõfordulhat. Akkor támad, amikor alszol, így észre sem veszed, amikor megcsíp. Majd csak a viszketõ, vörös csípésnyomot veszed észre másnap az arcodon, a nyakadon, a karodon, a kezeden vagy egyéb testrészeden. Van úgy, hogy a tünetek nem másnap, hanem a csípés után akár 14 nap múlva jelennek csak meg.

  Ne várj a tünetek megjelenéséig. Gyorsabban rájöhetsz a fertõzésre, ha apró vérfoltot találsz a lepedõn, vagy édeskés, dohos szagot érzel, illetve ha apró poloskákat találsz az ágy matracán vagy lepedõjén. Az apró vérfoltok azért vannak, mert alvás közben szétnyomtad az ágyi poloskát.

  Hasmenés

  A hasmenés vezeti az utazás során összeszedhetõ betegségek listáját, amely kihathat a nyaralás egészére. Mindenhol lehet hasmenést kapni, de a legveszélyeztetettebb hely Latin- Amerika, Afrika és Ázsia.

  A hasmenés csak ritkán veszélyes, többnyire magától rendbe jön a beteg. Ilyenkor kímélõ ételeket ajánlatos fogyasztani. Fõt, sós krumplival és almával meg lehet fogni a hasat. Ha ez nem segít és a hasmenés még mindig fenn áll, nagy a kiszáradás veszélye. Ekkor antibiotikum szedése ajánlott, melyrõl még az utazás elõtt kérdezd meg az orvosodat. Nem árt óvatosnak lenni.

  Úgy lehet elkerülni a hasmenés okozta kellemetlenségeket, ha nem iszol a csapvízbõl utazás alatt, kerülöd az utcai árusok által kínált élelmiszereket, a nem kellõen hõkezelt vagy nyers ételeket.

  Gyümölcs, zöldség

  Tégy néhány óvintézkedést, és külföldön is élvezheted a gyümölcsöt és a zöldséget. Kerüld a mosatlan zöldséget, gyümölcsöt. Egy fontos ökoszabály: forrald fel, fõzd meg, hámozd meg, vagy hagyd ott és ne edd meg! Ha turmixot készítesz, akkor soha ne tegyél bele tisztítatlan jeget.

  Víztisztítás

  Ha egzotikus tájra mész, soha ne igyál a csapvízbõl. A legbiztonságosabb módszer, ha erõteljesen forralod egy percig. Ha erre nincs lehetõséged, akkor jód tablettával fertõtlenítsd a vizet. De a jód nem pusztít el minden típusú parazitát. Hozz magaddal vízszûrõ berendezést, illetve boltban kapható, palackozott ásványvizet igyál, de elõtte gyõzõdj meg a felõl, hogy megbízható helyrõl származik.

  Kiszáradás

  Egy dzsungeli vagy egy szaharai kalandon párás, fülledt meleg van, amely magában hordozza a kiszáradás veszélyét, pláne, ha még hasmenése is van az utazónak. A kiszáradás jelei a beesett szem, száraz nyálkahártya és a kevés vizelet. A sportital segít megõrizni a hidratáltságot, de nem szünteti meg a hasmenést. A legjobb megoldás, ha szépen lassan, kortyonként megfelelõen tisztított vizet iszol.

  Napégés

  Az egész nyaralásra rányomhatja a bélyegét a vörös, égõ, hámló bõr. Amellett, hogy a napégett bõr, fájdalmas, az UV sugár a korai öregedéshez vezethet és növeli a bõrrák kialakulásának kockázatát.

  Használj magas SPF faktorszámú napvédõ krémet, ami megvéd Az UVAés az UVB sugárzás ellen és közben még hidratálja a bõrödet is. Tartózkodj árnyékos helyen délelõtt 10 órától délután 16 óráig, még felhõs napokon is.

  Terhesség

  A terhesség nem szabhat gátat az utazásnak, de néhány óvintézkedést tenni kell ez ügyben. Terhesen ne menj olyan helyre, ahol fennáll a malária fertõzés veszélye. Az ételekkel, italokkal még körültekintõbben bánj. Ha az utolsó három hónapban vagy, akkor gyõzõdj meg róla, hogy ahova mész van-e olyan kórház, ahol le tudnak vezetni egy szülést, esetleg egy koraszülést.

  Kisgyerek

  A legjobb védekezés a szoptatás, az étel és ital által okozott betegségek ellen, ha olyan korban van a kistestvéred, vagy rokonod, akivel mész nyaralni. Ha már a gyermek nagyobb, akkor, mint a terhességnél itt is fokozottan kell ügyelni a különbözõ betegségek elkerülése érdekében.

  Kisgyereknél a hasmenés sokkal súlyosabb kiszáradást okozhat, mint a felnõtteknél. Illetve, ha maláriát vagy bármely más súlyosabb betegséget elkap, akkor a szövõdmények kialakulásának veszélye is nagyobb lehet egy felnõtthez képest.

  Elsõsegély készlet

  Vásárolj szüleiddel egy elsõsegély csomagot az utazásra. Vagy állítsd össze te magad. Tartalmazza az alábbiakat: eldobható kesztyû, különféle méretben kötszer, géz, fertõtlenítõ szer, olló, rugalmas pólya, gombaellenes-, és antibakteriális krém, viszketés elleni krém, aloe vera gél, mûkönny szemcsepp és egy elsõsegély útmutató könyv, melyben röviden le van írva a különbözõ teendõk. Tedd még bele azt a gyógyszert vagy gyógyszereket, amit rendszeresen szedsz az eredeti tégelyében és tarts magadnál a recept(ek) másolatát.

  Biztosítás

  Nagyon fontos, hogy kössetek a családoddal biztosítást az utazás idõtartalmára. Mert ha bármi baj van, azonnal el tudnak látni és a biztosító fizeti az orvosi költségeket.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szent Márton nyomában

  "Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik" - tartja a mondás. Ez a gasztronómiai bölcsesség és számos egyéb hagyomány kapcsolódik Márton napjához a Nyugat-Dunántúlon, hiszen a keresztény világ által tisztelt egykori toursi püspök a pannoniai Savariában, vagyis a mai Szombathelyen látta meg a napvilágot 316 körül.

 • Világsztárok Zamárdiban

  Tavaly hatalmas sikerrel debütált, s adott új értelmet a „balatoni nyár” fogalmának a Sziget Szervezõiroda új fesztiválja, a Balaton Sound. A négynapos rendezvény idén július 10-én nyitja meg kapuit a Balaton part legszebb partszakaszán, Zamárdi szabadstrandján. A minõségi szolgáltatásokat ígérõ esemény számos színpadán fellépõ világsztárok közül egyelõre 13 nevet hoztak nyilvánosságra a szervezõk.

 • Félnek az utazók az APEH-tõl

  Egyre több magyar külföldi utazási irodánál fizeti be nyaralását. Errõl panaszkodtak az utazási irodák vezetõi a csütörtökön nyílt Utazás Kiállításon Budapesten. A utazásszervezõk szerint az emberek attól tartanak, hogy az APEH a drága utazások után vizsgálatot indíthat náluk. Az adóhivatal szóvivõje ugyanakkor azt mondta, hogy ilyen vizsgálatokra sem jogkörük, sem kapacitásuk nincs - hangzott el csütörtök este az RTL Klub Híradójában.

 • Kalandozások a zöldturizmus évében

  2007. március 24-én, szombaton a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Természetbarát Szövetség és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület Kincskereső Játékra hív mindenkit, aki kalandos formában szeretne megismerkedni Magyarország természeti kincseivel.

 • Edda mûvek koncert

  EDDA MÛVEK KONCERT - 2007. április 14., 19.00 óra - Csepel Sport Club, 1212 Budapest, Béke tér 1.

 • 'Esküvõi csomag' New Yorkba látogató turistáknak

  New York - New York Las Vegas babérjaira vágyik: szeretnék, ha a héten megnyílt felújított házasságkötõ irodába tódulna a nép, s hogy ne csak a helybeliek, arról a metropolisz utazási irodája tesz.

  Az idegenforgalom fellendítése New Yorkban is fontos feladat ezekben a nehéz idõkben. A városháza 12,3 millió dollárt (két és félmilliárd forint) költött a Manhattani Házasságkötõ Iroda kicsinosítására, s a minap megnyílt 2230 négyzetméteres helyszínrõl elragadtatva nyilatkoztak az elsõ ügyfelek.

 • Tarja Turunen

  Budapest, Petõfi Csarnok - november 27., kedd, 19:00 - Tarja Turunen nem tétlenkedik: tavaly megjelent, karácsonyi dalokat tartalmazó kiadványa után idén végre visszatér a kaptafához, hiszen új lemeze a hírek szerint egyszerre ötvözi majd a rockzenét a klasszikus énekkel és a filmzenékre jellemzõ fogós dallamokkal.

 • Átalakul a jövõ turizmusa

  A társadalmak folyamatosan változnak: az elõrejelzések szerint 2030-ra 8,3 milliárd fõre gyarapodik a Föld népessége, miközben a világ nagy részében nõ az átlagéletkor, a háztartások és a családok szerkezete egyre változatosabb, a migráció pedig átrajzolja a társadalmak arculatát.

 • Megszûnõ last minute utak

  A tavalyi évhez képest kevesebb last minute akció várható az utazási irodáknál, ezzel együtt az idei szezonban jóval nehezebb dolguk lesz az utazásszervezõknek - írja a Napi Gazdaság.

 • Deep Purple

  A Rapture of the Deep Tour 2007-es európai állomásai közül Magyarországra november 6-án érkezik meg az angol hard rock banda. Megalakulásuk óta úgy tartják õket számon, mint akik a Led Zeppelinnel és a Black Sabbath-tal megteremtették a heavy metál és a hard rock mûfaját a zenében.

 • Bõvült a Magyarországot programozó olasz tour operátorok köre

  A milánói Bit turisztikai vásáron debütált a torinói székhelyû Kirandulando olasz utazásszervezõ vállalat. A tour operátor kizárólag Magyarországot programozza, többek között egyéni vendégek számára személyre szabott utakat is ajánlanak. A széleskörû kínálatot a Magyar Turizmus Zrt. milánói külképviseletének szakmai tanácsait követve alakították ki.

 • Bemutatták az Álomjáratot

  A Boeing amerikai repülõgépgyártó bemutatta új repülõjét, a Dreamliner 787-et. A Boeing 787 minden idõk legkörnyezetkímélõbb repülõje.
  Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

 • Balaton Sound a berlini rádióban

  A Magyar Turizmus Zrt. közremûködésével stúdióbeszélgetés keretében került sor a Balaton Sound (július 12-16.) és a balatoni régió népszerûsítésére Németországban. A berlini Multikulti rádió Reisefieber címû mûsorának vendége volt az MT Zrt. és a Sziget Fesztivál promócióját végzõ cég képviselõje.

 • Megnyílt Bangkokban a reptéri gyorsvasút

  A napokban hivatalosan is átadták a Bangkok Suvarnabhumi repülõterét a városközponttal összekötõ gyorsvasutat. Az utasoknak így végre nem kell órákat a dugóban tölteniük útban a város és a repülõtér között. Ezzel Bangkok is felzárkózott a régió azon metropoliszai - Szingapúr, Kuala Lumpur és Hongkong - mellé, amelyek repülõterei metróval közvetlenül elérhetõk.

 • Spanyolország

  Látnivalók, szórakozási lehetõségek, szálláshelyek Spanyolországban!

  A könyv minden fontos tudnivalót tartalmaz Spanyolország egyes régióiról, amire az utazónak szüksége lehet üdülés vagy üzleti út során.

  Az általános földrajzi és történelmi ismereteket összefoglaló bevezetõ utáni részekben megtaláljuk az egyes tájegységek fontosabb látnivalóiról szóló ismertetõket, amelyek tartalmazzák az elérhetõségre, nyitvatartási idõre, belépõdíjra vonatkozó adatokat is. Külön fejezetben olvashatunk Madridról és Barcelónáról.

 • Ismét sztárok a Hegyalja Fesztiválon

  Az elsõ visszaigazolt fellépõk színes kínálatot jeleznek Hegyalján: a thrash metal évtizedes ikonjai, a drum and bass mai legjobbjai, az európai városi roma zene jelesei egyaránt fellépnek az idei Hegyalja Fesztiválon. Többek közt: a brazil-amerikai Sepultura, a brit Banco de Gaia, az ausztrál-brit Pendulum & Mc Verse, a holland Noisia és az osztrák Deladap. Õk az elsõ biztosan fellépõ külföldi sztárok, természetesen mellettük a hazai élvonal is képviselteti magát, mint ahogy a fiatal tehetségek is fellépési lehetõséghez jutnak.

 • Szépasszonyvölgyi Húsvét

  Eger, Szépasszony-völgy - március 23. - Az Egri Tavaszi Fesztivál programjaként rendezik meg a csodálatos Szépasszony-völgyben a húsvéti mulatságot, mely 13 órakor egy szerekers felvonulással indul.

 • Szennyvízcsövekbõl kialakított szobák a Park Hotelben

  Különleges szálloda nyitotta meg kapuit a Linz közelében található Ottenheimben.

 • Nyomáskiegyenlítõ kamrák üzemelnek az Adrián a búvárok mentésére

  Az Adriai-tenger horvátországi partszakaszán idén Crikvenicán helyezték üzembe az országban a hatodik olyan nyomáskiegyenlítõ kamrát, amely a búvárok életét mentheti meg egy rosszul sikerült merülés után.

 • Minden tükör

  Lelkes Miklós: Minden tükör

 • No-Motor Rally

  NO-MOTOR RALLY - 2007. április 28 - május 1. - 8429 Porva, Sportpálya

 • XVI. Szolnoki Zenei Fesztivál

  A több mint egy hónapos fesztiválon különbözõ zenei stílusú koncertek szólalnak meg a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központban, a Megyeházán, a Városi Sportcsarnokban és a Belvárosi templomban.

 • VI. Hiperkarma Halloween

  Budapest, Gödör Klub - október 31., szerda, 20:00 - Immár hatodik alkalommal kerül sor a Hiperkarma Halloweenre. A koncert szomorú aktualitása, hogy ebben a felállásban utoljára láthatjátok a zenekart, a tagok útjai hét év után különválnak. Ám erre az alkalomra még különleges látvánnyal és meglepetésvendégekkel készülnek.

 • Csak szex

  Felsõ kategóriás szállodák a moteleket másolják ezekben az idõkben, amikor - szó szerint - minden kihasznált ágy számít; a szobákat több helyen akár egy-egy órára is kivehetik a vendégek.

 • III. Balaton Filmfesztivál

  A magyar tengerrõl leginkább a pancsolás, vitorlázás, éjszakai partizás, romantikus összeborulás, nyaralás, pavilonsori lazulás juthat eszünkbe. Meg idestova két éve a filmezés is. Mármint jóféle mozik nézése és ehhez kapcsolódó remek eseményeken történõ részvétel.

 • MTA: a Balaton kiválóan alkalmas fürdésre és vízi sportokra

  Budapest - A Balaton kiválóan alkalmas fürdésre és vízi sportokra - hangsúlyozza az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete szerdai közleményében. Mint a dokumentum rámutat, magas a vízállás, június közepére a szórványos halpusztulások is megszûntek.

 • Öt éven belül megduplázódhat a román szállodák száma

  Szakértõi vélekedés szerint a következõ években erõteljes fejlõdésnek indul a román szállodaipar.

 • Paul van Dyk

  PAUL VAN DYK, világ Nr 1. DJ–je, az augusztusban megjelenõ új albumának lemezbemutató világturnéja keretében 2007. szeptember 15-én - közel másfél év után - ismét Magyarországra látogat, hogy a tavalyihoz hasonló gigantikus partit prezentáljon a rajongóinak a budapesti SYMA Arénában!

 • Riksák Firenzében

  Riksák viszik a turistákat Firenze központjában. Toscana fõvárosának önkormányzata az elsõ Olaszországban, mely engedélyezte e közlekedési eszköz bevezetését - a taxisok tiltakozása közepette.

 • Lóháton Lengyelországba

  Korabeli jelmezben, lóháton és szekereken indul szerdán Dunakeszirõl Stary Saczba (Lengyelország) 35 fõ, hogy tovább mélyítse Dunakeszi, Lõcse és Stary Sacz baráti kapcsolatát. A Szent Kinga Nemzetközi Lovas Emléktúra célja a társadalmi kapcsolatok építése, erõsítése, valamint a lovas szakmai kapcsolatok ápolása - mondta Palásti Béla, a Dunakeszi Mûvelõdési Központ igazgatója.

bohócdoktor vizit szja 1%