2024.04.18. - Andrea, Ilma

Budapest Boat Show: Díszvendég a Fertõ tó, fókuszban a katamaránok

Ma már a katamarán vitorlázásnak is komoly múltja van hazai vizeken, s a magyar sportéletben. Külföldi versenyeken is szerzett hírnévvel sok kitûnõ hajós dicsekedhet. Tavaly a vitorlázás volt a Budapest Boat Show kiemelt témája és bár ebben az évben a vitorla marad, de alá kéttestû hajó kerül, s talán nem is kell annyira hozzáértõnek lenni, hogy felismerjük a stílusok és eszközök közötti komoly különbséget.
bohócdoktor vizit szja 1%

Hogy mit is jelent a „két test egy lélek" hajózás arra még azok is választ kaphatnak az idei kiállításon, akik eddig nem mélyedtek el e sport rejtelmeiben. Sõt, az érdeklõdõk akár egy katamarán megépítésének is tanúi lehetnek a Budapest Boat Show „szárazdokkjában".

A katamarán vitorlázásról egyre többször hallhatunk fiatal és tehetséges versenyzõink kapcsán. A hajós világ celebjeivel is találkozhatnak a hajókiállításon: Wossala György, Fundák György, Litkey Árpád is a színpadi elõadók között lesznek. Ötszáz négyzetméteren gyönyörködhetnek a látogatók a kéttörzsû hajótestekben. Ott lesz az F18 típus, a katamarán világbajnokság fõszereplõje, az RC44 –es, amely a világhírû Paulovits Dénes hajóépítõ munkáját is dicséri világversenyeken való kitûnõ helyezéseivel és a ONE D''''''''OR cat 35 is a kiállított hajók között lesz. A katamaránok múltjába enged bepillantást a Katamarán História kiállítás, míg a jövõt Szabó Levente „spirálmotoros" hajója jeleníti meg. A színpadon az idei Kékszalag legnagyobb esélyeseivel és F18 versenyzõkkel beszélgetnek, valamint – az Olimpia évében – a katamaránok ötkarikás játékokon való szereplésérõl is szó lesz. A program igazi csemegéjének tûnnek a luxushajócsodákat, valamint a fedélzeti telekommunikáció és informatika vívmányait bemutató elõadások.

Ettõl az évtõl kezdõdõen a Budapest Boat Show-nak lesz díszvendége, s most elsõként a Fertõ tóra esett a választás. A nagyobb részt Ausztriára esõ vízfelületû tó sokáig elválasztó határ volt. Most a díszvendégség státusza egyben jól szimbolizálja, hogy a hajózás, a vizek szeretete összehozza a parti embereket, nemzetiségtõl függetlenül, csupán a vizek, a vízi sportok szeretetére alapozva az együttmûködést.

A Budapest Boat Show mindezek mellett a vízi alkalmatosságok más kategóriáiból is kínál választékot. A hajókiállítás mellett ismét megrendezik az Utazás kiállítást, a Karaván Szalont és a PORT.hu Bringaexpót. Az Utazás kiállítás idei kiemelt programja az Olimpiai Pavilon, ahol mintegy harminc sportág kipróbálására nyílik lehetõség, továbbá számos olimpiai bajnok és híres sportoló tesz látogatást a Magyar Olimpiai Bizottság támogatását is élvezõ eseményen.