2020.11.28. - Stefánia

Klezmer Magic Show

Margitszigeti Szabadtéri Színpad, 2007. július 8., 20.30h
bohócdoktor vizit szja 1%

A Budapester Klezmer Band, a Gyõri Balett és a Liszt Ferenc Kamarazenekar közös produkciójában a zsidó zenei kultúra csodálatos világa elevenedik meg, méghozzá táncosokra hangolva, akik egészen különleges zamatot adnak ennek az amúgy is ízes-színes világnak.

Az 1990 óta mûködõ Budapest Klezmer Band elõadásai rendkívüli élménnyé varázsolják a tradicionális zsidó muzsikát. Jávori Ferenc zenei átiratai a szép archaikus, recitáló dallamvonulatokat ültetik át egy maibb, közérthetõbb és szórakoztatóbb formába. A Gyõri Balett mesterien képzett táncosai pedig méltó partnerei a zenének, precíz mozdulataik és egységük szépen festi alá a feszes dallamvilágot.

Az elõadás két részre oszlik, az elsõ felében a Purim, avagy a sorsvetés címû koreográfiában Eszter könyve elevenedik meg és mutatja be a megmenekülés örömünnepét, a sorsfordulás áldását. A második etapban egy izgalmas zenei kísérletnek lehetünk szem-fültanúi, ugyanis a Budapester Klezmer Band és a Liszt Ferenc Kamarazenekar - a Gyõri Balett-tel karöltve természetesen - a klezmer alapokat vegyíti a klasszikus futamokkal, ami még külön fuzionál három kisebb koreográfiával is. A lélekemelõ zene és a káprázatos mozdulatsorok szabadtéri lokációja pedig egy újabb pozitív felhang a már így is több, mint ígéretes elõadásnak.