2024.06.16. - Jusztin

Haluskafesztivál Nógrádban

Vanyarc, Faluközpont, 2007. szeptember 8. szombat. Haluskafesztivált rendeznek szeptember 8-án, szombaton a Nógrád megyei Vanyarcon. A színvonalas rendezvény a szervezõk reményei szerint a környékre csalja mindazokat, akik egy nyár végi, õsz eleji kellemes, élményekben gazdag napra vágynak.
bohócdoktor vizit szja 1%

A programok között lesz finomság és kulturális csemege – az elsõ kategóriát erõsíti a sztrapacskafõzõ verseny (ahol közel félszáz ízesítésû sztrapacska kerül a zsûri és persze a kedves látogatók elé), de lesz folklórmûsor, amelyben fellép a helyi Rozmaín Hagyományõrzõ Együttes, illetve Alsósztregova (szlovákiai testvértelepülésünk), Parád, Csömör, Tótkomlós együttesei.

A kísérõprogramok sora is figyelemreméltó: kézmûves kirakodóvásár, gyermekmûsor, népi gyermekjátékok, haluskás versek, rigmusok, versenye, sétakocsikázás és „sétatraktorozás” fogadja a kicsiket és nagyokat, de a szervezõk várják a Haluska nevûek jelentkezését is, hiszen ez a program mégiscsak róluk (is) szól.

A rendezvény ideje alatt megtekinthetõ a Tájház és a Viselettörténeti Babamúzeum. A napot „haluskaszaggató táncház” zárja.

Végezetül pedig: mi is az a haluska? Krumpli alakú sztrapacska, a tótok jellegzetes étele. Jó étvágyat hozzá!