2021.01.21. - Ágnes

Luxusnyaralásért eldobom a cigit!

Luxusnyaralást kaphat az, aki leteszi a cigarettát. Akiket kisorsolnak, azoknak az utazás számláját az ÁNTSZ állja, egész pontosan 742 ezer forint értékben. Ennyiért már érdemes megkímélni a tüdõt. - Egy dohányos naponta két doboz cigaretta elfüstölésével egy évben 742 ezer forintot vesz ki a saját zsebébõl. Mi pont ennyiért küldjük el nyaralni partnerével, ha lemond káros szenvedélyérõl - magyarázta Péterfia Éva (43), az Országos Tisztifõorvosi Hivatal népegészségügyi osztályvezetõje. A leszokók szerencsére nincsenek magukra utalva, segítséget kapnak, hogy sikerüljük véghezvinni elhatározásukat.
bohócdoktor vizit szja 1%

- Szakrendelésen tájékoztatjuk a leszokókat, milyen segítõ eszközöket vehetnek igénybe. Mindenkinek más válik be. Aki a fizikai tünetektõl szenved, annak a nikotinpótló eszközöket, tapaszt, rágót javasolunk - folytatta Péterfia. Csalni nem érdemes. A szeptember 25-tõl, a szív világnapjától november 15-ig, a dohányzásmentes világnapig tartó program végén ugyanis orvosi vizsgálat vár a jelentkezõkre. A kitartók jó eséllyel indulnak a 742 ezer forint értékû kétszemélyes nyaralásért, a 371 ezer forint értékû kétszemélyes wellnessutazásért és három 20 ezer forintos parfümutalványért a sorsoláson.

Az "áldozatot” már csak egészségük miatt is érdemes meghozni. Az osztályvezetõ szerint a cigarettázással kapcsolatos megbetegedésekben itthon évente 28 ezer ember hal meg, ám a passzív dohányzás további 2800 életet követel.

- A dohányosok fele kockáztat keringési megbetegedéseket, azaz érszûkületet, szívinfarktust és agyi érbetegségeket, negyedüknél daganat jelentkezhet - sorolta a tényeket a doktornõ. - Ha négy hétig kibírjuk cigaretta nélkül, harminc százalék az esélyünk, hogy legalább egy évre leszámoljunk a cigivel. Egy év után viszont már hatvan százalékunk tér át a nemdohányzó létre.