2022.01.26. - Vanda, Paula

SZIN Ice - Szegedi Ifjúsági Napok kicsit másként, jegesen tálalva

Nem kell egy újabb évet várniuk azoknak, akik szeretik a nyári fesztiválok zenéit és hangulatát, hiszen az idén nagy sikerrel zárult Szegedi Ifjúsági Napok decemberben újra jelentkezik, csak kicsit másként, „jegesen tálalva”. A december 29-30-31-én elsõ alkalommal megrendezésre kerülõ SZIN ICE fesztivál a szegedi Mûjégpályán, illetve a mellette felállított sátorban fogadja látogatóit.
bohócdoktor vizit szja 1%

A SZIN Ice igazi különlegesség a téli hidegben, hiszen egyik programhelyszínén a nyári fesztiválok hangulatára jellemzõ koncertekkel és berendezéssel igyekszik visszaidézni a legmelegebb évszakot, míg másik helyszínén, a jégpályán korcsolyázás közben bulizhatnak a fiatalok a legjobb hip-hop és elektronikus zenékre, természetesen jeges hangulatban. A két programhelyszín közvetlenül egymás mellett található, így tényleg igaz, hogy a SZIN Ice-on mindössze egy lépés télbõl a nyárba jutni, vagy fordítva.

BORSODI MALÁTABÁR - SZIN-idézõ Kiscsillaggal, PASO-val, Animával, és az MCL-lel

Egy 20X60 m-es sátor, ami felidézi a nyarat, a nyári koncertek hangulatát, és a magyar zenei élet színvonalas elõadóival, jó zenékkel, ütõs koncertekkel várja a nagyérdemût. A szombati kezdõ napon a hangulat és a „fesztivál életérzés” megalapozásáról a Nyuszi zenekar, a Megasztárból ismert Pál Tamással kiegészült Sun City és a Vad Fruttik gondoskodnak, felfûtve a közönséget a KISCSILLAG meglepetésekkel tarkított koncertjéhez. Õket követi a 30Y, a PASO és a Kool Runningz.

A vasárnapot a BALKAN FANATIK, a The Puzzle és a Peter Red Project nyitják. Különleges produkciónak ígérkezik ZAGAR és az UNDERGROUND DÍVÁK koncertje. A Magyarország legjobb underground énekesnõibõl összeállt hölgykoszorúban olyan nevek kapnak helyet, mint az ex-Animás Németh Juci, Péterffy Bori az ex-Amorf Ördögökbõl, vagy Kuczora Edina Yonderboi zenekarából. Utánuk következik az idei SZIN egyik nagy kedvence, a Tündérground, majd jön a Brains, speciális dj-set-tel érkezik az ANIMA SOUND SYSTEM, zárásként pedig Fraser csap a húrok közé.

Szilveszterkor Szeged legnagyobb Drum & Bass party-ján vehetnek részt az érdeklõdõk a TECHNOID COMMUNITY szervezésében. A helyi csapatok mellett a belga nemzetiségû CROSSFIRE és a brit származású MASHEEN is vendégként mutatkozik be az év utolsó napjának éjszakáján. Crossfire-t, aki Európa szinte minden területérõl kap meghívásokat, az igazán energikus tech step ágazat jellemzi. Masheen a valódi technoid drum & bass egyik meghatározó alakja, szettjeiben saját és honfitársai zenéin kívül a keleti technoid, illetve a neurofunk különleges világa is fellelhetõ.

PEPSI ICE - elektronikus és hip-hop világ a jégen

Korcsolyázással egybekötött jeges buli- ez az, amit a Pepsi Ice nevû programhelyszín kínál. Jégszínpad, látványtechnika, professzionális fény- és hangtechnika, jégbár és óriáskivetítõk adják meg különleges hangulatát. Ami a SZIN-rõl hiányzott, az a SZIN Ice-on jelen lesz, így a jégpályán a nyitó napon a hip-hopé az abszolút fõszerep. A nap fõhõse a GURU’S JAZZMATAZZ formáció, akik a rapper-zeneszerzõ Guru vezetésével egyenesen New Yorkból érkeznek a SZIN Ice-ra, hogy bemutassák a hip-hop-ot dzsezzel, soullal, funkkal és r&b-vel ötvözõ remek zenéjüket, és egyben bebizonyítják, hogy ezek a mûfajok igazán jól megférnek egymás mellett, ha értõ kezekbe kerülnek. Eddig megjelent lemezeiken olyan neves elõadókkal dolgoztak együtt, mint Jamiroquai, Macy Gray, Angie Stone, The Roots, Craig David, Chaka Khan, a teljesség igénye nélkül. Az eredmény magáért beszél. A jövõ zenéjét hozzák el nekünk, és egy különleges hangzásvilágot, bõven megtöltve mögöttes tartalommal.

A nap további különlegessége egy lemezbemutató koncert, melyet a SZEGEDEN SZABADON hip-hop formáció „követ el”.

Ha vasárnap, akkor elektronikus nap: Bigiboy és a magyar sztár dj, Kincses után Szerbia egyik legelismertebb techno dj-je, MARKO NASTIC áll a lemezjátszók mögött, akinek három lemezjátszós technikája teszi igazán érdekessé a produkcióját. Marco igazi virtuóz, stílusát tekintve abszlolút techno. A húszas évei elejét taposó dj olyan mûvészek által elismert, mint Umek vagy Chris Liebing.

Valószínûleg DAVE SEAMAN-ben sem fognak csalódni a house stílus kedvelõi, hiszen a brit sztár már jócskán bizonyított a szakmában. Amellett, hogy napjaink egyik legelismertebb és legkeresettebb dj-e, még sokoldalú is: modellkedik, mûsort készít a BBC-nek, saját zenét ír és remixeket szerez (pl. a U2-nak, Kylie Minogoue-nak, David Bowie-nak vagy a Pet Shop Boys-nak). Emellett arra is jut ideje, hogy saját kiadóját menedzselje, és produkcióival körbeutazza a Földet.

Õt követi a szerb dj-páros: Marko Milosavljevic és Dejan Milicevic. Mindkét dj fiatal kora óta a zene rabja, három lemezjátszós, színtiszta technó szettjeiket méltán respektálja a szakma több kiválósága. Õrült hangulat és nagy tombolás várható, amíg õk uralják a színpadot. Ha szilveszter, akkor Dj Márk és egy interaktív zenei utazás vár mindenkit. Vendégeként érkezik a jól ismert MAGNA CUM LAUDE. A gyulai csapat repertoárjából bizonyára nem maradhat ki a nyár nagy slágereként elhíresült SZIN himnusz, a SZINezd újra.

Aki korcsolya nélkül érkezik

Természetesen aki nem akar, vagy nem tud korcsolyázni, annak sem kell elkeserednie. Korcsolya nélkül a lelátókról is lehetõség van végigbulizni a fesztivált, a jégpálya egyik felében felállított jégbüfében pedig az evésrõl-ivásról sem kell lemondani. Korcsolyabérlésre a készlet erejéig a helyszínen van lehetõség, de otthonról hozott korcsolyával is látogatható a rendezvény.

Jegyek a Ticketportal országos hálózatában és Szegeden, a Belvárosi Moziban (Vaszy Viktor tér 3.) kaphatók.