rss
 • Szilveszteri utazás: hol durranjon a pezsgõ?

 • Share on Tumblr

  A vezetõ utazásszervezõk ünnepi idõszakra esõ útjai döntõen elkeltek, de – mint többen megfogalmazták – a gyenge nyár után ez az idõszak sem ígér kiemelkedõ eredményeket; a hazai szállodák ugyanakkor szilveszterre már nagyrészt megteltek, karácsonyra még van szabad hely. Sokan szeretik meleg, egzotikus helyeken tölteni az ünnepeket. A Neckermann egzotikus úti céljai közül ilyenkor is kiemelkedõen népszerû Kenya és Thaiföld – közölte Szvoboda János, a N-U-R Neckermann Utazás Szolgáltató Kft. cégvezetõje.

  Nem feltétlenül kell azonban túl messzire utazni ahhoz, hogy meleget találjunk ebben az idõszakban: a Kanári-szigeteken Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura és Lanzarote a legkedveltebb, de sokan választják Tunéziát és Egyiptomot is. A közeli országoknál dominál a hóbiztos régiók választása: Ausztria, Olaszország, Szlovákia, Franciaország, Németország, Svájc síterepeit is sokan keresik fel. Egyre többen találják meg a számukra megfelelõ kikapcsolódást biztosító szolgáltatást a Neckermann széles belföldi szálláskínálatában. A cégnél a kapacitások nagyrészt elkeltek, de akad néhány eladatlan hely még szinte minden útirányban. A kereslet megfelelt a várakozásoknak, sajnos azonban a növekedés csak kismértékû – tette hozzá Szvoboda János.

  A Kartago Tours gyakorlatilag teljes kapacitását értékesítette az ünnepi idõszakra. Brazíliába, Egyiptomba, a Zöld-foki-szigetekre, illetve Kubába minden út elkelt. Tunéziába karácsonyra egy-egy hely még van, de szilveszterre már itt sem tudnak foglalást fogadni – mondta Hajducsi Tamás marketingigazgató.

  Az Aeroviva széles körû kínálata iránt ugyanakkor az idén közel sincs olyan érdeklõdés, mint a korábbi években. Gyarmati Ferenc tulajdonos cégvezetõ szerint ez részben abból következik, hogy kevesebb pénz van a „télbõl a nyárba” utakra. Másrészt az a kör, amelynek vannak ilyen forrásai, a vagyonosodási vizsgálatoktól tartva az idén inkább lemond a pihenés e formájáról.

  A legfelsõbb árkategóriát jelentõ lehetõségekrõl szólva a cégvezetõ a vitorlás hajóra emlékeztetõ Burj al Arab hotelben, vagy Dubai, esetleg Tahiti, Bora Bora e színvonalhoz tartozó házaiban eltölthetõ szilveszteri ünnepségeket említi, ezek mintegy másfél millió forintos utakat jelentenek. Az utazásszervezõ különleges élményeket ígérõ – már mintegy 500–800 ezer forintból megvalósítható – programjai közül a Zanzibár és Zimbabwe határán lévõ Viktória-vízesés, a dél-afrikai Las Vegasként is emlegetett Sun City és Mauritius felkeresését, továbbá a Kilimandzsáró környéki, illetve ehhez közeli tájakra esõ szafariprogramokat emelte ki. Megtalálható persze a cég kínálatában Thaiföld is, amely ennek az idõszaknak évek óta a legnagyobb slágere. Ez most is jó eredményekkel megy a vállalatnál – közölte Gyarmati Ferenc.

  A szilveszteri árak általában mintegy 25–40 százalékos felárat jelentenek az egyéb idõszakokban alkalmazottakhoz képest, ezt érdemes figyelembe venni az utak tervezésénél – válaszolja lapunk érdeklõdésére Simon András, a Chemol Travel cégvezetõje. A legtöbb térségben mind a szállodák, mind a légitársaságok megemelik ugyanis ilyenkor az áraikat. Van azonban néhány útirány, ahol ez nem érvényes. Ilyen például Kína, ahol máskor ünneplik az új évet, így ez nem számít fõszezonnak, s nagyon kedvezõ ár-érték arány mellett lehet utazni: egy nyolcnapos program már 250 ezer forinttól elérhetõ. Mindeközben Thaiföld egyik legkeresettebb szigetén, Phuketen 350, Kubában 400–600, Jamaicában 500–700 ezer forint ilyenkor egy 8-10 napos pihenés.

  Egyre szélesebb táboruk van a néhány napos utaknak. Szilveszter táján például a népszerû bulihelyeken a helyiek mellett már sok millió turista köszönti az új évet az utcán, például Rómában, Londonban, Madridban, Rióban és New Yorkban.

  Az idõszak jellemzõ tendenciái közül Simon András kiemelte azt is, hogy sokan ilyenkor indulnak tengerentúli programokra: Ausztráliába, Új-Zélandra, ahol már három hetet, illetve ennél hosszabb idõt töltenek el. (Ezek az utak – döntõen a hoszszabb úttal és tartózkodással összefüggésben – egy-másfél millió forint nagyságrendben érhetõk el.) S általában is folyamatosan nõ azok tábora, akik a szilveszter mellett a karácsonyi ünnepeket sem feltétlenül otthon, családi körben töltik el.

  E változást érzik az év végi ünnepekre készülõ szállodák. A tavalyinál mindenképpen jobb évet várnak a Danubius Hotelsnél – válaszolta megkeresésünkre Kovács Balázs, a szállodacsoport marketing- és értékesítési vezérigazgató-helyettese. A fõvárosi házakban, illetve vidéken a klaszszikus fürdõhelyeken (Sárvár, Hévíz, Bük) szilveszterre szinte nincs szabad hely, de az idén Gyõrben is már majd a teljes kapacitást eladták. A karácsonyi, illetve a két ünnep közötti napokra még tudnak helyet biztosítani, ez az idõszak ugyanis – mint Európa államaiban általában – még valamivel csendesebb.

  Hasonlóképp közel telítettek a Hunguest szállodák – tájékoztatta a Világgazdaságot Szabó József, a Hunguest Hotels Zrt. értékesítési igazgatója. Karácsonyra a foglaltság kétharmad közeli, szilveszterre vidéken csak egy-egy hely taláható, a csoport több fõvárosi egységében pedig már túltöltésrõl lehet beszélni. A társaság széles vidéki kínálata elsõsorban a belföldi vendégek kedvelt pihenõhelye. Jelenleg a tapolcai Pelionban, Galyatetõn, a hévízi Heliosban, illetve a hajdúszoboszlói Aqua-Solban van még némi szabad kapacitás. A fõvárosi házak döntõen külföldi látogatókkal telnek meg az év végén, de kisebb számban vannak hazai vendégek is.


  Share on Tumblr
 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Eger

  Lelkes Miklós: Eger

 • Borfalu 2007

  Borfalu 2007 - 2007.08.16. - 2007.08.20. Felvonulási tér. Augusztus végétõl immáron 4 alkalommal ismét kisbírók veszik birtokukba Budapest több pontját, hogy hírverést csapjanak a Borfalunak - a kiállító több mint 200 pincészetnek, illetve borásznak, valamint a 10 pálinkakészítõnek. A rendezvény célja, - akárcsak az eddigi rendezvényeken - hogy az 558 magyarországi szõlõ-, és bortermelõ település közül minél több kapjon lehetõséget a bemutatkozásra.

 • Kisállat- és növénybörze

  A Valentin-nap a szerelmesek napja. Voltál már szerelmes? Akkor tudod, miről van szó. Gyötrelmek, villámcsapások, fülbesuttogások, és a rettentő felismerés: jobb meghalnom, mint nélküle élnem.

 • Egyre népszerûbb Magyarország az osztrák turisták körében

  Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. osztrák piacért felelõs képviselõje, Bécs leghallgatottabb kereskedelmi rádiójának adott terjedelmes interjúban közeli és rendkívül kedvezõ ár-érték arányú úti célként ajánlotta Magyarországot az osztrákok figyelmébe – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

 • Már napijegyet is lehet elõvételben venni a Szigetre!

  Akik csak egy-két napra szeretnének kilátogatni a Sziget egy hetes bulijára, június 16-tól már napijegyet is tudnak elõvételben vásárolni. Miután idén kevesebb – a korábbi 40 ezer helyett csak 25 ezer - napijegy kerül naponta forgalomba, érdemes élni az elõvételi lehetõséggel.

 • Ákos - Még közelebb turné 2006.

  2006. október 20-án jelenik meg Ákos új stúdióalbuma, a Még közelebb. Az országos megjelenés napján dedikálás is lesz az Andante Borpatikában, Budapesten, az I.ker., Bem rkp. 2. szám alatt, 15 órától.

 • Disznótor és wellness, az új hungarikum

  Budapest - A hagyományos magyar disznótor sok külföldi számára vad attrakciónak számít, de a belföldi turisták között is népszerû, mint téli gasztronómiai program. Bár sok disznótoros túrát szerveztek eddig is - fõleg belföldieknek - újabban wellnesshétvégével kötik össze több helyen a reggeli disznóölést meg a bõséges ebédet. Az egyik alföldi szállodában szombat reggel kezdik el a böllérek a mangalicamalac perzselését, feldolgozását, mialatt a ceremóniamester népi rigmusokkal, köszöntõkkel, kántálással, tánccal szórakoztatja a vendégeket. A reggeli asztalról nem hiányozhat a hagymás vér vagy a tojásos vesevelõ pirítóssal. Délelõtt disznótoros vetélkedõt rendeznek.

 • Hogyan szállítsunk állatot az autóban? Élhetõ tippek!

  Mindenki látott már autók biztonsági tesztelésén készült fotókat, videókat. Ezeken nyomon követheti, mi történik a bábuval, esetleg az autóban ülõ gyerekkel, vagy a szállított állattal, óránként 50 kilométer/órás sebességnél bekövetkezett ütközésnél.

  Nem ajánlják a szakemberek : az ADAC német autóklub legújabb töréstesztjein azt vizsgálták, a különbözõ állatszállító eszközök mennyire biztonságosak egy balesetnél.

 • Menekítik a turistákat

  Menekülnek a külföldi turisták a tunéziai káoszból. Az utazási irodák folyamatosan indítják a charterjáratokat, hogy mindenkit kimenekítsenek. Ha sikerül tartani a tempót, vasárnap estére kiürülnek a repterek - írja az AfriPORT.

 • A Nap sötét oldalán

  Budapest - Kentaur és a Mátyás Attila Band koncertje az Almássy téren április 27. 20.00.

 • Élményfürdõ nyílt a Pekingi Olimpia híres Vizeskockájában

  A Pekingi Olimpia megnyitásának második évfordulójára nyit meg a komplexum új szerepkörében, immár mint Ázsia legnagyobb beltéri vizi vidámparkja.

 • Tingatinga – festmények Tanzániából

  Március 14-én, pénteken nyílik a szegedi Regionális Összmûvészeti Központ „Tingatinga Festmények Tanzániából” címû kiállítása. Az Afrika, színes, buja világát, egzotikus szépségét megörökítõ alkotások az irányzat születésének eredeti helyszínérõl, Tanzániából, Dar-es-Salaam-ból érkeztek Szegedre. A különleges festményeket Magyarországon még soha nem mutatták be.

 • Lafayette, Párizsi luxus a nagyvilágban

  Lafayette a világ egyik legnagyobb luxus áruháza.

 • Már a turisták sem a régiek

  A turizmus még nem érte el a mélypontot, az elsõ félévben nincs nyoma a fellendülésnek, a kereskedelmi szálláshelyek elsõ félévi bevétele bruttó 100 milliárd forint sem volt, 1,5 százalékkal kevesebb, mint egy éve.

 • VilágVeleje Fesztivál

  Bulizzunk Bokros Lajossal, avagy ha január: akkor VilágVeleje Fesztivál! A hétéves múltra visszatekintő összművészeti dzsemborit az idén is olyan szempontok szerint pakolták össze, amelyek a multikulti érdeklődésű underground arcok igényeit maximálisan kielégítik.

 • Ha utazik, akkor utazzon biztonságos országba

  Az opentravel.com összeállított a világ legbiztonságosabbnak tekinthetett országainak listáját; kis hazánk még nincs a listán.

 • A Szigeten A Képzelt riport

  A bemutató fergeteges sikert aratott, s a darabot több mint 10 évig tartotta repertoáron a Vígszínház és számos hazai és külföldi színtársulat is mûsorára tûzte.

 • A fény útján

  Bár március idusa táján Gábor Áron neve viszonylag gyakran felmerül (felcsendül), ezúttal nem a rézágyújáról elhíresült szabadságharcosról lesz szó, hanem a Kokas Ignác-tanítvány képzõmûvészrõl és feleségérõl.

 • Szolid Motorosok Keszthelyen

  Keszthely a Balaton történelmi és kulturális központja mára a kétkerekûek szerelemeseinek világában is fontos helyszín. Különösen azok jegyzik az immár hagyományosnak nevezhetõ augusztus végi Fesztivált, akiknek lelkét az öreg kétkerekûek világa megérintette. Az idén augusztus 17-19-ig megrendezésre kerülõ Moto-Rock Fesztivál fõ attrakciója a Veterán Motorosok szépségversenye és szombat ebéd utáni felvonulása lesz.

 • SZIN-es tolerancia

  A szerb és a magyar parlament által megteremtett toleranciatábort idén Szegeden, a SZIN-hez kapcsolódóan rendezik meg. A tábort a magyar és a szerb országgyûlés elnöke közösen nyitja majd meg.

 • Hüllő Zoo Kiállítás Szegeden

  Különleges, izgalmas élmény vár mindenkire, aki ellátogat a Hüllő Zoo Kiállításra március 13. és 25. között.

 • Kárpátalján 90 éves a turizmus

  Ungvár - Kilencven évvel ezelõtt indult be a szervezett turizmus Kárpátalján, miután a régió 1919-ben Csehszlovákiához került.

 • Eltûnnek a himalájában a turisták

  Újabb hátizsákos turista tûnt el nem rég a Kullu völgyben. 1992 óta az amerikai Amichai Shtainmetz eltûnése a 19. olyan eset, amikor egy külföldi turista nem tért vissza kirándulásából.

 • Kocsonya Fesztivál

  Szeged, a Mars téri "U" Pavilon - január 31.- február 3. - A szervezõk úgy gondolták, hogy itt az ideje a böjt elõtti utolsó disznótorosok élvezetének, melybõl a dél-alföldi kocsonya, az itt készített hurka-kolbász, a finom töltött káposzta vagy lucskos káposzta, vagy a jó csülökpörkölt sem maradhat ki.

 • Vízparton, a város felett

  Ha nincs a közelben beach, azaz vízpart, tengerpart vagy strand, csinálj magadnak - ez az új jelszava a németországi idegenforgalomnak.

 • Velence lakatlanná válik?

  Egyre fogy Velence lakossága: az 1966-os nagy áradáskor még 121 ezren éltek a történelmi városközpontban, ez a szám jelenleg 66 ezer, és az elvándorlás folytatódik, jórészt az idegenforgalom miatt - errõl tanúskodik a lagúnák városának vezetése által közzétett legfrissebb adat.

 • Közvetlen kapcsolat Budapest és Amman között

  Július 28-án közvetlen menetrendszerinti járatot indít a Malév és a Royal Jordanian légitársaság Budapest és Amman között. Az április 1-jétõl a Oneworld légiszövetséghez tartozó magyar és jordán légifuvarozó közös járatát heti két alkalommal, kedden és szombaton vehetik igénybe az utazók.

 • Nyomtass otthon SZIN jegyet!

  A hazai fesztiválpaletta legnagyobb hagyományokkal bíró rendezvényére, a jövõre 40 éves Szegedi Ifjúsági Napokra - a legújabb technikai kihívásoknak megfelelve – már otthon nyomtatott jegyekkel is be lehet majd jutni. Ehhez csupán egy internetkapcsolat, egy bankkártya és egy nyomtató szükséges.

 • Még sem biztonságos a világ legnagyobb repülõgépe?

  Olajszivárgást észleltek a Qantas ausztrál légitársaság három Airbus A380-as típusú repülõgépének hajtómûveiben azon mûszaki vizsgálatok során, amelyeket azért végeznek el, hogy kiderítsék, mi okozta a géptípus motorhibáját a múlt héten.

 • Megszûnõ last minute utak

  A tavalyi évhez képest kevesebb last minute akció várható az utazási irodáknál, ezzel együtt az idei szezonban jóval nehezebb dolguk lesz az utazásszervezõknek - írja a Napi Gazdaság.