2023.03.26. - Emánuel

Dél-Amerika

Peru

A turisztikai fõszezon június és augusztus között van, ilyenkor a legkellemesebb az éghajlat. Sajnos a legtöbb nagy ünnepet az esõs évszakban tartják, így ha ezekre vagyunk kíváncsiak, sajnos fel kell készülnünk az esõre. A tengerpartot december és március között érdemes felkeresni. Éghajlatára a két évszak, a nedves és a száraz, jellemzõ. Ezen belül azonban jelentõs eltérések tapasztalhatók, attól függõen, hogy melyik országrészt tekintjük. A partvidéken és az Andok nyugati oldalán a nyár decembertõl áprilisig tart, ilyenkor az idõ nagyon kellemes. Az év többi hónapjában azonban leszáll a garúa a parti köd és a napot olykor hetekig nem lehet látni. Az Andok többi részén a száraz évszak májustól szeptemberig tart, az év fennmaradó felében viszont rengeteg csapadék hullik. Az Amazonasnál szinte minden nap trópusi esõkben lehet részünk.
bohócdoktor vizit szja 1%

Brazília

Az ország legnagyobb része egész évben látogatható, nem ajánljuk a decembertõl februárig terjedõ idõszakot, mivel ilyenkor az árak az egekig szöknek, a közlekedés nehézkes és Riótól délre óriási a páratartalom is. Az ország legnagyobb részén esõ, meleg és pára van. Csak a déli területeken figyelhetõek meg a különbözõ évszakok. A tél júniustól augusztusig tart, ilyenkor a hõmérséklet 15 fok körül van. A nyár decembertõl februárig tart, ilyenkor ezeken a területeken óriási hõség, és pára uralkodik. Az északkeleti partvidék idõjárása annyiban tér el ettõl, hogy ez a terület lényegesen szárazabb. Az Amazonas-medencében egész évben azonos hõmérséklet és óriási páratartalom uralkodik

Bolívia

Általános igazság, hogy a tél májustól októberig, a nyár novembertõl áprilisig tart. A nyár csapadékosabb, a tél viszont száraz. A magasan fekvõ területeken a tél a hideg és az esõzések miatt, a síkságon a nyár a meleg párás idõ és az ezzel járó rovarok miatt elviselhetetlen. A turistaszezon júniustól szeptember közepéig tart. A földrajzi különbözõség miatt nincs egységes idõjárás. Általában az idõ hideg, az esõs évszak novembertõl márciusig tart. A nagyobb városokban is gyakran fagy télen, míg az Altiplanot pusztító árvizek jellemzik. A száraz évszakban kellemes az idõ, bár mivel alig vannak ilyenkor felhõk, éjszakára nagyon lehûlhet a vidék. Az alacsonyabban fekvõ területek naposak és szárazak, bár számíthatunk egy-egy hûsítõ zivatarra.

Chile

A fõvárost és az ország középsõ részeit érdemes õsszel vagy kora tavasszal felkeresni, a nemzeti parkok és a tavak környéke nyáron a legszebb. A síterepek akkor a legjobbak, amikor az északi féltekén tél van. Hihetetlen eltérések vannak a domborzatban és ezáltal az éghajlatban is. Patagónia szinte állandóan fagyos tundra, a tengerpartján fantasztikus strandok találhatók, a hegyek egész évben hóval borítottak, ugyanakkor van az országnak olyan része is, ahol még sohasem mértek csapadékot. Az ország középsõ területein mediterrán éghajlat uralkodik.

Argentína

Legcélszerûbb az európai tél idején Argentínába utazni. A legmelegebb hónap a január (25-30C közötti átlaghõmérséklettel, míg a leghidegebb hónapok június-július) A tavasz és az õsz gyakran esõs. Argentína klímája az ország északi részen szubtrópusi, esõs az ország középsõ részén, és kifejezetten hideg az ország déli részén.