2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Jó minõségûek a magyarországi fürdõvizek

A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó strandjain is jó a vízminõség - közölte az MTI-vel Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági fõosztályvezetõ fõorvosa.
bohócdoktor vizit szja 1%

A fürdõvizeket az idei szezontól kezdõdõen új kormányrendelet szerint vizsgálják és minõsítik uniós irányelvek alapján. Ez a gyakorlatban kevesebb, de pontosabb méréseket takar, amelyek a fürdõvizek hosszabb idõszakot átfogó minõsítésére alkalmasak.

Az Európai Bizottság által a fürdõvizek minõségérõl nemrégiben készült közlemény szerint a 238 magyarországi fürdõvíz 79 százaléka felelt meg az uniós elõírásoknak. A jelentés szerint a magyar fürdõvizek 53,8 százaléka a szigorúbb határértékeknek is eleget tett, így kiváló minõsítést ért el. A magyar fürdõvizek közül 12 (öt százalék) nem teljesítette a minõségi követelményeket és további 26 esetében nem volt elég adat a minõsítésre. Két fürdõt, tartósan betiltottak és tizet nem monitoroztak, mert nem üzemelt.

Jelentõs változás, hogy ha bizonyos szennyezõdések - például szennyvíz eredetûek - túllépik a megengedett határértéket, akkor akár azonnal kitehetõ a fürdõzést tiltó tábla a strandokon. Míg korábban a tábla elhelyezése elõtt kétszer ellenõrizték a vízminõséget, ami azt jelentette, hogy sok esetben napok is eltelhettek, amíg megtiltották a fürdõzést ott, ahol már korábban indokolt lett volna” – tájékoztatta a távirati irodát Kádár Mihály.

További újdonság, hogy az ellenõrzés ezentúl a kékalga-burjánzásra is kiterjed. A kékalga nem csak allergiás reakciókat válthat ki, hanem ha nagy mennyiségben felhalmozódik, annyi toxint is termelhet, amely súlyos megbetegedést okozhat.

Az idei adatok közül néhány a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján - www.kvvm.hu - már elérhetõ. A tájékoztatás szerint a Balaton vize május közepén átlagon felül tiszta volt. Ezt alátámasztja az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerdai közleménye is. Kádár Mihály tájékoztatása szerint a Velencei-tó és a Tiszta-tó vízminõsége is jó.