2020.11.27. - Virgil

Kárpátalján 90 éves a turizmus

Ungvár - Kilencven évvel ezelõtt indult be a szervezett turizmus Kárpátalján, miután a régió 1919-ben Csehszlovákiához került.
bohócdoktor vizit szja 1%

A turizmus Kárpátalján manapság ûzött valamennyi válfaja a 20 évig tartó csehszlovák korszakban indult fejlõdésnek. Az idõ tájt épült ki az akkor Podkarpatszka Rusznak nevezett vidék turisztikai infrastruktúrája, amiben a Csehszlovák Turista Klub (KCT) játszott vezetõ szerepet - írta csütörtökön megjelent számában a munkácsi Sztarij Zamok címû hetilap.

A cikk szerint a KCT alakította ki a hegyi túraútvonalakat, építette ki a turista- és menedékházak hálózatát. Gyors ütemben épültek meg a turisták elhelyezésére is szolgáló szállodák a kárpátaljai városokban. Az 1930-as évek végén Ungváron öt szálloda mintegy 300 ággyal, Beregszászon, Nagyszõlõsön, és Huszton három-három szálloda több száz férõhellyel várta a vendégeket.

A KCT kárpátaljai szekciójának köszönhetõen 1928-ra 343 kilométert tett ki a hegyvidéki túraútvonal, amelynek 22 jelölt leágazása megközelítette az ezer kilométert. A klubnak 1937-ben 17 menedék- és 61 turistaháza volt 475 férõhellyel, ebbõl 14 telep egész évben mûködött. A KCT éttermet mûködtetett az Ungvár melletti Nevickén, szállodát üzemeltetett Rahón, csónakházat tartott fenn Huszton.

A kárpátaljai turisztikai infrastruktúra fejlõdése 1938-39-ben megakadt, miután a terület Csehszlovákiától Magyarországhoz került, majd a második világháború idején szinte teljesen megsemmisült a vidék idegenforgalmának a csehszlovák korszakban létrehozott alapja - írta a munkácsi hetilap.