2020.12.06. - Miklós

Nincs többé ingyen étkezés az amerikai légi járatokon

Végérvényesen lezárult az Egyesült Államokban az a korszak, amikor a nagy légitársaságok utasai ingyen ételt kaptak a járatokon, az utolsó nagy cég, a Continental Airlines is megszüntette a gyakorlatot.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az ötödik legnagyobb amerikai légitársaság bejelentette: belföldi járatain ugyanúgy pénzbe kerül az étkezés, mint az összes versenytárs repülõgépein.

A Continental az utóbbi években azért tartott ki az ingyen étkezés mellett, hogy erõsítse az utasok céghûségét. Jim Compton marketingigazgató azt mondta, a gyakorlat jó szolgálatot tett a vállalatnak. Hozzátette viszont, hogy megváltoztak a piaci követelmények, amelyekhez igazodni kell.

Az elsõ és üzleti osztályon utazók természetesen továbbra is kapnak ingyen ételeket, amelyeket a legtöbb nemzetközi járaton és a hat óránál hosszabb ideig tartó repülések során is felszolgálnak.

Az ingyenes étkezés megszüntetése az elsõ lépések egyike volt, amelyet sok légitársaság az utóbbi években megtett a költségek csökkentése céljából. A legtöbb társaság bevezette a poggyászok utáni pótdíjakat is.

Piackutatók szerint az utasok inkább lemondanak az étkezésrõl és nem ragaszkodnak kedvenc légitársaságukhoz, ha meg tudnak takarítani valamekkora összeget az olcsóbb jeggyel.

A légitársaságok eltérõ véleményt vallanak a különbözõ szolgáltatások fizetõssé tételérõl. A United Airlines például azt közölte, hogy 2009-ben 700 millió dolláros plusz bevétele származott ebbõl. A Southwest Airlines viszont azt állítja, egy százalékkal növelni tudta forgalmát, amiért továbbra sem számított fel pótdíjat a poggyászok után.