2020.11.27. - Virgil

Vége a Costa Rica-i õssejt turizmusnak?

Számos nyugati turista jár Costa Ricára, az utóbbi években azonban nem csupán a homokos tengerpartok és a pálmafák miatt. Fellendült ugyanis az egészségügyi turizmus a szigeten: számos külföldi céltudatosan, meghatározott kezelésekre érkezik, és szép kis summát ott is hagy. Veszélybe került azonban a jól mûködõ üzlet: az egészségügyi minisztérium ugyanis leállította egy nem hivatalos õssejt klinika mûködését.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az õssejt turisták közül a legtöbben degeneratív betegségekre és súlyos sérülésekbõl adódó egészségügyi problémákra keresték a gyógyírt Costa Ricán - egy olyan kórházban, amely nem teljesen legálisan mûködött. Múlt hónapban ugyanakkor az egészségügyi minisztérium felszólította a klinika vezetõit, hogy szüntessék be a munkát, mivel gyógymódjaikról nem bizonyított, hogy azok valóban mûködnek, vagy hogy biztonságosak-e.

Ha az õssejt kezelésrõl eddig még nem bizonyosodott be hivatalosan, hogy mûködõképes és hatékony, akkor nem is kellene egyelõre használni - mondta dr. Ileana Herrera, a minisztérium kutatókból álló tanácsának tagja. A minisztériummal egyetértésben mi is úgy gondoljuk, hogy az emberi életet mindenek felett védeni kell - tette hozzá.

A klinika tulajdonosa a Reuters-nek elmondta: bezáratta a klinikát, és beszüntették a megkérdõjelezett kezeléseket is, amelyeket eddig az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (U.S. Food and Drug Administration, FDA) még nem engedélyezett.

Orient Press Hírügynökség