2020.11.29. - Taksony

Kalocsa, a paprika hazája

Kalocsa, a paprika hazája
Budapesttõl 120 km-re délre, a Dunától mintegy 5 km-re fekszik ezeréves katolikus városunk, a 18.500 lakosú Kalocsa. A Duna-Tisza köze legrégebbi városának legfontosabb, legmeghatározóbb építészeti remekei az egyházhoz kapcsolódnak.

Az elsõ székesegyházát államalapító királyunk, Szent István építtette, aki megkeresztelkedésével elsõként ismerte el, vette fel, majd terjesztette el népe körében a keresztény vallást. Elsõ érseke Asztrik apát lett, aki elhozta a pápától kapott koronát Magyarországra.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az egykori székesegyház falait ma a föld mélye rejti, fölötte tornyosul a történelmi városközpontban álló barokk fõszékesegyház, melynek már messzirõl látni két hatalmas tornyát.

Az egykori oltár helye elõtt, vörösmárványból készített sírládát találtak, melyet felnyitva egy fõpap földi maradványaira bukkantak. A sírleletet az Árpád-kori magyar ötvösmûvészet jelentõs értékeként tartják számon. Ezen kívül még számos sírt és sírládát tártak fel, melyekbõl többek között miseruhák, kincstári serlegek, lócsontváz és román kori aranyozott rézkehely került elõ.

A fõszékesegyház falai óvják hazánk egyik legnagyobb, pontosan 4668 síppal ellátott orgonáját. A kalocsai Érseki Palotában, ebben az impozáns barokk épületegyüttesben található a hosszú idõk folyamán felhalmozódott értékeket õrzõ Fõszékesegyházi Könyvtár, melyet többek között egy Luther Márton által aláirt Biblia, 508 õsnyomtatvány és 56 kódex gazdagít. Ezek a kötetek mind egyedülállóak Európa kultúrtörténetében. A Katona István Házban, amely egykor a kanonok lakhelye volt, található a gazdag gyûjteményt bemutató Érseki Kincstár és Prokop Péter festõmûvész állandó kiállítása.

A Kalocsához közeli Szelidi-tó igazi vízi paradicsoma a fürdõzõknek, strandolóknak. A tó a Kiskunság szikes tavainak egyike, õsi eredetû, úgynevezett morotva tó. Gyógyító hatású vízösszetételének köszönhetõen nagyban növeli a környék vízi turizmusának népszerûségét! És valóban, akik több napot töltenek el a vidéken, könnyen beleszeretnek a bársonyos vizû tóba, melynek homokos partú strandján labdázó gyerekek, boldogan lubickoló felnõttek, gondtalanul szörfözõ fiatalok nevetését hallhatjuk. A pancsikálás és játszadozás mellett lehetõség van továbbá különbözõ vízi sportok ûzésére, csónakázásra, és horgászásra is! A Szelidi strand olyannyira ismert és kedvelt fürdõhely Magyarországon, hogy elsõsorban azoknak ajánljuk, akik szeretik a nyüzsgést, a pezsgést, a lazaságot és a szabadság érzésétõl megfiatalodott, felhõtlenül kikapcsolódó nyaralókat!

A város saját termálfürdõvel rendelkezik, melyben megmártózva elsõsorban mozgásszervi megbetegedésekre lelhetünk gyógyírt. A magas ásványi anyagú termálvíz kellemes hatása mellett számos szolgáltatás közül válogathatnak a gyógyfürdõ vendégei.

Jó helyen járnak a természet, a lovaglás szerelmesei, hiszen Dél-Alföld egyik lovasközpontja Kalocsa. A lovagló ember akár a magyarok jelképe is lehetne, hiszen õsidõk óta köt össze valami megmagyarázhatatlan vonzalom a lóval: együtt kerestük hazánkat, együtt telepedtünk le a Kárpát-medencében.

Kalocsa abban a szerencsés helyzetben van, hogy a várostól nem messze található Bakodpuszta, mely egy középkori magyar falu helyén épült ki. Ez a barátságos település a népi építészet legszebb hagyományait õrzi. Az ide látogató joggal érzi úgy, mintha visszament volna az idõben, hiszen bámulatos, ahogy megelevenedik szemünk elõtt az ember és a ló bensõséges kapcsolata. A tehetséges csikósok mutatványaikkal kápráztatnak el, a ménesek pedig vágtáikkal. Mindez egy végeláthatatlan puszta kellõs közepén...

A kalocsai kiránduláshoz kellemes idõtöltést kíván az utazunk.com