2020.11.30. - András, Andor

Tripoli - Líbia fõvárosa

Tripoli - Líbia fõvárosa
Tripoli, avagy Tarabalus Al-Gharb (Tripoli a nyugat az arabban), a legnagyobb város és Líbia fõvárosa. Klímája mediterrán, hosszú forró nyarakkal és kissé hûvös, alig csapadékos telekkel. Az óváros - a Medina - a földközi tengeri látnivalók egyik leghíresebbike és az egyik legrégibb: utcáinak elrendezését még a rómaiak alkották meg, amikor azokat a magas falakat is, melyek a szárazföld felõl, Tripolitániából támadni készülõ ellent hivatottak volt távol tartani. Túléltek megannyi inváziót, mindegyik hódító helyrehozta az általa okozott kárt. A 8. században a muszlim uralkodó megépíttette a fal tenger felõli részét is.
bohócdoktor vizit szja 1%

A vár, az Al-Saraya Al-Hamra az óváros keleti, preromán negyedében helyezkedik el, és uralja Tripoli egét. A városnézés mindig innen indul, az Al-Mushir bazár feloõ belépve. Helyet ad egy könyvtárnak, egy igen jól szervezett múzeumnak, és parádés kilátás nyílik szerte a városra. A Vármúzeum alapvetõen az õsi líbiai régészeti leleteket gondozza.

Számos érdekes, szebbnél-szebb mecset várja a turistát: a Karamanli, az En-Naqah és a Gurgi mecsetek, mindkettõ az óvárosban található. Az utóbbi a legismertebb elegáns építészeti megoldásai okán. 1833-ban, Yussef Gurgi építtette. Ha Tripoli mecsetjei közül csak egyre van idõnk, mindenképp a Gurgi mellett döntsünk!

A modern Tripoli az óváros ölelésébõl valamikor a 18. század környékén kezdett kibontakozni. A fõ kereskedelmi, bevásárló utak a központban találhatóak. Mindegyik a vár elotti Zöld térre vezet. Tripoli centrumának bejárása egyszerû, mindenképp tegyük meg.