2020.11.28. - Stefánia

Szófia

Szófia
Szófiát 7000 évvel ezelõtt alapították. Európa második legöregebb városa.

A történelem folyamán, Szófia számos változáson ment keresztül, ahogy a különbözõ uralkodók, birodalmak alakították a város mai képét. Az eltérõ kultúrák pl. román, bulgár, ottomán keveredésének köszönhetõen a város igen gazdag mûemlékekben. Az idelátogatót magával ragadja, ahogyan az õsi épületek bele vesznek a modern világ forgatagába.
bohócdoktor vizit szja 1%

Mára azonban csakúgy mint bármely más európai nagyváros politikai, üzleti és kulturális központtá nõtte ki magát. Éppen ezért a legkülönbözõbb programokat kínálják a múzeumok galériák. Azonban gyakran tartanak itt nemzetközi kongresszusokat és konferenciákat is. Az öt, négy és három csillagos szállodák, kitûnõ kikapcsolódást tesznek lehetõvé. Szófiában a vásárlás mindig külön élményt jelent, a kis üzletek sajátságos hangulatukkal teszik felejthetetlenné a vásárlást. A hivatalok hétfõtõl péntekig 9h-17h-ig, a bankok 9h-15h-ig,a boltok pedig 10h-18h-ig tartanak nyitva.

Semmiképp ne felejtsük el megnézni Sveta Sofia bazilikát, Alexandar Nevski katedrális világszerte híres freskóit, és nem utolsó sorban a külvárosban található Boyana templom egyedülálló falfestéseit mely különleges szépségének köszönhetõen az UNESCO világörökség listájára került. Kiemelt turista látványosságok közé tartozik még a Török Fürdõ, a fedett piac és az Óra Torony.

A szófiai éttermekben az európai és a bolgár konyha remekeit kóstolhatjuk meg. A kulturális rendezvények sora nagyon széles. Esténként a bárokban jazz, vagy zongora szó mellett, élhetünk át különleges pillanatokat. De a legmodernebb discoban is szórakozhatnak a vendégek. Azoknak akik inkább a város forgatagától nyugodtabb környezetre vágynak, erre kiváló lehetõséget kínál a várost körül ölelõ természeti szépségekben gazdag Vitosha hegy, melynek legmagasabb pontja 2290 méter. Felvonóval, autóval vagy akár tömegközlekedéssel is fel lehet jutni ahonnan szemetgyönyörködtetõ látvány tárul elénk. Nyáron több túraútvonalon tehetjük próbára hegymászó tehetségünket, míg télen az egyik legkedveltebb síparadicsom a környéken.

Szent Szófia a város védõszentjének tiszteletére, 1992-ben szeptember 17-ét kikiáltották Szófia napjának. Szófia mottója: "A város, ami növekszik, de sohasem öregszik."

malév