2021.01.21. - Ágnes

Környezetbarát luxus a dzsungel közepén

Környezetbarát luxus a dzsungel közepén
A környezetvédelem és a luxus nem feltétlenül egymást kizáró fogalmak. Az érintetlen tengerpartokon, az elszigetelt völgyekben, vagy akár az esõerdõk mélyén is léteznek olyan szálláshelyek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a környezet és a helyi kultúra védelmére vonatkozó elvárásoknak. A környezetbarát luxus olyan szolgáltatásokra utal, amelyek a környezet megóvásával nyújtják a legmagasabb színvonalú ellátást.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az alábbi szálláshelyek mûködése a Luxury Camps & Lodges of the World (A világ luxus kempingjei és lodge-ai) filozófiájának megfelelõen nem károsítja a természeti értékeket.

Bár a helyszín más, a "gorillakemping" tökéletesen alkalmas arra, hogy felidézzük a Dzsungel könyvének hangulatát. A Gorilla Forest Camp egy luxusfelszereléssel ellátott, nyolc sátorból álló mesterséges falu az ugandai Bwindi Nemzeti Park területén. A táborhely az esõerdõ közepén fekszik, csak a település magánrepülõgépeivel lehet megközelíteni.

Az elszigeteltség ellenére sem kell nélkülöznünk a luxuskörülményeket: minden hálószobához külön fürdõszoba tartozik, ahonnan gyönyörû kilátás nyílik a dzsungelre. A sátrakban két rendkívül tágas, királyi mértetû ágy van, ugandai kézmûvesek által faragott díszekkel. Mindezért éjszakánként mintegy 250 dollárt, vagyis 46 ezer forintot kell fizetni, viszont napközben egy fegyveres erdõõrrel túrákat tehetünk az esõerdõ mélyén, és ha szerencsénk van, élõhelyükön leshetjük meg a hegyi gorillákat.

Losari Kávéültetvény, Indonézia

A koloniál stílusban épült, luxusvillákból álló komplexum gyönyörû természeti környezetben, nyolc vulkán által határolt területen, Jáva szigetén fekszik. A hely csodás fekvésének, az elegáns berendezésnek és az egyedülálló frissítõ masszázsnak köszönhetõen a Losari elnyerte 2006 legjobb szálláshelyének címét, egy éjszakáért pedig mintegy 350 dollárt, vagyis 64 ezer forintot kell fizetnünk.

Luxusvillák koloniál stílusban

A Losari a feltöltõdés szigete. A kifinomult gasztronómiai ízléssel elkészített ételekhez kizárólag bio alapanyagokat használnak. A személyzet magasan képzett, a nyugati és a keleti masszázstechnikákban egyaránt jártas.

A gyógyfürdõben az eredeti indonéziai szépségápolási eljárásokat - például a híres Losari masszázst - alkalmaznak. A gyógynövényes kezeléseket a süllyesztett, márvány kádakkal teli fürdõben végzik, és miközben a márványmedencékben az õsi jávai gyógynövényes kezeléseket végzik, gyönyörködhetünk a buja trópusi növényzet és a vulkánok látványában.

A Hamam egy tradicionális török fürdõ, amelyet a régi uralkodók fényûzõ stílusában alakítottak ki. A gõzfürdõben és a hatalmas, hûvös medencékben alapos, a testet és a lelket is frissítõ kezelést kapunk. A relaxációs szobában pedig semmi más dolgunk nincs, mint becsukni a szemünket, és élvezni a sziget paradicsomi nyugalmát.

A Morgan's Rock Nicaragua déli részén, a Csendes-óceán partján, egy 1800 hektáros birtokon helyezkedik el. A hacienda területéhez tartozik az esõerdõ egy szelete, és a hófehér, érintetlen óceánpart. Ezen a helyen tökéletes harmóniában lehetünk környezetünkkel.

A Morgan szikla szomszédságában levõ tizenöt, hagyományos technikával épült, fából készült bungalót a helyi õslakosok építették. Luxus színvonalú étterem és uszoda, óriási ágyak, szófák, különálló teraszok szolgálják a gazdag utazók kényelmét, napi 195 dollárért, vagyis 35 ezer forintért.

A kemping központi épületét egy 110 méteres, esõerdõn átívelõ függõhídon lehet megközelíteni. Expedíciókat tehetünk a a közeli falvakba, áthajózhatjuk a Nicaragua-tavat, lehet kajakozni, búvárkodni és túrázni is, de ez utóbbit csak vezetõvel.

Deluxe Magazin