2021.07.29. - Márta, Flóra

Üvegbõl épített igluhotel a sarkkörön túl

Üvegbõl épített igluhotel a sarkkörön túl
A hagyományos és üvegbõl készült iglu szállást is kínáló hotelt az északi sarkkörön túl találjuk. Szauna után egy léken keresztül jutunk a tó vizébe, késõbb jégpohárból ihatjuk az üdítõt. A Hotel Kakslauttanen Finnországban, Saariselkä városában található, 250 kilométerrel a sarkkörtõl északra. Az iglu falu részeként kibérelhetõ, üveg "jégkunyhók" speciális, hõszigetelõ anyagból készülnek. A hagyományos technológiával szemben nem csak fagymentesen...
bohócdoktor vizit szja 1%

...hanem szobahõmérsékleten tartják a lakosztályok nappaliját, akár még -30 fokos külsõ hõmérséklet esetén is.

További elõnyük a tradicionális iglukkal szemben, hogy a falon keresztül az ágyból élvezhetõ a lenyugvó nap látványa vagy éppen az északi fény. A hotel szolgáltatásai között szerepel a hó-étterem látogatása. Étkezés után a hó-bárban jégbõl készült pohárban szolgálják fel az italokat, teát aligha érdemes kérni. A reggeli szaunázás után egy nálunk inkább a téli horgászok körében ismert lékben hûthetjük le magunkat a tó kristálytiszta vizébe merülve.

Egyre inkább divatba jönnek a különleges északi utak, e szálloda is a hagyományos luxusutazások egy életképes alternatívájának tûnik. A természet közelségének élményét nyújtja annak, akinek nem lételeme a kikapcsolódáshoz a meleg és a tenger, vagy egyszerûen különleges környezetre vágyik.

Skandinávia népszerû speciális szállodáiban nem ritkán a hálót és a közösségi tereket is mínusz fokokban alakítják ki, hogy a jeget is felhasználhassák a környezet megépítéséhez. A különleges környezetek árát persze meg kell fizetni, egy éjszaka ára egy egyszemélyes üveg igluban 73 ezer forint, egy fûtetlen jég szobában 53,5 ezer forint. Karácsony idõszakában lakosztályt kínálnak három éjszakára utazással együtt 675 ezer forintért.

Az új hotel üveg lakosztályait azoknak szánják, akik a környezetet maximálisan szeretnék élvezni, de fázni nem akarnak. Történelmi szempontból hitelesebb jégkunyhóik is vannak persze azok számára, akik erre vágynak. Az iglu hotelben hagyomány és a modern technika találkozik, környezete kialakításában is figyelembe vették, hogy ne rombolják tovább a természetet.

Deluxe