2020.12.03. - Ferenc, Olívia

Brioni titkai a dinoszauruszoktól Titóig

Brioni titkai a dinoszauruszoktól Titóig
Brioni - Az Isztriai-félsziget egyik különleges szigetcsoportja évmilliók óta lakott területnek számít, ahol a megõrzött történelmi emlékeknek köszönhetõen ma is megtalálhatók a dinoszauruszok lábnyomai, a római luxusvillák maradványai és Josip Broz Titónak, az egykori Jugoszlávia államfõjének kedvelt vadasparkja.

Brioni valójában szigetcsoport, amely 14 szigetbõl áll, ám a látogatók ma is csak a két legnagyobbra léphetnek be, a többi szigorúan védett terület, oda csak a horvát állami vezetés tagjai és vendégeik látogathatnak el, akárcsak Tito idejében.
bohócdoktor vizit szja 1%

A szigetvilág azonban még így is számtalan szabadon megismerhetõ érdekességet és látnivalót kínál.

Hajóval, a Pulától északra fekvõ Fazanából közelíthetõ meg Nagy-Brioni, ami egy gondozott, ligetes tájra emlékeztet. Biciklivel, elektromos kisautókkal vagy kisbuszokkal lehet körbejárni a látnivalókat, köztük a botanikus kerteket, az állatkertet és a szabadon legelészõ állatok szafariparkját, valamint a múzeumokat. A már 5 ezer évvel ezelõtt lakott szigeten az õsemberi tevékenység nyomait találták meg, de a rómaiak idõszámításunk elõtti épületei még inkább jelzik a sziget évezredek óta tartó kedveltségét. A római villák ma is lenyûgözõ romjain kívül a késõbb a bizánciak által épített erõd is látható még.

A történelem viharaiban a Velencei Köztársaság, Napóleon és az Osztrák-Magyar Monarchia egyaránt birtokolta hosszabb-rövidebb ideig a kellemes klímájú szigetet, amelynek mai formáját a 19. század végén, egy osztrák iparmágnás révén nyerte el. Paul Kupelwieser álmodta ide, az addig mocsaras, maláriát terjesztõ vidékbõl az angolparkra emlékeztetõ környezetet.

Neki köszönhetõen kerültek felszínre a történelmi emlékek, õ alakította ki az állatkertet és megépítette Európa elsõ nagyobb golfpályáját. Birodalmát 1918-ban bekövetkezett haláláig élvezhette, a gazdasági világválságban ugyanis csõdbe ment. A két világháború között olasz fennhatóság alatt voltak a szigetek, majd a második világégés után Jugoszlávia része lett.

A néhai Tito elnök saját rezidenciát alakított ki a szigeten, ahol a világ ismert személyiségeit látta vendégül. II. Erzsébettõl Indira Gandhin és John F. Kennedyn át Sophia Lorenig vagy Elizabeth Taylorig számtalan híres ember fordult meg ezen a vidéken.

Az el nem kötelezett államok vezetõi általában állatokat ajándékoztak Titónak. Indira Gandhi elefántjai például most is jól érzik magukat Brionin.