2020.11.27. - Virgil

Dél-Csehországi - 3. rész

Dél-Csehországi - 3. rész
5. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

Cseh Kanada (Èeská Kanada)
A több védett területet is magába foglaló nagy kiterjedésû, romantikus természeti park Jindøichùv Hradectõl délkeletre, Csehország, Morvaország és Ausztria határvidékén fekszik. A Cseh Kanadára az enyhén dombos, erdõvel borított táj a jellemzõ, amelyet jelzett turista- és kerékpárutak hálóznak be. A mély erdõkben számtalan bizarr alakú sziklaképzõdmény található, a szél által megformált sziklatálakkal – Masné krámy, Èertùv kámen vagy a legendákkal övezett Stodùlky.
bohócdoktor vizit szja 1%

Tömbökre, sziklaormokra és sziklanyájakra bukkanhatunk a lapos dombok csúcsain is. A Cseh Kanada legmagasabb pontja a Kun¾ak melletti Vysoký kámen (738 m), a vidéken áthalad a Jindøichùv Hradec és Nová Bystøice közötti keskenyvágányú vasútvonal is.


www.novadomus.cz
www.jhmd.cz

6. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

A píseki erõmû – érdekes mûszaki emlék
A figyelemre méltó mûszaki emlék egy megismételhetetlen történelmi pillanatnak állít emléket. 1887. június 23-án este Franti¹ek Køi¾ík elektrotechnikusnak és feltalálónak köszönhetõen Písek város központját ívlámpák fénye borította be. Az Otava menti város így örökre beírta magát a történelembe, mint Csehország elsõ, állandó elektromos közvilágítással rendelkezõ városa. Egy évvel késõbb az Otaván lévõ egykori malom épületében üzembe helyezték a vízi erõmûvet – a maga nemében a legrégebbit Csehországban. Egy nagyszabású felújítás után 1994-ben újra üzembe helyezték az erõmûvet, termeiben pedig egy kis mûszaki múzeum nyílt. A megnyitóra az elsõ píseki villanykörte kigyulladásának 110. évfordulója alkalmával került sor. Az épület és az erõmû berendezése is megõrizte a XX. század eleji állapotát, amikor a vízi kereket két Francis-féle turbina váltotta fel.


www.icpisek.cz

7. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

A budìjovicei Budvar sörgyár látogatói központja – új multimédiás kiállítás
Finom ízének, egyedülálló összetételének és más sajátosságainak köszönhetõen az eredeti, prémium kategóriás Budweiser Budvar ászoksör több ezer, a minõségi sört értékelõ hívet szerzett magának gyakorlatilag az egész világon. Ám egyedül Èeské Budìjovicében, a Budweiser Budvar otthonában van lehetõség betekinteni a sörfõzõk alkimista konyhájába, ahol több mint 700 éve készítik a sört eredeti recept szerint és a legjobb minõségû hazai nyersanyagok felhasználásával. A budìjovicei sör története megelevenedik az újonnan összeállított multimédiás kiállításon, amelynek a 3D-s mozi és a hologramok mellett részét képezi az ugyancsak virtuális kirándulás a 300 m mély artézi kútba, közvetlenül a sör készítéséhez elengedhetetlen, kiváló minõségû víz forrásához. A gyár megtekintésének része a sörkóstoló a sörpincében. A látogatás befejezhetõ a stílusos Budvar pincében egy pohár klasszikus, barna vagy az ún. gyûrûzött ászoksör (krou¾kovaný le¾ák) és a hagyományos cseh és nemzetközi konyha ételkülönlegességei mellett.www.budvar.cz/prohlidky