rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Hogyan kerüljük el a tébolyt az álomvilágban?

 • Minden család egyszer az életben szeretne eljutni Disney parkba. Olyan tippeket adunk az olvasónak, amelyek segítségével pénzt, idõt és energiát spórolhat, tehát érdemes figyelni, mert a Disney park. Mielõtt bárminemû felsorolásba kezdenénk a szemfüles tanácsainkat illetõen, az elsõ és legfontosabb dolog, hogy egy – a vidámparkokban nagyon is gyakori – jelenségre felhívjuk a kedves olvasó figyelmét. Sokan vagyunk akiknél komoly pénzügyi kompromisszumokat kell kötni annak érdekében, hogy nyaralásunk egyáltalán létrejöhessen.ban könnyen téboly is várhat ránk.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  A legjobb spórolás a rövid nyaralás ezért valószínûleg kevesebb napot töltünk majd a Disney parkokban, mit amennyit szeretnénk. Pontosan emiatt a „muszáj mindent megnézni” érzés könnyen úrrá lesz rajtunk, és ez oda vezet, hogy teljesen kimerülünk és úgy jövünk haza, hogy mégsem éreztük jól magunkat. A Disney parkok látogatása fizikailag és lelkileg is kimerítõ élmény, amelyet csak úgy érdemes végigcsinálni, hogy ha testre szabjuk a lehetõségeket. Mivel a tervezés kulcsfontosságú része a Disney látogatásoknak, ma már rengeteg segítõ weboldal létezik, ennek megkönnyítésesre.

  Mi a Disney hivatalos weboldalai mellett a következõ nem hivatalos, ám annál hasznosabb weboldalakat ajánljuk: www.allears.net, www.mouseplanet.com, és a www.touringplans.com. Ezeken a webfelületeken minden információt és segítséget megtalálhatunk a Disney parkokkal kapcsolatban, amelyre csak szükségünk lehet. Most pedig jöjjenek a tippek azzal kapcsolatban, hogy mit hogyan érdemes csinálni, hogy a lehetõ legtöbbet kihozzuk a Disneybõl:

  - A leghatékonyabb idõspóroló stratégia, ha nyitásra a parkban vagyunk (ez nyitás elõtt legalább fél órát jelent, mivel a parkolókból a bejárathoz jutás is sok idõt vesz igénybe). A park elsõ óráiban még nincs akkora tömeg, noha készüljünk fel, hogy cseppet sem felemelõ érzés a srácokat magunk után vonszolva, versenyt futni több száz (ezer?)emberrel, hogy a legnépszerûbb játékokra várakozás nélkül felférjünk.

  - Értelemszerûen a napot a legnépszerûbb játékkal kezdjük, és a következõ legnépszerûbbre FastPasst (idõre szóló jegy, amelyet már a másik Disney cikkünkben már elmagyaráztunk) húzunk, ezután követhetjük a kiválasztott útvonalat. A FP jegyeken fel van tüntetve, hogy mikor vehetjük igénybe a következõ FP-t, amint ez lehetséges azonnal húzzunk másikat. Nyilván lesz egy-két hely ahol, nem lesz más választásunk, mint beállni a sorba.

  - A legnépszerûbb Disney játékok (parkra való tekintet nélkül): Splash Mountain, Big Thunder Mountain, Pirates of the Caribbean, Indiana Jones, Star Tours, Space Mountain, Soarin, Rock N Rollercoaster, Tower of Terror, Mission Space, Crash Test Track, Expedition Everest, Toy Story Mania és a Spaceship Earth. Ezekre a játékokra 11 óra után már több mint egy 60 perc a várakozás, ezért ezeket csak elsõként vagy FastPassal érdemes megnézni õket. Néhány játékhoz nincsen FastPass opció, ezekhez jobb ha nyitás után rögtön oda megyünk.

  - A fent említett játékokra délután 1 órára elfogy a FastPass, és ezután bizony már csak a sorbaállás marad. A FastPass-s sorok maximum 10 percesek, vagy várakozás nélküliek, de csak óránként egyszer vehetjük ezt a lehetõséget igénybe, stratégiai szempontból tehát nagyon fontos, hogy jól kihasználjuk a délelõttöt.

  - A mi tapasztalataink szerint, a FastPasson megadott idõintervallumot nem veszik szigorúan az ellenõrök. Nem mehetünk korábban, de késõbb viszont igen (nem másnap!). Mi megtettük, hogy délelõtt húztunk két FP-t de ezek már késõ délutáni idõpontokra szóltak és ahelyett, hogy ott maradtunk volna inkább visszamenetük a szállodába, majd este a zárás utáni Extra Magic Hours alatt visszamentünk és lejártuk a jegyünket. A késõ esti EMH órákban ráadásul minden csendes, már nincs sorbaállás a kisebb játékokhoz, így ezekre akár többször is felülhetünk.

  - Ha a legjobb játékokra akarjuk használni a FastPass opciót, akkor egy kicsit muszáj lejárnunk a lábunkat, mert a fõ attrakciók szét vannak szórva a park egész területén. Érdemesebb ezt munkamegosztással végezni. Amíg valamelyik felnõtt sorban áll a gyerekekkel, addig a másik, elmehet egy újabb FP-ért, abban a pillanatban, amint ismét lehetõsége nyílik húzni egyet.

  - Az étkezést hasonlóképpen oldhatjuk meg, amíg az egyik felnõtt sorba áll valamelyik játékhoz a másik elugorhat ennivalóért, a legjobb (és legolcsóbb) ha csomagolunk magunknak hideg élelmet.

  - A mozi és színház elõadásokhoz járó sor azt jelenti, hogy meg kell várni a következõ elõadás idõpontját. Ez nagyon sokszor ijesztõ mennyiségû embert jelent, ám ez ne riasszon el bennünket, mert a Disney mozikba rengeteg ember elfér, az elõadások pedig csupán tizen-egynéhány percesek.

  - A színpadi elõadásokhoz nehéz igazodni, hiszen ott vannak a sorok, és az idõre szóló FastPassok, amelyeket már így is elég nehéz összehangolni. Készüljünk fel, hogy nem fogunk tudni minden élõ adást megnézni, mert ezek általában egy idõben futnak (a fene sem érti miért), és két idõpont között sokszor nincs elég idõ a többi játékhoz való sorbaállásra.

  Ha tehát két különbözõ show-t akarunk megnézni, akkor az egyiket a délelõtti hajszába kell belekomponálni, hogy a másik még valahogyan beleférjen a délutánba. Este már nincsen élõ elõadás, ha csak nem a tûzijátékokkal vagy a fantasztikus fényjátékokkal összekombinálva (Illuminations, Fantasmic). Ezek a show-k olyan késõn vannak, hogy egy teljes nap után szinte kibírhatatlan megvárni õket. Ekkor jó, ha igénybe vesszük az EMH óráit, és napközbe „haza” szaladunk szundikálni egy kicsit.

  - Az egyetlen alkalom, ahol nehéz megúszni a sorbaállást az a karakterekkel (életnagyságú Disney figurák) való találkozás, de talán ennyi belefér, mert enélkül szegényebbek maradunk. A karakter randik pontos helyét minden Disney térképen feltüntetik, de nincsenek ám mindig ott! Várakozni felesleges, amikor egy karakter megjelenik, akkor percek alatt hosszú sor alakul ki. Ha nem akarjuk némelyik sort kivárni, akkor megkérdezhetjük a személyzettõl, hogy mikor lesz a következõ jelenés, és ha idõben ott vagyunk, akkor talán ezt a sort is megúszhatjuk.

  - A Disney autogram füzetek nagyon drágák és szemtelenül kevés a lapjuk (hogy mindjárt kettõt vegyünk). Helyettük vigyünk inkább egy vékonyka fotóalbumot, vagy a gyerekek maguk is készíthetnek egy spéci füzetet. A legtöbb karakter csak vastag tollal, vagy óriás ceruzával tud írni, a jelmeze miatt, (ezt vegyük figyelembe, amikor írószerszámot csomagolunk), ráadásul ezek a jelmezek általában nehezek és nagyon melegek, így néha elugornak egy kicsit erõt gyûjteni. Ne kapjuk fel a vizet, ha pont akkor szünetelnek, amikor mi kerülnénk sorra, az egész csak néhány percig tart.

  - Ne hagyatkozzunk azokra a „professzionális” fotósokra akik a karakterek között dolgoznak, a Disney PhotoPass szolgáltatás keretében. Az ötlet lényege, hogy ezek a fotósok átvállalják, hogy lefényképeznek minket a karakterekkel, így mindenki rajta lehet a képeken és nem kell aggódni a siker miatt (ezeket a képeket aztán az interneten szabadon megrendelhetjük). A PhotoPass a mi tapasztalatunk szerint totális lebõgés. A PP képek alig sikerültek jobban, mint amit mi csináltunk : vagy túlexponáltak voltak, vagy a vakutól horrorisztikussá vált a fejünk, némelyik kép pedig annyira amatõr, hogy hiányzik a lábfejünk, a srácok arca homályos, vagy éppen becsukták a szemüket. Mindez több mint 2 000 Ft/kép-ért (vagy 23 ezer forint/CD ért).

  - Ha 5 éven aluli gyerekkel vagyunk feltétlenül vigyünk babakocsit. Az ilyesmi megszokott dolog a Disneyben, így senki sem fog ránk csodálkozni, hogy miért toljuk még mindig a kissé koros trónörököst. A több tíz kilométer sétát és a sorbaállásokat, a gyerek nehezen viselik.

  -Ami a felszerelést illeti, a legfontosabb az esõkabát, mert a vizes játékok bizony nyakig eláztathatnak minket. Ez egy nyári délutánon ugyan nem okozhat gondot, de egy hûvösebb napon elronthatja az egész kirándulást. Egy mûanyag „Disney” esõkabát 1 700 forint, és teljesen felesleges pénzkidobás, amikor egy, a tetején kilyukasztott szemetes zsák is megfelel a feladatra. Az esõkabát mellett naptejet, sapkákat, szúnyogriasztó spray-t, nedves törlõkendõt, fájdalom csillapítót és az elsõsegély táskát se felejtsük otthon.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Peru

  Peru maga az élõ történelem. Kevés olyan hely van a Földön, mely olyan múlttal büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az õsi korok emlékei viszonylag jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fõvárost Cuzcot, Machu Pichu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekmûveit. Ezek önmagukban is elegendõek...

 • Manchester

  Manchester õsi város, már mint római helyõrségrõl is említést találtak. Igazából a 18. században, az ipari forradalom idején lett jelentõs várossá. Ennek megfelelõen rengeteg pompás 19. századi építészeti emlék várja az idelátogatót. A sok közül néhány: Városháza, Free Trade Hall, de a korábban épült katedrális és az 1921-ben nyitott városi tõzsde is pazar látnivaló. Manchester ma London után Nagy Britannia második pénzügyi központja, pezsgõ társadalmi és kulturális élettel – három híres egyeteme van, a Rylands és a Central Reference Library az ország legjobb könyvtárai közé tartozik, de Manchester az angolszász könnyûzene fellegvára is.

 • Venezuela

  A legenda szerint, amikor Isten a világot teremtette, az ördög mindenbe beleszólt. Ám egyszer az ördög elaludt, és Isten akkor teremtette Venezuelát, adott neki mindenféle kincseket: kõolajat, nemesfémeket és lélegzetelállítóan gyönyörû tájat. Venezuelát a karibi mennyország kapujaként is említik, ideális hely kikapcsolódásra és az aktív pihenésre is. Bõvelkedik természeti szépségekben, hegyekben, folyókban, vízesésekben, esõerdõkben, valamint csodálatos tengerpartokban. Isla Margarita a karib térség egyik legvonzóbb szigete.

 • SZIN 2016: Szeged nyárvégi ütős fesztiválja

  SZIN 2016: Szeged nyárvégi ütős fesztiváljaSzeged igazi fesztiválváros. A Szegedi Ifjúsági Napok a nyárvégi időszak legszimpatikusabb fesztiválja. Zenekarok, világsztárok, dj-k sokasága a Tisza partján igazi turisztikai vonzerő Szegeden. Most kaptuk a hírt, hogy tucatnyi fellépővel bővült a Szegedi Ifjúsági Napok kínálata: a ma reggel bejelentett nevek között olyan világsztárok is szerepelnek, mint a német Milk & Sugar vagy a svéd Aaron Chupa. A hazai élvonalból már biztosan Szegeden búcsúztatja a nyarat Pixa, Newik, Sterbinszky, Julia Carpenter és a Drop the Cheese is.

 • 5 látnivaló Romániában

  Palatul Parlamentului

  Ceausescu, a "Kárpátok Géniusza", elhatározta, hogy felépítteti a Nép Palotáját, Európa legnagyobb épületét. Kezdetnek leromboltatott egy egész városnegyedet, majd a nem éppen túltermeléssel küzdõ román népgazdaság szinte minden erejét ennek az egy épületnek az építésére fordította.

  Az eredmény: egy 12 emeletes, 3100 szobás, 330 ezer négyzetméteres, teljességgel kihasználhatatlan monstrum, amelynél csak a washingtoni Pentagon nagyobb.

 • Sopron a leghûségesebb város!

  Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpok lábánál, Bécstõl 60 km-re, Budapesttõl 220 km-re található. Az ország egyik legõsibb ékszervárosa. A város egyesíti magában a múltat és a jelent, hidat alkotva az ország és nyugati szomszédai között, kaput nyit a hozzánk látogató belföldi és külföldi vendégek elõtt, mint azt a város címere is jelképezi.

  Ebben a hangulatos városban jóformán minden megtalálható, ami vonzerõt jelenthet: történelmi levegõt árasztó belsõ városrész hangulatos utcasorai, gótikus, barokk és reneszánsz építészet ritkaságai, történeti emlékei, kultúrája.

 • A lengyelek Velencéje

  Régi díszletek között fiatalos, lüktetõ nagyváros - ez Wroclaw, a Lengyelországba utazók legfelkapottabb úti célja. Az lepi meg leginkább a külföldit, hogy mennyi a fiatal a városban, mennyien sietnek valahová, mennyivel pörgõsebb az élet, mint akár Varsóban. Nem is csoda: Wroclaw egyetemi város - 20 felsõfokú tanintézményében 130 ezren tanulnak. Legrégibb közülük a több mint 300 éves állami egyetem, amelynek elképesztõen díszes aulája, a Lipót császárról elnevezett Aula Leopoldin bármelyik barokk templombelsõn túltesz.

 • Az Aggteleki Nemzeti Park

  Az Aggteleki Nemzeti ParkA nemzeti park a Sajó és a Hernád folyó között, 20 170 hektár területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. 1962-ben a karszt területén található összes barlang természetvédelmi oltalom alá került az 1961. évi 18. számú, természetvédelemről szóló törvényerejű rendelet eredményeképpen. 1979-ben az UNESCO a tájvédelmi körzetet bioszféra-rezervátummá nyilvánították, s két magterületet jelölt ki a Haragistya, valamint a Nagyoldal térségében.

 • Dominika, az álomköztársaság

  Ha belenézünk akármelyik utazási iroda kínálatát szinte biztos, hogy ebbe az országba indít valamilyen formájú utazást. Ez nem csoda, hiszen valóban ez a hely a turisták számára van kitalálva. Kolumbusz fedezte fel 1492 decemberében fel Hispaniolát, melynek keleti részén található a karibi térség második legnagyobb országa.

 • München

  A bajor fõváros Németország második legnépszerûbb (és harmadik legnagyobb) városa.München az ország egyik kulturális központja, csak Berlin múlja felül a múzeumok és színházak számát illetõen. Mintegy 70 színház, 50 múzeum és tíznél több fõiskola van itt, továbbá az Európai Szabadalmi Hivatal és a Goethe Intézet központja. A város ad otthont 25 vásárnak is. Emellett festõi elhelyezkedése is vonzóvá teszi: az Alpok közelsége idilli hangulatot biztosít számára. A város egyik fõ jellemzõje a mozgalmasság. Az ide látogató a nemzetközi ízlésvilágnak megfelelõ nagyvárosi stílus és a népi hagyományok meglepõ kombinációjával találkozik.

 • Kalocsa

  Kalocsa igen régóta számít lakott területnek, a városban és környékén régészeti emlékek beszélnek errõl. A legrégebbi lelet egy i.sz. 300 körüli kelta település maradványait mutatja be. A honfoglaláskor a fejedelmi nemzetség szállásterülete lett.

  Államalapító Szent István király 1002 körül megalapította itt az ország második érsekségét, és elsõ érsekévé kinevezte Asztrik apátot, aki elhozta számára a pápától a koronát. Ez idõ tájt épült fel a mindenkori érsekek lakhelye, és a székesegyház, amely aztán a történelem viharainak köszönhetõen többször is újjáépült.

 • Kulturális fõvárosunk - Pécs

  A Magyarország déli részén, a Mecsek-hegység lábánál fekvõ Pécs éghajlata, növényzete, zegzugos utcácskái valósággal mediterrán hangulatot árasztanak. Gazdag mûvészeti életével, színházával, múzeumaival, fesztiváljaival nemcsak a környék, de az ország egyik jelentõs kulturális központja is.

  A várost Kr. u. II. század elején a rómaiak alapították. A IV. században Sopianae virágzó tartományi székhely és a korakereszténység egyik jelentõs központja volt. Szent István, az elsõ magyar király 1009-ben püspökséget alapított itt, 1367-ben pedig a városban kezdte meg mûködését Magyarország elsõ egyeteme.

 • Kenya a szafarik országa

  Magyarországnál hatszor nagyobb (580 367 km2) ország az Egyenlítõ vidékén. Nevét a Kenya-hegységrõl kapta mely kikuju nyelven a "ragyogás-hegye" jelentéssel bír. Az országot jórészt feltehetõen a busmanok õseinek leszármazottai lakják. Szamburuk, kikujuk, lúók, kambák, szomalik, turkanák, kisziik, rendilék, gabrák, boranák, ndorobók, pokotok, el molok és a maszájok. Ebben a fantasztikus országban mindent megtalál. A lehetõségek száma végtelen: homokos, korallzátony által védett tengerpartot, érintetlen természetet, Kelet-Afrika jellegzetes vadállatait eredeti környezetükben, szabadon, valamint megtekinthetik a modern nagyvárost felhõkarcolókkal, nyüzsgõ, forgalmas kikötõvárost, üdülõövezetet és kicsiny falvakat; több ezer méter magas hegyeket, végtelen síkságokat, ligetes domboldalakat, hatalmas és aprócska tavakat; óriási tea- és kávéültetvényeket, egzotikus gyümölcsöket termelõ farmokat; történelmi emlékeket az õskortól a közelmúltig, az iszlám, a hindu és a keresztény kultúra izgalmas keverékét.

 • Környezetbarát luxus a dzsungel közepén

  A környezetvédelem és a luxus nem feltétlenül egymást kizáró fogalmak. Az érintetlen tengerpartokon, az elszigetelt völgyekben, vagy akár az esõerdõk mélyén is léteznek olyan szálláshelyek, amelyek teljes mértékben megfelelnek a környezet és a helyi kultúra védelmére vonatkozó elvárásoknak. A környezetbarát luxus olyan szolgáltatásokra utal, amelyek a környezet megóvásával nyújtják a legmagasabb színvonalú ellátást.

 • Gyõrladamér

  Gyõrladamér a Szigetköz alsó részén, a Mosoni-Duna mentén a megyeszékhelytõl 10 km-re fekszik, a gyõri kistérséghez tartozik. A falu neve már a 12. századi oklevélben szerepel. „Ladom-ér”rõl kapta a nevét.

  A falut az 1954-es árvíz elpusztította, de mint történelme során annyiszor, most is újjáépítették, sõt rohamosan fejlõdni kezdett. Mára vonzó és gyarapodó településsé lett. A falu folyamatos fejlõdésének eredményeként új utcák megnyitása vált szükségessé. Ennek következtében a beköltözöttek száma növekedett, ma már a lakosság száma: 1486 fõ.

 • Kocogó városnézés Edinburghben

  A városnézõ túra új perspektívából mutatja be Skócia fõvárosát, egyesítve a futás, a városnézés és a történelmi nevezetességek megtekintésének élményét. A kezdeményezés nem a versenyszerû sportolókat állítja a rajtvonalhoz, hanem azokat igyekszik megmozgatni, akik aktívan kívánják felfedezni Edinburgh eddig nem ismert nevezetességeit és környezetének szépségét - adta hírül a Brit Turisztikai Hivatal. A túra útvonala körülbelül öt kilométer hosszú, s a résztvevõk végigkocoghatnak a város történelmi fõutcáján, majd az óvárosból jutnak el Edinburgh legjellegzetesebb dombjára, a Calton Hillre.

 • Kihagyhatatlan budapesti nevezetességek

  Kihagyhatatlan budapesti nevezetességekTöbb világörökségi helyszín is található itt, többek között a Duna-part látképe, a Budai várnegyed, az Andrássy út, a Hősök tere és a Millenniumi Földalatti Vasút, ami a második legrégebbi a világon, a londoni után. Turisztikailag jelentősek még gyógyfürdői, mivel Budapest a világ egyetlen gyógyfürdőkkel rendelkező fővárosa. Itt van a világ legnagyobb termálvizes barlangrendszere, Európa legnagyobb zsinagógája, valamint a magyar Országház is, ami a világ harmadik legnagyobb parlamenti épülete. Az amerikai Forbes magazin szerint Budapest a 7. „legidillibb európai város”.

 • Szicília - Napfény, tengerpart, hegyek és füstölgõ vulkánkúpok

  Napfény, tengerpart, hegyek, füstölgõ vulkánkúpok, szûk sikátorokat árnyékoló száradó ruhák, barátságos emberek. A történelem és a kultúrák valószínûtlen katyvasza, észak és dél, kelet és nyugat találkapontja, ahol a maffiáról szóló közhelyeket egy perc alatt elfelejthetjük. Szicíliába menni nem a maffia miatt veszélyes, hanem azért, mert utána egész életünkben visszakívánkozunk. Ha azt mondjuk, Nápoly az igazi Dél-Olaszország, akkor mi az a további néhány száz kilométer, amely a várostól még visszavan Szicíliáig? A Toscana és a Mars bolygó keresztezõdésére hajazó táj elég meghökkentõ ahhoz, hogy csak a kompnál térjünk magunkhoz, megpillantva a hihetetlenül kék tengert és a szoros túlpartján derengõ szigetet.

 • Szeged és a Dóm

  A Dóm tér méretét tekintve megegyezik a velencei Szent Márk tér méretével, 12.000 négyzetméter. Ez a tér ad otthont a nemzetközi jelentõségû Szegedi Szabadtéri Játékoknak, mely elôször 1931-ban került megrendezésre. Az észak-európai stílusú, vörös téglás egységes épületek árkádjai alatt látható a Nemzeti emlékcsarnok (Pantheon), mely Klebelsberg Kunónak, az elsõ magyar vallás- és közoktatásügyi miniszternek köszönheti születését és a magyar történelem, irodalom, mûvészet és természettudomány kimagasló személyiségeinek szobrait, dombormûveit tartalmazza.

 • Szeged, a napfény városa

  Szeged városa páratlan élményt nyújt minden látogató vendég számára. Nevezetességei - mint például a Fogadalmi templom, a Zsinagóga, a Hõsök kapuja, a Móra Ferenc Múzeum - olyan egyedi karaktert adnak a városnak, hogy túlzás nélkül állítható: Szeged az Alföld gyöngyszeme. A felújított Kárász utca kávézóival, boltjaival, gyönyörû épületeivel mediterrán hangulatot árasz. Az utcát ketté szelõ Klauzál téren megpihenve élvezhetjük a híres Virág cukrászda finom süteményeit és fagylaltjait.

 • Barcelona

  Zorró él, és a barcelonai katedrális elõtt áll modellt a turisták fotóihoz. Pár centért szívesen a levegõbe rajzolja kardjával híres "Z" betûjét, vagy egy fénykép erejéig nyájasan átkarolja a jelentkezõ külföldieket. A jelenethez a közelben játszó ragtime banda adja a zenei aláfestést. Énekesük, aki egyben bendzsón is játszik, a bendzsót és az éneklést leszámítva megtévesztésig hasonlít egy szelíd krisna hívõre. Eredeti angolsággal beszélõ nagymamája pedig tánclépésben haladva kalapozik a tömegben. A látvány igen bizarrul festene a világ sok táján, de nem itt, Barcelona központjában, a Rambla tõszomszédságában.

 • Meerufenfushi, egy varázslatos maldív gyöngyszem

  Kevés olyan pontja van a világnak, ahol ember és természet olyan páratlan harmóniában él egymással, mint itt. S hogy hol keressük a Maldív-szigeteket a térképen vagy a földgömbön? Az Indiai-óceán Egyenlítõhöz közeli részén, India alatt, Srí Lanka nyugati partjaitól nem messze. A 26 atollon belül (atoll=gyûrû alakú korallzátony) 1200 korallsziget található, ezek közül több mint 900 még mindig lakatlan. A lakott 300 szigetnek kb. 30 %-a turistasziget, 70 %-a pedig maldívok által lakott "halászfalu", illetve a turizmus céljából fenntartott, még üres sziget.

 • Kókusz (Keeling) - szigetek

  A lakatlan Kókusz-sziget (spanyolul Isla del Coco, angolul Cocos Island) 500 km-re Costa Rica partvidékétõl a Csendes-óceánban fekszik.

  Területe 24 km². A sziget a kalózok kedvelt búvóhelye volt, akik több száz éven keresztül rejtették ide összerabolt zsákmányaikat, és közben kutatták szorgalmasan elõdeik hagyatékát. Edward Davis angol kalóz a XVII. század végén helyezte el itt elõször értékeit, ám hamarosan meghalt, így nem térhetett vissza értük.

 • A világ 7 új csodája - a pisai Ferdetorony

  Olasz szakértõk szerint a pisai ferdetorony az elkövetkezõ háromszáz évre biztonságban van. A legrosszabb, ami a pisai ferdetoronnyal a következõ 300 évben történhet, hogy a 12 évvel ezelõtti állapotba kerül - mondta el Carlo Viggiani a Firenzében zajlott 32. Geológus Világkongresszuson. "A torony gyakorlatilag mozdulatlan 2003 szeptembere óta, leszámítva szezonális, ciklikus mozgásait. A geotechnikai stabilizáció sikerült." - állítja Michele Jamiolkowski, a torony helyrebillentõjeként ismert szakértõ.

 • Colonial Street: A Született Feleségek utcája Los Angelesben

  A Colonial Street 2005 óta a magyar képernyõkön is jelen van, amióta elkezdték vetíteni a Született Feleségek címû sorozatot.

  A kitalált Széplak (Fairview) városában, a Lila akác közben játszódó sorozat négy feleség életét követi nyomon, míg a háttérben több rejtély bontakozik ki, ami férjeiket, barátaikat és szomszédaikat érinti. A híres utca a Colonial Street az Universal Studió része, amely Los Angeles külvárosában található. A stúdióváros nagysága területileg egy magyar megyeszékhely nagyságával egyezik meg.

 • Monaco

  A Monaco a világon az egyetlen olyan hely, ahol két négyzetkilométerre, négyezer milliomos jut. A Franciaország déli partjainál elterülõ mini állam, nem tartozik a legolcsóbb helyek közé, mégis több millió turista látogatja meg egy évben. A mediterrán világ sokakat vonz ide, hiszen itt egy évben 300 napon át süt a nap. Itt mindenki szabadnak érzi magát, hiszen itt a sztárok szomszédjai is sztárok és híres emberek.

 • A francia Riviera: Nizzatól Antibesig

  Ki gondolná, hogy ez a parádés tengerpart, amely Franciaországtól szinte külön életet él, jó száz esztendeje téli pihenõhely volt, ahol a fagyok elõl menekülõ tehetõsebbek élvezték a különleges klíma gyógyító hatását. Azóta a francia Riviéra kinõtte magát, a mintegy ötven kilométeres, Mentontói Cannes-ig tartó partszakasz legendája sokkal nagyobb, mint fizikai mérete. Sokak számára az európai álomvilág színtere. A bájos, de jellegtelen San Remo, a kissé nyálas olasz slágerfesztiválok színtere ehhez képest tépett verébnek tûnik.

 • Piliscsév

  Piliscsév Budapesttõl 30 km, Esztergomtól 18 km távolságra található. Autóval a 10-es számú fõútról közelíthetõ meg. Budapestrõl, és Esztergom viszonylatában is van menetrend-szerinti autóbusz-közlekedés.

  Vasúton is megközelíthetõ, a Budapest–Esztergom vasútvonalon Piliscsév megállóhely a falutól 1,8 km távolságra van. Piliscsév a Pilis-hegység által övezett Csévi medencében fekszik, egy elzárt, festõi kis völgyben. Zsákfalu, pihenésre, kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas. A környezõ erdõk gazdag állatvilágnak adnak otthont.

 • Mallorca

  A szigetcsoport legnagyobb tagja, fõvárosa Palma de Mallorca mely egyben az egész Baleárok fõvárosa is. Palma és Manacor a Baleárok két legnagyobb települése.

  Északkeleten a Bahia del Alcudát, délnyugaton pedig a Bahia del Palmát találhatjuk. Sierra de Tramontana hegyvonulata óvja a szigetet az északi szelektõl és ott találhatók sziklás hegyfokok és az északnyugati part szirtjei. A szigeten mindenbõl található egy kicsi: széles vagy kisebb öblök, teraszos hegyoldalak, tömegek, felhõkarcolók és nyugalom.

 • Dublin

  Talán meglepõen hangzik, de az ír fõváros és Magyarország egy igen jelentõs irodalmi kapcsolatot mondhat magáénak: Leopold Bloomot, James Joyce Ulyssesének kóbor semmittevõjét, aki Szombathelyen látta meg a napvilágot Virág Lipót néven. Ma akár Joyce-túrára is indulhatunk Bloom lábnyomait követve, felkeresve az irodalmi hõs 24 órás képzeletbeli kocsmajárásának színhelyeit Dublin lenyûgözõ városában, ahol az írók és az ital egyaránt meghatározó szerepet játszanak.

bohócdoktor vizit szja 1%