rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Hogyan kerüljük el a tébolyt az álomvilágban?

 • Minden család egyszer az életben szeretne eljutni Disney parkba. Olyan tippeket adunk az olvasónak, amelyek segítségével pénzt, idõt és energiát spórolhat, tehát érdemes figyelni, mert a Disney park. Mielõtt bárminemû felsorolásba kezdenénk a szemfüles tanácsainkat illetõen, az elsõ és legfontosabb dolog, hogy egy – a vidámparkokban nagyon is gyakori – jelenségre felhívjuk a kedves olvasó figyelmét. Sokan vagyunk akiknél komoly pénzügyi kompromisszumokat kell kötni annak érdekében, hogy nyaralásunk egyáltalán létrejöhessen.ban könnyen téboly is várhat ránk.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  A legjobb spórolás a rövid nyaralás ezért valószínûleg kevesebb napot töltünk majd a Disney parkokban, mit amennyit szeretnénk. Pontosan emiatt a „muszáj mindent megnézni” érzés könnyen úrrá lesz rajtunk, és ez oda vezet, hogy teljesen kimerülünk és úgy jövünk haza, hogy mégsem éreztük jól magunkat. A Disney parkok látogatása fizikailag és lelkileg is kimerítõ élmény, amelyet csak úgy érdemes végigcsinálni, hogy ha testre szabjuk a lehetõségeket. Mivel a tervezés kulcsfontosságú része a Disney látogatásoknak, ma már rengeteg segítõ weboldal létezik, ennek megkönnyítésesre.

  Mi a Disney hivatalos weboldalai mellett a következõ nem hivatalos, ám annál hasznosabb weboldalakat ajánljuk: www.allears.net, www.mouseplanet.com, és a www.touringplans.com. Ezeken a webfelületeken minden információt és segítséget megtalálhatunk a Disney parkokkal kapcsolatban, amelyre csak szükségünk lehet. Most pedig jöjjenek a tippek azzal kapcsolatban, hogy mit hogyan érdemes csinálni, hogy a lehetõ legtöbbet kihozzuk a Disneybõl:

  - A leghatékonyabb idõspóroló stratégia, ha nyitásra a parkban vagyunk (ez nyitás elõtt legalább fél órát jelent, mivel a parkolókból a bejárathoz jutás is sok idõt vesz igénybe). A park elsõ óráiban még nincs akkora tömeg, noha készüljünk fel, hogy cseppet sem felemelõ érzés a srácokat magunk után vonszolva, versenyt futni több száz (ezer?)emberrel, hogy a legnépszerûbb játékokra várakozás nélkül felférjünk.

  - Értelemszerûen a napot a legnépszerûbb játékkal kezdjük, és a következõ legnépszerûbbre FastPasst (idõre szóló jegy, amelyet már a másik Disney cikkünkben már elmagyaráztunk) húzunk, ezután követhetjük a kiválasztott útvonalat. A FP jegyeken fel van tüntetve, hogy mikor vehetjük igénybe a következõ FP-t, amint ez lehetséges azonnal húzzunk másikat. Nyilván lesz egy-két hely ahol, nem lesz más választásunk, mint beállni a sorba.

  - A legnépszerûbb Disney játékok (parkra való tekintet nélkül): Splash Mountain, Big Thunder Mountain, Pirates of the Caribbean, Indiana Jones, Star Tours, Space Mountain, Soarin, Rock N Rollercoaster, Tower of Terror, Mission Space, Crash Test Track, Expedition Everest, Toy Story Mania és a Spaceship Earth. Ezekre a játékokra 11 óra után már több mint egy 60 perc a várakozás, ezért ezeket csak elsõként vagy FastPassal érdemes megnézni õket. Néhány játékhoz nincsen FastPass opció, ezekhez jobb ha nyitás után rögtön oda megyünk.

  - A fent említett játékokra délután 1 órára elfogy a FastPass, és ezután bizony már csak a sorbaállás marad. A FastPass-s sorok maximum 10 percesek, vagy várakozás nélküliek, de csak óránként egyszer vehetjük ezt a lehetõséget igénybe, stratégiai szempontból tehát nagyon fontos, hogy jól kihasználjuk a délelõttöt.

  - A mi tapasztalataink szerint, a FastPasson megadott idõintervallumot nem veszik szigorúan az ellenõrök. Nem mehetünk korábban, de késõbb viszont igen (nem másnap!). Mi megtettük, hogy délelõtt húztunk két FP-t de ezek már késõ délutáni idõpontokra szóltak és ahelyett, hogy ott maradtunk volna inkább visszamenetük a szállodába, majd este a zárás utáni Extra Magic Hours alatt visszamentünk és lejártuk a jegyünket. A késõ esti EMH órákban ráadásul minden csendes, már nincs sorbaállás a kisebb játékokhoz, így ezekre akár többször is felülhetünk.

  - Ha a legjobb játékokra akarjuk használni a FastPass opciót, akkor egy kicsit muszáj lejárnunk a lábunkat, mert a fõ attrakciók szét vannak szórva a park egész területén. Érdemesebb ezt munkamegosztással végezni. Amíg valamelyik felnõtt sorban áll a gyerekekkel, addig a másik, elmehet egy újabb FP-ért, abban a pillanatban, amint ismét lehetõsége nyílik húzni egyet.

  - Az étkezést hasonlóképpen oldhatjuk meg, amíg az egyik felnõtt sorba áll valamelyik játékhoz a másik elugorhat ennivalóért, a legjobb (és legolcsóbb) ha csomagolunk magunknak hideg élelmet.

  - A mozi és színház elõadásokhoz járó sor azt jelenti, hogy meg kell várni a következõ elõadás idõpontját. Ez nagyon sokszor ijesztõ mennyiségû embert jelent, ám ez ne riasszon el bennünket, mert a Disney mozikba rengeteg ember elfér, az elõadások pedig csupán tizen-egynéhány percesek.

  - A színpadi elõadásokhoz nehéz igazodni, hiszen ott vannak a sorok, és az idõre szóló FastPassok, amelyeket már így is elég nehéz összehangolni. Készüljünk fel, hogy nem fogunk tudni minden élõ adást megnézni, mert ezek általában egy idõben futnak (a fene sem érti miért), és két idõpont között sokszor nincs elég idõ a többi játékhoz való sorbaállásra.

  Ha tehát két különbözõ show-t akarunk megnézni, akkor az egyiket a délelõtti hajszába kell belekomponálni, hogy a másik még valahogyan beleférjen a délutánba. Este már nincsen élõ elõadás, ha csak nem a tûzijátékokkal vagy a fantasztikus fényjátékokkal összekombinálva (Illuminations, Fantasmic). Ezek a show-k olyan késõn vannak, hogy egy teljes nap után szinte kibírhatatlan megvárni õket. Ekkor jó, ha igénybe vesszük az EMH óráit, és napközbe „haza” szaladunk szundikálni egy kicsit.

  - Az egyetlen alkalom, ahol nehéz megúszni a sorbaállást az a karakterekkel (életnagyságú Disney figurák) való találkozás, de talán ennyi belefér, mert enélkül szegényebbek maradunk. A karakter randik pontos helyét minden Disney térképen feltüntetik, de nincsenek ám mindig ott! Várakozni felesleges, amikor egy karakter megjelenik, akkor percek alatt hosszú sor alakul ki. Ha nem akarjuk némelyik sort kivárni, akkor megkérdezhetjük a személyzettõl, hogy mikor lesz a következõ jelenés, és ha idõben ott vagyunk, akkor talán ezt a sort is megúszhatjuk.

  - A Disney autogram füzetek nagyon drágák és szemtelenül kevés a lapjuk (hogy mindjárt kettõt vegyünk). Helyettük vigyünk inkább egy vékonyka fotóalbumot, vagy a gyerekek maguk is készíthetnek egy spéci füzetet. A legtöbb karakter csak vastag tollal, vagy óriás ceruzával tud írni, a jelmeze miatt, (ezt vegyük figyelembe, amikor írószerszámot csomagolunk), ráadásul ezek a jelmezek általában nehezek és nagyon melegek, így néha elugornak egy kicsit erõt gyûjteni. Ne kapjuk fel a vizet, ha pont akkor szünetelnek, amikor mi kerülnénk sorra, az egész csak néhány percig tart.

  - Ne hagyatkozzunk azokra a „professzionális” fotósokra akik a karakterek között dolgoznak, a Disney PhotoPass szolgáltatás keretében. Az ötlet lényege, hogy ezek a fotósok átvállalják, hogy lefényképeznek minket a karakterekkel, így mindenki rajta lehet a képeken és nem kell aggódni a siker miatt (ezeket a képeket aztán az interneten szabadon megrendelhetjük). A PhotoPass a mi tapasztalatunk szerint totális lebõgés. A PP képek alig sikerültek jobban, mint amit mi csináltunk : vagy túlexponáltak voltak, vagy a vakutól horrorisztikussá vált a fejünk, némelyik kép pedig annyira amatõr, hogy hiányzik a lábfejünk, a srácok arca homályos, vagy éppen becsukták a szemüket. Mindez több mint 2 000 Ft/kép-ért (vagy 23 ezer forint/CD ért).

  - Ha 5 éven aluli gyerekkel vagyunk feltétlenül vigyünk babakocsit. Az ilyesmi megszokott dolog a Disneyben, így senki sem fog ránk csodálkozni, hogy miért toljuk még mindig a kissé koros trónörököst. A több tíz kilométer sétát és a sorbaállásokat, a gyerek nehezen viselik.

  -Ami a felszerelést illeti, a legfontosabb az esõkabát, mert a vizes játékok bizony nyakig eláztathatnak minket. Ez egy nyári délutánon ugyan nem okozhat gondot, de egy hûvösebb napon elronthatja az egész kirándulást. Egy mûanyag „Disney” esõkabát 1 700 forint, és teljesen felesleges pénzkidobás, amikor egy, a tetején kilyukasztott szemetes zsák is megfelel a feladatra. Az esõkabát mellett naptejet, sapkákat, szúnyogriasztó spray-t, nedves törlõkendõt, fájdalom csillapítót és az elsõsegély táskát se felejtsük otthon.


 • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Szlovénia: szomszéd az Alpok lábainál

  A volt jugoszláv tagköztársaságok közül Szlovénia került ki a polgárháborús õrületbõl a legszerencsésebben.

  Az ország gazdag ásványi anyagokban, természeti értékekben, tengerpartja nyugodt, szép és kedvezõ árfekvésû. Nagyon sok városa magán viseli a Habsburg és a Velencei Birodalom jellegzetes jegyeit, ezért a turista a szlovén Alpokban járva Bajorországban érezheti magát. Szlovénia fõvárosa Ljubljana, ez a legnagyobb és legnépesebb városa. A történelemben mindig fontos szerepet töltött be. A Városi Múzeum római kori emlékeket és a római város, Emona, mérethû makettjét mutatja be.

 • Kis Magyar Mediterráneum - Palkonya

  Egy falu a Villányi-hegységben, mely leginkább boráról híres, pedig bõven van még miért idelátogatni. Örökségvédelem és találékonyság – Európa már felfigyelt rá.

  Köztudott, hogy a legtöbb napos órát egy évben az ország déli szegletének lakói élvezhetik. Ezen belül is a Villányi-hegység az egyik legszerencsésebb régió. A borissza népek inkább tavasszal és õsszel zarándokolnak ide, pedig bõven van errefele látni- és tennivaló nyáron is.

 • Barbie hotel Páriszban

  A kép nem egy játék babaházban készült, hanem egy párizsi luxus szállodában, ahol csillagászati árat kell fizetni a Barbie érzésért.

  A francia fõváros egyik legelõkelõbb szállodája, az Avenue Montaigne-on található Hotel Plaze Athenee két szobát is eredeti Barbie stílusban rendezett be. Aki itt alszik, valóban úgy érezheti, Barbie ágyában hajtotta álomra a fejét. A célközönség a családokkal érkezõ gyermeklányok - a 3-16 éves vendégeknek a szobához különleges Barbie-ajándékokat is adnak.

 • Titokzatos szigetek Indonéziában

  Nincs nagyobb kincs egy államban az õsöktõl örökölt, eredeti formájában megõrzött és a világ által csodált kultúránál. Indonézia nem csak természeti erõforrásokban és munkaerõben gazdag ország, de kultúrájában is az.

  Ez a kifejezés, hogy indonéz kultúra, egy sokszínû, elképzelhetetlenül õsi, markánsan eredeti, hatalmas emberi szellemi erõk összegzõdésével létrejött folyamat eddigi eredményeit takarja. Nincs a világon hozzá hasonlítható, ennyi hatást sikeresen asszimilálni képes rendszer.

 • New York szíve: Manhattan

  Bár New York öt városrészbõl áll- Manhattan, Queens, a Bronx, Brooklyn és Staten Island -, a legtöbb látnivaló és érdekesség Manhattanben van. Ezt a hosszúkás szigetetkeleten az East River határolja, nyugaton a Hudson, északon a Bronxtól a Harlem River válastja el. Manhattan utcái és Avenue-i rácsszerûen helyezkednek el. Az Avenue-k iránya észak-déli, az utcáké pedig kelet-nyugati, ezek derékszögben metszik egymást, így a város térkép leginkább egy hatalmas sakktáblára emlékezteti a látogatót.

 • Dél-Csehországi - 3. rész

  5. Látnivaló Dél-Csehországi régió:

  Cseh Kanada (Èeská Kanada)
  A több védett területet is magába foglaló nagy kiterjedésû, romantikus természeti park Jindøichùv Hradectõl délkeletre, Csehország, Morvaország és Ausztria határvidékén fekszik. A Cseh Kanadára az enyhén dombos, erdõvel borított táj a jellemzõ, amelyet jelzett turista- és kerékpárutak hálóznak be. A mély erdõkben számtalan bizarr alakú sziklaképzõdmény található, a szél által megformált sziklatálakkal – Masné krámy, Èertùv kámen vagy a legendákkal övezett Stodùlky.

 • Lombardia: Világ az Alpok lábainál

  Lombardia területének nagyságát tekintve a 4. helyet foglalja el Itália régió között, Szicília, Piemont, Szardínia után. Morfológiailag meglehetõsen egyszerû a táj.

  Területének több, mint 40%-a hegyvidék. Északi része az alpesi zónához tartozik (Alpi Lepontine e Retiche). Legmagasabb pontja a Bernina masszívuma (4 049 m), de több impozáns hegycsúcs magasodik 3 000 m fölé, köztük a Disgrazia (3 678 m) Svájc határán, az Adamello (3 554 m) és az Ortles-Cevedale (3 899 m) Trentino–Alto Adige határán.

 • Moszkva, a szélsõségek városa

  Szentpétervárral összehasonlítva Moszkva építészetileg tervszerûtlennek és rögtönzöttnek tûnik. Pétervár nagystílû, Moszkva óriási. Moszkvában minden nagyobb, mint másutt: a házak, a székesegyházak, az utcák. Kereken tizenkét és fél millió ember él Moszkvában és közvetlen vonzáskörzetében. Tipikus moszkvai azonban nem létezik - a város légkörét száznál több európai és ázsiai nemzetiség jelenléte határozza meg. Különösen jólesõ az a roppant segítõkészség és meleg vendégszeretet, amelyet nem csak a régi Arbat bazártömkelegében vagy az új Arbat modern üzleti negyedében tapasztal a látogató.

 • Tankturizmus Németországban

  Beerfelde (Németország) - A hatalmas por- és füstfelhõben T-55 típusú szovjet tankok dübörögnek a német tájon. A roham azonban egyáltalán nem katonai: a vezetõülésekben turisták láthatók.

  Beerfelde a hajdani NDK területén található, félúton Berlin és a lengyel határ között, itt mûködik a "páncélosvezetõi iskola". Szinte bárki eljöhet a kisvárosba és kipróbálhatja, milyen érzés a néhai kommunista tömb hadseregeinek egyik harckocsiját vezetni.

 • Egyre népszerûbb idegenforgalmi célpont a csernobili tiltott övezet - jó csámcsogni mások nyomorán?!

  Ungvár - Mind több turista látogat a felrobbant Csernobili Atomerõmû körül elkülönített, sugárszennyezett 30 kilométeres tiltott zónába, ahová ukrán utazási irodák egyéni és csoportos kirándulásokat is szerveznek.

  A csernobili tiltott övezet nemcsak az ukrán katasztrófaturisták körében népszerû utazási célpont, sokan keresik fel a bekerített és állandó õrizet alatt lévõ zónát Oroszországból, Fehéroroszországból, Csehországból és a balti államokból is.

 • Celldömölk

  Celldömölk, Kemenesalja központja, több mint 750 éves múltra tekint vissza. Írásos formában elõször 1252-ben említik, de alapításának pontos ideje nem ismert. A XIII. század közepén két település alakult itt ki. Pórdömölk a jobbágyok és szolgálók faluja, míg Nemesdömölk a jómódúak, nemesek lakhelye lett. A XIII. században a településen bencés apátságot hoztak létre, mely a XVI. századra már messzeföldön híres búcsújáróhelyjé vált. Az apátság „csodatévõ kegyszobrát” a török támadások idején elmenekítették.

 • Elvarázsolt palota nyílt Diana hercegnõ egykori otthonában

  "Elvarázsolt palota" néven új turistacsalogató látványosság várja a Londonba látogatókat a néhai Diana walesi hercegnõ otthonában, a Kensington Palotában. A mai interaktív korban már nem elég, ha egy fenséges királyi rezidencia kínálata fényûzõ mûalkotásokból, méltóságteljes ebédlõtermekbõl és kötéllel elkerített trónokból áll, ezért a Kensington Palotába megálmodott kiállítás kurátorai a divat, a performance mûvészete és egy kicsit az Alíz csodaországban ihlette fantáziavilággal jelenítik meg az egykor itt élt hét hercegnõ életét.

 • A Seychelle szigetek luxusa mindenkit vár

  Ez a 115 szigetbõl álló csoport, a Seychelles szigetek Afrika partjainál, Madagaszkár szigetétõl észak-keletre található. A szigeteket alig 25 évvel ezelõtt fedezték fel mint turista paradicsomot, akkor még csak 75 ezer lakója volt, akik szinte csak a kreol nyelvet beszélték.

  A szigetek egy részét korallzátonyok, másik részét pedig gránitszigetek alkotják. Mahé, a legnagyobb sziget a Praslin, La Digue és Silhouette szigetekkel és a néhány közelben lévõ gránitszigettel alkotják a Seychelles szigetek közel felét. Ezeken a szigeteken él a legnagyobb számú lakosság és ezeket látogatják többnyire a turisták is.

 • Miskolctapolcai Barlang- és Gyógyfûrdõ

  Miskolc a honfoglalás korában létrejött település, mely ma már 192.000 fõs nagyváros, ennek megfelelõ történelmi emlékekkel, infrastruktúrával, kulturális hagyományokkal és eseményekkel, oktatási és tudományos háttérrel (Miskolci Egyetem). A nagyváros közvetlen szomszédságában (a városközponttól 7 km-re) található Miskolc-Tapolca üdülõhely, különleges mikroklímájával, helyi jelentõségû, védett parkjával, csónakázó tóval, s a gyógyhatású termálvíz vájta természetes üregek feltárásaira megépült Barlangfürdõvel. A üdülõhelyen közel 7 hektáros területû strandfürdõ (4500 m2-es vízfelülettel) is a nyári pihenését, szórakozását biztosítja az évente több százezer Miskolc-Tapolcára látogatónak.

 • Egyre népszerűbb úticél Dánia

  Egyre népszerűbb úticél DániaDánia Skandinávia második leglátogatottabb országa Svédország után. A legkedveltebb turisztikai látnivalók Sjælland és Fyn szigetén találhatók, ezenkívül számos kisebb sziget nyújt még a természetjáróknak kiváló kirándulási lehetőséget. Nyaranta az Északi-tenger a barátságos arcát mutatja, és a strandokon lázas tevékenység folyik: homokvárak épülnek, strandröplabda meccsek zajlanak, sokan fürdőznek vagy a dűnék között napoznak. Ősszel és télen a tenger kimutatja a foga fehérjét, egészen más élményekkel szolgálva a természetszerető utazónak.

 • Karibi kalandok

  Egy bokor, egy hurrá - meséli az, aki már járt, kalandozott, búvárkodott, nézett naplementét és napfelkeltét, tapogatott virágokat és tengeri állatokat a karibi térségben. Ott, ahol az ég valószínûtlenül kék, kristálytiszta a víz, a homok hófehér, forró és a part menti zöld fák a szél irányába hajlanak. A karibi térség misztikus, elképzelhetetlen azoknak, akik még nem látták a saját szemükkel. A múlt izgalmai és a gyarmatok kora foglalja keretbe az öblökben ringatózó vitorlásokat, a hátizsákos turistákat. A történelem viharainak köszönhetõen rendkívül ...

 • Szlovénia - ejtőernyős síugrás és hegymászás vízesésen

  A szlovén terepek hátránya, hogy nem túl magasan fekszenek, így nem annyira hóbiztosak, főleg tél végén érhet minket meglepetés. Viszont a pályákat jól karbantartják, és nagy a síelhető terület is. A szlovének elég régóta síelnek, már 17. századi forrásokban is említik a hegyi embereket, akik sítalpakon közlekedtek. Ennek ellenére a magyar turista még viszonylag ritka arrafelé. A szlovák síterepek Budapesthez közel vannak, de nem kell sokat autóznunk akkor sem, ha Szlovéniába indulunk síelni.

 • San Francisco

  San Francisco sajátos életérzése nemzetek és kultúrák együttélésének eredménye. Talán éppen ezért lett a város az ötvenes évek beatnemzedékének és a hatvanas évek hippinemzedékének központja. Ma a közeli Szilícium-völgy komputerértelmisége és a világ minden részébõl idesereglett homoszexuálisok festõi lakó- és találkozóhelye. San Francisco egy 50 kilométer hosszú félszigeten fekszik a San Franciscói- és a San Pablo-öblök közötti Golden Gate tengerszoros déli oldalán. E tengerszoros fölött ível át a világ legcsodálatosabb függõhídja, a híres Golden Gate Bridge.

 • Drezda

  II. Frigyes Ágost (1670-1733) szász választófejedelem és 1697-tõl lengyel király is, olyan gazdagon volt megáldva testi képességekkel, hogy hódolói az Erõs melléknévvel ruházták fel. Állítólag 350-nél több gyermeket nemzett, és patkókat hajlított össze puszta kézzel. Az uralkodónak még más, nem kevésbé kiváló adottságai is voltak: elhatározta, hogy Észak Velencéjévé varázsolja Elba-parti rezidenciáját. Túl akart tenni a berlini udvaron - ami sikerült is neki -, Versailles fényét-pompáját kívánta szász földre hozni.

 • Fûre lépni ajánlatos? - tudósítás Londonból

  Bocsánatot kért tõlem egy autós, mikor átmentem a piroson. Nem intett be, nem ordibált durván, még dühös arcot sem vágott. Nem, ez nem Magyarországon történt, hanem Londonban, Európa legnagyobb fõvárosában. Honnan eredhet ez a nyugalom? Míg nálunk a televízióban sorra készítik a leleplezõ riportokat, egyesek hogyan vágják át a külföldieket; Angliában a turistákat inkább marasztalni próbálják, és újra meg újra visszacsábítani. Ha együtt látnak a kezedben térképet és az arcodon gondterheltséget, menthetetlenül meg fogja kérdezni valaki, miben segíthet.

 • Törökország

  A türkizkék tenger, festõi öblök, narancs-, banán-, és pinea fenyõligetek országába magyar állampolgároknak szükséges a vízum, amelyet a repülõtéren érkezéskor vehetünk meg 20 USD ellenében. Érdemes megjegyeznünk, hogy az útlevelünknek a visszautazás idõpontjától számítva 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Pénzváltáskor ne ijedjünk meg, ha 4 pénznem közül lehet választani, de érdemes euróban vagy USA dollárban gondolkodnunk.

 • A napsütés és a bulik hazája: Miami

  A napsütés és a bulik hazája: MiamiFlorida leghíresebb városa a világszerte ismert, nagy népszerűségnek örvendő üdülőváros, Miami. A város gyakorlatilag egész évben tele van a világ minden tájáról ideérkező turistákkal. A több mint 5000 km2-en fekvő kétmilliós város telis tele van élettel, egymást érik a zenei fesztiválok, koncertek, szórakozóhelyein egyetlen percre sem áll meg az élet. Legnagyobb népszerűségnek természetesen part menti területei számítanak: Miami Beach, South Beach, és Coconut Groove, de érdekesek belső területei is, a Downtown, a Little Havana, és a Coral Gables.

 • Iráklio - Kréta fõvárosa

  A sziget északi partján fekszik, az ókori minószi fõváros, Knósszosz északnyugati szomszédságában. Ezért feltehetõ, hogy ebben az idõben a palotabirodalom kikötõje lehetett.

  Mai nevét Heracleum ókori római kikötõrõl kapta, amely valószínûleg ugyanezen a helyen volt. A i. sz. 9. században a szaracén Kréta fõvárosa volt, ekkor az arab Kandak („sáncárok”) nevet kapta, s ez torzult Candiává. A több ezer éves város korai történetére vonatkozóan csak töredékes emlékek utalnak.

 • Mexikó két csodálatos üdülõközpontja

  Acapulco kikötõváros a mexikói Guerrero államban.

  A Csendes-óceán partján fekszik, a világ legpompásabb kikötõinek egyike, melyben 500 hajó biztonságban horgonyozhat egymás mellett. A közelben fekszik San-Diego erõdje.

  Az égalj forró és egészségtelen; kisebb földrengések nem ritkák, két jelentékenyebb földrengés (1779 és 1837) a várost csaknem teljesen összerombolta. 4000 (többnyire indus) lakossal.

 • Marrakesh, a rózsaszínû város

  Az ezerévesnél régibb, mintegy egymilliós királyi város zöldben és rózsaszínben pompázik.

  Marrakeshben rengeteg a gyönyörû kert, több tízezer pálmafa nyújt hûsítõ árnyat és minden ház, mecset, lakóház, szálloda (legyen az Sofitel vagy Sheraton) – rózsaszínû. A helyiek elmondása szerint azért nem fehérre festik a házaikat, hogy a szemüket kevésbé vakítsa a mindig ragyogó napsütés, kézenfekvõbbnek tûnik azonban az Atlaszban fellelhetõ építõipari alapanyag õsi használata.

 • Ibrány

  Ibrány jellegzetesen mezõvárosias, alföldi település. A Tiszaháton, a Rétköz nyugati részén, a Tisza és a Lónyai-csatorna által határolt területen fekszik.

  Településszerkezetét alapvetõen természeti környezete határozza meg. A rétközi települések jellemzõjeként elõször csak a kiemelkedõ szigeteken, dombokon telepedtek meg az emberek. A szájhagyomány szerint Ibrány 13 dombra épült. A Tisza szabályozása után a kevésbé magas helyekre is építkeztek, majd a dombok közötti mélyedések feltöltése, kiszáradása után a lapályokon is megindult a lakóházak építése.

 • Genf

  Genf a második legnagyobb lélekszámú város Svájcban (Zürich után). Genf kanton fõvárosa.

  Az ókorban egy kelta törzs, az allobroxok megerõsített határvárosa volt Genava néven. Julius Caesar is járt erre a gall háború során. A népvándorlás során a burgundiak fõvárosa lett 443-ban. A frank birodalomhoz csatolták 534-ben. A középkorban (kb. 400-tól) a genfi püspökök uralták. A polgárság elégedetlensége hozzájárult a reformáció térhódításához. Kálvin János 1536-ban jött elõször a városba, ekkor kiáltották ki a város függetlenségét.

 • Pusztaföldvár

  Pusztaföldvár Békés megye délnyugati részén, Orosháza vonzáskörzetében található, mintegy 12 km-re a várostól. A jelenleg 1992 lelket számláló községnek nincsenek turisták ezreit csalogató természeti adottságai, nincs különös fordulatokban gazdag történelme.

  Van azonban néhány országos jelentõségû kultúrtörténeti, természetvédelmi értéke és számos olyan szülötte, akikre méltán lehetünk büszkék, s akik szülõfalujukra szeretettel gondolnak. Régészeti leletek alapján feltételezhetõ, hogy több ezer éve létezett ezen a területen is kezdetleges településforma.

 • Ezt látnia kell Kuala Lumpurban: A Petronas Ikertornyok

  A francia pókember is megmászta Kuala Lumpurban, Malajzia fõvárosában a helyi olajtársaság székházát, a Petronas Ikertornyok egyikét, amely - 452 méteres magasságával - egy ideig a világ legnagyobb épületének számított.

  A Petronas Towerst többen nevezték techno-pagodának. Tervezõje Cesar Pelli amerikai építész, aki minden munkájában a legfejlettebb csúcstechnológiát ötvözi a helyi kultúra és hagyomány jelképeivel. A komplexum alapjául az iszlám építészet két jellegzetes eleme, a minaret és a városkapu szolgált.

 • Baja, a vizek és ízek városa

  Budapesttõl 160 km-re délre, a Duna folyó és a Sugovica holtág partján épült ez a hangulatos város, környékén a gemenci ártéri erdõ védett növény- és állatvilágával. Mintegy negyvenezer lakosával évszázadok óta a magyar, német, szerb és horvát nemzetiségek közös, békés otthona. Ezt a sokszínûséget õrzik a helyi épületek, hagyományok és családnevek is. Baja fõbb látnivalói közé tartozik a mediterrán hangulatú Szentháromság tér, melynek dísze a neoreneszánsz Városháza.

bohócdoktor vizit szja 1%