2020.11.27. - Virgil

Szentendre, a mûvészetek városa a Dunakanyarban

Szentendre, a mûvészetek városa a Dunakanyarban
A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, a hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörû természeti környezetben található egy kisváros, Szentendre, amely elsõsorban mûvészetével, kultúrájával, egyedi varázsával és kivételes hangulatával ragadja magával a látogatót.

A város (Budapest irányából) könnyen megközelíthetõ autóval, HÉV-, autóbusz- és sétahajó járatokkal is. Kedvelt kirándulóhely, évente több millió turista keresi fel a világ minden tájáról. A kisváros sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki.
bohócdoktor vizit szja 1%

A törökök kiûzése után a magyarok mellett szerb, dalmát, a szlovák, német és görög telepesek népesítették be. Ennek a felvirágzásnak az emlékeit mindmáig õrzik a város délies hangulatú, barokk stílusú polgárházai, templomai, macskaköves utcácskái, szûk sikátorai. A település dimbes-dombos utcáin és a Duna parton sétálva bennünket is magával ragad a város egyéni varázsa.

A nyugodt kisvárosi élet a század eleje óta vonzza a mûvészeket. Több mint kétszáz képzõ- és iparmûvész, valamint író, költõ, zenemûvész és színész él és alkot a városban.

Szentendrén az egyéni múzeumokban neves helybeli mûvészek egyéni gyûjteményes tárlatait, valamint a MûvészetMalom idõszaki kiállításokat tekinthetnek meg az érdeklõdõk.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum "idõutazásra" invitálja Önöket: Magyarország népi építészetét és a hagyományos népi életmódot bemutató kiállítást tekinthetnek meg itt egy 46 hektáros területen. A hagyományosan megrendezésre kerülõ, minden alkalommal rengeteg új programmal bõvülõ fesztiválokon, szabadtéri színházi elõadásokon vehetnek részt.

Egyéb különleges kiállítások is várjuk látogatóinkat:

Gyémántmúzeum, Marcipánmúzeum.

A belváros félszáz kisvendéglõjében a magyar konyha étkein kívül különbözõ nemzeti konyhák ételeit kóstolhatják meg.

Cukrászdák, kávézók hangulatos kerthelységeiben megpihenhetnek, és a bormúzeum pincéjében megkóstolhatják a magyar borokat.

A kulturális látnivalók mellett a szabadidõ aktív eltöltésére számos lehetõség kínálkozik a környéken: gyalog- és biciklitúra, Pap-szigeten strand, lovaglás. Családias panziók és a Pap szigeten kemping marasztalja éjszakára Önöket városunkban.