2020.11.27. - Virgil

Grüetzi! Zürichi városkép

Grüetzi! Zürichi városkép
Miért utazik az ember éppen Svájcba?

Sokan nyaralni, hiszen ebben az országban minden megtalálható, havas hegyek, folyók, tavak és ugyanígy pálmafák. De nem csak természeti szépségekben bõvelkedik az ország, hanem több szempontból is sokszínû. A Svájci Államszövetség négy hivatalos nyelvvel büszkélkedik, francia, német, olasz és rétoromán területeket is találhatunk. Persze ez sem minden, hiszen rengeteg nyelvjárás van, így a Berndütsch illetve a Zürichdütsch.
bohócdoktor vizit szja 1%

Az ország híres a csokoládéról, óráról, Heidirõl, de hogyan is közelítsük meg pontosabban a címben említett várost, Zürichet?

A városba repülõvel érkezve zürich legnagyobb repülõterére érkezünk, ami egyben bevásárló paradicsom is, de nemrég különbözõ szolgáltatásokkal bõvült, így ha nagyon elfáradtunk, és arra vágyunk, befeküdhetünk egy masszázsra, és fitten kezdhetjük meg zürichi túránkat. Zürich kantonban található, a zürichi tó északi pontjánál fekszik, két folyó halad át a városon, a Sihl, illetve a Limmat. A város mellett dombság található, melynek legmagasabb pontja Albishorn (909m), ahonnan gyönyörû kilátás nyílik az Alpok havas hegyeire, de aki Zürichbe utazik, annak ajánlom a közelebb található Uetliberget (873m). A helyieknek semmiképp ne mondjuk, hogy hegy, mert kinevetnek, náluk ugyanis az 2000m felett kezdõdik. Az uetlibergi dombra gyalog (30 perc) illetve vasúti vonalon (30 perc :D ) is fel lehet jutni, fentrõl ráláthatunk a tóra, Zürich városára, az Alpok hegyeire. Hétvégén többeknek kötelezõ családi program, ezért találkozhatunk idõsekkel és családokkal egyaránt. A kilátónál pedig a svájciak kedvenc húsait sütik, a cervelatot (fehér virsli) illetve wurstot( barna virsli), természetesen egekbe szökõ árakkal, ami egy kis virlsiért 6-7 frankot jelent.

Aki vonattal érkezik a városba, az máris a város szívében találja magát. A Hauptbahnhof, avagy Nagyállomás a lehetõ legjobb hely a városnézés elkezdéséhez. Ezt már csak azért is mondom, mert ott található a tourinform iroda, ahol várostérképet és sok érdekes prospektust gyûjthetünk össze rengeteg használható információval, ami egész utunk során hasznunkra lehet. Ne felejtsünk el érdeklõdni a környékbeli városokban található érdekességekrõl sem, ha idõnk úgy engedi, hiszen például egy órás vonatúttal Schaffhausenban találhatjuk magunkat, ahol Európa legnagyobb vízezését láthatjuk. A várostérképen ajánlott helyek is találhatók, amiket kötelezõ meglátogatni az idelátogatóknak. Utazási szempontból a legjobb ha napi jegyet vesz az ember a 10-es zónára, itt ugyanis zónákra osztották a kantont, és a tizesbe beletartozik Zürich városa. Egy napi jegy 8 frankba kerül, legjobban akkor járunk ha 24 órás napi jegyet kérünk, ez ugyanis attól az idõpnttól érvényes, ahonnan utazásunkat kezdjük. Minden megállóban találunk jegyautomatát, ahol egy szem jelzi azt a helyet, ahova betéve napijegyünket érvényesíteni tudjuk. Ha egyszerûen napijegyet veszünk, az attól az idõponttól érvényes, amikor megvettük a jegyet, talán nem sokkal járunk jobban, de érdemes a 24 órás napijegyet kérni és az automatában érvényesíteni amikor meglátjuk a közeledõ villamost, buszt, hajót…a 10 es zónára kiváltott napijegy ugyanis mindenre érvényes a zónában, így egy napijeggyel egyszerûen bejárhatjuk a várost.

A nagyállomás déli részénél kezdve városnézõ túránkat a Bahnhofstrasse-re jutunk. A sétálóutcán rengeteg üzlettel találkozhatunk, kávézókkal, amiket –ha pénztárcánkat kímélni szeretnénk- akkor kívülrõl csodálunk meg. Az utca sétáló utca, autósok csak keresztben mehetnek át rajta, de villamosok járnak rajta, erre érdemes figyelni. Délnek haladva az utcán ütközünk bele a Paradeplatzba, ahol több villamosvonal fut egybe, illetve itt található az ötcsillagos Savoy hotel, bankok, a térnek különösen jó hangulata van. Ha szeretnénk enni Svájc legfinomabb csokoládéjából, semmiképp ne felejtsünk el bemenni a Sprüngli üzletébe, ahol az otthoniaknak ajándékokat is vásárolhatunk. Ha megvettünk mindent, ami szükséges- vagy csak ami a pénztárcánkhoz szabva belefért- beülhetünk a Sprüngli kávézójába, elfogyaszthatunk egy sütit, már ha még találunk szabad helyet.

A Bahnhofstrasse-n tovább délnek haladva találhatók a legelegánsabb és legdrágább boltok, mint a Prada és különbözõ divatházak, de egy öt perces sétával a Paradeplatztól a Bürkliplatzra jutunk, egészen a tóhoz, ahol leülhetünk és akár órákon át gyönyörködhetünk az Alpok hegyeiben. (ha szép idõ van, tisztán ellátni a hegyekig, ha az idõ kicsit rosszabb, sajnos a tóból is alig lehet látni valamit)Ha a Paradeplatztól keletre fordulunk, megtaláljuk a Fraumünster templomot, ami jellegzetes zöld csúcsával bárhonnan észrevehetõ a városból. A belépés ingyenes, ami azért is érdemes, mert az ablakait Augusto Giacometti és Chagall festette. Ha itt kitérünk is folytathatjuk utunkat a tóig, ha kedvünk tartja, hajóútra is mehetünk, de érdemes megkérdezni, érvényes e a jegyünk, mert a legtöbb hajó útja túl megy a tízes zónán, és akkor kiegészítõ jegyre van szükség. Vannak kisebb és nagyobb túrák, akinek több ideje van, egész a tó másik végéig elhajózhat, akinek kevesebb azoknak van egyórás út is, de ott minden információ megtalálható, sõt, már a Nagyállomáson találunk információt hajós utakról.

A Bürkliplatztól tovább folytatva utunkat keletre fordulunk, és átsétálunk a hídon, ahol visszanézve a városra, érdemes néhány képet készítenünk. Az elsõ utcánál balra forduljunk és egészen menjünk a folyó mellett, ezt a részt Limmatqai-nak nevezik, itt található a városháza, avagy Rathaus, amelynek épületét érdemes megnézni. Jobb oldalunkon találjuk a Grossmünster templomot. E mögött kezdõdik Niederdorf, ahol rengeteg hangulatos hely várja a vendégeket egy vacsorára, kávéra, italra. Itt is találhatók üzletek, de természetesen az árak nem igazán alacsonyak. Ha egyenesen haladunk északi irányba, akkor jutunk ki a Centralba. Mielõtt odaérnénk balra majdnem a sarkon találunk egy kis éttermet, ahol nagyon finom kebabot készítenek, 8 és fél frankba kerül, de igazán laktató, és ha jobb idõben érünk oda, akkor a másik oldalon ki is tudunk ülni. Természetesen pizzát, palacsintát és más ételeket is készítenek, amiknek ára zürichi szemmel, elég elfogadható. Kiérve a Centralba mindenkinek figyelmébe ajánlom a Polybahn-t, amely napijeggyel semmibe sem kerül és egészen felvisz a zürichi egyetemig, ahonnan szintén gyönyörû kilátás nyílik a városra. Fent is le tudunk ülni, és ha meguntuk a városképet, egyszerûen visszasétálunk a felvonóhoz, ami elég sûrûn jár, így hamar vissza is érkezhetünk a Centralba. Itt is több villamosvonal találkozik, a hármassal például néhány perc alatt eljuthatunk a Römerhofig, ahol szintén található egy felvonó, (napijeggyel erre sem kell külön fizetni, és a hármas villamosra sem természetesen)amely egészen felvisz a Dolder Hotelig, ahonnan szintén gyönyörû kilátás nyílik már nem csak a városra, de a tóra is. Itt érdemes lesétálnunk Sonnenbergig, ha van térképünk, néhány perc alatt odajuthatunk, de akár környékbelieket kérdezve is, itt ugyanis sokan nagyon segítõkészek.

A Centralból a tizenötös villamossal elmehetünk a Bellevue-ig, ahonnan a tó mellett sétálva eljuthatunk a China Gartenig, amit szintén érdemes megnézni, de már az odaút is gyönyörû. Ha melegben látogatjuk meg a várost, akkor ezen a részen lehet fürdeni a tóban és igénybe vehetjük az ingyen grilleket, amikhez semmi másra nincs szükségünk, mint a húsra. (érdemes tisztítószereket is vinni, és ajánlott használat után letakarítani a grilleket, amiket használtunk) Ugyanebben részünk lehet a tó másik oldalán is ahová a hetes villamossal Wollsihofenig utazva juthatunk el. ( a tourinform irodából szerzett térképen megtaláljuk az összes tömegközlekedési eszközök vonalait, megállókkal feltûntetve, így megnézhetjük mivel jutunk el oda, ahova menni szeretnénk) A wollishofeni strand egy kicsit kisebb, de kevésbé ismert.

Ha több idõnk van, érdemes még megnézni a zürichi állatkertet (belépõ 10 frank), Kunsthausba (3-as, 8-as villamos egyik megállóhelye), Landesmuseumba (Nagyállomás mellett található) a Botanikus kertbe (belépés ingyenes, több irányból megközelízhetõ, mindenképp érdemes megnézni). Ha magyar ízekre vágyunk , a Hegibachplatzon bemehetünk akár egy Piros Aranyért is, ahol rengeteg magyar ízzel találkozhatunk, válogathatunk a különleges magyar borok között, de akár bemehtünk csak egy piros aranyért is. A tulajdonos magyar, így a boltba belépve egyszerûen otthon érezhetjük magunkat.

Vásárlás

Ha szeretnénk képeslapot venni, legegyszerûbb ha egy Kioskban vásárolunk, a Nagyállomás alatti „vásárlónegyedben” nem is egyet találhatunk. Ezek ára 1.20 és 1.50 között változik, ugyanitt kis ajándékokat is vásárolhatunk az otthoniaknak. Ha ételt szeretnénk vásárolni, vagy italt (a Kioskok ilyen szempontból drágák) akkor a Migros-ba és a Coop-ba kell mennünk. Belvárosban a Central és nagyállomás között, illetve a Bahnhofstrasse-n a Paradeplatz felé jobb oldalt találunk Coopot, Migrost pedig a nagyállomás alatti Shopville bevásárlóközpontban. Májustól a Bürkliplatzon bolhapiacot tartanak minden szombaton, ahol ruhát, kacatot, díszeket vásárolhatunk, errõl bõvebb információt ezen az oldalon találhatunk: http://www.flohmarktbuerkliplatz.ch/Deutsch.html

Szórakozás

A városban több helyen található mozi, a filmek alatt szünetet tartanak, így újratölthetjük popcornos zacskónkat. Ezenkívül megannyi színház, a Zürichi Operaház és több éjszakai szórakozóhely várja a kikapcsolódni vágyókat. Errõl bõvebben a tour inform irodában is érdeklõdhetünk, és az ehhez kapcsolódó szóróanyagokat is megszerezhetjük. A város további színes programokkal várja az ide látogatókat, ilyen a februárban megrendezésre kerülõ karnevál, a több szabadtéri koncert tavasszal, augusztusban a Streetparade, a Theater Spektakel, decemberben a Mikulásfelvonulás, és még rengeteg izgalmas lehetõség.

Mindenkinek kellemes utat kívánok!

Szöllõsi Anita Hermina