rss
 • Grüetzi! Zürichi városkép

 • Miért utazik az ember éppen Svájcba?

  Sokan nyaralni, hiszen ebben az országban minden megtalálható, havas hegyek, folyók, tavak és ugyanígy pálmafák. De nem csak természeti szépségekben bõvelkedik az ország, hanem több szempontból is sokszínû. A Svájci Államszövetség négy hivatalos nyelvvel büszkélkedik, francia, német, olasz és rétoromán területeket is találhatunk. Persze ez sem minden, hiszen rengeteg nyelvjárás van, így a Berndütsch illetve a Zürichdütsch.

  Az ország híres a csokoládéról, óráról, Heidirõl, de hogyan is közelítsük meg pontosabban a címben említett várost, Zürichet?

  A városba repülõvel érkezve zürich legnagyobb repülõterére érkezünk, ami egyben bevásárló paradicsom is, de nemrég különbözõ szolgáltatásokkal bõvült, így ha nagyon elfáradtunk, és arra vágyunk, befeküdhetünk egy masszázsra, és fitten kezdhetjük meg zürichi túránkat. Zürich kantonban található, a zürichi tó északi pontjánál fekszik, két folyó halad át a városon, a Sihl, illetve a Limmat. A város mellett dombság található, melynek legmagasabb pontja Albishorn (909m), ahonnan gyönyörû kilátás nyílik az Alpok havas hegyeire, de aki Zürichbe utazik, annak ajánlom a közelebb található Uetliberget (873m). A helyieknek semmiképp ne mondjuk, hogy hegy, mert kinevetnek, náluk ugyanis az 2000m felett kezdõdik. Az uetlibergi dombra gyalog (30 perc) illetve vasúti vonalon (30 perc :D ) is fel lehet jutni, fentrõl ráláthatunk a tóra, Zürich városára, az Alpok hegyeire. Hétvégén többeknek kötelezõ családi program, ezért találkozhatunk idõsekkel és családokkal egyaránt. A kilátónál pedig a svájciak kedvenc húsait sütik, a cervelatot (fehér virsli) illetve wurstot( barna virsli), természetesen egekbe szökõ árakkal, ami egy kis virlsiért 6-7 frankot jelent.

  Aki vonattal érkezik a városba, az máris a város szívében találja magát. A Hauptbahnhof, avagy Nagyállomás a lehetõ legjobb hely a városnézés elkezdéséhez. Ezt már csak azért is mondom, mert ott található a tourinform iroda, ahol várostérképet és sok érdekes prospektust gyûjthetünk össze rengeteg használható információval, ami egész utunk során hasznunkra lehet. Ne felejtsünk el érdeklõdni a környékbeli városokban található érdekességekrõl sem, ha idõnk úgy engedi, hiszen például egy órás vonatúttal Schaffhausenban találhatjuk magunkat, ahol Európa legnagyobb vízezését láthatjuk. A várostérképen ajánlott helyek is találhatók, amiket kötelezõ meglátogatni az idelátogatóknak. Utazási szempontból a legjobb ha napi jegyet vesz az ember a 10-es zónára, itt ugyanis zónákra osztották a kantont, és a tizesbe beletartozik Zürich városa. Egy napi jegy 8 frankba kerül, legjobban akkor járunk ha 24 órás napi jegyet kérünk, ez ugyanis attól az idõpnttól érvényes, ahonnan utazásunkat kezdjük. Minden megállóban találunk jegyautomatát, ahol egy szem jelzi azt a helyet, ahova betéve napijegyünket érvényesíteni tudjuk. Ha egyszerûen napijegyet veszünk, az attól az idõponttól érvényes, amikor megvettük a jegyet, talán nem sokkal járunk jobban, de érdemes a 24 órás napijegyet kérni és az automatában érvényesíteni amikor meglátjuk a közeledõ villamost, buszt, hajót…a 10 es zónára kiváltott napijegy ugyanis mindenre érvényes a zónában, így egy napijeggyel egyszerûen bejárhatjuk a várost.

  A nagyállomás déli részénél kezdve városnézõ túránkat a Bahnhofstrasse-re jutunk. A sétálóutcán rengeteg üzlettel találkozhatunk, kávézókkal, amiket –ha pénztárcánkat kímélni szeretnénk- akkor kívülrõl csodálunk meg. Az utca sétáló utca, autósok csak keresztben mehetnek át rajta, de villamosok járnak rajta, erre érdemes figyelni. Délnek haladva az utcán ütközünk bele a Paradeplatzba, ahol több villamosvonal fut egybe, illetve itt található az ötcsillagos Savoy hotel, bankok, a térnek különösen jó hangulata van. Ha szeretnénk enni Svájc legfinomabb csokoládéjából, semmiképp ne felejtsünk el bemenni a Sprüngli üzletébe, ahol az otthoniaknak ajándékokat is vásárolhatunk. Ha megvettünk mindent, ami szükséges- vagy csak ami a pénztárcánkhoz szabva belefért- beülhetünk a Sprüngli kávézójába, elfogyaszthatunk egy sütit, már ha még találunk szabad helyet.

  A Bahnhofstrasse-n tovább délnek haladva találhatók a legelegánsabb és legdrágább boltok, mint a Prada és különbözõ divatházak, de egy öt perces sétával a Paradeplatztól a Bürkliplatzra jutunk, egészen a tóhoz, ahol leülhetünk és akár órákon át gyönyörködhetünk az Alpok hegyeiben. (ha szép idõ van, tisztán ellátni a hegyekig, ha az idõ kicsit rosszabb, sajnos a tóból is alig lehet látni valamit)Ha a Paradeplatztól keletre fordulunk, megtaláljuk a Fraumünster templomot, ami jellegzetes zöld csúcsával bárhonnan észrevehetõ a városból. A belépés ingyenes, ami azért is érdemes, mert az ablakait Augusto Giacometti és Chagall festette. Ha itt kitérünk is folytathatjuk utunkat a tóig, ha kedvünk tartja, hajóútra is mehetünk, de érdemes megkérdezni, érvényes e a jegyünk, mert a legtöbb hajó útja túl megy a tízes zónán, és akkor kiegészítõ jegyre van szükség. Vannak kisebb és nagyobb túrák, akinek több ideje van, egész a tó másik végéig elhajózhat, akinek kevesebb azoknak van egyórás út is, de ott minden információ megtalálható, sõt, már a Nagyállomáson találunk információt hajós utakról.

  A Bürkliplatztól tovább folytatva utunkat keletre fordulunk, és átsétálunk a hídon, ahol visszanézve a városra, érdemes néhány képet készítenünk. Az elsõ utcánál balra forduljunk és egészen menjünk a folyó mellett, ezt a részt Limmatqai-nak nevezik, itt található a városháza, avagy Rathaus, amelynek épületét érdemes megnézni. Jobb oldalunkon találjuk a Grossmünster templomot. E mögött kezdõdik Niederdorf, ahol rengeteg hangulatos hely várja a vendégeket egy vacsorára, kávéra, italra. Itt is találhatók üzletek, de természetesen az árak nem igazán alacsonyak. Ha egyenesen haladunk északi irányba, akkor jutunk ki a Centralba. Mielõtt odaérnénk balra majdnem a sarkon találunk egy kis éttermet, ahol nagyon finom kebabot készítenek, 8 és fél frankba kerül, de igazán laktató, és ha jobb idõben érünk oda, akkor a másik oldalon ki is tudunk ülni. Természetesen pizzát, palacsintát és más ételeket is készítenek, amiknek ára zürichi szemmel, elég elfogadható. Kiérve a Centralba mindenkinek figyelmébe ajánlom a Polybahn-t, amely napijeggyel semmibe sem kerül és egészen felvisz a zürichi egyetemig, ahonnan szintén gyönyörû kilátás nyílik a városra. Fent is le tudunk ülni, és ha meguntuk a városképet, egyszerûen visszasétálunk a felvonóhoz, ami elég sûrûn jár, így hamar vissza is érkezhetünk a Centralba. Itt is több villamosvonal találkozik, a hármassal például néhány perc alatt eljuthatunk a Römerhofig, ahol szintén található egy felvonó, (napijeggyel erre sem kell külön fizetni, és a hármas villamosra sem természetesen)amely egészen felvisz a Dolder Hotelig, ahonnan szintén gyönyörû kilátás nyílik már nem csak a városra, de a tóra is. Itt érdemes lesétálnunk Sonnenbergig, ha van térképünk, néhány perc alatt odajuthatunk, de akár környékbelieket kérdezve is, itt ugyanis sokan nagyon segítõkészek.

  A Centralból a tizenötös villamossal elmehetünk a Bellevue-ig, ahonnan a tó mellett sétálva eljuthatunk a China Gartenig, amit szintén érdemes megnézni, de már az odaút is gyönyörû. Ha melegben látogatjuk meg a várost, akkor ezen a részen lehet fürdeni a tóban és igénybe vehetjük az ingyen grilleket, amikhez semmi másra nincs szükségünk, mint a húsra. (érdemes tisztítószereket is vinni, és ajánlott használat után letakarítani a grilleket, amiket használtunk) Ugyanebben részünk lehet a tó másik oldalán is ahová a hetes villamossal Wollsihofenig utazva juthatunk el. ( a tourinform irodából szerzett térképen megtaláljuk az összes tömegközlekedési eszközök vonalait, megállókkal feltûntetve, így megnézhetjük mivel jutunk el oda, ahova menni szeretnénk) A wollishofeni strand egy kicsit kisebb, de kevésbé ismert.

  Ha több idõnk van, érdemes még megnézni a zürichi állatkertet (belépõ 10 frank), Kunsthausba (3-as, 8-as villamos egyik megállóhelye), Landesmuseumba (Nagyállomás mellett található) a Botanikus kertbe (belépés ingyenes, több irányból megközelízhetõ, mindenképp érdemes megnézni). Ha magyar ízekre vágyunk , a Hegibachplatzon bemehetünk akár egy Piros Aranyért is, ahol rengeteg magyar ízzel találkozhatunk, válogathatunk a különleges magyar borok között, de akár bemehtünk csak egy piros aranyért is. A tulajdonos magyar, így a boltba belépve egyszerûen otthon érezhetjük magunkat.

  Vásárlás

  Ha szeretnénk képeslapot venni, legegyszerûbb ha egy Kioskban vásárolunk, a Nagyállomás alatti „vásárlónegyedben” nem is egyet találhatunk. Ezek ára 1.20 és 1.50 között változik, ugyanitt kis ajándékokat is vásárolhatunk az otthoniaknak. Ha ételt szeretnénk vásárolni, vagy italt (a Kioskok ilyen szempontból drágák) akkor a Migros-ba és a Coop-ba kell mennünk. Belvárosban a Central és nagyállomás között, illetve a Bahnhofstrasse-n a Paradeplatz felé jobb oldalt találunk Coopot, Migrost pedig a nagyállomás alatti Shopville bevásárlóközpontban. Májustól a Bürkliplatzon bolhapiacot tartanak minden szombaton, ahol ruhát, kacatot, díszeket vásárolhatunk, errõl bõvebb információt ezen az oldalon találhatunk: http://www.flohmarktbuerkliplatz.ch/Deutsch.html

  Szórakozás

  A városban több helyen található mozi, a filmek alatt szünetet tartanak, így újratölthetjük popcornos zacskónkat. Ezenkívül megannyi színház, a Zürichi Operaház és több éjszakai szórakozóhely várja a kikapcsolódni vágyókat. Errõl bõvebben a tour inform irodában is érdeklõdhetünk, és az ehhez kapcsolódó szóróanyagokat is megszerezhetjük. A város további színes programokkal várja az ide látogatókat, ilyen a februárban megrendezésre kerülõ karnevál, a több szabadtéri koncert tavasszal, augusztusban a Streetparade, a Theater Spektakel, decemberben a Mikulásfelvonulás, és még rengeteg izgalmas lehetõség.

  Mindenkinek kellemes utat kívánok!

  Szöllõsi Anita Hermina • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Moszkvában vannak a világ legdrágább szállodái

  Továbbra is Moszkvában a legdrágábbak a szállodai szobák - állapította meg elemzésében az üzleti utazások szervezésével foglalkozó brit Hogg Robinson csoport (HRG). Moszkva immáron ötödik alkalommal végzett a lista élén. A beszámoló szerint tavaly Moszkvában egy szállodai éjszaka átlagára 317 euró volt, ami ugyan 13 euróval kevesebb, mint 2008-ban, de még mindig jelentõsen magasabb, mint Abu Dhabi szállodáiban, amelyek 256 eurós átlagárral a második helyet foglalják el. Õket követi New York (233 euró), majd Bahrain fõvárosa Manama (217 euró).

 • Kolostorfelfedezõ túrázók - Élõ, hajdani és rommá vált pálos helyek

  Egyre nagyobb népszerûségnek örvend a Pálos kolostorok Magyarországon elnevezésû túramozgalom, amelyhez hozzájárul a 2008. júniustól 2009 júniusáig tartó Szent Pál-év, valamint az, hogy az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok pápai jóváhagyásának 700. évfordulója tavaly volt - mondta az utazunk.com-nak Fabók Julianna túravezetõ.

  A Vasas SC természetbarát szakosztályának túravezetõje, Fabók Julianna azzal kezdte ismertetõjét, hogy felhívta a figyelmet: a mozgalomhoz mindenki kapcsolódhat azzal, hogy felkeresi a kiírt látnivalókat.

 • Békéscsaba

  A közel 64 ezer lakosú Békéscsaba Magyarország dél-keleti határán, Budapesttõl mintegy 200 km-re található. Békés megye legfontosabb közúti és vasúti csomópontja, autóval, vasúton, nemzetközi közforgalmi és sportrepülõtere révén akár közvetlenül repülõgéppel is megközelíthetõ.

  Évszázados épületeinek, megújult városképének, rendezvényeinek és a környék természeti értékeinek köszönhetõen egyre több turista látogat ide. Békéscsaba a megyei jogú városok között az egyik legtöbb zöldövezettel rendelkezõ település. Ligetekkel, virágokkal tarkított tereinek, hangulatos sétányainak köszönhetõen az ország legélhetõbb városai közé tartozik.

 • Norvégia

  A vikingek, a híres felfedezõk, a síugrók hazája, a fjordok és a hegyek országa, ahol trollok, óriásmanók táncolnak - ilyennek képzeljük el Norvégiát. Ma már ki kell egészítenünk ezt a képet az Északi-tenger kõolaj- és földgázkitermelõ fúrószigeteivel, a tankhajókkal és az olajvezetékekkel. A Skandináv-félsziget nyugati részén található ország határai Svédország, Finnország és Oroszország. Itt találhatók Európa legnagyobb gleccserei, valamint a jellegzetes norvég fjordok is.

 • Hangversenyek a cseppkõbarlangban - A gyógyturizmust is szolgálja a nemzeti park

  A tucatnyi barlangtúra mellett, amelyek diákcsoportok számára ráadásul kedvezményesek, kulturális programokat, például föld alatti hangversenyt, valamint gyógykúrát is hirdet az Aggteleki Nemzeti Park. A nyáron pedig egy barnamedve és annak idén született bocsa bukkant fel a területükön.

  Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, Salamon Gábor harminc éve került ide az Alföldrõl úgy, hogy biológus egyetemi hallgató korában barlangásznak hívogatták, s beleszeretett ebbe a vidékbe.

 • 5 látnivaló Romániában

  Palatul Parlamentului

  Ceausescu, a "Kárpátok Géniusza", elhatározta, hogy felépítteti a Nép Palotáját, Európa legnagyobb épületét. Kezdetnek leromboltatott egy egész városnegyedet, majd a nem éppen túltermeléssel küzdõ román népgazdaság szinte minden erejét ennek az egy épületnek az építésére fordította.

  Az eredmény: egy 12 emeletes, 3100 szobás, 330 ezer négyzetméteres, teljességgel kihasználhatatlan monstrum, amelynél csak a washingtoni Pentagon nagyobb.

 • Gelénes

  Gelénes az észak-magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a Beregi-Tiszaháton fekszik, az ukrán határtól nem messze. Gelénes nevét az oklevelek 1301-ben említették elõször Gelienus néven.

  A helynév személynévbõl a latin Kilianusból származik. Földtöltéssel megerõsített vára is volt. A XIV. században jelentékeny hely, Szatmár és Ugocsa megyék itt tartották közgyûléseiket. Ez idõ tájt birtokosai részben a Barabási család, részben a velük rokon Gelényesiek voltak. A Daróczy család 1307-ben az akkor már pusztának mondott birtokot a Várdaiaknak zálogosította el.

 • A SZIN 2015 hivatalos dala: New Level Empire feat. Szerecsenkirály - Son of the Sun

  A SZIN 2015 hivatalos dala: New Level Empire feat. Szerecsenkirály - Son of the SunMegjelent a SZIN (Szegedi Ifjúsági Napok) hivatalos dalának a klipje. A dalt a New Level Empire a Kelemen Kabátban frontemberével, Szerecsenkirállyal készítette. A Son of the Sun biztos meghozza mindenkinek a nyári fesztiválhangulatot. Lássuk hát az új klipet:

 • Ferrari-élménypark a sivatagban: hullámvasút 240 kilométerrel

  A világ legnagyobb fedett attrakciós parkja épült fel egy sivatagi szigeten, Abu Dzabi városának szomszédságában, az Egyesült Arab Emírségekben (EAE). A 20 különbözõ látványosságot, köztük egyes szakaszain akár 240 kilométeres sebességet is lehetõvé tévõ hullámvasutat magában foglaló, naponta akár 10 ezer látogatót is fogadni képes Ferrari World. A Forma-1 versenyekrõl ismert, ott a kétszeres világbajnok Fernando Alonso révén élen álló Ferrari az elsõ versenyautó-cég, amely megjelenik az élményparkok eddig inkább mesefigurákkal és történelmi vagy technikai látványosságokkal benépesített világában.

 • Szeged Története

  Szeged környéke az õskortól lakott hely, az Öthalom területén bukkantak a legrégibb emberi településnyomokra. A II. század közepérõl, Ptolemaiosz leírásából ismerjük a település legrégibb nevét: Partiszkon. A késõbbi vár helyén római õrállomás vigyázta a tiszai átkelõhelyet, a Maros menti só- és aranyszállítást. A nagyszéksósi hun fejedelmi lelet és számos történeti adat valószínûsíti, hogy Attila székhelye a környéken lehetett.

  Szegedet Baján avar kagán csapatai szállták meg 567 után, s a környék egészen a IX. század kezdetéig avar fennhatóság alá tartozott.

 • Védõoltás nélkül utaznak külföldre a magyarok

  Egy felmérés szerint a magyar utazók felelõtlennek számítanak, mert nem tartanak eléggé a fertõzésektõl, kevésbé népszerûek körükben a védõoltások, és nem ismerkednek meg behatóbban az esetleges betegségek elleni védekezési módszerekkel sem.

  Pedig Európában is egyre gyakoribbak a hepatitis járványok - állapítja meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely felhívást közölt a járványos betegség elleni védekezés fontosságáról.

 • Csehország - 6. rész (Pilzen és régiója 2.)

  3. Látnivaló Pilzen régió:
  A Pilzeni Állat- és botanikus kert


  A változatos modern biopark – vegyes állat- és botanikai kiállításokkal, vizes területekkel, arborétummal, sziklákkal és parkokkal – Pilzen központja közelében található. Az idelátogató megcsodálhatja Európa második legnagyobb medveházát, a majmok és ragadozó vadállatok kifutóit, az üvegházat, vagy pedig végigmehet a negyedkor természetének fejlõdését bemutató tanösvényen.

 • Malaga - Picasso városa

  A spanyol Costa del Sol, vagyis Napospart fõvárosát látványosságain kívül leghíresebb szülötte, egy bizonyos Pablo Picasso is megismertette a világgal. Ma emlékét kiállítóhelyeken és házain kívül a repülõtér neve õrzi. Malaga azonban Spanyolország egyik legfontosabb kereskedelmi kikötõje is. A vidék gazdagságát jelzi az itt található szálláshelyek magas színvonala. A part mentén húzódó szállodasorban zömében a 3-5 csillagos kategória dominál, és az éttermek, szórakoztatóközpontok is szívesen látják a tehetõsebb rétegeket. Fõleg az angolok kaptak rá a mindig napos és zöldellõ golfpályákkal tarkított vidékre, de az elmúlt években egyre több magyar szót is hallani errefelé.

 • Öko-üdülõhely szélturbinákkal, napelemekkel, bioüzemanyaggal

  A világ legkörnyezetbarátabb üdülõhelyévé akarja átformálni legújabb birtokát, a karib-tengeri Mosquito szigetet Richard Branson. A brit Virgin vállalatcsoport kalandvágyó elnöke úgy véli, a karibi térség napfényét, szeleit és hullámait hasznosítva, a magánsziget több is lehet, mint a szórakoztatóipar kiválóságainak és a gazdag üzletembereknek a szuperluxus üdülõhelye.

  Valójában megbocsáthatatlan a karibi térség számára a piszkos üzemanyagok további használatának szükségessége, amikor rendelkezik minden természetes erõforrással - fejtegette Branson egy minapi interjúban.

 • Madagaszkár látnivalói

  Madagaszkár látnivalóiMadagaszkár látnivalói között mindenképpen szót érdemel Nossi Bé, a “parfümsziget”. Nossi Bé a turisták legnépszerűbb madagaszkári célpontja. A parfümsziget Nossi Bé Madagaszkár északnyugati partja mellett fekszik, tizenegy vulkanikus krátertóval és számtalan ültetvénnyel tarkított, amelyek csak úgy ontják magukból az ilang-ilang, a vanília, a citromfű és a pacsuli illatát. Itt él a világ legkisebb békája és kaméleonja is. Június és szeptember között pedig a búvárok kedvenc terepe, akik kristálytiszta vízben, különleges halfajokban gyönyörködhetnek.

 • Megújult Székesfehérvár 105 éves fürdõje

  Megújult Székesfehérvár 105 éves fürdõje; a szecessziós stílusú, kupolás épületet csaknem egymilliárd forintos költséggel, másfél évi munkával felújították, csütörtökön ünnepélyesen megnyitották. A mûemléképületen belül eredeti szépségében állították helyre a faragott kabinsort, a korabeli díszburkolatokat és stukkókat. A korhû berendezések mellett a legmodernebb technikával szerelték fel. A fürdõ leglátványosabb része a török fürdõ, amelyben két, mozaikkal kirakott ülõmedence, ülõ pezsgõfürdõ és központi fürdõmedence várta egykor és várja ma is a 36-38 fokos vízben felüdülni vágyókat.

 • Svédország

  Vitorlások véget nem érõ flottája, takaros, pirosra festett nyaralók Stockholm számtalan sziklaszigetén - amelyet õk séreknek neveznek -, kellemes, barátságos, szabadidejüket töltõ emberek: ilyen egy svéd hétvége nyár derekán, amikor kint a szabadban még éjfélkor is világos van. Hétvégén, nyár derekán, Stockholmban ugyanis hatalmas vitorlás-flottában rajzanak ki a svédek ki a sérek (szikla-szigetek) közé; a vitorlások késõbb eltûnnek az ezernyi sziget között.

 • Világörökségünk: Hollókõ

  A csodálatos természeti környezetben fekvõ település népi építészeti emlékeivel, napjainkig élõ paraszti hagyományaival 1987 óta szerepel a világörökségi listán. Múzeumai, a hollókõi vár maradványai számos látnivalót kínálnak. A község fölé magasodó, a XIII. századból származó vár históriája összefonódik a falu történetével. Az erõdítmény elsõ írásos említése 1313-ból származik, "castrum Hollokew" alakban. A XV. században további védõmûvekkel bõvítették. A török idõket átvészelt vár maradványaihoz erdei ösvény vezet a faluból.

 • Isztambul: Európa és Ázsia határa

  Paloták, mecsetek és kincstárak az egykori birodalmak székhelyén, két kontinens kapujában, ezer mûemlék és kebabsütõ között. Isztambul nemcsak egy másik kultúrába, de a múltba is bepillantást nyújt.

  Egyszer úgyis el kell menni Isztambulba! Ez a város annyi szállal kötõdik a magyar történelemhez, és bár egy külön világot alkot, mégis olyan mértékben része az európai történelemnek és kultúrának, hogy gyakorlatilag mûveletlenségnek számít, ha valaki egy bizonyos kor felett még sosem járt itt.

 • Velence (Venezia) a meseváros

  Olyan mint valami meseváros ahol minden eltér a megszokott valóságunktól. A házak lábát a tenger vize mossa. Régi templomok ,paloták ,mûemlékek másutt is láthatók ,de itt minden házra kiírhatnák :mûemlék. Velence 1000 évig volt a Kelet kapuja és a távoli mesevilág hangulata még ma is ott lebeg a város falai között. Az õsi falakból áradó hangulat , a színek és a foltok játéka , a valószerûtlen környezet hatása alatt a szûk sikátorok és a zöldes víz? , kanyargó csatornák dísztelen házai is romantikus mezt öltenek.

 • Nemcsak a húszéveseké az utazás

  A teljes népesség 73 százaléka nem volt üdülni az elmúlt 12 hónapban, az 50 éven felüli korosztályban ez az arány 80 százalék, a 65 felettiek esetében pedig 87 százalék. Mégis, az 50 felettiek 23 százaléka tervez üdülést - mondta 50+ utazási kiállítás szervezõje. Számítani kell tehát az ötven év feletti korosztállyal és korosztályra. Az 50 év felettiek legnagyobb arányban Magyarországon töltöttek el legalább 5 napot üdülés céljából. Kedvenc külföldi úti céljuk: Ausztria, Olaszország, Görögország, Románia és Horvátország - idézték a szerdai tájékoztatón az egyik közvéleménykutató cég felmérését.

 • Csákánydoroszló

  A község lakóinak száma jelenleg 1800 fõ, kis mértékben növekedést mutat. Infrastrukturálisan jól ellátott a község, mivel vezetékes ivóvíz, vezetékes gáz, szennyvíz-hálózat, és telefonhálózatunk (adsl - internet ) van.

  A községben kábel -TV társaság nyújt szolgáltatást. Vasútállomással, és jó buszközlekedéssel ellátott a település. Községünk lakói, akik helyben nem tudtak elhelyezkedni, Körmendre, Szentgotthárdra és Szombathelyre /megyeszékhelyünk/ járnak dolgozni.

 • Andorra

  Már maga a látvány is megragadó. Az országot 3000 méter magas hegykoszorú öleli körbe, amely csak dél felé nyitott. A szakadékos völgyek lejtõin romantikus hangulatot árasztanak a jellegzetes széles tetejû andorrai parasztházak Már az elsõ pillantás elárulja, hogy az emberek valamikor nagyon szegények voltak ezen a nehezen megközelíthetõ vidéken, ahol az év nagy részében a hótakaró borítja a tájat, s ahol egy pár birka, ló vagy marha már gazdagságot jelentett.

 • Finnország

  Finnország a hosszú téli éjszakák, a rövid tavasz, a szaunák és a télapó országa. Télen a sífutók és korcsolyázók paradicsoma, nyáron a vitorlázók, a túrázók és a horgászok mennyországa. Belterületein Európa legnagyobb érintetlen vadonját találhatjuk, kiterjed lápvilággal és számtalan madárfajjal. A finnek állítólag rokonaink és Õk e szerint is viselkednek. Finnországban magyarnak lenni rangot jelent. Az egyetemeken magyar tanszékekkel találkozhatunk, és a finn átlagember meglepõen tájékozott Magyarországról.

 • Jégpalota Londonban

  Jégpalotát nyitott London szívében egy Angliában élõ magyar üzletember. A különleges attrakcióhoz szükséges 200 ezer liter víz Kanadából érkezett a brit fõvárosba. A június végéig nyitva tartó különleges sátorban 200 ezer liter lefagyasztott vízbõl alakították ki a különféle jégattrakciókat. A víz Kanadából érkezett hûtõkocsikban, és speciális eljárásnak vetették alá, eltávolítva az oxigén egy részét, hogy sûrûbb és áttetszõbb legyen. Az IceSpace állandóan változó élményt ígér...

 • Tiszai ártér, Algyõ

  A Tisza árterének nyárfaerdeibõl, füzeseibõl és a közeli Fehér-tóról járnak vadászgatni a szürkegémek, bíbicek, kócsagok a régi vasúti híd, meg a 47-es út szögletében kialakult, kis mesterséges tólánchoz. Száraz években gulipán és széki lile fészkel az alig egyhektáros agyagos-vizes laposban. A költés rendszerint sikeres, csak ha esõs nyarak járnak, pusztul el az "árvíztõl" fészekaljuk. Itt, a híd lábánál, tábla állítja meg az utazót: a Gyevi kócsaghoz címzett szabadidõhajóhoz invitál a jelzés, a kék alapon fehér kiskócsag.

 • Elvarázsolt palota nyílt Diana hercegnõ egykori otthonában

  "Elvarázsolt palota" néven új turistacsalogató látványosság várja a Londonba látogatókat a néhai Diana walesi hercegnõ otthonában, a Kensington Palotában. A mai interaktív korban már nem elég, ha egy fenséges királyi rezidencia kínálata fényûzõ mûalkotásokból, méltóságteljes ebédlõtermekbõl és kötéllel elkerített trónokból áll, ezért a Kensington Palotába megálmodott kiállítás kurátorai a divat, a performance mûvészete és egy kicsit az Alíz csodaországban ihlette fantáziavilággal jelenítik meg az egykor itt élt hét hercegnõ életét.

 • Lake City: A természet és a modern építészet találkozása

  Az észak-floridai Lake City város közelében található a híres floridai indián törzsfõnökrõl elnevezett Osceola National Forest.

  Az erdõt szép tavak, kisebb mocsarak tarkítják, a legnagyobb tó, az Ocean Pond partja strandolásra is alkalmas. Az észak-floridai White Spring kénes tartalmú gyógyforrásáról ismert, ízületi bántalmak és reuma gyógyítására használják - már az indiánok kora óta. A törzsek szent területnek tartották, tilos volt megtámadni a más törzsbelieket, ha a forrásnál kerestek gyógyulást.

 • Törökország: Ízek és Imák a keleti világban

  Törökország évezredeken át a világ egyik legfontosabb összekötõ útja volt: a keletrõl érkezõ, fûszerekkel és selyemmel megrakott karavánok a ma Isztambul néven ismert városon át vonultak a nyugati vásárterekre.

  Mégis, ez az Európába is átnyúló nagy kiterje­désû ázsiai ország egészen az utóbbi idõkig ismeretlen volt a turizmus számára, 8000 km hosszú csodálatos tengerpartja, képeslapra kívánkozó halászkikötõi, kristálytiszta tenge­rei és a megejtõen szép táj mind elkerülte a nyaralni készülõk figyelmét.

 • Szentendre, a mûvészetek városa a Dunakanyarban

  A Dunakanyar kapujában, a Pilis és a Duna, a hegy és sík vidék találkozásánál, gyönyörû természeti környezetben található egy kisváros, Szentendre, amely elsõsorban mûvészetével, kultúrájával, egyedi varázsával és kivételes hangulatával ragadja magával a látogatót.

  A város (Budapest irányából) könnyen megközelíthetõ autóval, HÉV-, autóbusz- és sétahajó járatokkal is. Kedvelt kirándulóhely, évente több millió turista keresi fel a világ minden tájáról. A kisváros sajátosan mediterrán hangulata az elmúlt évszázadok folyamán alakult ki.