rss
kutya cica örökbe fogadás állatvédelem szja 1%

 • Grüetzi! Zürichi városkép

 • Miért utazik az ember éppen Svájcba?

  Sokan nyaralni, hiszen ebben az országban minden megtalálható, havas hegyek, folyók, tavak és ugyanígy pálmafák. De nem csak természeti szépségekben bõvelkedik az ország, hanem több szempontból is sokszínû. A Svájci Államszövetség négy hivatalos nyelvvel büszkélkedik, francia, német, olasz és rétoromán területeket is találhatunk. Persze ez sem minden, hiszen rengeteg nyelvjárás van, így a Berndütsch illetve a Zürichdütsch.

  bohócdoktor vizit szja 1%

  Az ország híres a csokoládéról, óráról, Heidirõl, de hogyan is közelítsük meg pontosabban a címben említett várost, Zürichet?

  A városba repülõvel érkezve zürich legnagyobb repülõterére érkezünk, ami egyben bevásárló paradicsom is, de nemrég különbözõ szolgáltatásokkal bõvült, így ha nagyon elfáradtunk, és arra vágyunk, befeküdhetünk egy masszázsra, és fitten kezdhetjük meg zürichi túránkat. Zürich kantonban található, a zürichi tó északi pontjánál fekszik, két folyó halad át a városon, a Sihl, illetve a Limmat. A város mellett dombság található, melynek legmagasabb pontja Albishorn (909m), ahonnan gyönyörû kilátás nyílik az Alpok havas hegyeire, de aki Zürichbe utazik, annak ajánlom a közelebb található Uetliberget (873m). A helyieknek semmiképp ne mondjuk, hogy hegy, mert kinevetnek, náluk ugyanis az 2000m felett kezdõdik. Az uetlibergi dombra gyalog (30 perc) illetve vasúti vonalon (30 perc :D ) is fel lehet jutni, fentrõl ráláthatunk a tóra, Zürich városára, az Alpok hegyeire. Hétvégén többeknek kötelezõ családi program, ezért találkozhatunk idõsekkel és családokkal egyaránt. A kilátónál pedig a svájciak kedvenc húsait sütik, a cervelatot (fehér virsli) illetve wurstot( barna virsli), természetesen egekbe szökõ árakkal, ami egy kis virlsiért 6-7 frankot jelent.

  Aki vonattal érkezik a városba, az máris a város szívében találja magát. A Hauptbahnhof, avagy Nagyállomás a lehetõ legjobb hely a városnézés elkezdéséhez. Ezt már csak azért is mondom, mert ott található a tourinform iroda, ahol várostérképet és sok érdekes prospektust gyûjthetünk össze rengeteg használható információval, ami egész utunk során hasznunkra lehet. Ne felejtsünk el érdeklõdni a környékbeli városokban található érdekességekrõl sem, ha idõnk úgy engedi, hiszen például egy órás vonatúttal Schaffhausenban találhatjuk magunkat, ahol Európa legnagyobb vízezését láthatjuk. A várostérképen ajánlott helyek is találhatók, amiket kötelezõ meglátogatni az idelátogatóknak. Utazási szempontból a legjobb ha napi jegyet vesz az ember a 10-es zónára, itt ugyanis zónákra osztották a kantont, és a tizesbe beletartozik Zürich városa. Egy napi jegy 8 frankba kerül, legjobban akkor járunk ha 24 órás napi jegyet kérünk, ez ugyanis attól az idõpnttól érvényes, ahonnan utazásunkat kezdjük. Minden megállóban találunk jegyautomatát, ahol egy szem jelzi azt a helyet, ahova betéve napijegyünket érvényesíteni tudjuk. Ha egyszerûen napijegyet veszünk, az attól az idõponttól érvényes, amikor megvettük a jegyet, talán nem sokkal járunk jobban, de érdemes a 24 órás napijegyet kérni és az automatában érvényesíteni amikor meglátjuk a közeledõ villamost, buszt, hajót…a 10 es zónára kiváltott napijegy ugyanis mindenre érvényes a zónában, így egy napijeggyel egyszerûen bejárhatjuk a várost.

  A nagyállomás déli részénél kezdve városnézõ túránkat a Bahnhofstrasse-re jutunk. A sétálóutcán rengeteg üzlettel találkozhatunk, kávézókkal, amiket –ha pénztárcánkat kímélni szeretnénk- akkor kívülrõl csodálunk meg. Az utca sétáló utca, autósok csak keresztben mehetnek át rajta, de villamosok járnak rajta, erre érdemes figyelni. Délnek haladva az utcán ütközünk bele a Paradeplatzba, ahol több villamosvonal fut egybe, illetve itt található az ötcsillagos Savoy hotel, bankok, a térnek különösen jó hangulata van. Ha szeretnénk enni Svájc legfinomabb csokoládéjából, semmiképp ne felejtsünk el bemenni a Sprüngli üzletébe, ahol az otthoniaknak ajándékokat is vásárolhatunk. Ha megvettünk mindent, ami szükséges- vagy csak ami a pénztárcánkhoz szabva belefért- beülhetünk a Sprüngli kávézójába, elfogyaszthatunk egy sütit, már ha még találunk szabad helyet.

  A Bahnhofstrasse-n tovább délnek haladva találhatók a legelegánsabb és legdrágább boltok, mint a Prada és különbözõ divatházak, de egy öt perces sétával a Paradeplatztól a Bürkliplatzra jutunk, egészen a tóhoz, ahol leülhetünk és akár órákon át gyönyörködhetünk az Alpok hegyeiben. (ha szép idõ van, tisztán ellátni a hegyekig, ha az idõ kicsit rosszabb, sajnos a tóból is alig lehet látni valamit)Ha a Paradeplatztól keletre fordulunk, megtaláljuk a Fraumünster templomot, ami jellegzetes zöld csúcsával bárhonnan észrevehetõ a városból. A belépés ingyenes, ami azért is érdemes, mert az ablakait Augusto Giacometti és Chagall festette. Ha itt kitérünk is folytathatjuk utunkat a tóig, ha kedvünk tartja, hajóútra is mehetünk, de érdemes megkérdezni, érvényes e a jegyünk, mert a legtöbb hajó útja túl megy a tízes zónán, és akkor kiegészítõ jegyre van szükség. Vannak kisebb és nagyobb túrák, akinek több ideje van, egész a tó másik végéig elhajózhat, akinek kevesebb azoknak van egyórás út is, de ott minden információ megtalálható, sõt, már a Nagyállomáson találunk információt hajós utakról.

  A Bürkliplatztól tovább folytatva utunkat keletre fordulunk, és átsétálunk a hídon, ahol visszanézve a városra, érdemes néhány képet készítenünk. Az elsõ utcánál balra forduljunk és egészen menjünk a folyó mellett, ezt a részt Limmatqai-nak nevezik, itt található a városháza, avagy Rathaus, amelynek épületét érdemes megnézni. Jobb oldalunkon találjuk a Grossmünster templomot. E mögött kezdõdik Niederdorf, ahol rengeteg hangulatos hely várja a vendégeket egy vacsorára, kávéra, italra. Itt is találhatók üzletek, de természetesen az árak nem igazán alacsonyak. Ha egyenesen haladunk északi irányba, akkor jutunk ki a Centralba. Mielõtt odaérnénk balra majdnem a sarkon találunk egy kis éttermet, ahol nagyon finom kebabot készítenek, 8 és fél frankba kerül, de igazán laktató, és ha jobb idõben érünk oda, akkor a másik oldalon ki is tudunk ülni. Természetesen pizzát, palacsintát és más ételeket is készítenek, amiknek ára zürichi szemmel, elég elfogadható. Kiérve a Centralba mindenkinek figyelmébe ajánlom a Polybahn-t, amely napijeggyel semmibe sem kerül és egészen felvisz a zürichi egyetemig, ahonnan szintén gyönyörû kilátás nyílik a városra. Fent is le tudunk ülni, és ha meguntuk a városképet, egyszerûen visszasétálunk a felvonóhoz, ami elég sûrûn jár, így hamar vissza is érkezhetünk a Centralba. Itt is több villamosvonal találkozik, a hármassal például néhány perc alatt eljuthatunk a Römerhofig, ahol szintén található egy felvonó, (napijeggyel erre sem kell külön fizetni, és a hármas villamosra sem természetesen)amely egészen felvisz a Dolder Hotelig, ahonnan szintén gyönyörû kilátás nyílik már nem csak a városra, de a tóra is. Itt érdemes lesétálnunk Sonnenbergig, ha van térképünk, néhány perc alatt odajuthatunk, de akár környékbelieket kérdezve is, itt ugyanis sokan nagyon segítõkészek.

  A Centralból a tizenötös villamossal elmehetünk a Bellevue-ig, ahonnan a tó mellett sétálva eljuthatunk a China Gartenig, amit szintén érdemes megnézni, de már az odaút is gyönyörû. Ha melegben látogatjuk meg a várost, akkor ezen a részen lehet fürdeni a tóban és igénybe vehetjük az ingyen grilleket, amikhez semmi másra nincs szükségünk, mint a húsra. (érdemes tisztítószereket is vinni, és ajánlott használat után letakarítani a grilleket, amiket használtunk) Ugyanebben részünk lehet a tó másik oldalán is ahová a hetes villamossal Wollsihofenig utazva juthatunk el. ( a tourinform irodából szerzett térképen megtaláljuk az összes tömegközlekedési eszközök vonalait, megállókkal feltûntetve, így megnézhetjük mivel jutunk el oda, ahova menni szeretnénk) A wollishofeni strand egy kicsit kisebb, de kevésbé ismert.

  Ha több idõnk van, érdemes még megnézni a zürichi állatkertet (belépõ 10 frank), Kunsthausba (3-as, 8-as villamos egyik megállóhelye), Landesmuseumba (Nagyállomás mellett található) a Botanikus kertbe (belépés ingyenes, több irányból megközelízhetõ, mindenképp érdemes megnézni). Ha magyar ízekre vágyunk , a Hegibachplatzon bemehetünk akár egy Piros Aranyért is, ahol rengeteg magyar ízzel találkozhatunk, válogathatunk a különleges magyar borok között, de akár bemehtünk csak egy piros aranyért is. A tulajdonos magyar, így a boltba belépve egyszerûen otthon érezhetjük magunkat.

  Vásárlás

  Ha szeretnénk képeslapot venni, legegyszerûbb ha egy Kioskban vásárolunk, a Nagyállomás alatti „vásárlónegyedben” nem is egyet találhatunk. Ezek ára 1.20 és 1.50 között változik, ugyanitt kis ajándékokat is vásárolhatunk az otthoniaknak. Ha ételt szeretnénk vásárolni, vagy italt (a Kioskok ilyen szempontból drágák) akkor a Migros-ba és a Coop-ba kell mennünk. Belvárosban a Central és nagyállomás között, illetve a Bahnhofstrasse-n a Paradeplatz felé jobb oldalt találunk Coopot, Migrost pedig a nagyállomás alatti Shopville bevásárlóközpontban. Májustól a Bürkliplatzon bolhapiacot tartanak minden szombaton, ahol ruhát, kacatot, díszeket vásárolhatunk, errõl bõvebb információt ezen az oldalon találhatunk: http://www.flohmarktbuerkliplatz.ch/Deutsch.html

  Szórakozás

  A városban több helyen található mozi, a filmek alatt szünetet tartanak, így újratölthetjük popcornos zacskónkat. Ezenkívül megannyi színház, a Zürichi Operaház és több éjszakai szórakozóhely várja a kikapcsolódni vágyókat. Errõl bõvebben a tour inform irodában is érdeklõdhetünk, és az ehhez kapcsolódó szóróanyagokat is megszerezhetjük. A város további színes programokkal várja az ide látogatókat, ilyen a februárban megrendezésre kerülõ karnevál, a több szabadtéri koncert tavasszal, augusztusban a Streetparade, a Theater Spektakel, decemberben a Mikulásfelvonulás, és még rengeteg izgalmas lehetõség.

  Mindenkinek kellemes utat kívánok!

  Szöllõsi Anita Hermina • Hozzászólások

 • Olvasta már?

 • Csodálatos, öreg Duna!

  Magyarország - Szeszélyes, de gyönyörû hazánk legnagyobb folyója, a Duna. Olykor árvízzel fenyegeti a partján élõket, legtöbbször viszont lustán hömpölyög a szikrázó napsütésben. Sokan szívesebben nyaralnak itt, mint akár a Balatonnál. Vannak, akik semmiért sem cserélnék el a fenséges folyót körülvevõ szépséges vidék látványát vagy azt a hangulatot, ami akkor tölti el az embert, ha beszívja a víz illatát. A Magyarországon áthaladó 417 kilométeres szakasz java részén nem ajánlatos a fürdõzés, de a sokkal szelídebb holtágak mentén bátran lehet pancsolni, horgászni.

 • 5 látnivaló Romániában

  Palatul Parlamentului

  Ceausescu, a "Kárpátok Géniusza", elhatározta, hogy felépítteti a Nép Palotáját, Európa legnagyobb épületét. Kezdetnek leromboltatott egy egész városnegyedet, majd a nem éppen túltermeléssel küzdõ román népgazdaság szinte minden erejét ennek az egy épületnek az építésére fordította.

  Az eredmény: egy 12 emeletes, 3100 szobás, 330 ezer négyzetméteres, teljességgel kihasználhatatlan monstrum, amelynél csak a washingtoni Pentagon nagyobb.

 • Tanácsok a nyaralás megtervezéséhez

  A kellemetlenségek elkerülése érdekében jó tanácsokkal segíti a nyári szabadságukat idehaza vagy külföldön töltõket a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).

  A jogszabályi változások hatására ma már csak olyan vállalkozás szervezhet utazást, amely a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével rendelkezik. Ha az engedéllyel rendelkezõ társaság anyagi helyzete miatt nem tudja teljesíteni vállalását, az érdeklõdõ az iroda által megjelölt hitelintézethez, illetve biztosítóhoz fordulhat.

 • Egyre népszerűbb úticél Dánia

  Egyre népszerűbb úticél DániaDánia Skandinávia második leglátogatottabb országa Svédország után. A legkedveltebb turisztikai látnivalók Sjælland és Fyn szigetén találhatók, ezenkívül számos kisebb sziget nyújt még a természetjáróknak kiváló kirándulási lehetőséget. Nyaranta az Északi-tenger a barátságos arcát mutatja, és a strandokon lázas tevékenység folyik: homokvárak épülnek, strandröplabda meccsek zajlanak, sokan fürdőznek vagy a dűnék között napoznak. Ősszel és télen a tenger kimutatja a foga fehérjét, egészen más élményekkel szolgálva a természetszerető utazónak.

 • Drezda a mûvészetek városa

  Zene- és mûvészetkedvelõ városként Drezda mindig is nagy tekintélynek örvendett Európában.

  Ám nemcsak megtekinthetõ mûkincseivel érdemelte ki e rangot - a Grünes Gewölbe évszázadok alatt felhalmozott drágaságaival, Raffaello Sixtusi Madonnájával, a Die Brücke expresszionista mûvészcsoport gazdag örökségével -, hanem magas zenei kultúrájával a zenei turizmus úttörõjévé vált. Hétszáz éves hagyományai vannak a híres templomi kórusnak, a Kreuzchornak, és nem kevésbé híres a Semperoper zenekara sem.

 • Petra, a leghíresebb romváros

  Petra (görögül: „szikla”, arab neve: البتراء, al-Butrá) romváros Jordániában. A sivatag sziklái között megbúvó egykori karavánközpont egy arab néptörzs, a nabateusok virágzó fõvárosa volt.

  A 7. századtól hanyatlásnak indult, fokozatosan elnéptelenedett és csupán a beduin pásztorok tudtak létezésérõl. Utolsó európai látogatói a keresztes lovagok voltak, majd 1812-ben Jean Louis Burckhardt svájci felfedezõ egyik útja során kalandos körülmények között ismét rátalált.

 • A világ végén, Bolíviában

  A vakáció megtervezésében alighanem a megfelelõ úticél kiválasztása a legnehezebb. A színes prospektusok és az utazási irodák ajánlói nem elég életszagúak, olyan ismerõst pedig nem könnyû találni, aki pont azon a helyen nyaralt tavaly, amit kinéztünk magunknak. 'J. András' Bolíviáról írt élménybeszámolója következik. Egyszer régen, egy moziban eljutottam Wim Wenders-szel „A világ végéig”. Talán a film sajátos hangulata és fájó szépsége is közrejátszott abban, hogy utazásaim során mindig keresem az olyan helyeket, amelyek mintha nem is képeznék részét e világnak, annyira távoliak, elhagyatottak vagy szokatlanok.

 • Úti célok nõnapra

  Nõnapon a bonbonnak és virágnak is nagy sikere van, de ha igazán le szeretnénk venni a lábukról a hölgyeket, különleges utazással, úti célokkal lepjük meg õket. Az utazási oldalak idén se feledkeztek meg a nõnapról, szép számmal találtunk kényeztetõ csomagokat. Az utazási irodák kreatív, a szokványostól eltérõ program összeállítására törekedtek. Meglepetésekbõl tehát nem lesz hiány a belföldi kínálatban, azok pedig egyenesen le lesznek nyûgözve, akik külföldi egzotikus utazást kapnak ajándékba, hiszen az irodák szárnyaló fantáziájára itt is számíthatnak.

 • Dánia, Feröer szigetek

  A Feröer-szigetek hivatalosan Dániához tartozik, viszont széleskörû autonómiával rendelkezik, a dán parlamentben két képviselõ is helyet kapott.

  A szigeteken nincsenek erdõk, fák csak a településeken nõnek. Az aljnövényzet tundra jellegû, mohák, gombák, zuzmók, fûfélék alkotják. Védettebb völgyekben változatos virágos növények, köztük apró orchideák is élnek. Feröer kulturális központja Tórshavn, a fõváros. Ezen belül is fontos megemlíteni az Észak Házát, az ország legfontosabb rendezvényközpontját.

 • Kelet-Európa egyik legrégibb városa: Kijev

  Kelet-Európa egyik legrégibb városa: KijevKijev Kelet-Európa egyik legrégibb városa. A kijevi Aranykapu díszráccsal körbevont falmaradványai régmúlt századokat idéznek. Ez volt Kijev híres főbejárata. A rózsaszín mészhabarcsba ágyazott, hatalmas méretű téglákból, valamint gránit-, kova- és palakövekből rakták az Aranykapu falait. A bástyakapu szélessége eredetileg 7,5 , magassága pedig 8 méter körüli lehetett. A súlyos tölgyfából ácsolt kapuszárnyakat aranyozott rézlapokkal borították. Minden valószínűség szerint innen kapta Aranykapu nevét.

 • Aghia Triada, Bird Cay - A világ legdrágább magánszigetei

  Az Aghia Triada meglehetõsen közel esik a görög fõvároshoz, s minden földi jó megtalálható rajta, amit a mediterrán világ csak kínálhat, a gyümölcsfáktól az olajfa-ligetekig.

  Szintén 28 millió dollárért több tengerparti ingatlanhoz is hozzájuthatunk, emellett külön épületben helyezhetjük el személyzetünket. Aghia Triada szigetén még saját temploma is lehet a boldog tulajdonosnak, aki így a világ zaját maga mögött hagyva hálálkodhat az égieknek anyagi jólétéért.

 • Utazás a barlangba

  A Mátyás-hegyi-barlangrendszer hazánk második leghosszabb barlangja. Ha ellátogatunk ide, igazán különleges pár órában lehet részünk. Nemcsak a barlang szépsége miatt, de azért is, mert itt nincsenek kiépített utak, és világítás, hanem csúszva-mászva, valódi kalandok között, mégis biztonságban fedezhetjük fel a föld mélyét. Tegyen egy kalandtúrát a föld alatt. Családoknak, baráti társaságoknak közös idõtöltéshez, céges csoportoknak csapatépítéshez, gyerekcsoportoknak osztálykiránduláshoz - sokféle társaságnak ideális programot nyújthat a Mátyás-hegyi-barlangrendszer.

 • Madeira, a csoda

  A sziget nem igazán a strandolók paradicsoma, mivel sok helyen meredek vagy éppen kavicsos a part, de azért akadnak igen ötletes megoldások: Calheta mesterségesen kialakított homokos partja vagy Porto Moniz lávamedencéi. Egy pici természetes-homokos öble is van Madeirának, Canical közelében a Prainha nevezetû strand. Ennek közelében található a Szent Lõrinc fok, ahol a kopár sziklákon túrázhat az ember, a kilátás természetesen errefelé is fantasztikus.

 • London a fiatalok mekkája

  Egyre több magyar fiatal utazik Nagy-Britanniába, a szigetországba látogató magyar turisták 43 százaléka ugyanis 35 évnél fiatalabb. A brit kulturális és szabadidõs kínálat iránt érdeklõdõ magyar utasok összetételében tapasztalható generációváltás a magyar turisták által preferált programok és tevékenységek tekintetében is megnyilvánul. A magyar utasok ugyanis, a már-már szinte "kötelezõ programnak" tekinthetõ városnézés, templomok és ...

 • Kapolcs, a mûvészi község

  A község a Veszprémet és Tapolcát összekötõ 74-es számú út mentén a Káli-medence Tájvédelmi Körzet szélén fekszik. (30 km-re Veszprémbõl, 17 km-re Tapolcától). Az Eger-víz és Király-kõ sziklafalának találkozásánál települt falu az Eger-völgyben mintegy kapcsot képez a Balaton-felvidék és a Bakony között. Kapolcs múltját, fejlõdését, település-szerkezetét elsõsorban vize és kereskedelmi útjai határozták meg. A völggyel párhuzamosan kanyargó útja, iparos múltjának emlékei teszik változatossá, öreg házai és patakparti kertjei pedig festõivé. Az Eger-patak a Káli-medence északi határát jelöli.

 • La Défense: Párizs új városrésze

  A La Défense Párizs egyik fontos, a történelmi városmagtól nyugatra elterülõ üzleti központja, közigazgatásilag azonban nem része.

  A francia fõváros Neuilly-sur-Seine negyedével határos területen a Hauts-de-Seine megyében elhelyezkedõ Nanterre, Courbevoie és Puteaux osztozik. A negyed a legnyugatibb pontja Párizs 10 km hosszú történelmi, kiemelkedõ jelentõségû épületekkel, és emlékmûvekkel jelölt útvonalának, az Axe historique-nak. Az útvonal a történelmi városmagtól, a Louvre-tól indul, majd a Champs-Élysées-n végighaladva éri el a Défense negyedet, a Diadalív érintésével.

 • Hydropolis: Újra az Egyesült Arab Emirátusokra figyel a világ

  Az Egyesült Arab Emirátusban már eddig is sok szálloda-csoda született.

  A Perzsa-öbölben - közel a híres pálmafa alakú szigetekhez - néhány hónapja adták át a Hydropolis névre keresztelt, Joachim Hauser német építész tervei alapján, 20 méterrel a víz alatt épült és a világ elsõ víz alatti szállodájaként mûködõ szállodakomplexumot. A szállodában 220 lakosztály található, benne egyetlen éjszaka 5500 dollárba kerül. A tenger aljába süllyesztett oszlopokra épült szállodát egy alagút köti össze a szárazfölddel, s a vendégek vonattal közelíthetik meg a bejáratot.

 • Húsvét Máltán

  Az alig 320 km2-nyi Máltán több mint 360 templom vigyáz a hívekre. A vallást Szent Pál hagyományozta a szigetre, aki i.sz. 60-ban Málta partjainál hajótörést szenvedett. A kereszténység tehát igen régi gyökerekkel rendelkezik Máltán. Nem csoda, hogy a mediterrán nép egyik legnagyobb vallási ünnepe a húsvét. A szertartások a nagyhetet megelõzõ pénteken kezdõdnek. Vallettában és a többi településen körmenettel elmlékeznek meg Krisztus szenvedéseirõl.

 • Trogir (Közép-Dalmácia, Horvátország)

  A város a Split-i öböl nyugati sarkában elterülõ római kori város. Óvárosa, amely gazdag múltról tanúskodik, a világörökség részéhez tartozik. A középkor mûvészetének szépsége, hangulata ragadja meg a látogatókat. Az óvárosi részt körülveszi a tenger, szemben vele található a Ciovo sziget, amely a szárazföldrõl elválasztó keskeny csatornán közelíthetõ meg.

 • A nyugat-csehországi fürdõvárosok

  A régióban gyógyhatású ásványi források százai törnek a felszínre. Ezek közelében alakultak ki a híres fürdõvárosok – Karlsbad (Karlovy Vary), Marienbad (Mariánské Láznì), Franti¹kovy Láznì, Jáchymov, Láznì Kyn¾vart, és Konstantinovy Láznì.

  A történelem iránt érdeklõdõk számos várat és kastélyt kereshetnek fel a vidéken – például Beèov nad Teplout, Kyn¾vartot, Loketet és Seeberget (Ostroh).

 • Tower of London

  Hosszú nevén Her Majesty's Royal Palace and Fortress The Tower of London a Temze partján található középkori épületegyüttes, ahol 1303 óta a brit koronaékszereket tartják.

  Története során több funkciót is betöltött. Szolgált fegyverraktárként, királyi palotaként, erõdítményként, és börtönként is. 1078-ban I. Vilmos rendeletére kezdõdött meg az építése, majd késõbb a tornyot vízesárkokkal és fallal vették körül. A Tower végül I. Edward idejében, 1275 és 1285 között lett befejezve.

 • Bátonyterenye

  A bátonyterenyei kistérség Nógrád megye keleti részén, az Északi-középhegység két nagy hegyvonulata, a Cserhát dombjai és a Mátra hegycsúcsainak találkozásánál fekszik. Bátonyterenye térségét több évszázad örökségeként „Palócföld kapujának” is nevezik, utalva ezzel a máig fennmaradt ízes palóc beszédre, a tájjellegû népi ételekre, a századeleji népi építészeti stílusú falusi házakra. A térség legnagyobb értéke: a szinte érintetlen, vadregényes táj, és a történelmileg kialakult településszerkezet. Népi kultúrája páratlanul gazdag, az itt élõ emberek gondosan ápolják hagyományaikat és be is mutatják azokat hangulatos rendezvényeiken.

 • Irán: Veszélyesen varázslatos

  Irán az emberiség történelmével egyidõs, civilizációnk egyik legõsibb öröksége. Az évek folyamán Irán kutlúrájának hatása a világ különbözõ pontjain is feltûnt a Nílustól egészen Európa szívéig. A Föld minden pontjáról érkeztek ide turisták, hogy végigutazzanak a Selyemúton, megcsodálva a Perzsa Birodalom dicsõségét.

  Ha idelátogatunk, egy teljesen egyedi élményben lesz részünk; egy hatalmas kultúra és civilizáció bölcsõjében találhatjuk magunkat. Háromezer évnyi lejegyzett történelemmel dicsekedhet ez az ország. Romok sokasága és megszentelt kõfaragványok találhatók itt.

 • Bemutatjuk a világ legnagyobb repülõgépét (Exkluzív fotók)

  Az Airbus A380 kétszintes, négyhajtómûves, szélestörzsû utasszállító repülõgép, az európai Airbus vállalat terméke.

  Az A380 jelenleg a maga nemében a legnagyobb repülõgép.

  Elsõ felszállását 2005. április 27-én hajtotta végre a franciaországi Toulouse-ból, elsõ menetrend szerinti útját 2007. október 25-én teljesítette Szingapúr és Sydney között a Singapore Airlines színeiben. Méretei miatt hamar ráragadt a „Superjumbo” becenév.

 • Vác

  Egy várost, ugyanúgy, mint egy embert a múltja, jelene és jövõje minõsít. Így van ez Vácott, ebben a több mint ezer éves kisvárosban is.

  Vác múltját kedvezõ földrajzi fekvése, a dunai hajózás lehetõsége, valamint a négy irányba mutató útkeresztezõdés létrejötte (Bécs, Krakkó, Kijev és Belgrád felé) alapozta meg. Nemcsak nemzetközi utak csomópontjaként, hanem kapuvárosként is definiálhatjuk, ahol a sokfelõl ide irányuló forgalom terelõdött rá a város akkori egyetlen átvezetõ útjára, a mai Budapesti fõútra.

 • Extrém szálláshely Svájcban

  A svájci Wallis régióban található Chablais-Portes du Soleilben egy elegáns sátortábor várja a síelõket. A Whitepod cég által kialakított bolondos szálláshely közvetlenül a Villars-Gryon síterület közepén található. A szálláshelyeket építtetõ, ökoturizmus terén tevékeny cég kizárólag újrafelhasználható anyagokból építette és rendezte be a fa talapzaton álló sátrakat; többek között fatüzelésû kályha és petróleumlámpa teszi hangulatossá a belsõ teret. A sátrakban megszálló vendégek a síelésen túl a hótalpas túrázást, jégfalmászást és...

 • Vonattal a nagyvilágban

  Nem a leggyorsabb közlekedési mód, és sokkal többe kerül, mint a repülõjegy, a luxusvonatok mégis reneszánszukat élik. Lássuk a legjobb exkluzív járatokat.

  A Glacier Express luxusvonat kiérdemelte a világ leglassabb expressze címet, ugyanis 8 óra alatt teszi meg a 300 km-es utat.

  A látvány és kényelem azonban kárpótol, utazás közben a svájci Alpok, St. Moritz és Zermatt panorámájában gyönyörködhetünk. A vonat 291 hídon és 91 alagúton halad át, és néha több mint 2 km-es magasságban robog.

 • A legidegesítõbb turisták!

  Szemügyre vették a különbözõ nemzetek fiainak viselkedését Európában. A világ egyik legnagyobb utazási portálja, az Expedia célja az volt, hogy fény derüljön arra, kik is a turizmus szektorban a kedvencek, illetve a rettegettek.

  A legrosszabbaknak az angolokat tartják a szállodai alkalmazottak, szorosan a kínaiak és az oroszok elõtt, míg a leginkább problémamenteseknek a japánok, németek és az amerikaiak számítanak.

 • München

  A bajor fõváros Németország második legnépszerûbb (és harmadik legnagyobb) városa.München az ország egyik kulturális központja, csak Berlin múlja felül a múzeumok és színházak számát illetõen. Mintegy 70 színház, 50 múzeum és tíznél több fõiskola van itt, továbbá az Európai Szabadalmi Hivatal és a Goethe Intézet központja. A város ad otthont 25 vásárnak is. Emellett festõi elhelyezkedése is vonzóvá teszi: az Alpok közelsége idilli hangulatot biztosít számára. A város egyik fõ jellemzõje a mozgalmasság. Az ide látogató a nemzetközi ízlésvilágnak megfelelõ nagyvárosi stílus és a népi hagyományok meglepõ kombinációjával találkozik.

 • Hong Kong - mint egy nemzetközi ûrállomás

  A vakáció megtervezésében alighanem a megfelelõ úticél kiválasztása a legnehezebb. A színes prospektusok és az utazási irodák ajánlói nem elég életszagúak, olyan ismerõst pedig nem könnyû találni, aki pont azon a helyen nyaralt tavaly, amit kinéztünk magunknak. Mikor a reptéren megcsap a párás, sós levegõ, s beszívod a tüdõdbe, mikor látod a hatalmas felhõkarcolókat úton a hipergyors reptéri metróról, ahol reklámokat vetítenek egy lapos képernyõn...

bohócdoktor vizit szja 1%