2020.11.27. - Virgil

Brunei - egy szultán miniállama

Brunei - egy szultán miniállama
Brunei Délnyugat-Ázsia egy törpeállama Borneó szigetén. Északi partjait a Dél-kínai-tenger mossa partjait, többi részén Malajziával határos.

Nincs társadalombiztosítás és nincs adó. Ingyenes az oktatás és az egészségügyi ellátás. Sokáig élt az a rendelkezés, amely szerint, ha egy fiatal elérte a felnõttkor küszöbét, kap az államtól egy lakást. Mindez nem valamelyik utópisztikus szocialista tanulmány része, hanem a brunei valóság. A kicsiny ázsiai ország Kalimantan szigetének északi részén terül el, és mindössze háromszázezren élnek itt.
bohócdoktor vizit szja 1%

A gazdagság titka az olaj. A hatalmas szénhidrogénkincs segítségével lehetett a brunei szultán hosszú ideig a világ leggazdagabb embere, amíg a számítógépes mogulok le nem körözték õt milliárdjaikkal.

Brunei uralkodója egyetlen szavával hozza a törvényeket. A miniszterek családtagok, vagy igen közeli barátok. Az ország vagyona egyben a szultán vagyona is. A fõvárost a szultán az apukájáról nevezte el Bandar Seri Begawan-nak. A mindennapi életet áthatja a muzulmán vallás. Az uralkodócsaládra persze nem vonatkoznak a megkötések, a szultán például elõszeretettel rendez partikat, amelyre a világ valamennyi kontinensének legszebb lányait hozatja el. Külön emberek dolgoznak azon, hogy kiválogassák a szultánnak vélhetõen megfelelõ szépségeket, akik aztán mesés vagyonnal térhetnek haza a nem mindennapi estélyekrõl. Magyar lányt még nem választottak ki.

A szultán egyik születésnapi bulijára meghívta Michael Jacksont, aki csak neki és a rokonságnak énekelt. Az, hogy mennyiért, titok. Brunei uralkodója gyûjti a Rolls Royce-okat, a palota garázsában több mint félszáz csodajármû várakozik. A fantasztikus országba meglehetõsen bonyolult eljutni, mert nehezen adnak vízumot, és nem nagyon fogadnak látogatót. A malajziai, thaiföldi és indonéz mérnökök ugyanakkor könnyebben kapnak munkát, hiszen szükség van rájuk az olajiparban. De állampolgár csak az lehet, aki Bruneiban született.