2021.01.25. - Pál

Liverpool - A tengeri kapocs Európa és Amerika között

Liverpool - A tengeri kapocs Európa és Amerika között
A város egy hegygerincre épült, melynek legmagasabb pontja az Everton domb, 70 méterrel magasodik a tenger fölé.

Északról Sefton, keletrõl pedig Knowsley kerülete határolja, míg a Mersey túlpartján Birkenhead és Wallasey városával néz farkasszemet. A város központja mintegy 5 mérföldnyire van a Liverpool öböltõl és az Ír-tengertõl. Liverpoolt, amely Anglia egyik legjelentõsebb, és ötödik legnépesebb városa, a Liverpool Városi Tanács kormányozza, egyike annak az öt tanácsnak, ami Merseyside grófságban mûködik.
bohócdoktor vizit szja 1%

A 2002-es népszámlálás adatai szerint a városnak 441 477 lakosa van, Merseyside grófsággal együtt pedig 1 362 026 fõ tartozik hozzá. Liverpool lakosai magukat nem angoloknak, hanem Liverpudliknak, „Scouser”-öknek tartják, mely elnevezés a jellegzetes liverpooli ételbõl (scouse, magyarul vagdalt húsos fõzelék) adódik. Késõbb a scouse kifejezés a liverpooli dialektus szinonimájává is vált.

A 19. század végére Liverpool a „Birodalom Második Kikötõje” lett, köszönhetõen annak, hogy London után a legtöbb áru a Mersey parti városon ment keresztül.[1] Ekkorra jelentõs ipari központtá is vált a település, és bár mára a gyárak nagy része megszûnt, még mindig jól ismert tengeri kikötõváros.

Liverpool a hazája két, nemzetközileg is jól ismert labdarúgó klubnak, az Everton FC-nek és a Liverpool FC-nek.

A sport mellett nemzetközi hírû kulturális központ is a város, különösen híres a könnyûzenérõl, hiszen Liverpool, többek között minden idõk egyik legsikeresebb együttesének, a Beatlesnek is a szülõvárosa. 2008-ban Liverpool volt Európa kulturális fõvárosa.

Látnivalók

Liverpool építészeti szempontból nagyon gazdag város, több, mint 2500 bejegyzett mûemlék épülete van, melyek közül 26 I., 85 pedig II. fokozatú védettség alatt áll. A 18. század végének fennkölt szellemiségû alkotóinak örökségeként egész Angliában kimagaslóan magas mennyiségû nem anglikán épület áll a Mersey parti városban, Westminsteren kívül egyetlen angol városban sincs annyi köztéri szobor, mint Liverpoolban, London után a kikötõvárosban található Anglia legtöbb bejegyzett látnivalója és bármily' meglepõ, de több György korabeli (I., II., III. és IV. György (1715-1830) uralkodása alatti) épülete van, mint az ilyen stílusú házairól ismert Bath-nak. Sok híres angol építész dolgozott Liverpoolban, többek között Peter Ellis, Harvey Lonsdale Elmes, John Foster, Sir Giles Gilbert Scott, Sir Edwin Lutyens és Sir Frederick Gibberd.