2021.07.29. - Márta, Flóra

Csaló idegenvezetõk Rómában

Csaló idegenvezetõk Rómában
Az olasz fõvárosban az idegenvezetõk fele csaló. Igazolvány nélkül, feketén dolgoznak, a háttérben a szervezett bûnözéssel - derült ki a Róma megyében végzett hatósági vizsgálatból. Capitolium, Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Trevi-kút, Spanyol-lépcsõ, Szent Péter tér... a turisták fõbb állomásainak számító római mûemlékeknél fordulhat elõ az, hogy az olasz vagy külföldi látogatónak egy ismeretlen segítséget ajánl fel. "Elkísérem. Megmutatom, hol a bejárat. Ha velem jön, elkerülheti a sorban állást és olcsóbban vehet belépõjegyet" - sorolja az a személy, akit a rendõrök "kerítõnek" neveznek.
bohócdoktor vizit szja 1%

Õ csalja el a turistákat egy idegenvezetõhöz, akinek ruháján ott lóg a fényképes igazolvány, kár, hogy hamis.

Csalók tartják kézben a római idegenvezetés piacának 50 százalékát - derült ki abból a hatósági vizsgálatból, melyet Róma megye rendõrsége végzett. 2009 novembere és 2010 áprilisa között az évente közel 40 millió turista által látogatott olasz fõváros központjában 793 személyt ellenõriztek. Az 594 turistacsalogatóból (közöttük azok is, akik az éttermek ajtajában állva szólítják meg a turistákat) és 199 idegenvezetõbõl 120 fõ dolgozott engedély nélkül. Hatvan százalékuk külföldi volt, többségük amerikai, brit és ausztrál. 32 utazási irodát is ellenõriztek, és csak kettõnél találtak mindent rendben.

Olaszul Cicerónak hívják a turistákat ékes szónoki képességeikkel elcsábító hamis idegenvezetõket. Megjelenésük kifogástalan, mindenben a turisták kedvét keresik, felkészültségük azonban hiányos: volt már turista, aki akkor vette észre, hogy nem professzionális idegenvezetõvel áll szemben, amikor az ókori épületnek nevezte a Trevi-kutat. Van, amikor a Cicerók azt ígérik, velük kedvezményesen lehet bejutni a Szent Péter bazilikába, ahova ingyenes a belépés. A csalók húsvéttól õszig ellepik a mûemlék városokat: csak a velencei Szent Márk téren kétszáz tolong belõlük. Többen mint a szakmai vizsga után öt évre szóló igazolvánnyal dolgozók.

"Az illegális idegenvezetés napi 250-300 ezer eurós bevételt jelent, havonta 7-8 millió eurót. Hatalmas üzlet, nem véletlen, hogy a szervezett bûnözés áll a háttérben" - magyarázta el Róma megye rendõrparancsnoka Luca Odevaine. Elmondta: a csalók kedvenc turistavadászó helye a Colosseum, a Pantheon és a Szent Péter tér. A metróból feljövõ vagy a buszmegállóban várakozó turistákat szemelik ki, akiktõl fejenként 40-50 eurót is elkérnek.

A rendõrség állandó ellenõrzéssel igyekszik megfékezni az illegális piacot. 176 euróval bírságolják meg a csalókat, a visszaesõket ennek duplájával. Sokat segíthetnek az illegális vezetõket elkerülõ turisták és a csalókat feljelentõ igazi idegenvezetõk.